Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΚυκλάδες - Φολέγανδρος: Τρεις οι νεκροί, διασώθηκε χθες βράδυ ένας ακόμη μετανάστης

Κυκλάδες – Φολέγανδρος: Τρεις οι νεκροί, διασώθηκε χθες βράδυ ένας ακόμη μετανάστης

|

Αλλος ένας άνδρας εντοπίστηκε ζωντανός μετά το ναυάγιο σκάφους στην Φολέγανδρο  – Τρεις οι νεκροί έως τώρα – άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων 

Τις σορούς τριών ανδρών περισυνέλεξε πλωτό του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή νότια της Φολεγάνδρου, έπειτα από το ναυάγιο με σκάφος που μετέφερε μετανάστες. Ο πρώτος εντοπίστηκαν νωρίς τα ξημερώματα ενώ οι άλλοι δύο βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, τη στιγμή που όπως τονίζεται το σκάφος έχει βυθιστεί σε βάθος 500 μέτρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο άγνωστος αριθμών των αγνοούμεων καθότι κυμένεται από 17 έως 37 άτομα…   

Το ευχάριστο; Αργά το βράδυ της Τετάρτης εντοπίστηκε ζωντανός ένα ακόμη μετανάστης. Ο διασωθείς περισυνελέγη από παραπλέον πλοίο και θα μεταφερθεί με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού στη Σαντορίνη.

Να σημειώσουμε ότι περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής έχει περισυλλέξει ως τώρα 12 διασωθέντες, έντεκα άνδρες και μια γυναίκα (οι μετανάσες είναι από Ιράκ, Συρία και Αίγυπτο), οι οποίοι επέβαιναν σε μικρή φουσκωτή λέμβο. Μεταφέρθηκαν στη Σαντορίνη, όπου νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού. Ανάμεσά τους και μία έγκυος και ένα παιδί ηλικίας 11 ετών . Μόνο δύο από τους 12 διασωθέντες φορούσαν σωσίβιο, ενώ το σκάφος που βυθίστηκε φέρεται να μη διέθετε σωστικό ή άλλο εξοπλισμό ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν αρχικά κάποιοι εκ των επιβαινόντων στο σκάφος που βυθίστηκε επέβαιναν περίπου 30 άτομα, ενώ σύμφωνα με δήλωση διασωθέντα επέβαιναν περίπου 50 άτομα.

Η ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες το βράδυ, για τον εντοπισμό αγνοουμένων, οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος, στο οποίο αρχικά εκδηλώθηκε μηχανική βλάβη και στη συνέχεια εισροή υδάτων, με αποτέλεσμα τη βύθισή του. Σύμφωνα με μαρτυρία διασωθέντα, υπήρξε μαζική εισροή υδάτων από την τουαλέτα, ενώ το σύνολο των αλλοδαπών που επέβαιναν στο σκάφος βρίσκονταν εντός της καμπίνας και παρασύρθηκαν στο βυθό.

Στις έρευνες μετέχουν Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τρία περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας,  αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, οκτώ παραπλέοντα πλοία και τρία ιδιωτικά σκάφη.

Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών επικρατούν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 4 Μποφόρ.  Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση. 

Το χρονικό

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό η αρχική ενημέρωση έγινε όταν αλλοδαπός τηλεφώνησε στο 112 στις 19:30 χθες το βράδυ και δήλωσε ότι το σκάφος με αλλοδαπούς στο οποίο επιβαίνει αντιμετωπίζει μηχανική βλάβη.

Μετά τις 21:30 υπήρξε νεότερη ενημέρωση ότι το σκάφος βάζει νερό. Τότε, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση από το Λ.Σ. δόθηκε εντολή σε εναέρια μέσα να κάνουν αναζητήσεις στην περιοχή προς επιβεβαίωση της τηλεφωνικής μαρτυρίας στο 112. 

