Η Νάξος κυριάρχησε στον πρώτο διαγωνίσμο ποιότητας μελιού στη διάρκεια του 11ου Φεστιβάλ Μελιού που έγινε στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο – Ποιοι πήραν τις διακρίσεις όχι μόνο από τη Νάξο αλλά και τις Κυκλάδες (πίνακες)
Μέλι.. Γευστικότατο. Νέκταρ. Ικανό να σε κρατήσει προσφέροντας σου ενέργεια για όλη την ημέρα, από μία και μόνο κουταλιά του. Προϊόν που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Ελλάδα… Από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι ελληνικοί μύθοι περιγράφουν τον Δία τον Μελισσέα να θρέφεται από μέλισσες στο Ιδαίο Αντρο της Κρήτης , τον δε πανέμορφο θεό Απόλλωνα αποκλειστικά με νέκταρ και αμβροσία . Οι Ολύμπιοι θεοί θρέφονταν επίσης με αμβροσία (μέλι) και νέκταρ (υδρόμελο = ηδύποτο που παράγεται από τη αλκοολική ζύμωση του μελιού) ενώ οι άτυχοι νεκροί έπρεπε να κρατούν μια μελόπιτα καθώς κατέβαιναν στον Ήδη για να εξευμενίσουν τον Κέρβερο. Και βέβαια η μέλισσα έχει σχέση και με την πορεία της ανθρωπότητας καθότι λέγεται ότι εάν εκλείψουν οι μέλισσες, τότε η αντίστροφη μέτρηση για την εξαφάνιση του ανθρώπου έχει ξεκινήσει…
Όσο για τη σχέση της Νάξου με το μέλι και τη μελισσοκομεία; Μετά την δεκαετία του 90 συναντάμε όλο και περισσότερους. Λέγεται ότι εξήντα και πλέον είναι αυτοί που ασχολούνται, ερασιτέχνες κατά βάση και με τα μελίσσια να καλύπτουν μεγάλο μέρος της ορεινής Νάξου. Και φτάνει ακόμη και τους 25 τόνους η παραγωγή σε ετήσια βάση. Πολύ ε; Βέβαια, τα τελευταία χρόνια με την ανομβρία δημιουργήθηκαν προβλήματα (θυμάρι και ρείκι τα φυτά που κυρίως προσελκύουν τις μέλισσες), τα οποία όμως φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί. Και η ποιότητα του μελιού είναι ασύγκριτη.
Το φεστιβάλ
Κι αυτή η επιβράβευση ήρθε μέσα από τον Διαγωνισμό Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας – High Quality Honey Contest, ο οποίος και πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του 11ου Φεστιβάλ Μελιού. Ενός φεστιβάλ που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης Και Φιλίας (ΣΕΦ) το τριήμερο 6-8 Δεκεμβρίου και έδωσαν το παρών περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν αυθεντικό και ποιοτικό μέλι από όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας – περισσότεροι από 250 παραγωγοί ενώ από το Νότιο Αιγαίο είχαμε 44 – και να γνωρίσουν και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία γεύσεων με ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα που έχουν ως βάση το μέλι. Σημαντική θέση στην ατζέντα κατέλαβε το 10ο Συνέδριο για το Μέλι & τα Προϊόντα Μέλισσας, όπου καταξιωμένοι επιστήμονες, ερευνητές, εκπρόσωποι αναπτυξιακών φορέων, επιχειρηματίες και μελισσοκόμοι, παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στους επαγγελματίες του κλάδου.
Οι διακριθέντες
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ όπως αναφέραμε πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός… Και η Νάξος θριάμβευσε με τέσσερις τιμητικές διακρίσεις, όλες στον υψηλότερο τομέα… Πρώτη και καλύτερη, η Αικατερίνη Μανιού που έλαβε ένα από τα τρία Πλατινένια βραβεία με το «Ακίρατον», θυμαρίσιο μέλι.
Στην 2η κατηγορία, το Χρυσό Βραβείο είχαμε δύο διακρίσεις για τη Νάξο (και μία ακόμη από την Άνδρο, ο Ιωάννης Ζαρίκος με θυμαρίσιο μέλι Άνδρου). Ο λόγος για την Μαρία Χωριανοπούλου με το «Μέλι Νάξου – Θυμάρι» και τον Γιώργο Πολυκρέτη με το «Πολυκρέτης – Θυμαρίσιο» και συνολικά πήραν αυτή τη διάκριση πέντε παραγωγοί.
Στην 3η κατηγορία, τα Αργυρά, ο Γιάννης Παναγιωτάκης με το «Κτήμα Μέλισσας Νάξου – Θυμαρίσιο» ήταν ο πρώτος στην σχετική κατάταξη της εν λόγω κατηγορίας που είχε εννέα παραγωγούς και βλέπουμε διάκριση και σε μέλι ανθέων αλλά και από Καστανιές (!!!) Τέλος, στην 4η κατηγορία – Χάλκινο – έχουμε δεκατρείς παραγωγούς, έναν από τις Κυκλάδες (Αναστασία Ρουσσουνέλου με το «Μέλι Σύρου – θυμάρι») αλλά εντύπωση μας κάνει που βλέπουμε ακόμη και μέλι από Πορτοκαλιές…
Να σημειώσουμε τέλος, ότι μπορεί οι επισκέπτες να απόλαυσαν μέλι και τα παράγωγά του, όμως οι κριτές του διαγωνισμού ήταν καθηγητές από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.