Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΝ. Δημητροκάλλης: Ο βασιλιάς της pasta ήρθε στη Νάξο και δημιουργεί γευστικούς...

Ν. Δημητροκάλλης: Ο βασιλιάς της pasta ήρθε στη Νάξο και δημιουργεί γευστικούς οργασμούς

|

Ο Νίκος Δημητροκάλης μιλώντας στο Naxospress μας λέει «Θα παραμείνει μια ζωή η φιλοσοφία μου στη μαγειρική ιταλική, αλλά θα αξιοποιώ τα ελληνικά προϊόντα σε όποιον τόπο βρίσκομαι». (δείτε το video) 

Είναι αναμφισβήτητα στους γαστρονομικούς κύκλους «ο βασιλιάς της μακαρονάδας»,  μας μαγεύει με τις γαστρονομικές του δημιουργίες στο ιταλικό του εστιατόριο Dal Professore στο Μαρούσι αλλά και εδώ και ένα έτος στην Νάξο στο αντίστοιχο Dal Professore Naxos, σε έναν πανέμορφο χώρο δίπλα στη θάλασσα στην Χώρα της Νάξου. Κι ενώ το μέρος είναι πολύ τουριστικό (ακριβώς δίπλα απο το Club Ocean) το φαγητό που προσφέρεται δεν υπολοίπεται σε τίποτα απο θέμα ποιότητας.

Της Ελένης Μουστάκη (*)

Πως όμως ένας καθηγητής ιταλικής γλώσσας έγινε ο professore της γεύσης; Ο βραβευμένος σεφ Νίκος Δημητροκάλης σπούδασε στην ιταλία φιλολογία, η ιταλική κουλτούρα όμως τον επηρέασε και αγάπησε σφόδρα την ιταλική γαστρονομία. Το ένδιαφέρον του για την ιταλική κουζίνα ήταν τόσο μεγαλο που επισκεπτόταν τα διάφορα  χωριά της Ιταλίας κι έβλεπε πως παρασκεύαζαν οι παραδοσιακές γυναίκες τα χειροποιήτα νιόκι, ραβιόλια κλπ.  Αρχικά λοιπόν μαγείρευε σε φίλους και μαθητές και τελικά μια ευκαιρία τον έφερε για σπουδές μαγειρικής  στο Μιλάνο στα 40 του χρόνια, αφηνοντας πίσω το φροντιστήριο στα χέρια της συζύγου του για όσο θα έλειπε. Τότε κατάλαβε οτι αυτό που αγαπούσε περισσότερο απ ολα ηταν η μαγειρική, κι αυτή η αγάπη απέδωσε καρπούς, αφού ο κόσμος το εισέπραξε.  Το όνομα του εστιατορίου λοιπόν δεν είναι τυχαίο, το έδωσαν οι μαθητές, όταν έλεγαν πάμε να φάμε «στου καθηγητή»

Κι ο “καθηγητής” φτάνει στο σημείο τεχνικής στην κουζίνα να δημιουργήσει την πίτσα του μέλλοντος, μια πίτσα «non pizza» όπως την αποκαλεί, καθώς διαφέρει εξ ολοκλήρου απο την πίτσα που όλοι ξέρουμε. Περιέχει φυσικό προζύμι και το ζυμάρι είναι πολύ εύπεπτο, αφού διαθέτει 90% υγρασία. Η μεγάλη ποσότητα νερού δίνει ένα ελαφρύ αποτέλεσμα στη ζύμη της πίτσας που σε κάνει να μην νιώθεις βαρύ το στομάχι μετά την κατανάλωση της.  Απ έξω είναι τραγανή και μέσα γεμάτη κυψέλες αέρα, απλά μοναδική συνταγή. Τα υλικά που αρτίζουν τον ζυμάρι ξεχωριστά, δεν υπάρχουν κίτρινα τυριά που προσθέτουν πολλά λυπαρά αλλά διάφορα είδη μοτσαρέλλας με την βουβαλίσια να ξεχωρίζει.  Απο την άλλη τα αλλαντικά είναι απο τα καλύτερα της Ιταλίας με ονομασία προέλευσης. Η αγαπημένη μου γεύση το χειροποιήτο λουκάνικο αγριογούρουνου, που δεν είχα ξανασυνατήσει σε συνδυασμό μάλιστα απο τρούφα και σπανάκι.  Δεν μένει όμως, μόνο εκεί το μενού του Dal Professore υπάρχει και η εκδοχή γλυκιάς πίτσας με κρέμα λεμονιού ή κρέμα φουντουκιού αλλά και πίτσα με ζυμάρι μαύρου ρυζιού.

Τι γίνεται όμως με την μακαρονάδα; Καθώς εδώ έχουμε τον βασιλιά της. Τα χειροποίητα ραβιόλι  ξεχωρίζουν για την ελαφριά υφή τους και την  πολλών ειδών ευφάνταστη γέμιση. «Το ζυμαρικό αν και είναι φαγητό του λαού απαιτεί σεβασμό, για μένα είναι η ναυαρχίδα του μενού μου και φυσικά δημιουργείται απο εμάς. Κάποιος βγαίνει απο το σπίτι του για να φάει κατι ιδιαίτερο και φρέσκο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σερβίρει μια επαγγελματική κουζίνα έτοιμα φαγητά», λέει χαρακτηριστικά ο βραβευμένος σεφ.

Η ιταλική κουζίνα όμως, δεν περιορίζεται μόνο στην μακαρονάδα και στη πίτσα, δεν πρέπει να ξεχνούμε οτι αποτελεί μέρος της μεσογειακής κουζίνας, γι αυτό στο μενού του dal professore θα βρούμε μακαρονάδα με ψάρι φρέσκο ημέρας, αλλά και ψάρι ως κυρίως πιάτο, αλλά και κρέας.

