Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣίφνος: Η γυλωμένη Μανούρα ετοιμάζεται να γίνει ΠΟΠ προϊόν

Σίφνος: Η γυλωμένη Μανούρα ετοιμάζεται να γίνει ΠΟΠ προϊόν

|

Στις 25 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο ο φάκελος για την πιστοποίηση ως προϊόν ΠΟΠ της Γυλωμένης Μανούρας Σίφνου 

Όποιος έχει επισκεφθεί τη Σίφνο, θα βίωσε την μοναδική εμπειρία της απόλαυσης ενός εξαιρετικού τυριού που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Σίφνου: γυλωμένη μανούρα.. Είναι το πρώτο πράγμα που θα προσφέρουν για κέρασμα στον επισκέπτη του νησιού, με ένα τσίπουρο. Κρασοτύρι, από αιγοπρόβειο γάλα, σκληρό, με πολύ λίγη υγρασία, με αψιά και πικάντικη γεύση, ξεχωριστό άρωμα και χαρακτηριστική σκούρα καφεκόκκινη εδώδιμη επιδερμίδα. Οι περισσότεροι το απολαμβάνουν ως ορεκτικό, οι γυναίκες το τρίβουν στην μακαρονάδα ενώ ο διαφορετικός χαρακτήρας του οφείλεται στη γύλη (οινολάσπη, κατακάθια κρασιού) με την οποία το καλύπτουν στο τελικό στάδιο ωρίμανσης, πριν το φυλάξουν σε κιούπια, για να το διατηρήσουν.

Γιατί κάνουμε αναφορά στην γυλωμένη μανούρα; Μα πολύ απλά, γιατί είναι ένα βήμα πριν αποκτήσει μία σημαντική πιστοποίηση. Να πάρει δηλαδή την ταυτότητα του προϊόντος ΠΟΠ, προστατευόμενης δηλαδή Ονομασίας Προέλευσης… Η κατάθεση του φακέλου όπως ενημερώνει με ανοιχτή επιστολή προς τα ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σίφνου κος Γεροντής, θα πραγματοποιηθεί την άλλη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο μέσω της ελληνικής και ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας ώστε να αποκτήσει …ταυτότητα.

Αναλυτικά η ενημέρωση του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σίφνου για τη μανούρα με την υπογραφή του προέδρου Γιάννη Γεροντή

 «Η Σίφνος αυτή τη στιγμή αριθμεί περίπου 6000 αιγοπρόβατα, περίπου 90 αγελάδες και η παραγωγή του γάλακτος διαρκεί από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο. Όλο το γάλα που παράγεται στη Σίφνο αξιοποιείται στην τυροκομία και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται άλλος τρόπος για την αύξηση της παραγωγής, παρά μόνο η αύξηση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων.

Βέβαια η ποιοτικότερη εκτροφή θα αύξανε και την παραγωγή γάλακτος.

Η Σίφνος παράγει ξινομηζίθρα, χλωρομανούρα και γυλωμένη μανούρα, το πιο παραδοσιακό από τα τυρά του νησιού.

Η ΓΥΛΩΜΕΝΗ ΜΑΝΟΥΡΑ ΣΙΦΝΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Π.Ο.Π.

Ο φάκελος με το υλικό τεκμηρίωσης για τον χαρακτηρισμό της γυλωμένης μανούρας Σίφνου ως προϊόντος Π.Ο.Π., κατατίθεται τη Δευτέρα 25/02/19 στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διεύθυνση Βιολογικών -Π.Ο.Π. Προϊόντων.

Για την επισήμανση του προϊόντος, στη συσκευασία του πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς εκτυπωμένα ευανάγνωστα γράμματα.

1. Το όνομα του προϊόντος σε «ΓΥΛΩΜΕΝΗ ΜΑΝΟΥΡΑ ΣΙΦΝΟΥ», ακολουθούμενη από τις λέξεις «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».

2. Η επωνυμία και διεύθυνση της επιχείρησης παραγωγής και της επιχείρησης συσκευασίας.

Στην περίπτωση που για την παραγωγή χρησιμοποιείται νωπό γάλα μη παστεριωμένο, θα πρέπει να υπάρχει επίσης η προβλεπόμενη από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία ειδική σήμανση.

Ως «ονομασία προέλευσης» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν.

α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις χώρα.

β) του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά από ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και

γ) του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Τι πετυχαίνουμε με τον χαρακτηρισμό της Γυλωμένης Μανούρας ως Π.Ο.Π.

Την δυνατότητα αφενός στους παραγωγούς να προωθήσουν ευκολότερα τα προϊόντα τους πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές στην αγορά και βελτιώνοντας έτσι το εισόδημά τους και αφετέρου στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα ποιοτικά με εγγυήσεις για την παραγωγή, επεξεργασία και την γεωγραφική καταγωγή τους».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα aigaio365.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Που και πότε θα πραγματοποιήσει έκτακτες προσεγγίσεις το “Αρτεμις”

Έκτακτες προσεγγίσεις του "Αρτεμις" στην Σίφνο 11/1 και την Μύκονο 13/1 – Δείτε την διαμόρφωση των δρομολογίων

Νάξος: Το Laguna Coast Resort στα 20 ξενοδοχεία που θα ξεχωρίσουν τη φετινή χρονιά

