Άγονος κηρύχθηκε από το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για το ακίνητο «Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου» ως άγονου, λόγω εκπρόθεσμης εκδήλωσης ενδιαφέροντος – Άμεση επαναπροκήρυξη
Πολύ κακό για το τίποτα… Άγονος κηρύχθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για το ακίνητο «Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου» ως άγονου, λόγω εκπρόθεσμης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός για τη μεταβίβαση του δικαιώματος επιφανείας του ακινήτου θα επαναπροκηρυχθεί άμεσα.
Το ακίνητο βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό «Λουτρά» της Κύθνου. Αφορά οικόπεδο έκτασης 7.018,40 τ.μ. με δύο ιαματικές πηγές και κτηριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ξενία Κύθνου, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα υδροθεραπευτήριο και ένα ημιτελές κτήριο για υδροθεραπείες. Απέχει 5 χλμ. από τη χώρα του νησιού και βρίσκεται σε εγγύτητα με τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού. Η πρόσβαση στο νησί είναι εύκολη μέσω των λιμανιών του Λαυρίου και του Πειραιά. Το συγκρότημα περιλαμβάνει: ξενοδοχείο 46 δωματίων, υδροθεραπευτήριο με 14 λουτήρες, υδρομασάζ, βοηθητικούς χώρους.
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος με την ευκαιρία της έναρξης του διαγωνισμού (υποβολή προσφορών έως τις 11 Ιουνίου) είχε δηλώσει ότι «με την αξιοποίηση του υδροθεραπευτηρίου της Κύθνου ανοίγουμε νέο κεφάλαιο στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, αναδεικνύοντας άγνωστες ομορφιές της χώρας μας και αναβαθμίζοντας ιστορικά κτίρια. Παράλληλα γινόμαστε πόλος έλξης για τον ποιοτικό τουρισμό και προσδίδουμε στην ανάπτυξη μια νέα προοπτική». Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν και είναι η μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ του δικαιώματος επιφανείας του ακινήτου για 99 έτη.
Η Κύθνος έχει μακρά ιστορία στις ιαματικές πηγές και την λουτροθεραπεία. Στους νεώτερους χρόνους πήρε το δεύτερο όνομά της, «Θερμιά», απ τις ζεστές ιαματικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Ιστορικά αναφέρεται ότι το 1836 έφθασε στην Κύθνο ο βασιλικός αρχιτέκτονας Christian Hansen, ο οποίος έφτιαξε τα σχέδια του συγκροτήματος των ιαματικών λουτρών με μαρμάρινους λουτήρες, ενώ από το 1845 η βασίλισσα Αμαλία μετέβαινε για λουτροθεραπεία στο νησί.