Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΣτην ταβέρνα του Αποστόλη...Ας μιλήσουμε για φαγητό

Στην ταβέρνα του Αποστόλη…Ας μιλήσουμε για φαγητό

|

Επισκεφθήκαμε την ιστορική ταβέρνα του Αποστόλη στους πρόποδες του κάστρου και ιδού τα αποτελέσματα

Στους πρόποδες του κάστρου της Χώρας της Νάξου, από την πλευρά του λιμανιού, βρίσκεται ο Αποστόλης, ένα πληθωρικό εστιατόριο με γεύσεις για κάθε ουρανίσκο σε ένα διακριτικά νησιώτικο περιβάλλον αντάξιο της ξεχωριστής ιστορίας του κατόχου του, του κυρίου Αποστόλη.

Ο χώρος εμπνέει την ανακάλυψη των 5 αισθήσεων καθώς κείτεται ανάμεσα σε καλντερίμια, ένα παραδοσιακό παλαιό εκκλησάκι και έναν επιβλητικό ευκάλυπτο στη μέση της πλατείας, σε προδιαθέτει για ένα απολαυστικό γεύμα ή μια βραδιά σε έναν κόσμο που έχει δημιουργηθεί με γούστο και πολύ μεράκι.

Σήμα κατατεθέν ένα κίτρινο ποδήλατο κρεμασμένο από ένα παραθύρι νησιώτικης αρχιτεκτονικής, διακριτικά διαχέει την πολύτιμη απλότητα της ιστορίας του. Το 1975, ήρθε στη Νάξο ο Αποστόλης από τα μακρινά Γιάννενα να εργαστεί ως σερβιτόρος στην πάλαι πότε ταβέρνα του Αντώνη στην παραλία του νησιού. Σαν τους νέους που φεύγουν από την πατρίδα τους με όπλο την αγάπη τους γι αυτό που κάνουν και την εργατικότητα, το χαμόγελο και το αμείωτο ενδιαφέρον του για την κουζίνα κατάφερε να κατακτήσει το τότε δύσκολο κοινό του νησιού και όχι άδικα. Άλλωστε ήταν ο πρώτος που έφερε τη συνταγή της γούνας από την Πάρο εκείνη την εποχή. Σκουμπρί που ψήνεται με τα αρώματά του στον ήλιο, χαρίζοντας μια επίγευση καπνιστού στην ήδη ιδιαίτερη γεύση του ψαριού. Ποιος να το φανταζόταν ότι αργότερα θα γινόταν η παραδοσιακή σπεσιαλιτέ ολόκληρου του νησιού. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, εισήγαγε το καλαμάρι ψητό και στο Αμοργιανό παξιμάδι λαδολέμονο και σως μουστάρδας, αποδεικνύοντας πως οι παραδοσιακές γεύσεις μπορούν να αναμειχθούν και με άλλα υλικά χωρίς να χάσουν ίχνος της αυθεντικότητάς τους. Εργατικός και ακούραστος, κερνούσε τους πάντες με χαρακτηριστική άνεση τους ξένους, πράγμα άκρως παράξενο γι’ αυτούς, διδάσκοντας έτσι τη φιλοξενία, το κέφι και το φιλότιμο.

Αργότερα ερωτεύτηκε τη Στέλλα, όπου μόνο για χάρη της παρ’ολίγον να τα παρατούσε όλα. Ευτυχώς για όλους εμάς, απέκτησε πλήρη κυριότητα του μαγαζιού το 1987 και μαζί με τη Στέλλα συνέχισαν αδιάκοπα την προσφορά στους ουρανίσκους. Το 2000 μεταφέρθηκαν στο χώρο που βρισκόμαστε σήμερα με τα τρία παιδιά να έχουν πάρει τη σκυτάλη. Ο Τάκης, ο εγκέφαλος του σημερινού μενού, ο Γιώργος ως ξεχωριστός οικοδεσπότης και η Βαγγελιώ με την ευαίσθητη πινελιά της έχουν αντάξια αναγάγει το έργο του πατέρα σε εστιατόριο πρώτης ποιότητας και καλαισθησίας.

