Τετάρτη, 5 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςThe Naxos Apothecary: Και τα βότανα της Νάξου στο επίκεντρο χάρη στον...

The Naxos Apothecary: Και τα βότανα της Νάξου στο επίκεντρο χάρη στον Γιώργο Κορρέ

|

Το παλαιότερο ομοιοπαθητικό φαρμακείο της Αθήνας μεταφέρθηκε στο κέντρο και θα μας κάνει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα για τα φαρμακεία – Το νέο εγχείρημα του Γιώργου Κορρέ και τα βότανα της Νάξου που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο (δείτε φωτογραφίες) 

Στην οδό Κολοκοτρώνη, ακριβώς απέναντι από την παλιά Βουλή, μεταφέρθηκε το θρυλικό φαρμακείο του Κορρέ, το παλαιότερο ομοιοπαθητικό φαρμακείο της Αθήνας και το μέρος όπου ξεκίνησε ο Γιώργος Κορρές να χτίζει το brand του, το οποίο κατάφερε να κάνει γνωστό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Ωστόσο, το Naxos Apothecary που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό εδώ και μόλις λίγες μέρες, λειτουργώντας αρχικά πιλοτικά, δεν θυμίζει και τόσο φαρμακείο, τουλάχιστον όχι με την τυπική έννοια, ενώ και τα προϊόντα διαφοροποιούνται αρκετά από τις υπόλοιπες σειρές των προϊόντων της Korres, προσφέροντας και tailor made καλλυντικά.

Κείμενο: Μερόπη Κοκκίνη (lifo) – Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν

Στις μεγάλες βιτρίνες του όμορφου γωνιακού μαγαζιού, που στεγάζεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του κέντρου, μπορεί κανείς αρχικά να χαζέψει, από τη μια πλευρά, τα παλαιού τύπου φαρμακευτικά δοχεία, βάζα και μικροαντικείμενα και από την άλλη τα ανοιχτά, στα μάτια των περαστικών αλλά και των πελατών του, εργαστήρια. Μέσα ο χώρος είναι φωτεινός κι ευρύχωρος. Λιτά και βιομηχανικού τύπου τα ράφια με τα προϊόντα, λευκά πλακάκια ντύνουν τις κολόνες και τους πάγκους ενώ ένα μοναστηριακού τύπου τραπέζι σε καλεί να καθίσεις και να δοκιμάσεις ή να πειραματιστείς με τα αρώματα, τις κρέμες και τα φυτικά σκευάσματα που προσφέρονται στον χώρο.

Ο Γιώργος και ο αδερφός του, ο Αποστόλης Κορρές, ακολούθησαν αυτό που έλεγε το ένστικτό τους, πραγματοποιώντας και ένα όνειρο ζωής: Να προσφέρουν έναν χώρο για όσους αγαπούν τα βότανα, ενώ ταυτόχρονα να μπορέσουν να αποτίσουν έναν φόρο τιμής στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Νάξο. Για όσους δεν γνωρίζουν, πηγή έμπνευσης για τα προϊόντα Κορρές ήταν εξαρχής το νησί της Νάξου. Το πρώτο προϊόν άλλωστε ήταν ένα αρωματικό σιρόπι για τον λαιμό, µε μέλι και γλυκάνισο, εμπνευσμένο από το ρακόμελο που έφτιαχνε ο παππούς τους στο νησί. 

Κάπως έτσι, σιγά-σιγά, άρχισε να διαμορφώνεται και η ιδέα του Naxos Apothecary δηλαδή ενός χώρου αλλά και μιας νέας σειράς προϊόντων που δίνει έμφαση στη χλωρίδα του συγκεκριμένου νησιού και την οποία επιμελήθηκε η Χημικός Μηχανικός Ιωάννα Μελίδη. Ήδη για την παρασκευή των πρώτων κρεμών της νέας σειράς χρησιμοποιούνται άνθη κίτρου (Citrus medica), άγρια αχλαδιά (Pyrus spinosa), αμάραντος (Helichrysum italicum), ύσσωπος (Hyssopus officinalis) και κρίνο της θάλασσας (Pancratium maritimum) από τη Νάξο ενώ υπάρχει ήδη έτοιμη μια σειρά αρωμάτων που φέρει τα ονόματα χωριών του νησιού (Αλυκό, Χώρα, Σαγκρί, Κόρωνος και Χαλκί) και κλείνει μέσα στα μπουκάλια τους τις αναμνήσεις και τις ιστορίες του Γιώργου και του Αποστόλη από τον τόπο τους.

