Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Τα τέσσερα δώρα που θα μας εκπροσωπήσουν στην World Food Gift...

ΠΝΑΙ: Τα τέσσερα δώρα που θα μας εκπροσωπήσουν στην World Food Gift Challenge

|

Με τέσσερα μοναδικά προϊόντα γαστρονομικού πλούτου η συμμετοχή της Περιφέρειας στον διεθνή διαγωνισμό World Food Gift Challenge – Ποια είναι; η δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων  

Επιλέχθηκαν τα τέσσερα δώρα τροφίμων και χειροτεχνίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2019, για να εκπροσωπήσουν το Νότιο Αιγαίο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό World Food Gift Challenge, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου, στη Μινόρκα.

Το World Food Gift Challenge είναι ένας ετήσιος διεθνής διαγωνισμός που αφορά τρόφιμα και αντικείμενα χειροτεχνίας από τις γαστρονομικές περιοχές της Ευρώπης και του κόσμου και βραβεύει την τοπική δεξιοτεχνία. Φέτος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, συμμετέχει για πρώτη φορά στον διαγωνισμό με δύο δώρα από Δωδεκάνησα και δύο δώρα από Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα, τα δώρα τροφίμων και χειροτεχνίας που σχετίζονται με τα τρόφιμα, τα οποία θα εκπροσωπήσουν το Νότιο Αιγαίο στον Διαγωνισμό είναι από τα μεν Δωδεκάνησα, τα:

· Αμυγδαλωτό Αχλαδάκι από τον παραγωγό της Ρόδου FILEMA RODION (Δώρο Φαγητού)

· Ξύλινη Κουτάλα του Ανεμόμυλου από τον τεχνίτη ξύλου της Πάτμου Enpatmoxylo (Δώρο Χειροτεχνίας)

Και από τις Κυκλάδες, τα:

· Άρωμα Κυκλάδων (Θεραπευτικά, αρωματικά βότανα) από την Σύρο και τον παραγωγό CYCLADES ORGANICS

 

· FAMiLY BEEZ (Βιολογικό μέλι από άγρια λουλούδια) από την Σέριφο και τον παραγωγό Ρώτα Γεώργιο.

 

Τα τέσσερα προϊόντα ξεχώρισαν σε έναν τοπικό διαγωνισμό που συγκέντρωσε συνολικά 31 δώρα κατασκευασμένα από 24 ντόπιους τεχνίτες και παραγωγούς από δέκα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Πότε γίνεται ο τελικός 

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη Γαστρονομία. Με την πρωτοβουλία μας για συμμετοχή στον διεθνή Διαγωνισμό «World Food Gift Challenge, θέτουμε στο επίκεντρο τον μικρό και μεσαίο παραγωγό από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενισχύουμε την εμπιστοσύνη στις τοπικές επιχειρήσεις και αναδεικνύουμε την εντεινόμενη σημασία της ολοκληρωμένης παρουσίασης του αγροτοδιατροφικού προϊόντος. Είμαι βέβαιος ότι τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου θα αναβαθμίσουν το επίπεδο του διεθνούς διαγωνισμού» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

«Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για συμμετοχή των προϊόντων της περιοχής σε αυτόν τον διαγωνισμό σε συνεργασία με τα δύο Επιμελητήρια, επιβεβαιώνει ότι οι κλάδοι της Πρωτογενούς παραγωγής και της Μεταποίησης βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας, παράλληλα με τη γενικότερη κατεύθυνση του Νοτίου Αιγαίου προς τον Τουρισμό και την εκτεταμένη δραστηριότητα στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες. To Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δεν μένει θεατής των εξελίξεων. Συνδιαμορφώνει τις τάσεις της νέας εποχής με συνέργεια, προσαρμοστικότητα και γνώση, μέσα από πρωτοπόρες δράσεις, όπως η συμμετοχή μας στο World Food Gift Challenge. Το δίκτυο μας Aegean Cuisine είναι πλούσιο, είναι ενεργό και τα προϊόντα, που θα μας αντιπροσωπεύσουν στο διαγωνισμό, είναι ένα μόνο δείγμα του γαστρονομικού μας πλούτου. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουν εξαιρετική πορεία στον διαγωνισμό. Καλή επιτυχία σε κάθε παραγωγό μας.» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου.

«Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο το Aegean Cuisine, ένα δίκτυο επιχειρήσεων – μελών με στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας στις Κυκλάδες, εκτείνεται σε 22 νησιά και περιλαμβάνει 190 πιστοποιημένα εστιατόρια-μέλη και ένα μητρώο προϊόντων από παραγωγούς των Κυκλάδων που προτείνονται ως “Aegean Cuisine Recommended”, με 387 προϊόντα από 81 παραγωγούς. Τα προϊόντα αυτά που επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν τις Κυκλάδες στο Διεθνή Διαγωνισμό, είναι πράγματι “Aegean Cuisine Recommended”, όπως και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα προϊόντα που θα λάβουν διάκριση σε τοπικό επίπεδο με κριτήρια την συσκευασία, την ποιότητα, τη γεύση, τη μοναδικότητα κ.α.» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, εκφράζοντας τις ευχές του για καλή επιτυχία στους παραγωγούς που προκρίνονται: «Είμαστε περήφανοι τόσο για τα προϊόντα της περιοχής μας όσο και για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι πραγματικά επιτελούν έργο και λειτούργημα, έχοντας να αντιμετωπίσουν τόσο τις φυσικές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, όσο και το υψηλό κόστος λειτουργίας και παραγωγής. Ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Επιτυχία σε κάθε συμμετέχοντα».

