Ναυάγιο στα Κύθηρα: Τους παράτησε ο χειριστής του ιστιοφόρου – Ναυάγιο στη Λέσβο: Μόλις 10 είχαν σωσίβια
Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στα Κύθηρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των 10 αγνοούμενων μεταναστών που έπεσαν στη θάλασσα μετά το ναυάγιο του ιστιοφόρου που τους μετέφερε παράνομα στην Ιταλία μαζί με 80 ακόμη άτομα τα οποία έχουν διασωθεί.
Πέντε σοροί έχουν εντοπιστεί από άνδρες της ΕΜΑΚ σε χαράδρα και γίνονται προσπάθειες για την ανάσυρσή τους. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δυσμενείς με τους ανέμους να πνέουν με ένταση 9 μποφόρ. Από τους 80 διασωθέντες 55 είναι άνδρες, επτά γυναίκες και 18 παιδιά. Οι 79 διασωθέντες είναι από το Αφγανιστάν και ένας Σύρος.
Όπως κατέθεσαν κάποιοι από αυτούς είδαν τον χειριστή του σκάφους να πηδάει στη θάλασσα και τότε κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αποφευχθεί το ναυάγιο.
Άλλοι 42 μετανάστες βρίσκονται στο νησί οι οποίοι διασώθηκαν σε άλλο περιστατικό την περασμένη Κυριακή. Τα Κύθηρα είναι πάνω στο δρομολόγιο των διακινητών που μεταφέρουν μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στην Ιταλία. Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων θεωρείται η πιο επικίνδυνη λόγω των δυνατών ανέμων.
Για το ναυάγιο στα Κύθηρα το Κεντρικο Λιμεναρχείο αναφέρει:
Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή πλησίον του λιμένα Διακοφτίου ν. Κυθήρων που ξεκίνησε βραδινές ώρες χθες, ανακοινώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί ογδόντα (80) αλλοδαποί εκ των οποίων εξήντα δύο (62) ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες) και δεκαοκτώ (18) ανήλικοι, ενώ έντεκα (11) από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο. Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ το Ι/Φ σκάφος στο οποίο επέβαιναν έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Ναυάγιο στη Λέσβο: Χωρίς σωσίβια
Οι έρευνες συνεχίζονται και στη Λέσβο. Οι Λιμενικοί από τις 6:30 το πρωί σαρώνουν την γύρω θαλάσσια περιοχή για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει άλλος ναυαγός. Στο τραγικό αυτό ναυάγιο έχασαν τη ζωή του 18 άτομα εκ των οποίων 16 είναι γυναίκες, ένας άνδρας και ένα ανήλικο αγόρι.
Οι διασωθέντες είναι 25 εκ των οποίων 14 γυναίκες και 11 άνδρες. Έχουν μεταφερθεί στο ΚΥΤ του Μαροβουνίου. Είναι όλοι Σομαλοί. Θα παραμείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες στη συνέχεια θα καταγραφούν ως πρόσφυγες και θα τους δοθεί πολιτικό άσυλο.
Σύμφωνα με καταθέσεις τους μόλις 10 φορούσαν σωσίβιο και άλλοι έξι κρατούσαν σαμπρέλα ενώ οι άλλοι είχαν αφεθεί στη μοίρα τους. Δύο από τις διασωθείσες είπαν ότι διευκρίνισαν ότι πάνω στη βάρκα ήταν 53 άτομα. Αν ισχύει αυτό τότε αγνοούνται 10 ναυαγοί.
Όπως επισημαίνει ο Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι Ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις αφού οι Τούρκοι βάζουν σε βάρκες κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες γυναίκες και παιδιά καθώς και άτομα που ανήκουν σε ευπαθές κατηγορίες ενώ την ίδια στιγμή εστιάζει στο νέο εκείνο στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές.
«Βλέπουμε δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, στις οποίες δεν μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλα πλοία, πόσο μάλλον φουσκωτά υπερφορτωμένα ή ιστιοφόρα και βλέπουμε τέτοια σκάφη με υπεράριθμους αλλοδαπούς, σε πολύ άσχημες συνθήκες. Βλέπουμε ότι σε αυτά επιβιβάζουν άτομα από ευάλωτες ομάδες, άτομα με αναπηρίες, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και όχι απλώς παιδιά, αλλά ακόμη και βρέφη, όπως είδαμε προ ημερών στην Καλαμάτα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκκάλας.
Το σχετικό δελτίο ενημέρωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο αναφέρει για το ναυάγιο στη Λέσβο
Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή “ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑ” ανατολικά ν. Λέσβου, που ξεκίνησε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοινώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί – εντοπιστεί είκοσι πέντε (25) αλλοδαποί (11 άνδρες και 14 γυναίκες), εκ των οποίων οι εννέα (09) γυναίκες έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ” για παροχή πρώτων βοηθειών.
Παράλληλα, εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν δεκαοκτώ (18) σοροί (16 γυναίκες, 1 άνδρας και 1 ανήλικο αγόρι), οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ”, για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.
Στις έρευνες που διεξάγονται κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 7-8 bf) συμμετέχουν παράκτιο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Κανονιοφόρος Πολεμικού Ναυτικού, αεροπλάνο της FRONTEX, ομάδα δυτών της FRONTEX, ιδιώτης δύτης, στελέχη με περιπολικά οχήματα Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος και εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από ξηρά.
Με πληροφορίες από τη σελίδα protothema.gr