Παράκτιοι και ορεινοί υγροβιότοποι, αμμόλοφοι με κέδρους, ελαιώνες και πεδιάδες σχηματίζουν τη μοναδική γεωμορφολογία του νησιού της Νάξου. Το τοπίο αποτελεί το ιδανικό «σπίτι» για μια εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων των ενδημικών ειδών που φυτρώνουν τον χειμώνα και ευδοκιμούν μέσα στα άνυδρα καλοκαίρια. «Ένιωθα μέσα μου ότι αυτό το νησί είναι ένα ποίημα και με τη δημιουργία αυτού του χώρου θέλησα να εκφράσω το πόσο με μαγεύει» ακούω να λέει με ενθουσιασμό από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο κ. Γιώργος Κορρές που αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

«Υπάρχει ένα συναισθηματικό δέσιμο που μου δίνει απίστευτη προσωπική ευχαρίστηση κι ελπίζω να μπορέσει να το νιώσει και ο κόσμος αυτό. Στο μυαλό μου υπάρχει η σκέψη ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που ίσως να μπορέσει να ταξιδέψει και σε άλλα μέρη του κόσμου. Θα θέλαμε να είμαστε, μέσω αυτής της προσπάθειας, κάτι σαν πρεσβευτές της Νάξου» λέει ο κ. Κορρές, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρεται στην απόφαση να αφήσει τα εργαστήρια του φαρμακείου ανοιχτά προς τους καταναλωτές, ακόμα και προς τους περαστικούς του δρόμου.

Πρόκειται για εργαστήρια με εξειδικευμένα μηχανήματα, εκεί όπου παρασκευάζονται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και τα γαληνικά σκευάσματα. «Είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί κάπου στον κόσμο, αν και τα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία το κάνουν πλέον κατά κόρον – να δουλεύουν δηλαδή με ανοιχτή κουζίνα. Η βασική σκέψη για αυτό είναι να μην είναι κάτι που να γίνεται “πίσω από τις κουρτίνες”, όπου δεν έχεις πρόσβαση, αλλά να είναι φανερό το πώς ασκείται η Ομοιοπαθητική και η Φυτοθεραπεία από τη σκοπιά του επιστήμονα φαρμακοποιού. Γνώμη μας είναι ότι η γνώση είναι εκεί για όλους, είναι προσβάσιμη, είναι φανερή, και έχουμε σκοπό να είναι τα εργαστήρια μας ανοιχτά και στους συναδέλφους φαρμακοποιούς, σε σεμινάρια και workshops, ώστε να ανταλλάσσουμε μεταξύ μας εμπειρίες, γνώσεις και πρακτικές» δηλώνει ο κ. Κορρές.

«Θελήσαμε ο πελάτης να μπορεί να δει τους αυστηρούς χώρους μέσα στους οποίους παρασκευάζονται τα σκευάσματα της εταιρείας, να μπορεί να αντιληφθεί τη σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιείται ενώ ταυτόχρονα όλο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον υπόλοιπο χώρο ο οποίος είναι διαμορφωμένος με μασίφ ξύλα, μέταλλα, πλακάκια και μεγάλες ραφαρίες δημιουργώντας ένα πιο ζεστό περιβάλλον. Το όλο στοίχημα ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος που να συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο» λέει ο κ. Σταύρος Παπαγιάννης της Stage Design Office που συμμετείχε στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του χώρου.