Ανάμεσα στις 20 πιο .. ηχηρές αφίξεις στο χώρο των καταλυμάτων και το Laguna Coast Resort που βρίσκεται στη Νάξο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Σεπτέμβριο βγαίνει στο …σφυρί

Τον Σεπτέμβριο η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα 22 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια της ΥΠΑ

Ιος – Δήμος: Ξεκίνησαν εργασίες για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Φραγκογκκλησιάς

Ενημέρωση: Εκτέλεση Εργασιών Σωστικών Μέτρων Στον Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής (Φραγκοκκλησιάς)

Νάξος: Πωλούνται δύο οικόπεδα στην Μουτσούνα

Πωλούνται δύο οικόπεδα στην Μουτσούνα... Δείτε πληροφορίες

Σέριφος: Εγκρίθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Youth Drive Change

Επιτυχής συνεργασία του Δήμου Σερίφου και του δημάρχου κ. Ρεβύνθη με τη σύμβουλο ευρωπαϊκών προγραμμάτων Έφη Αναστασοπούλου

Airbnb: Γιατί χιλιάδες ακίνητα βγαίνουν από τις πλατφόρμες;

Ποια ακίνητα βγαίνουν από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb – Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα - Οι αλλαγές που έρχονται

Ναν. Σαλτερή: “Η Νησιωτική Πολιτική στο εκτελεστικό απόσπασμα”

Αρθρο της Νάντια Σαλτερή με βασικό θέμα την Νησιωτικότητα και τη πολιτική που ασκείται από την Κυβέρνηση

Σύρος: Αναβιώνει η βιομηχανική κληρονομιά της “Αρχόντισσας των Κυκλάδων”

Το πλούσιο βιομηχανικό παρελθόν της Ερμούπολης παραμένει δυναμικά παρόν μέσα από ένα πλέγμα πρωτοβουλιών και δράσεων - Αυτοκίνητα και κλωστουφαντουργείο

Το ράλι στο κακάο «πικρίζει» τις τιμές στη σοκολάτα

Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές – Τι λέει στον ΟΤ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Blue Star Ferries: Το “Delos” έρχεται από 10 Ιανουαρίου να καλύψει το κενό του “Myconos”

Το "Blue Star Delos" αφήνει τη Παροναξία και πηγαίνει στα .. βόρεια με σκοπό να καλύψει το κενό της ακινησίας του Myconos ... - Ποιες άλλες αλλαγές και παρατάσεις έχουμε

Σχολεία: Επιστροφή στις τάξεις την 8η Ιανουαρίου, οι επόμενες αργίες

Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου οι μαθητές γυρίζουν στο σχολείο - Ποια είναι τα επόμενα τριήμερα

Αιγαίο: Σε ποια νησιά θα έχουμε νέες αεροπορικές συνδέσεις το φετινό (2025) καλοκαίρι

Οι νέες πτήσεις στους ελληνικούς ουρανούς το 2025 – Τι προβλέπεται για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Μαργ. Οικονομοπούλου: Συγκίνηση στην κηδεία της 34χρονης βολεϊμπολίστριας

Μαργαρίτα Οικονομοπούλου: Συγκίνηση στην κηδεία της 34χρονης βολεϊμπολίστριας – Υποβασταζόμενη η μητέρα της

Νάξος – Θεοφάνια: Με λαμπρότητα ο εορτασμός, μέλος του ΕΚΑΒ ο Ιορδάνης που έπιασε το Σταυρό (video)

Με λαμπρότητα και ανοιξιάτικο καιρό ο εορτασμός των Θεοφανίων - Ποιος έπιασε τον Τίμιο Σταυρό και τι δήλωσε στον Γιάννη Βλαχάκη (video)

Θεοφάνια – Κωμιακή: Ο Σταυρός έπεσε στη στέρνα της Ανεβάλλουσας, τον έπιασε ο Μάριος Βενιέρης (video)

Για 3η σερί χρονιά η στέρνα της Ανεβάλλουσας λειτουργεί ως το σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Κωμιακής τα Θεοφάνια - Ποιος έπιασε το σταυρό (video)

Δωδεκάνησα: Το “Σαόνησος” έφυγε, το “Σταυρός” αναλαμβάνει δράση

Το "Σταυρός" αναμένεται να αντικαταστήσει το "Σαόνησος" από αύριο Σάββατο 4 Ιανουαρίου

Τέλος Ανθεκτικότητας: Τι ισχύει από την 1η Ιανουαρίου για ξενοδοχεία και airbnb

Tέλος ανθεκτικότητας: Τα ποσά που ισχύουν για ξενοδοχεία και βραχυχρόνια μίσθωση με την έναρξη του νέου έτους

Express Skopelitis: Μπήκε πρώτο στο λιμάνι της Νάξου για το 2025, το πήρε κανείς …χαμπάρι;

Ποια είναι τα πρώτα πλοία που μπήκαν στο λιμάνι της Νάξου το 2025... Ποιος ενδιαφέρεται αλήθεια γι αυτό στο Δήμο ή το Λιμενικό Ταμείο;

Λ. Ελευθερίου: “Χαίρομαι που ο γιος μου, θέλει να ερχόμαστε Νάξο” (video)

Ο Λευτέρης Ελευθερίου μιλάει στο NaxosPress και τον Νίκο Σκορδιαλό για τον Καμπανέλλη, τον Ημελλο και βέβαια τη Νάξο (video)