Με την αρωγή της ΕΑΣ Νάξου έφτασαν από τη Βουλγαρία στη Νάξο 532 τόνοι ενσιρώματος καλαμποκιού για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων –
«Δεν μας ακούει κανείς, δεν μας υπολογίζει κανείς» είναι η φράση του προέδρου της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρη Καπούνη, στην οποία συμπυκνώνεται η απελπισία 1.200 οικογενειών της Νάξου που οδεύουν προς τη χρεοκοπία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ετοιμάζονται ακόμη και να αλλάξουν δουλειά μετά από χρόνια εργασίας πάνω στον πρωτογενή τομέα…
Ενα από τα αγκάθια είναι η αδυναμία εύρεσης τροφής για τα ζώα… Με δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν βροχοπτώσεις, υπάρχει απουσία πρώτης ύλης για την τροφή των ζώων σε όλη την Ελλάδα, ενώ και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μειώσει την δυνατότητα εύρεσης πρώτης ύλης στο εξωτερικό. Παράλληλα έχουμε και αύξηση τιμών στα μεταφορικά…
Η λύση βέβαια βρέθηκε στην Βουλγαρία για την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, «Μιλάμε για ζωικό κεφάλαιο, για ζώα που πρέπει να σιτιστούν”… Με πρωτοβουλία της “Ένωσης”, πήγε (σ.σ. μαζί με την Μαρίνα Γρατσία, υπεύθυνη διαχείρισης παραγωγών της ΕΑΣ Νάξου) πριν λίγο καιρό στη Βουλγαρία για να αγοράσουν ζωοτροφές ώστε να μην καταρρεύσει ο πρωτογενής τομέας του νησιού.
«Θα το φέρουμε στο Πόρτο Λάγος με φορτηγά από τη Βουλγαρία και από το Πόρτο Λάγος με λάντζα στη Νάξο. Όλη αυτή η διαδικασία της μεταφοράς θα μας στοιχίσει 153 ευρώ ο τόνος και πάνω από 10 ευρώ τα φορτωτικά. Δηλαδή μια μπάλα ζωοτροφή ενός τόνου στοιχίζει σήμερα 270 ευρώ, όταν πέρυσι ο παραγωγός την έπαιρνε 70 ευρώ» λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου,
Και χθες το πρωί, το ενσίρωμα καλαμποκιού έφτασε στη Νάξο... Με βάση την ενημέρωση από την ΕΑΣ Νάξου, έφτασαν 532 τόνοι (σ.σ. η πρώτη παρτίδα από τους 3000 τόνους που έκλεισε η ΕΑΣ έως τον Σεπτέμβριο) και συνολικά “αποβιβάστηκαν” 592 μπάλες…
Βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Νάξου και αναμένεται άμεσα να δοθούν στους παραγωγούς που έχουν ανάγκη…
Υγ. Τα προβλήματα της ΕΑΣ Νάξου ταξιδεύουν στο εξωτερικό κι αυτός είναι ο λόγος που βρέθηκε συνεργείο του Reuters στη Νάξο για να καταγράψει τα προβλήματα και τηνα γωνία των παραγωγών που εμπλέκονται με τον τριτογενή τομέα…
Tι είναι το ενσίρωμα
Κι επειδή μεγάλη κουβέντα γίνεται για το ενσίρωμα καλαμποκιού και την απουσία του από την Ελλάδα, να σημειώσουμε ότι ενσίρωση είναι η διαδικασία διατήρησης χονδροειδών ζωοτροφών σε χλωρή κατάσταση . Πιο συγκεκριμένα τα κτηνοτροφικά φυτά αφού συγκομιστούν στο κατάλληλο στάδιο κόβονται σε μικρά τεμάχια και στη συνέχεια συγκεντρώνονται σε ειδικές κατασκευές τους σιρούς όπου ακολουθούν ορισμένες απλές κατεργασίες προκειμένου να παραχθεί το ενσίρωμα το οποίο είναι έτοιμο μετά από 35 – 40 ημέρες.
Μετά την κοπή και το τεμαχισμό των φυτών , η χλωρομάζα μεταφέρεται στο σιρό, με φορτηγά ή με ειδικές ρυμούλκες όπου τοποθετείται πάνω στο δάπεδο και στρώνεται ομοιόμορφα. Όταν η ποσότητα που έχει συγκεντρωθεί είναι αρκετή το φυτικό στρώμα πατιέται με ένα βαρύ ελκυστήρα, ο οποίος διέρχεται επανειλημμένα πάνω στη χλωρομάζα. Το γέμισμα του σιρού (ενσιρώματα) συνεχίζεται και οι νέες ποσότητες που φθάνουν τοποθετούνται σε στρώματα πάνω στη χλωρομάζα που έχει ήδη συμπιεστεί. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη συμπίεση της χλωρομάζας του σιρού, διοτι υπαρχει πιθανοτητα να μουχλιάσει και χαλάσει το ενσίρωμα.
Τέλος με την επίτευξη της ζύμωσης ακολουθεί η διαδικασία συσκευασιας σε σάκους των σαράντα κιλών για την εύκολη διάθεση του προϊόντος στην αγορά με γνώμονα πάντα την καλύτερη ποιότητα και την χαμηλότερη τιμή.