Τελικά, στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα, 5.5 ώρες μετά την αρχική ενημέρωση του Λιμενικού εντοπίστηκε βάρκα με 12 μετανάστες 9 ναυτικά μίλια νότια της Φολεγάνδρου, σε θαλάσσια περιοχή διαφορετική από αυτή που αρχικά είχε ξεκινήσει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Οι 12 διασωθέντες βρέθηκαν σε φουσκωτή βοηθητική βάρκα του σκάφους με τους μετανάστες, το οποίο σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων βυθίστηκε. 

Πρόκειται για μετανάστες από το Ιράκ, ο ένας εκ των οποίων μιλούσε Αγγλικά. Φέρεται να είπε ότι στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 50 άτομα. Όπως τονίζεται, δεν υπάρχει αισιοδοξία για τον εντοπισμό επιζώντων πλην των 12 που έχουν μεταφερθεί στη Σαντορίνη.

Θεωρείται βέβαιο ότι το σκάφος είχε αποπλεύσει από την Τουρκία και είχε προορισμό την Ιταλία. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θεραπευτική επανάσταση για τη ημικρανία

 Νέο φάρμακο εξαλείφει τα προειδοποιητικά συμπτώματα πριν τον πονοκέφαλο

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νίκη αύριο (14/05) για παράταση στη μάχη ανόδου με τον Ιωνικό Νικαίας

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ υποδέχεται (14/05, 13:30) τον Ιωνικό Νικαίας στη Νάξο και διεκδικεί την ισοφάριση στη σειρά – Κάλεσμα στον κόσμο για στήριξη και αξιοπρεπή φιλοξενία

Νάξος – ΓΕΛ Τραγαίας: Εκπαιδευτική εμπειρία ζωής για τη Β’ Λυκείου στη Χαλκίδα και την Εύβοια

Πολυήμερη εκδρομή με πλούσιο πολιτιστικό, ιστορικό και φυσιολατρικό πρόγραμμα – Ενθουσιασμένοι οι μαθητές από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν

Το Κινητό Πλανητάριο Κρήτης στην Αμοργό: Ένα ταξίδι στο σύμπαν για τους μαθητές του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία αστρονομίας για τους μαθητές της Αμοργού με την υποστήριξη του Δήμου και τη χορηγία της Attica Group

Γιώργος Λάνθιμος – “Bugonia”: Από την Ακρόπολη στην Μήλο για γυρίσματα

Μετά την απορριπτική απόφαση του ΚΑΣ για γυρίσματα στην Ακρόπολη, ο Γιώργος Λάνθιμος στράφηκε στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων για τη ταινία «Bugonia»

Αντιπαράθεση Πανναξιακού και Ιωνικού Νικαίας ενόψει του Game 4 στη Νάξο

Με φόντο τον τέταρτο τελικό της National League 2, Πανναξιακός και Ιωνικός ανταλλάσσουν ανακοινώσεις για όσα συνέβησαν στον αγώνα της Κυριακής

Τήνος: Σε τροχιά υλοποίησης το νέο λιμάνι – Θετικές ανακοινώσεις μετά την επίσκεψη Κικίλια

Ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς ενημερώνει για τις εξελίξεις στα έργα του λιμένα – Δεσμεύσεις για χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα μελέτης έως τον Αύγουστο

Στην Ίο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων – Επαφές με επιχειρήσεις και ανοιχτή εκδήλωση για τις προκλήσεις του νησιού

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων επισκέφθηκε την Ίο στις 6–7 Μαΐου, με επαφές με επιχειρήσεις, φορείς και τον Δήμαρχο, καταγράφοντας ανάγκες και προοπτικές του νησιού ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Νάξος: Διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή την Τετάρτη 14/5 λόγω ασφαλτόστρωσης

Εργασίες στο πλαίσιο αποκατάστασης ζημιών στο κρηπίδωμα έναντι της Μυρτιδιώτισσας – Αλλαγές στην κυκλοφορία από τις 07:30 έως τις 14:00

Αναπτυξιακός Νόμος: Νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στη Φολέγανδρο

Η επένδυση της Varsity Hellas Investments εντάχθηκε στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση