Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΟ Ναξιώτης Ξενάκης έτοιμος να κατακτήσει τους γαλλικούς ουρανίσκους με macaron Αιγαίου

Ο Ναξιώτης Ξενάκης έτοιμος να κατακτήσει τους γαλλικούς ουρανίσκους με macaron Αιγαίου

|

Ο Ναξιώτης Σταμάτης Ξενάκης (ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου «Ακταίον») προκρίθηκε στον τελικό της 19ης Μαρτίου όπου στην Πρεσβεία της Γαλλίας απέναντι σε τρεις φιναλίστ θα παλέψει για να δημιουργήσει το καλύτερο ελληνικό macaron – Τι αναφέρει στην ανάρτησή του μετά τον 2ο ημιτελικό   

Για κάποιους το macaron μπορεί να μην λέει τίποτα και να είναι ένα απλό γλυκό, όμως για τους γάλλους ζαχαροπλάστες και την γαλλική κοινωνία είναι ένα «στολίδι».. που μόλις το δοκιμάσετε, ο ουρανίσκος σας θα πλημμυρίσει «απόλαυση»! Και όσοι έχουμε την τύχη να βρεθούμε στη Γαλλία έστω και περαστικοί, κάνοντας μία βόλτα στις βιτρίνες διαπιστώνουμε ότι το «κεφάλαιο macaron» είναι ανεξάντλητο… Ο συνδυασμός γεύσεων και τα χρωμάτων είναι απλά χωρίς όρια.. Συνδυασμοί που σε καθηλώνουν καθότι μπορείτε να βρείτε το πιο απλό και λιτό όπως αυτό του βουτύρου έως με σοκολάτα, μέλι, ελαιόλαδο, οποιοδήποτε φρούτο, εσάνς λουλουδιών ή μυρωδικών και μπαχαρικών μέχρι macaron ξεχωριστά με φύλλο χρυσού και σαμπάνιας…

Τι σχέση έχει με την Ελλάδα και τη Νάξο; Ε… όλοι οι ζαχαροπλάστες που σέβονται τον εαυτό τους οφείλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο macaron και στη Νάξο, στο ζαχαροπλαστείο «Ακταίον» ο Σταμάτης Ξενάκης (μαζί με την Καλλίτσα Φραγκίσκου διατηρούν το εν λόγω ζαχαροπλαστείο) έχει αναδείξει το macaron σε ένα γευστικό αριστούργημα που θα μετανιώσεις εάν δεν το δοκιμάσεις..  Και το πόσο καλός είναι στη δουλειά του πιστοποιήθηκε πρόσφατα στον μεγάλο διαγωνισμό που πραγματοποιείτε αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα με θέμα «το καλύτερο macaron». Κίνηση που έρχεται μέσω του εγχειρήματος «Goût de France – Good France 2018» (4η χρονιά) με πρωτοβουλία του Γάλλου Πρέσβη στην Ελλάδα Christophe Chantepy ο οποίος και κήρυξε την έναρξη του πρώτου ελληνογαλλικού macaron. Ενέργεια που έρχεται με σκοπό να εορταστεί η γαστρονομία σε όλον τον κόσμο, κι έτσι η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα και το Γενικό Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη τιμούν έναν από τους πλέον γνωστούς και αγαπημένους κλάδους της γαλλικής γαστρονομίας: την ζαχαροπλαστική της και ιδιαίτερα την σπεσιαλιτέ του macaron.

Ο διαγωνισμός έγινε σε δύο φάσεις και πλέον έχουμε μπει στην τελική  ευθεία όπου οι τέσσερις καλύτεροι, δύο από Αθήνα και δύο από Θεσσαλονίκη θα παλέψουν στις 19 Μαρτίου για τον τίτλο του κορυφαίου… Μάχη που θα πραγματοποιηθεί στην Γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα και θα έχει όχι απλά άρωμα Αιγαίου αλλά και Νάξου… Κι αυτό γιατί όπως αναφέραμε νωρίτερα, η αγάπη και το πάθος του Σταμάτη Ξενάκη για τη ζαχαροπλαστική τον έφερε σε θέση ισχύος… Παρουσίασε το macaron με άρωμα Αιγαίου (με γλυκάνισο και ανθό αλατιού) ενώ μαζί του θα βρίσκεται και η Χρυσή Μουράτ που παρουσίασε macaron ganache με πραλίνα φουντουκιού και καραμελωμένα φουντούκια… Από τη Θεσσαλονίκη προκρίθηκαν η Αγγελική Αγάθου που παρουσίασε macaron (με Kuquat – σοκολάτα) και η Ευθυμία Νανέρη με macaron που είχε παντζάρι, κρέμα Ανεβατού, καπνιστό ελαιόλαδο βοτάνων και ψητά λαχανικά (!!!)

Ποια η ανάρτηση του Ναξιώτη ζαχαροπλάστη που θα παλέψει στις 19 Μαρτίου στον μεγάλο τελικό απέναντι σε τρεις κυρίες; «Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση μας σήμερα. Η πρόκριση μας στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό macaron, επισφραγίζει την προσπάθεια, τον κόπο, τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, το μεράκι και την αγάπη που τόσα χρόνια απλόχερα προσφέρουμε σε αυτό που ονομάζουμε υψηλή ζαχαροπλαστική τέχνη. Ελπίζουμε να είναι μόνο η αρχή γιατί δεσμεύομαι προσωπικά πως τα καλύτερα έρχονται….Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια».

