Δευτέρα, 10 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΘεσσαλονίκη: Πάρτι γευσιγνωσίας με γραβιέρα Νάξου και κρασί Σάμου

Θεσσαλονίκη: Πάρτι γευσιγνωσίας με γραβιέρα Νάξου και κρασί Σάμου

|

Mediterranean Cheese and Wines στην Θεσσαλονίκη, Σάμος και Νάξος με τα καλύτερα προϊόντα τους (κρασί και γραβιέρα) και οι πρώτες σκέψεις όπως τις παρουσίασαν οι εκπρόσωποί των παραγωγών που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση 

Τοποθετημένα στη γαλλική αγορά, κατέχοντας το 21% στην κατηγορία Grand Gru, τα γλυκά σαμιώτικα κρασιά του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ) Σάμου, ταξιδεύουν σ’ όλον τον κόσμο. «Εξάγουμε το 60% -70% της παραγωγής μας, κυρίως στη Γαλλία, και τις γαλλόφωνες χώρες, οι οποίες έχουν μια κουλτούρα του γλυκού κρασιού, στο τέλος του γεύματος, ενώ εξάγουμε και σε μικρότερο ποσοστό σε 37 χώρες παγκοσμίως» ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου Γιάννης Σκούτας, στο πλαίσιο αποψινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι 3,8 εκατ. φιάλες, κάθε χρόνο, μπαίνουν στα γαλλικά σπίτια. «Το γλυκό κρασί ΠΟΠ έχει ένα μικρό μερίδιο της αγοράς, 5% της αγοράς κρασιού, αλλά προσπαθούμε να πάρουμε το ποσοστό μας» ανέφερε στο ethnos.gr ο κ. Σκούτας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σκούτας επισήμανε, ότι γίνονται προσπάθειες, ο συνεταιρισμός να γυρίσει σελίδα, «προσπαθούμε να αναδιοργανωθούμε και να εκσυγχρονιστούμε και πλέον, σαν μια μοντέρνα επιχείρηση, να βγούμε στην παγκόσμια αγορά». Από την πλευρά του, ο εμπορικός διευθυντής της ΕΟΣ Σάμου Τίτος Φραντζής, ενημέρωσε ότι ο τρύγος φέτος είχε άριστα αποτελέσματα στην πρώτη ύλη – το σταφύλι-, με την χρονιά να είναι ποιοτική και να αποδίδει 5.000 τόνους.

Η γραβιέρα Νάξου και ο ΕΑΣ Νάξου

Με πολλαπλές βραβεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, χρυσά μετάλλια και δυο αστέρια στον Ανώτερο Διαγωνισμό Γευσιγνωσίας του Ινστιτούτο ITQ στο Βερολίνο, η γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ που παράγει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου, δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι της αποψινής παρουσίασης, στο πλαίσιο του προγράμματος Mediterranean Cheese and Wines.  «Στόχος της ΕΑΣ Νάξου είναι η δυναμική εξέλιξη των προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό» ανέφερε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΑΣ Νάξου Γιώργος Σέργης, παρουσιάζοντας περιληπτικά την Ενωση και τα προϊόντα της, με τη γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ να είναι το νούμερο ένα, η ναυαρχίδα της ΕΑΣ Νάξου. Η Ενωση παράγει ετησίως περίπου 1.000 τόνους γραβιέρα Νάξου, χρησιμοποιώντας γάλα αποκλειστικά από ζώα που ζουν και εκτρέφονται στο κυκλαδίτικο νησί. Ο κ. Σέργης, αναφέρθηκε και στο κατσικάκι Νάξου, όπου παίρνονται πρωτοβουλίες από την ΕΑΣ Νάξου ώστε να πιστοποιηθεί και να κατοχυρωθεί και αυτό ως Προστατευόμενο Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Mediterranean Cheese and Wines

Σ’ ότι αφορά το πρόγραμμα Mediterranean Cheese and Wines χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωσης και υλοποιείται από την Οικονομοτεχνική ΕΠΕ. Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ). Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί εντός του Δεκεμβρίου στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Παρίσι και στην Κολωνία. 

@ Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και στη διάρκεια του event οι εκλεκτοί καλεσμένοι, που προέρχονται από τους χώρους των γραμμάτων, της πολιτικής, των τεχνών, της δημοσιογραφίας, των καλλιτεχνικών δρώμενων και της επιστήμης, απόλαυσαν, μεταξύ άλλων δρωμένων και διαδραστικό live cooking show με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. από τον Χρήστο Ιωαννίδη! Ο καταξιωμένος Έλληνας chef ετοίμασε θεσπέσια πιάτα με… πρωταγωνίστρια τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., όπως σαλάτα ρόκας με Γραβιέρα, τοματίνια και βινεγκρέτ από γλυκό σαμιώτικο κρασί, σύνθεση Γραβιέρας με αποξηραμένα φρούτα και κριθαρότο με Γραβιέρα και Μοσχάτο Σάμου (!!!) όπως βλέπετε και στην σχετική φωτογραφία του άρθρου …  


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Υγείας: Μπαίνει σε λειτουργία ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Μετά την πλήρη εφαρμογή του, θα σταματήσουν να υφίστανται τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς η διαδικασία θα πραγματοποιείται αυτόματα ψηφιακά

