Υπό… απειλή η γραβιέρα Νάξου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – Tι αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης (video)
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί της Νάξου εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας.
«Πάνω από 300 αγελάδες και πάνω από 30.000 αιγοπρόβατοα έχουν σφαχτεί το τελευταίο διάστημα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν παραγωγικά ζώα», καταγγέλλει μέσω του iefimerida.gr, ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, σχολιάζοντας με νόημα ότι «τα σφαγεία –δυστυχώς- δεν κάνουν άλλη δουλειά».
Υπό… εξαφάνιση η γραβιέρα Νάξου
Αποτέλεσμα είναι, μεταξύ άλλων, η εξαφάνιση από τα ράφια των σούπερ μάρκετ του γνωστού π.ο.π. προϊόντος της γραβιέρας Νάξου. «Αυτή τη στιγμή ο κτηνοτρόφος ο βοσκός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα σημερινά κόστη. Η γραβιέρα της Νάξου είναι ποπ και γίνεται μόνο από γάλα Νάξου. Δεν μπορούμε να φέρουμε γάλα από διπλανό νησί. Αυτό είναι μειονέκτημα αυτή την περίοδο, όμως κρατάμε το π.ο.π.», σημειώνει ο κ. Καπούνης.
Όπως λέει, στο νησί μέχρι πρότινος παράγονταν γάλα από 130.000 αιγοπρόβατα και 4.000 αγελάδες. «Δεν ξέρω πόσα ζωντανά έχουν μείνει ακόμη. Περιμένουμε την απογραφή. Αυτή τη στιγμή παράγονται 34 τόνοι γάλα, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε 40 τόνους. Εκτός από την αφαίρεση ζωικού κεφαλαίου, αυτό οφείλεται και στο ότι δεν υπάρχει σωστή σίτιση των ζώων λόγω ακριβείας με αποτέλεσμα να μη παράγουν».
Τετραπλασιάστηκε το κόστος των ζωοτροφών
Οι κτηνοτρόφοι του νησιού πρόσφατα αναγκάστηκαν να μεταβούν στη Βουλγαρία προκειμένου να προμηθευτούν ζωοτροφές που βρίσκονται σε έλλειψη με σχεδόν τριπλάσιο κόστος. Ο κ. Καπούνης αναφέρει: «Όλα αυτά έχουν κόστος. Έφτασε στα 125 ευρώ ο τόνος. Αυτό σημαίνει ότι παραγωγός θα το πάρει 230 ευρώ που το έπαιρνε 60 και 70 ευρώ. Δηλαδή, 4 φορές πάνω».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου καλεί την πολιτεία να ενσκήψει άμεσα πάνω στο πρόβλημα. «Εκπροσωπώ 1.200 ενεργούς παραγωγούς. Δεν κάνω αντιπολίτευση. Πρέπει να επιδοτηθούμε, να δοθεί βοήθεια στον κτηνοτρόφο, τον παραγωγό, αλλιώς θα τα παρατήσουν. Η πολιτεία πρέπει να δει τη νησιωτικότητα. Στο νησί υπάρχουν επιπλέον δυσκολίες».
Αντιπαράθεση
Παράλληλα, έκανε λόγο και για το θέμα των επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων φφέρνοντας ως παράδειγμα την διαφορά πολιτικής για τους ανθρώπους του τριτογενή και πρωτογενή τομέα. “Ζητήσαμε να γίνει επιδότηση ανά κεφάλι κι όχι με βάση τον τζίρο. Και ξέρετε γιατί; Πολύ απλά βρέθηκαν αγρότες που έχουν κι άλλες εργασίες να παίρνουν χρήματα πολλά και κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφοι με 300 πρόβατα να λαμβάνουν μόλις 760 ευρώ. Μα είναι δυνατόν;”
Επέμεινε δε σημειώνοντας “Σε σχέση με τον τριτογενή τομέα η διαφορά είναι τεράστια. Κλειστά ξενοδοχεία πήραν χιλιάδες ευρώ και οι αγρότες ψίχουλα. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούμε την αγροτική παραγωγή;”
Με πληροφορίες από τη σελίδα iefimerida.gr