H αξιολόγηση και επιλογή πραγματοποιήθηκε από μια κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, πραγματογνώμονες των Επιμελητηρίων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εξειδίκευση στους τομείς της γαστρονομίας και του σχεδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου, Μέλους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Υπεύθυνης Aegean Cuisine, Φαίδρας Σπανού, Γενικής Γραμματέα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Αργυρένιας Παραμάνης, μέλους της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υπεύθυνης Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Στεφανίας Παπακώστας, στελέχους Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Υπεύθυνης Επικοινωνίας και μέλος της ομάδας του έργου Aegean Cuisine και της Βάσιας Παπαηλία, ειδικής συμβούλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και υπεύθυνης έργων και εκδηλώσεων του IGCAT-International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, ως επικεφαλής και συντονίστρια της επιτροπής,

To έργο της επιτροπής υπήρξε εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το επίπεδο της ποιότητας των προϊόντων ήταν πολύ ψηλό, αναδεικνύοντας τον γαστρονομικό πλούτο Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Ο τελικός διαγωνισμός διεξάγεται στις 7 Απριλίου στη Μινόρκα της Ισπανίας, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει τιμητική εκδήλωση βράβευσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για όλα τα προϊόντα που υπέβαλαν συμμετοχή και διακρίθηκαν σε μια σειρά από κατηγορίες, όπως πιο δημιουργικό branding, βιώσιμη συσκευασία, μοναδικότητα κ.α.


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φλόριντα: Διαμερίσματα εκατομμυρίων στον πύργο της Porsche που τώρα… “πέφτει”!

Ο Λιονέλ Μέσι πλήρωσε εκατομμύρια για διαμέρισμα στο Porsche Design Tower

Σαντορίνη: Οι «Scarlet Nights» στο «Χριστουγεννιάτικο Πάρκο»

Το σχήμα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 και μετράει ήδη πολλές εμφανίσεις εντός Αθηνών και εκτός Αθηνών σε πολλά events και φεστιβάλ.

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Πως γιορτάζουν τα Χριστούγεννα οι λαοί του κόσμου;

Άλλοι τα γιορτάζουν επί 130 ημέρες, άλλοι νηστεύοντας και άλλοι… σερφάροντας στη θάλασσα. Πώς γιορτάζουν λοιπόν τα Χριστούγεννα οι άνθρωποι από τις Φιλιππίνες ως το Μεξικό;

Ρόδος: Τραγωδία με οκτώ νεκρούς μετανάστες

Διακινητής επιχείρησε να διαφύγει από το Λιμενικό σε επιχείρηση εντοπισμού διάσωσης – Οκτώ νεκροί και οκτώ τραυματίες έως τώρα

Τουρισμός: Η φέρουσα ικανότητα της Πρωτεύουσας. Ποιες είναι οι πιο κορεσμένες περιοχές;

Η Μελέτη εντοπίζει χωρικές υπερ-συγκεντρώσεις σε συγκεκριμένες κορεσμένες γειτονιές του κέντρου της πόλης

Νέα προκήρυξη ΑΣΕΠ: 2.237 μόνιμες θέσεις σε δήμους και περιφέρειες

Σύμφωνα με το προσχέδιο της προκήρυξης οι ειδικότητες που θα ζητηθούν ξεπερνούν ήδη τις 100 με πιθανότητα να αυξηθούν.

Σε συναντήσεις εργασίας ο Γιάννης Ρούσσος για την ακτοπλοϊκή σύνδεση και το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Αντικείμενο των συζητήσεων υπήρξαν τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια από την έλλειψη του δεύτερου πλοίου καθώς και η καθυστέρηση εξόφλησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Συγχαρητήρια Κατερίνας Μονογυιού στον Γ. Χατζημάρκο για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της ΕΝΠΕ

Η Κατερίνα Μονογυιού, ως μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, θα συνεργαστεί στενά με το νέο Πρόεδρο της ΕΝΠΕ για την προώθηση των ζητημάτων που αφορούν στις Κυκλάδες.

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

SAOS Ferries: Συκοφάντες όσοι λένε ότι το “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” ταξίδεψε με ανοιχτή μπουκαπόρτα”

Φώτης Μανούσης στον topfm: «Συκοφάντες χειρίστου είδους όσοι λένε ότι το ΣΑΟΝΗΣΟΣ ταξίδεψε με ανοιχτή μπουκαπόρτα»

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωϊνή διακοπή (16/12) στην Νότιοδυτική Νάξο

Δείτε σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο Δευτέρα (16/12) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Ραπόρτο: Από τον καφενέ του λιμανιού έως το Δικαστικό Μέγαρο και τις εργασίες επέκτασης του Νοσοκομείου

Ο Γιάννης Βλάχακης και το "Ραπόρτο" επιστρέφει.. Τι λέει για τα έργα στη χερσαία ζώνη έως το Δικαστικό Μέγαρο που ...χάνεται

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο για τα καταστήματα (πίνακας)

Από τη Κυριακή 15 Δεκεμβρίου ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στη Νάξο (πίνακας)