Ο Τάκης, ο εμπνευσμένος σεφ, μας ταξιδεύει με ιδιαίτερες γεύσεις. Χαρακτηριστικές του σπεσιαλιτέ το παγωτό με κόλλυβα, το λαχταριστό σαγανάκι γραβιέρας Νάξου επικαλυμμένο με ξηρούς καρπούς και συνοδευόμενο από γλυκιά σάλτσα ντομάτας. Όπως δημιουργεί ολόφρεσκα πιάτα θαλασσινών συνδυάζοντας τη φαντασία ενός καλλιτέχνη με την παράδοση της γεύσης, με τον ίδιο τρόπο παίζει στα δάχτυλα το κρεατικό. Αρνίσια παϊδάκια γάλακτος με βύσσινο, μακαρονάδα με μαλακό μοσχαράκι και ντολμάδες με σταφίδες και αυγολέμονο είναι μόνο λίγα παραδείγματα από τα πιάτα ενός μενού όπου σε κάνει να θες να ξαναπάς για να δοκιμάσεις και τις υπόλοιπες γεύσεις.

Ο επισκέπτης του Αποστόλη, θα αισθανθεί την οικειότητα και αγκαλιά της οικογένειας από τα πρώτα λεπτά. Ευγενέστατο σέρβις, το τραπέζι δεν είναι ποτέ άδειο καθώς με το που κάτσεις έρχεται μια ρακή για καλωσόρισμα και παραδοσιακά εδέσματα όπως μυρωδάτες ελιές και επικάλυψη ψωμιού με σκορδοβούτυρο. Τα γενέθλια είναι επίσης ξεχωριστά εκεί καθώς όλο το μαγαζί γίνεται μια παρέα μια γιορτή.

Ο επισκέπτης του Αποστόλη, δεν είναι πλέον επισκέπτης άλλα μάρτυρας μιας μοναδικής εμπειρίας που θα θέλει να την ξαναβιώνει ξανά και ξανά από την αρχή.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης”: «Ο Γιάννης το βούδι» της Ευαγγελίας Γατσωτή επί σκηνής

Η συγκινητική και σκληρή ιστορία του «Γιάννη» ζωντανεύει ξανά - Πότε, που και με ποιους συντελεστές (video)

Έρευνα ΣΕΤΕ: Υπερτουρισμός. Υπάρχει, αλλά στην… άλλη γειτονιά

Τι δείχνει η έρευνα κοινού του ΣΕΤΕ για την Ελλάδα

Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Το τραγούδι είναι ένας όμορφος και βιωματικός τρόπος για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη νοηματική γλώσσα

Σαντορίνη 2025: Έτος Ανάδειξης και Υποστήριξης της Αυθεντικότητας – πρόσκληση για σχεδιασμό λογοτύπου

Η σύνθεση που θα επιλεγεί θα πρέπει να ενσωματώνει το πνεύμα του έτους όπως αποτυπώνεται στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας.

Σαντορίνη: «Νησιώτικο Γλέντι»στο «Χριστουγεννιάτικο Πάρκο»

Ο Αργύρης Αρβανίτης (βιολί) και ο Αντώνης Ξαγοράρης (Λαούτο) θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στα νησιά του Αιγαίου

Νάξος – “Αλσος των Χριστουγέννων”: Απόψε έχει δράσεις με Ελευθερίου, Κωνσταντόπουλου αλλά και ΛΕ.ΜΟ.Ν

Συνεχίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο το "Αλσος των Χριστουγέννων" στη Νάξο - Τι περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά λύγισε στο τέλος από τον αήττητο Ιωνικό Νικαίας

Δεύτερη συνεχόμενη ήττα για τον Πανναξιακό ΑΟΚ, αυτή τη φορά εντός έδρας από τον Ιωνικό Νικαίας (77-70) - Παραμένει στην πρώτη τριάδα - υποδέχεται με το νέο έτος το Πικέρμι

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγει τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Αριστείδης και Ειρήνη Βερυκόκκου τραγουδούν “Μαζί” (video)

Στον ... αέρα εδώ και μερικές ώρες το νέο τραγούδι των Αριστείδη και Ειρήνη Βερυκόκκου με τίτλο "Μαζί" σε στίχους Θανάση Περιστεράκη... (video)