Μια άλλη καινοτομία του σεφ Νίκου Δημητροκάλλη είναι οτι έχει ενσωματώσει ναξιώτικα προϊόντα στις ιταλικές τεχνικές των πιάτων του «Η ξυνομυζήθρα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο την ιταλική ρικότα», μας λέει ο ίδιος. «Εγώ αρνούμαι να ελληνοποιήσω την ιταλική κουζίνα. Θα παραμείνει μια ζωή η φιλοσοφία μου ιταλική στο μαγείρεμα, αλλά θα αξιοποιώ τα ελληνικά προϊόντα στο έπακρο σε όποιο τόπο κι αν βρίσκομαι», δηλώνει καυτηριάζοντας την συνήθεια να μιλούμε για ιταλικό φαγητό και να φτιάχνουμε οτιδήποτε θέλουμε δίνοντας του ονομασίες συνταγών που έχουν καταχωρυθεί στο εμπορικό επιμελητήριο της Ιταλίας με συγκεκριμένα υλικά, όπως γίνεται κατά κόρον με κυρίαρχο παράδειγμα εκείνο της καρμπονάρα.

Δεν μπορούσαμε να μην μιλήσουμε και για το νέο εγχείρημα του νησιού,  το νέο beach bar “Naxaki” στον Αη Γιωργη. Ο Νίκος Δημητροκάλλης έχει βάλει κι εκεί το χεράκι του δημιουργώντας ένα μενού που στηρίζεται ξανά σε μια χειροποιήτη κουζίνα, ακόμη κι αν μιλάμε για burgers, club sandwiches, ζυμαρικά και πίτσα, όλα μπορούν να γίνονται με χειροποίητο τρόπο ακόμη και τα dressings

Δείτε με προσοχή τα δύο video… στο πρώτο μιλάει για την πίτσα και στο δεύτερο για την πάστα και την ιταλική κουζίνα που μοιάζει ένα όμορφο στοίχημα που αξίζει να το δοκιμάσει κανείς… 

Το Dal Professore ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό απο τη 13:00  το μεσημέρι έως τη 01:00 το βράδυ

(*) Η Ελένη Μουστάκη εργάζεται στον Alphatv.gr και συνεργάζεται με το Naxospress.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Καταγγελία σχετικά με τις αδέσποτες γάτες

Εικόνες ντροπής για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όσον αφορά την διαβίωση των αδέσποτων με βάση την καταγγελία από τον Σπύρο Μάκαρη

Πάρος: Ελεύθερος χωρίς όρους ο 15χρονος συνεργός

Ο ανήλικος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους, καθώς από το υλικό της δικογραφίας προέκυψε ότι ήταν απών κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Αύριο απολογείται ο φερόμενος δράστης

ΠΟΞ: “Να αποφασίσει η Πολιτεία αν η βραχυχρόνια μίσθωση είναι επιχειρηματική δραστηριότητα”

Εάν δεν είναι επιχειρηματική δραστηριότητα, η ΠΟΞ ζητά οι προβλεπόμενες στο σχέδιο νόμου βασικές προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας, να  συνδυαστούν με συγκεκριμένους χρονικούς και ποσοτικούς περιορισμούς στις μισθώσεις.

«Έξυπνα» σχολεία, χωρίς πλαστικά: Έμπνευση, Έρευνα και Δράση

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται σε περισσότερα από 1.200 σχολεία παγκοσμίως, με φυσική παρουσία για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην Αγγλία, την Ελλάδα και τα νησιά Μπαρμπέιντος στην Καραϊβική.

Σύρος: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της “Μεγάλης Χίμαιρας” του Καραγάτση

Η Μεγάλη Χίμαιρα του Καραγάτση ζωντανεύει στη μικρή οθόνη - που έγιναν τα γυρίσματα

Κίνημα Δημοκρατίας: Ερώτηση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο και τον κίνδυνο κατάργησής του

Βουλευτές Κινήματος Δημοκρατίας: Απαξίωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και ορατός κίνδυνος κατάργησής του

Έρχεται ο «φροντιστής της γειτονιάς». Θα βοηθά στην καθημερινότητα των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία..

Ο φροντιστής θα είναι κάθε μέρα εκεί στην προσωπική φροντίδα ενός ατόμου που έχει ανάγκη

Οι αιτίες για την τεράστια φήμη των κουλοχέρηδων

Οι αιτίες για την τεράστια φήμη των κουλοχέρηδων - θα βρείτε όλους τους λόγους στο άρθρο που γράψαμε…

Νάξος – Αθλητικός Σκοπευτικός Ομιλος: Προσφέρει χαμόγελα στο “Αλσος των Χριστουγέννων”

Ο Αθλητικός Σκοπευτικός Ομιλος Νάξου δίνει καθημερινά το "παρόν" στο Αλσος των Χριστουγέννων ..

«AEGEAN Santa Crew»: Εθελοντές-εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα προσφοράς και αλληλεγγύης

Εθελοντές-εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων, επισκέφθηκαν σχολεία σε νησιά της άγονης γραμμής του Αιγαίου, για να μοιράσουν δώρα στους μικρούς μαθητές

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγει τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Αριστείδης και Ειρήνη Βερυκόκκου τραγουδούν “Μαζί” (video)

Στον ... αέρα εδώ και μερικές ώρες το νέο τραγούδι των Αριστείδη και Ειρήνη Βερυκόκκου με τίτλο "Μαζί" σε στίχους Θανάση Περιστεράκη... (video)