Με βάση την ενημέρωση που υπάρχει, σήμερα Παρασκευή 26 Ιουνίου ειναι προγραμματισμένο ραντεβού στην Αθήνα και στο γραφείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το σμυριδικό – Η αντίδραση των άμεσα εμπλεκόμενων στο … “η πλεονάζουσα ποσότητα θα αποτελεί περιουσία του δημοσίου»
Το έχουμε πει αρκετές φορές και προφανώς θα το ξαναπούμε.. Με μαθηματική ακρίβεια η Κυβέρνηση οδηγεί το σμυριδικό στα τάρταρα… Και δυστυχώς, η παρούσα κυβέρνηση έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Το «γιατί»; Το γνωρίζουν οι αρμόδιοι… Εμείς απλά νιώθουμε ότι οι σμυριδεργάτες τα τελευταία χρόνια εμπαίζονται… Και σίγουρα μας ενοχλεί…
Το είδαμε όταν έγιναν τα εγκαίνια του μνημείου του σμυριδεργάτη στη Μουτσούνα της Νάξου, πριν από έναν χρόνο και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και το είχαμε αναφέρει και τότε.. Βλέπετε όταν στήνεται ένα μνημείο, έρχεται ο επίλογος μίας ιστορίας…
Πριν από μερικές ημέρες έφτασε στα χέρια των σμυριδεργατών, η επιστολή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες υπηρεσίες που έκανε αναφορά στο ασφαλιστικό για το 2019. Ένα θέμα, αγκάθι, που θεωρητικά λύνεται με απλά μαθηματικά. Τόσα έβγαλες, τόσα θα πάρεις.. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Κι όμως, έφτασε να αποτελεί γόρδιο δεσμό. Ο λόγος; Η ενέργεια του Υπουργείου και των υπηρεσιών που έχουν άμεση σχέση με το σμυριδικό να προχωρήσουν σε «σολομώντεια λύση» και έχοντας ξεκαθαρίσει από πέρυσι ότι δεν υπάρχει η λέξη «εξόρυξη» αλλά «συλλογή» στην σχετική εντολή για το άνοιγμα των ορυχείων για τη περσινή περίοδο…
Τότε υπήρξε αντίδραση, αλλά όχι τόσο έντονη από τους σμυριδεργάτες κι αυτό γιατί λόγω χρόνου, η προτεραιότητα ήταν να … συλλέξουν την σμύριδα και να την δώσουν προς ζύγιση ώστε να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης στο κράτος, όπως γίνεται εδώ και χρόνια. Κάποιοι είχαν κρούσει τότε τον κώδωνα λέγοντας «από τη στιγμή που δεν αναφέρουν τη λέξη «εξόρυξη» κάτι κρύβεται»…
Τώρα έρχονται μπροστά σε μία νέα διατύπωση «όσοι σμυριδεργάτες έχουν παραδώσει στις αποθήκες του δημοσίου πάνω από 150 στατήρες, η πλεονάζουσα ποσότητα θα αποτελεί περιουσία του δημοσίου».. Ορίστε; Τι είπατε; Για να το ξαναδιαβάσουμε; Τι σημαίνει η «πλεονάζουσα ποσότητα αποτελεί περιουσία του δημοσίου»; Από πότε αποτελεί περιουσία του κράτους; Εδώ και δεκαετίες, για να μην πούμε αιώνες, υπάρχει το «δικαίωμα» για τους σμυριδεργάτες που ορίζουν μόνοι τους, την τύχη τους. Τώρα αίφνης και μέσα σε ένα χρόνο, έρχεται ο κρατικός μηχανισμός και τα αλλάζει όλα. Από τη μία έχουμε την αφαίρεση της λέξης «εξόρυξη» και στη συνέχεια «περιουσία του κράτους»….
Και οι σμυριδεργάτες; Και οι βουλευτές του Νομού; Τι κάνουν αλήθεια; Ο κος Συρμαλένιος μετέφερε πρόσφατα στη βουλή την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κορώνου κος Κωνσταντάκης που χαρακτηρίζει ως «άδικη, παράλογη, αντεργατική και μόνο αισχύνη προκαλεί σε όποιον την διαβάζει! Πως είναι δυνατόν το κράτος να κατάσχει και να καρπώνεται τον κόπο, τον αγώνα και τον μόχθο των σμυριδεργατών;» Ενώ και οι έξι πρόεδροι των κοινοτήτων που εμπλέκονται στο σμυριδικό με ανακοίνωση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Περιβάλλοντος αλλά και τους αρμόδιους φορείς όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρουν ”καταστρατηγεί τα εργατικά δικαιώματα των σμυριδεργατών που κερδήθηκαν κατά καιρούς με κόπο και ιδρώτα”, εκφράζουν παράλληλα την αγωνία για το μέλλον των χωριών τους, καθώς με αυτές τις συνθήκες οι νέοι θα αναγκαστούν να φύγουν από τα ορεινά χωριά προς αναζήτηση εργασίας με αποτέλεσμα «στο άμεσο μέλλον να μιλάμε για συνθήκες πλήρους εγκατάλειψης».
Και στον επίλογο, ζητούν την ασφάλιση όλων των σμυριδεργατών σύμφωνα με τις καταστάσεις που παραδίδει κάθε αρχηγός ορυχείου στο Γραφείο Σμυριδωρυχείων Νάξου και το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων για το 2020 για την ομαλή και χωρίς κινδύνους εξόρυξη της ποσότητας της σμυρίδας.
Τι θα γίνει απ αυτά; Δεν ξέρουμε… Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι σήμερα το μεσημέρι υπάρχει συνάντηση στην Αθήνα. Με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.. Και η ελπίδα όλων είναι ότι δεν θα μπει η … ταφόπλακα στο σμυριδικό. Κι γιατί το λέμε αυτό; Γιατί εάν επιμείνει η κυβέρνηση στην έως τώρα πολιτική της, οι σμυριδεργάτες έχουν απειλήσει με έντονες κινητοποιήσεις. Που θα θυμίσουν παλιές καλές εποχές… Θα πάμε όμως σε μία λύση, ή θα συνεχίσουμε απλά να βάζουμε …τσιρότα σε μία πληγή που πρέπει να θεραπευτεί και να συνεχίσει τη πορεία του…