O Tom Hanks στην Ελλάδα στο τέλος της εβδομάδας – Θα τιμηθεί από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” για την προσφορά του σε θέματα πολιτισμού
Στην Ελλάδα θα έρθει το ερχόμενο Σάββατο 6 Οκτωβρίου ο διάσημος ηθοποιός και φίλος του Αιγαίου Tom Hanks, μετά από πρόσκληση που του απέστειλε το Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Ο λόγος; Ο σταρ του Χόλιγουντ θα τιμηθεί από το ΚΠΣΙΝ για την οικονομική ενίσχυση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ (!!!) για την αρχαιολογική ανασκαφή στη νησίδα Δεσποτικό των Κυκλάδων.
Είναι άλλωστε από τους πρώτους ιδιώτες (μαζί με την Ελληνικής καταγωγής σύζυγό του Rita Wilson) που βοήθησαν για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, για τον οποίο όπως αναφέρουν οι ειδικοί ” Αν η Μύκονος έχει τη Δήλο, η Σαντορίνη το Ακρωτήρι, η Νάξος τα Υρια και το Σαγκρί, τα ευρήματα που έρχονται στο φως εδώ και 17 χρόνια στο Δεσποτικό δείχνουν ότι μπορεί και η Πάρος να έχει τον δικό της αρχαιολογικό προορισμό. Μια έκταση 7.000 τ.μ. που βρίσκεται δυτικά της Αντιπάρου, απέναντι από τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, με πολλά εντυπωσιακά ευρήματα από τα πρωτοκυκλαδικά χρόνια στη θέση Ζουμπάρια, τη γεωμετρική και την ελληνιστική περίοδο στη Μάντρα, μέχρι τα υστερομεσαιωνικά χρόνια, όταν καταστράφηκε το νησί από εκδικητικούς πειρατές”.
Το Δεσποτικό λοιπόν, βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αντιπάρου και το έχουμε συνδέσει με τους Κούρους που έφτιαχναν τα παριανά εργαστήρια. Τα 85 τμήματα γλυπτών (χέρια, πόδια και κορμοί αγαλμάτων), οι δέκα κεφαλές Κούρων και γύρω στις 25 βάσεις είναι ορισμένα μόνο απ’ όσα βρέθηκαν. Στο «Νησί των Κούρων», όπως μάθαμε να το ονομάζουμε, βρίσκουμε μόνο θραύσματα κούρων «γιατί εδώ λατρευόταν ο Απόλλωνας, ενώ στην Πάρο η Αρτέμιδα». Το αποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, οι εγχάρακτες επιγραφές (ΑΠ, ΑΠΟΛ), που έρχονται κάθε χρόνο στο φως. Μαζί με τα 15 φετινά ευρήματα, «έχουμε 300 συνολικά». Τα κινητά ευρήματα φέτος έφτασαν τα 100, ενώ, συνολικά, στο γεμάτο πια Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου, σε κιβώτια στριμώχνονται 2.000.
Το Δεσποτικό ωστόσο παραμένει ένας αρχαιολογικός προορισμός έτοιμος να «διηγηθεί» ιστορίες κυριαρχίας στο Αιγαίο, αλλά και εκδίκησης. Στιγμές καταστροφής όπως εκείνη του Αθηναίου Μιλτιάδη το 489/490 π.Χ., που ήθελε να τιμωρήσει τους Πάριους επειδή «μήδισαν» (πήραν το μέρος των Περσών), αλλά και των Γάλλων πειρατών στα τέλη του 17ου αι., που λεηλάτησαν το νησί θέλοντας να πάρουν το αίμα τους πίσω για τον φόνο του συντρόφου τους, του διαβόητου Ντανιέλ.