Όλοι οι δρόμοι λοιπόν οδηγούν στις 19 Μαρτίου στη Ambassade de France en Grece – πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα.  Τι θα δούμε εκεί; Με βάση το πρόγραμμα οι τέσσερις φιναλίστ θα πρέπει να ετοιμάσουν 500 macaron στις κουζίνες της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα από το Σάββατο 17 έως την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, υπό την επίβλεψη των σεφ.

– Τα κριτήρια επιλογής είναι: η γεύση, η γευστική πρωτοτυπία, η υφή, η ομοιομορφία του σχήματος του macaron, η γενική του όψη, καθώς επίσης και η τεχνική προετοιμασίας τους.

– Οι 4 φιναλίστ θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα macaron διαφορετικό από εκείνο που ετοίμασαν για τον πρώτο γύρο, ενώ θα πρέπει επίσης να περιέχει ένα ελληνικό άρωμα, μια ελληνική γεύση.

-Κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής θα κατανείμει στο σύνολο 50 βαθμούς μεταξύ των 4 φιναλίστ. Κάθε καλεσμένος στην βραδιά θα διαθέτει επίσης από έναν βαθμό που θα απονείμει στο macaron της προτίμησής του.

Σύνθεση της κριτικής επιτροπής του τελικού :

Πρόεδρος της επιτροπής :

– Jean-Marie Hoffmann, Σεφ στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, Αθήνα

Επίτιμος Πρόεδρος :

– Φίλιππος Χρονόπουλος, Σεφ στο εστιατόριο Palais Royal, Παρίσι

Επιτροπή :

– Γιώργος Αυγέρος, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Sani Resort, Χαλκιδική

– Jean-Louis Capsalas, Σεφ στο Δειπνοσοφιστήριον Catering, Αθήνα

– Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Σεφ στο εστιατόριο Mazi, στο Λονδίνο, και καθηγητής στο ΙΕΚ Praxis , Αθήνα

– Πόπη Χρυσανθίδου, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Sweet Alchemy by Stelios Parliaros

– Δημήτρης Χρονόπουλος, Σεφ Ζαχαροπλάστης – Chocolatier Consulting

– Ανδρέας Λαγός, Nomad Σεφ, Ελλάδα

– Αριστοτέλης Μέγκουλας, Σεφ στο Pomo d’Oro, Κέρκυρα

– Ντίνα Νικολάου, Σεφ στο Evi Evane, ελληνικό εστιατόριο, Παρίσι

– Nικόλας Νικολακόπουλος, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Tatoï Tennis Club και καθηγητής στη Σχολή Le Monde, Αθήνα

– Δημήτρης Παμπόρης, Σεφ στο Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική

– Στέλιος Παρλιάρος, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Sweet Alchemy, Αθήνα

– Μαρία Τζίτζη, Οινολόγος, Ιππότης Αγροτικής Αξίας, Αθήνα

Τα Βραβεία

Βραβεία για όλους τους υποψήφιους :

· Μια ποδιά κουζίνας της « Clément Design »

· Μια βεβαίωση συμμετοχής υπογεγραμμένη από τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα

· Μια πρόσκληση για δύο άτομα για τον τελικό της 19ης Μαρτίου στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα

Βραβεία των νικητών του Τελικού :

– 1ο βραβείο :

· Επίσημο Μακαρόν της Πρεσβείας της Γαλλίας στα διάφορα κοκτέιλ που παραθέτει

· Ένα Blixer 3D της « ROBOT COUPE » αξίας περίπου 2500€ από την ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ ΑΕ

· Ένα σακάκι κουζίνας της « Clément Design »

– 2o, 3o και 4ο βραβείο:

· Ένα Ραβδομπλέντερ της « ROBOT COUPE » αξίας περίπου 450€ από την ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ ΑΕ

· Ένα σακάκι κουζίνας της « Clément Design »


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κίνα: Ρομπότ με AI «έπεισε» άλλα ρομπότ να… στασιάσουν (!!!)

Ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κίνα «έπεισε» άλλα ρομπότ να... στασιάσουν και να το ακολουθήσουν (video)

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Μητσοτάκης σε Λιανό “Είναι δέσμευσή μου το φράγμα αυτό επιτέλους να ολοκληρωθεί “

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και δη στη Νάξο - Φθηνό ρεύμα και καλό, ποιοτικό, καθαρό νερό για τα νησιά μας

Μονογυιού: “Σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού”

Κατερίνα Μονογυιού: Στην εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Ελληνικών Νησιών

Νάξος: Ο Γ. Λεονταρίτης στην τελετή υπογραφής της σύμβασης σύστασης Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών

Η συμφωνία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απεξάρτησης των ελληνικών νησιών από τις εκπομπές άνθρακα κάνοντας πράξη την πράσινη μετάβαση και κλιματική προσαρμογή τους.

Νάξος – Στ. Γκίκας: “Θα αλλάξει η εικόνα των νησιών μας, στο σύνολό τους”

Μιλώντας για «το μοντέλο των “έξυπνων” και ”πράσινων” νησιών» ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε πως «δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία για τα νησιά μας»

Νάξος – Μητσοτάκης: “Στεκόμαστε δίπλα στους νησιώτες” (video)

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες

Blue Star Ferries: Δίωρη καθυστέρηση στην αναχώρηση του “Paros”

Στις 7.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει σήμερα (21/11) το Blue Star Paros από τον Πειραιά για το ταξίδι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Πανναξιακός ΑΟ: Με “τριπλό” Μανωλά το …τρίποντο κόντρα στον Πανθηραϊκό

Με χατ τρικ του Μανωλά ο Πανναξιακός 5-2 τον Πανθηραϊκό - Η αφιέρωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου (video)

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας