Η Βαρβάρα Φύτρου – με καταγωγή από τις Κυκλάδες – που έχασε την οικογένειά της, στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, κατέθεσε για πρώτη φορά, στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, που διερευνά τη φονική πυρκαγιά – Τι είπε η ίδια και ο δικηγόρος της
Ηταν ένα από τα τραγικά πρόσωπα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018… Ο σύζυγος της, Γρηγόρης και ο 11χρονος γιος της Ανδρέας, κάηκαν δίπλα στο αυτοκίνητό τους, όπως και η 13χρονη κόρη της Εβιτα, που έπεσε στο γκρεμό για να σωθεί… Ηταν ανάμεσα στους 102 ανθρώπους, που πέθαναν στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018. Και βέβαια εδώ να προσθέσουμε ότι η κα Φύτρου είχε χάσει μια εβδομάδα νωρίτερα την μητέρα της και αυτός ήταν ο λόγος που δεν ήταν με τα υπόλοιπα μέλη της οκογένειάς εκείνο το απόγευμα καθότι ήταν στο νεκροταφείο σε περιοχή της Αθήνας για μυστ’ηριο υπέρ αναπαύσεως της μητέρας…
Και σήμερα, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, η Βαρβάρα Φύτρου – με καταγωγή από την Σίφνο των Κυκλάδων – βρέθηκε ενώπιον του ανακριτή που χειρίζεται την έρευνα, όπου και κατέθετε επί 3,5 ώρες. Η κατάθεσή της συνέπεσε με το νέο αίτημα του ανακριτή προς την εισαγγελία να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο σε βαθμό κακουργήματος.
Εξερχόμενη του ανακριτικού γραφείου, η κ. Φύτρου δήλωσε: «Σήμερα έδωσα για πρώτη φορά κατάθεση στον κύριο ανακριτή. Ο κ. Μαρνέρης έχει κάνει μια ενδελεχέστατη έρευνα από την οποία προκύπτουν όλα όσα έγιναν στην Ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου 2018. Είναι κακουργήματα. Κάποιοι, οι πράξεις τους είναι κακουργηματικές. Αυτούς κάποιοι άλλοι προσπαθούν να τους προστατέψουν. Αυτό για εμένα είναι τραγικό και λυπηρό. Η εισαγγελία έχει πρόβλημα. Πραγματικά τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να το λύσει».
Να σημειώσουμε εδώ ότι ενόσω εκκρεμεί το τρίτο αίτημα του κ. Μαρνέρη προς την Εισαγγελία για απόδοση κακουργηματικών κατηγοριών σε συγκεκριμένα πρόσωπα από την Πυροσβεστική και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η κ. Φύτρου έχει καταθέσει μύνηση και κατά των τότε υπουργών Νίκου Τόσκα και Πάνου Σκουρλέτη και η οποία έχει διαβιβαστεί στην Βουλή
Σε ερώτηση για το τι κατέθεσε, απάντησε: «Όλα όσα έζησα, όλα όσα βίωσα, όλα όσα άκουσα, όλα όσα έμαθα από τον σύζυγό μου και τα παιδιά μου λίγο πριν να καταλήξουν. Η δικαίωση θα έρθει πραγματικά όταν θα αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους αυτούς που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα αυτά τα κακουργήματα. Για εμένα για τις ψυχές τους αυτή θα είναι η δικαίωση».
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της, Βασίλης Καπερνάρος, δήλωσε: «Μακάρι η εισαγγελία να είχε ενδιαφερθεί νομικά για την υπόθεση στο Μάτι όπως ενδιαφέρθηκε για την υπόθεση της κ. Μπεκατώρου. Όταν λέμε για την υπόθεση στο Μάτι, μιλάμε για 102 σκοτωμένους συνανθρώπους μας. Μακάρι η εισαγγελία να είχε επιδείξει το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια σημασία όπως στην υπόθεση της κ. Μπεκατώρου.
Τώρα δεν μπορεί να αποφευχθεί και θα έχουμε κι εμείς απευθείας επαφή με τον εισαγγελέα του ΑΠ. Τον καλούμε με την αίτησή μας την οποία υποβάλαμε για πρώτη φορά να παρέμβει ώστε να λυθεί το πρόβλημα της εισαγγελίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των κανόνων που προστατεύουν τη δημόσια τάξη και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών».
Οσο για το αίτημα του ανακριτή για άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο, το οποίο έχει απορριφθεί δύο φορές από την εισαγγελία, ο κ. Καπερνάρος σχολίασε: «Ο ανακριτής διεξήγαγε εξαιρετικά την έρευνα. Και λέει στους εισαγγελείς: “Ξέρετε δεν είναι πλημμελήματα, είναι κακουργήματα, πάρτε τα και λένε όχι”. Γι αυτό λέμε έχει σοβαρό πρόβλημα η εισαγγελία και πρέπει να το λύσει. Εντόπισε πραγματικά περιστατικά που συνιστούν την κακουργηματική έκθεση».