Καινοτομία και προσωπική σχέση 

Η καινοτομία όμως σε σχέση με τον χώρο και τα προϊόντα δεν σταματά εδώ. Στο μοναστηριακού τύπου τραπέζι υπάρχει ένα σημείο στο οποίο κανείς μπορεί να καθίσει – πάνω στις καρέκλες νηπιαγωγείου που έχει φέρει από το σπίτι του ο ίδιος ο κ. Κορρές. Ο επικεφαλής σχεδιασμού του Naxos Apothecary Μάνος Μπαμπούνης εξηγεί ότι «αυτό το τραπέζι αποτελεί τον πυρήνα του φαρμακείου. Είναι ένα σημείο που ευνοεί την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον επισκέπτη και στην ομάδα του χώρου. Δημιουργήθηκε για να εκφράσει τη φιλοξενία μας, με πρόθεση να μοιραστούμε σε αυτό την εμπειρία που προσφέρει το νησί της Νάξου μέσα από τον φυσικό πλούτο της. Αντίστοιχα, και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στον χώρο συνδέονται με τη λαϊκή αρχιτεκτονική του νησιού, συνδέοντας δυο εντελώς ανεξάρτητους κόσμους – την αυθεντικότητα του νησιού με την επιστήμη».

Σε αυτό το κεντρικό τραπέζι και με τη βοήθεια των ανθρώπων του χώρου, ο πελάτης μπορεί να επιλέξει τα προσωπικά του καλλυντικά κάνοντας συνδυασμούς από ένα δεδομένο matrix 54 επιλογών. Η διαδικασία ξεκινάει με την ανάλυση της επιδερμίδας ενώ στη συνέχεια κανείς μπορεί να προσθέτει συστατικά ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματός του. Στο τέλος λαμβάνει ένα βαζάκι με μια προσωποποιημένη ετικέτα όπου αναγράφεται το όνομα του καθώς και τα συστατικά που περιέχει το σκεύασμα.

Στο τραπέζι υπάρχουν τοποθετημένα επιμελώς γαληνικά σκευάσματα του φαρμακείου αλλά και ελληνικά βότανα, συσκευασμένα μέσα σε ωραίους χάρτινους φακέλους. Μελισσόχορτο από τη Σάμο, δίκταμο από την Κρήτη, τσάι του βουνού από τον Όλυμπο, λουίζα από τη Σάμο, καλέντουλα από την Κομοτηνή, χαμομήλι από την Νάξο, εχινάκια από την Ολυμπία είναι μερικά από τα βότανα που έχουν προκύψει μέσα από τις συνεργασίες με ένα δίκτυο Ελλήνων καλλιεργητών βιολογικών βοτάνων και κανείς μπορεί να τα προμηθευτεί και να τα χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία αφεψημάτων.

Μοτίβα από την Νάξο του 11ου αιώνα 

Ακόμα και οι ποδιές που φορούν οι υπάλληλοι του φαρμακείου είναι κομψές εδώ, ενώ αν λιμπιστείς κάποιο από τα ωραία βαζάκια που θα δεις στο χώρο, μη στεναχωριέσαι, γιατί έχεις τη δυνατότητα να το αγοράσεις.

Τα αντικείμενα που έχουν σχεδιάσει οι βιομηχανικοί σχεδιαστές Νίκος Καστανάκης και Μαρίκα Κυριακίδου διατίθενται όλα προς πώληση. Από τα έπιπλα (όπως π.χ. τα μεταλλικά τραπέζια της βιτρίνας) και τα λευκά κεραμικά μέχρι τα γυάλινα καφέ βάζα, τα ανάγλυφα πλακάκια, τα tote bags από washable paper και οι μεταλλικές συσκευασίες των αρωματικών κεριών. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι μέσω αυτού του χώρου να δοθεί η ευκαιρία σε νέους, δημιουργικούς ανθρώπους που ζουν στην χώρα μας να δείξουν κι αυτοί τη δουλειά τους.

Όλη την ταυτότητα της μάρκας, όλες τις σημάνσεις, τις συσκευασίες των προϊόντων και τη μοναδική οροφογραφία, τα έχει σχεδιάσει ο Αλέξης Μαρίνης, βασισμένος σε ναξιακά μοτίβα του 10ου-11ου αιώνα. Ο Γιάννης Καρλόπουλος και η Σιμέλα Κολαγκελέ προετοιμάζουν το site, με στόχο να λειτουργήσει πλήρως σε δύο περίπου μήνες. Θα περιλαμβάνει και φωτογραφίες της Νάξου από την Μαργαρίτα Νικητάκη.

