Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΠΕΝΕΝ: Πάμε σε κλιμάκωση, χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι στα νησιά

ΠΕΝΕΝ: Πάμε σε κλιμάκωση, χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι στα νησιά

|

Η νέα βελτιωμένη πρόταση από τους ακτοπλόους (ανέβηκαν στο 2% όσον αφορά τις αυξήσεις των ναυτεργατών) δεν βρήκε ανταπόκριση και η νέα 24ωρη απεργία αφήνει ανοχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης κάτι που θα σημάνει και ουκ ολίγα προβλήματα… Τι αναφέρει η ΠΕΝΕΝ στην ανακοίνωσή της 

Ηταν λίγο πολύ δεδομένο. Δεν γίνεται να μην βγάλουμε με μία 24ωρη απεργία… Το ζητούμενο όμως είναι η επόμενη ημέρα. Και οκ.. Θα είναι η απεργία των πλοίων έως το πρωί της Τετάρτης ή μήπως θα έχουμε κλιμάκωση; Αναμονή έως αύρο το μεσημέρι που θα έχουμε νεώτερα… Ομως, η νέα απεργία που γίνεται, μεταξύ άλλων, και για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα, έγινε μετά και τη δεύτερη βελτιωμένη πρόταση της εργοδοσίας για αυξήσεις 2% αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2018.

Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε στην ΠΝΟ πριν τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Δευτέρας που αποφάσισε παράταση της απεργίας και σε συνέχεια άλλης πρότασης που προέβλεπε αυξήσεις 1% από 1 Σεπτεμβρίου το 2018 και επιπλέον 1% από 1 Ιουνίου του 2019, η οποία επίσης απερρίφθη, 

Ομως, οι εμπλεκόμενοι με την ναυτιλία έχουν αρκετούς φορείς. Και η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ είχε ανακοινώσει την πρότασή της για νέα 24ωρη απεργία από νωρίς το πρωί σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποίησε σε διάφορα καράβια της Ακτοπλοΐας. Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε την ευθύνη κυβέρνησης – εφοπλιστών που με την αδιαλλαξία τους αρνούνται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των Ναυτεργατών, γεγονός που αναπόφευκτα μας οδηγεί στην κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα.

Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην πλειοψηφία της ΠΝΟ που έχει δώσει βήμα και πρωτοβουλίες στο ΥΕΝ να καπηλεύεται το θέμα των ΣΣΕ και παράλληλα να αποσιωπά τις ευθύνες της από την άσκηση μιας αντιδραστικής – αντιλαϊκής πολιτικής η οποία από την μία παρέχει νέα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και από την άλλη τσακίζει τα δικαιώματα των Ναυτεργατών. Σημείωσε ότι για την ΠΕΝΕΝ το ποσοστό αύξησης που προτείνει η ΠΝΟ δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες ούτε τις προσδοκίες του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Επανέλαβε το τρίπτυχο των διεκδικήσεων της ΠΕΝΕΝ για ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις που θα καλύπτουν μεγάλο μέρος των απωλειών, κοινωνικοασφαλιστικό και εργασιακό. Σε αυτό το πλαίσιο καλεί η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ να αναπτυχθεί μια πλατιά μαζική αγωνιστική συσπείρωση και δράση όλων των Ναυτεργατών με σκοπό να οδηγήσουμε σε υποχώρηση, σε ρηγμάτωση και ανατροπή την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Η Διοίκηση της Ένωσής μας καλεί όλο το συνεπές αγωνιστικό και λαϊκό κίνημα να εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο την αλληλεγγύη του στους Ναυτεργάτες, τις δίκαιες διεκδικήσεις και τον απεργιακό αγώνα τους.

Αντιδράσεις 

Και βέβαια αυτή παράταση δημιουργεί προβλήματα.. Ηδη την Κυριακή χθες είχαμε ακυρώσεις κρατήσεις στα ξενοδοχεία για να μπορέσουν να φύγουν οι ταξιδιώτες από τα νησιά για την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ σήμερα αρχίζει η … μάχη των αλλαγών στα εισιτήρια και με το φόβο κλιμάκωσης… Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), υπολογίζει ότι κατά μέσο όρο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου διακινούνται ημερησίως 150.000 επιβάτες (έναντι 200.000 τον Αύγουστο), 25.000 τόνοι εμπορευμάτων από και προς τα νησιά (οι προμήθειες – εξαγωγές) και δεκάδες χιλιάδες ΙΧ.

