Το Λιμεναρχείο Νάξου προχώρησε χθες σε κατάσχεση πλεονάζουσας ποσότητας ολουθούριων και τα οποία επέστρεψαν στη θάλασσα – Τι είναι τα περίφημα «αγγούρια της θάλασσας»
Η είδηση προέρχεται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά… Και αναφέρει: «Στο πλαίσιο των αλιευτικών ελέγχων που διενεργούν τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Νάξου, εντοπίστηκε σε επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος πλεονάζουσα ποσότητα του είδους (ο)λουθούριου, σε ποσότητα δύο χιλιάδων τετρακοσίων (2.400) τεμαχίων πέραν της μέγιστης ημερήσιας ποσότητας αλίευσης (400 τεμάχια).
Από την οικεία Λιμενική Αρχή, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων κατά του Κυβερνήτη του αλιευτικού σκάφους και κατασχέθηκαν τα πλεονάζοντα αλιεύματα, τα οποία επεστράφησαν στη θάλασσα καθόσον ήταν ζωντανά».
Και το ερώτημα είναι απλό… Τι είναι τα ολουθούρια; είναι ομοταξία θαλάσσιων Εχινόδερμων με μακρύ σώμα. Απαντώνται στις θερμές και στις εύκρατες θάλασσες. Είναι περισσότερα γνωστά με την κοινή ονομασία αγγούρια της θάλασσας εξαιτίας του σχήματός τους, που θυμίζει το ομώνυμο λαχανικό. Ζουν μέσα στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων αλλά και σε κοραλλιογενείς υφάλους. Μπορούν να αναπλάθουν μέρη του σώματός τους, τα οποία μερικές φορές αποκόπτουν για λόγους άμυνας. Ζουν συνήθως μοναχικά και τρέφονται με ζωικές ή φυτικές ουσίες, τις οποίες βρίσκουν στη λάσπη του βυθού. Υπάρχουν περί τα 500 είδη ολοθουροειδών. Τα θαλασσινά αγγούρια καταπίνουν ολόκληρη τη λάσπη του βυθού. Γνωστότερο είδος είναι η ολοθούρια η σωληνωτή, η οποία φθάνει σε μήκος τα 30 εκατοστά. Το είδος αυτό ζει σε βάθος μέχρι 80 μέτρα.
Και το πιο ενδιαφέρον της ιστορίας; Τα θαλάσσια αγγούρια είναι εδώδιμα σε ορισμένες χώρες της Ασίας και στην Κίνα εκτρέφονται σε ειδικά εκτροφεία. Σε χώρες, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Από αυτά φτιάχνουν επίσης λάδια, κρέμες και καλλυντικά. Πιστεύεται μάλιστα ότι τα ζώα περιέχουν όλα τα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα στην επανόρθωση των ιστών. Ερευνάται η χρήση των ολοθουροειδών και στη θεραπεία της ελονοσίας
Με πληροφορίες από την wikipedia.org