Στο Naxos Apothecary σίγουρα όσοι αγαπούν τη φύση και τα βότανα θα βρουν έναν χώρο όπου θα μπορούν να ανακαλύπτουν συνέχεια καινούρια πράγματα. Ήδη στα άμεσα σχέδια είναι και η δημιουργία ενός διατροφικού εργαστηρίου μέσα στον χώρο. Υπάρχουν κι άλλα ωραία σχέδια κι ανυπομονούμε να τα δούμε να γίνονται πράξη στη συνέχεια. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – ΑΠΑΣ Νάξου: Αποδοχή παραίτησης Δάγλα

Τρεις αγωνιστικές πριν από τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου και ο Αλέκος Δάγλας υπέβαλε τη παραίτησή του από τη θέση του προπονητή στον ΑΠΑΣ Νάξου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα, αξέχαστη εμπειρία

Τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα: Μια αξέχαστη εμπειρία για τους μαθητές μας - Το ταξίδι στην Αθήνα..

Τέμπη: Παραίτηση Τριαντόπουλου από υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο κ. Τριαντόπουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή σε «μπάζωμα» επικαλούμενος χωρία του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη.

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Ερχεται η 1η διαβούλευση για το “Masterplan Ύδρευσης” του Δήμου

Δημόσια Διαβούλευση για το Masterplan Ύδρευσης του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων - Πότε και που;

Κατ. Μονογυιού: Επίσκεψη στο Φάρο Τυφλών

Επίσκεψη της Κατερίνας Μονογυιού στο Φάρο Τυφλών - Τι αναφέρει με την ευκαιρία της επίσκεψης

Νάξος – Μ.Ι.Υ.Α.: Ημερίδα με θέμα το Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Hμερίδα με θέμα: «Η Συνδρομή της Μ.Ι.Υ.Α. του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών στη Λύση του Δημογραφικού Προβλήματος της Ελλάδας» - Πότε και Που;

Ferryscanner: Δημοφιλέστεροι ακτοπλοϊκοί προορισμοί για το 2024 οι Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη

Ferryscanner: Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη οι δημοφιλέστεροι ακτοπλοϊκοί προορισμοί του 2024

Μ. Βρετανία: Η Νάξος ανάμεσα στα έξι εναλλακτικά νησιά που προτείνουν για το 2025

Η βρετανική εφημερίδα Metro δημοσίευσε κατάλογο με τα μη συμβατικά ελληνικά νησιά που «κερδίζουν τη μάχη με τον υπερτουρισμό»

Πάρος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο στην Αγία Παρασκευή Νάουσας

Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στην Πάρο – Σε ποια περιοχή θα γίνει

Σαντορίνη: Αποστολή μελετά τα υδροθερμικά συστήματα της καλδέρας και του Κολούμπου

Η αποστολή HYDROMOX αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση των φυσικών μηχανισμών που διαμορφώνουν τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό χώρο και την πρόβλεψη πιθανών κινδύνων για την ευρύτερη περιοχή του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης.

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” φεύγει, το “Hellenic HighSpeed” έρχεται

Για την ετήσια ακινησία του το “Άρτεμις” ξεκινάει στις 10 Μαρτίου – Στη θέση του το “HELLENIC HIGHSPEED”

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Βαγγ. Κατσαράς: “Τα τελευταία χρόνια η Νάξος είναι στις πρώτες θέσεις που επιλέγουν να έρθουν για την Αποκριά” (video)

Ναξιώτικη αποκριά-Μια γιορτή γεμάτη μυσταγωγία και κέφι - Τι ανέφερε ο Βαγγέλης Κατσαράς σε εκπομπή της ΕΡΤ (video)

Δονούσα – Express Skopelitis: Γιατί συνεχίζετε η συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια σε βάρος του νησιού μας;

Επιχειρηματίες και κάτοικοι της Δονούσας ζητούν απαντήσεις στην συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια του Express Skopelitis σε σχέση με τα άλλα νησιά των Μικρών Κυκλάδων;

Σαντορίνη – Αμοργός: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία

Σαντορίνη: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία - Ανάλογη πρόταση και για Αμοργό, Ιο και Ανάφη