ΕΣΚ Κυκλάδων: Ανακοινώθηκε η 15αδα για το Τουρνουά Αιγαίου (video)

Μετά από προπονήσεις στη Σύρο ανακοινώθηκε η 15άδα που θα πάρει μέρος στο Τουρνουά Αιγαίου στα τέλη Μαρτίου - Ποιοι αποτελούν την αντιπροσωπευτική ομάδα

Νάξος – Baco: Ερχονται οι “Γιαγκίνηδες” (video)

Ποιοι είναι οι "Γιαγκίνηδες" και τι θέλουν στο ... Baco την Τετάρτη 12 Μαρτίου (video)

Κίμωλος: Ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη νέα τουριστική περίοδο

Δημοσιεύσεις και δράσεις προβολής του Δήμου Κιμώλου ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου

ΑΟ Θήρας: Πέρασε “αέρα” από τη Λαμία και “κλείδωσε” την 3η θέση στο πρωτάθλημα

Ο ΑΟ Θήρας προετοιμάζεται και για το final 4 στη Κοζάνη - Νίκη με 3-0 στην Λαμία επί της τοπικής ομάδας και έχει τώρα το τελευταίο παιχνίδι εντός έδρας με Πανιώνιο

Στοίχημα – Ισπανία: Εσπανιόλ εναντίον Χιρόνα και .. διπλό στο 2.42 (!!!)

Εσπανιόλ - Χιρόνα: Αντιδρά στο 2.42! - Η πρόταση της ημέρας για το Στοίχημα μας έρχεται από την Ισπανία

Νάξος – The Locaλς: Ρεμπέτικη βραδιά με τους Νικολάκη – Χωριανόπουλο

Ρεμπέτικη βραδιά με τους Νικολάκη - Χωριανόπουλο στο The Locaλς - Πότε και πως κλείνετε τραπέζι

Naxos Medical: Επίσκεψη (12/03) από τον γενικό χειρουργό Εμμανουήλ Τσίγκο

Ο Γενικός Χειρουργός Εμμανουήλ Τσίγκος στο Πολυϊατρείο Naxos Medical - Πότε θα έρθει, πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού

Κρεβάτια είναι φτιαγμένα από χιόνι στα ξενοδοχεία Ιγκλού στις Άλπεις

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα ήταν να ζούσατε σαν Εσκιμώος μέσα σε ένα ιγκλού;

ΠΝΑι – Μ. Καπίρης: Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους κατοίκους των νησιών

Πρόταση εννέα μέτρων από τον Μιχάλη Καπίρη - Περιφερειακό Σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου - για την στήριξη κατοίκων και επιχειρήσεων για τα νησιά που επλήγησαν από την σεισμική ακολουθία

Καστράκι: Πωλείται ακίνητο με μικρή αυλή κοντά στη θάλασσα

Ακίνητο πωλείται στο Καστράκι - Διαθέτει αυλή και είναι σε απόσταση .. αναπνοής από τη θάλασσα (δείτε εντός πληροφορίες)

Εκτακτο: Εφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος Κώστας Κατσουρός

Φτωχότερη από σήμερα η Νάξος, καθότι έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κατσουρός

Νάξος – Zas Travel: Το “αντίο” στο Blue Star 1 που αφήνει τη Παροναξία

Το Blue Star 1 ύστερα από δύο μήνες παραμονής στη Παροναξία αύριο θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι ... Πότε θα το ξαναδούμε

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Νάξος – Νοσοκομείο: Ανακοινώθηκε η πρόληψη επικουρικού ουρολόγου

Το Νοσοκομείο Νάξου στελεχώνεται συνεχώς - Νέος επικουρικός ουρολόγος ορκίστηκε και πιάνει .. δουλειά

Fast Ferries σε Επιτροπή Ανταγωνισμού: “Το μοναδικό “εμπόδιο” στην δημιουργία απολύτου μονοπωλίου είναι η εταιρεία μας”

Νέες καταγγελίες από την Fast Ferries στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Seajets του Μάριου Ηλιόπουλου στις τιμές των εισιτηρίων

Fast Ferries: “Επιστρέφει” με καθημερινό δρομολόγιο στη Νάξο, πότε;

Με το "Andros" αρχικά και με το "Αικατερίνη Π" στη συνέχεια και πάλι φέτος η Fast Ferries θα πιάσει Νάξο.. Δείτε πότε;

Νάξος: Ερυθρόλευκο υπερθέαμα απόψε για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού

Ερυθρόλευκο υπερθέαμα για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού ετοιμάζουν απόψε στη Νάξο - Πότε; Που;

Νάξος: Αναψε .. πράσινο φως για νέο 4αστερο ξενοδοχείο, σε ποια περιοχή

“Πράσινο φως” σε επένδυση για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή;

ΕΚΠΑ – Τσουνάμι: Αναθεώρηση και επικαιροποίηση στα σημεία καταφυγής, τι ισχύει σε Νάξο, Σαντορίνη και Αμοργό

ΕΚΠΑ - Τσουνάμι: Αναθεώρηση και επικαιροποίηση στα σημεία καταφυγής, τι ισχύει σε Νάξο, Σαντορίνη και Αμοργό