Με δομένου ότι τη  Δευτέρα, πρώτη μέρα απεργίας, τα πλοία παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια, σωρευτικά οι αποκλεισμένοι στα νησιά παραθεριστές, νησιώτες, φορτία αλλά και τα εμπορεύματα και οι επιβάτες που θέλουν να επιστρέψουν προς τα νησιά, υπερβαίνουν τις 300.000. Ακόμα και αν η απεργία λήξει την Τρίτη, κάτι που επί του παρόντος δεν πιθανολογείται, η εξυπηρέτηση του σωρευμένου μεταφορικού φόρτου εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετά 24ωρα για να ολοκληρωθεί.

Με πληροφορίες από την Ellinikiaktoploia.net 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Απόφαση ευθύνης η ακύρωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοίνωση του Δήμου Αμοργού σχετικά με την ακύρωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο νησί των Ανατολικών Κυκλάδων

ΥΠΑ: “Κλειστόν” το αεροδρόμιο της Νάξου ελέω εργασιών από 11 έως 30 Μαρτίου

Κλείνει προσωρινά το αεροδρόμιο λόγω έργων αναβάθμισης - Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το χρονοδιάγραμμα

Σαντορίνη: Σύλληψη πλοιάρχου και η ανακοίνωση από την εταιρεία “ΜΑΙΣΤΡΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΝΕ”

Ανακοίνωση της εταιρείας ΜΑΙΣΤΡΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΝΕ σχετικά με τη σύλληψη πλοιάρχου - Τι συνέβη

Οι Νέες Αλλαγές στο Οικιακό και Επαγγελματικό Ρεύμα το 2025

Το 2025 φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, επηρεάζοντας τόσο τα οικιακά όσο και τα επαγγελματικά τιμολόγια. Παράλληλα, η διαδικασία αλλαγής παρόχου ρεύματος γίνεται πιο απλή και ψηφιακή.

Νάξος – Λιμεναρχείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το τριήμερο 28 Φεβρουαρίου – 02 Μαρτίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανακοινώθηκαν από το Λιμεναρχείο Νάξου στην παραλιακή οδό λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων του τριημέρου για τις Απόκριες

Το Μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Τυχερών Παιχνιδιών: Προκλήσεις και Ευκαιρίες

η ελληνική αγορά είναι ιδιαίτερα δυναμική. Οι Έλληνες παίκτες δείχνουν σταθερό ενδιαφέρον τόσο για τα live casino όσο και για τα στοιχηματικά sites, χωρίς σημάδια επιβράδυνσης.

ΥΠΕΝ – Κυκλάδες: Ζητάει από τους Δήμους να υποδείξουν περιοχές για αναστολή δόμησης

Μόλις πριν από μία εβδομάδα ζήτησε το ΥΠΕΝ από τους δήμους να υποδείξουν περιοχές για αναστολή της δόμησης, ενώ οι περισσότεροι δήμοι διαμαρτύρονται εδώ και μια τριετία για την υπερδόμηση των νησιών.

ΑΟ Θήρας: Στο “Ολυμπιακό Χωριό” το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο

Στο Ολυμπιακό Χωριό με παρέμβαση Βρούτση η αναμέτρηση (27/02) του ΑΟ Θήρας – Παναθηναϊκός για το κύπελλο βόλεϊ - Το ευχαριστώ από τη Σαντορίνη

Premier League: Τσέλσι εναντίον Σαουθάμπτον και τα γκολ πέφτουν βροχή

Η πρόταση της ημέρας: Τσέλσι - Σαουθάμπτον: Δεν σταματούν να σκοράρουν στο 2.62!

Βιώσιμες Κυκλάδες: Ο “σεισμός” της Μήλου δείχνει τα προβλήματα του αναπτυξιακού μοντέλου των Κυκλάδων

Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες: “Ο «σεισμός» της Μήλου δείχνει τα προβλήματα του αναπτυξιακού μοντέλου των Κυκλάδων”

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη σε περιοχή προς Σταυρό Κεραμωτής

Φωτιά σε εξέλιξη στη περιοχή Σίφωνες στο δρόμο προς τον Σταυρό της Κεραμωτής

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Νάξος – Αγερσανί: “Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης “Αμερικάνος” Μαργαρίτης

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης "Μπαρμπούνης - Αμερικάνος" Μαργαρίτης - Αύριο Τρίτη (25/02) η εξόδιος Ακολουθία στον Αγιο Σπυρίδωνα Αγίου Αρσενίου

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