Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑθήνα: Ο αγαπημένος Ναξιώτης σεφ ή "Καθηγητής" τώρα και στο Σύνταγμα

Αθήνα: Ο αγαπημένος Ναξιώτης σεφ ή “Καθηγητής” τώρα και στο Σύνταγμα

|

Ο Ναξιώτης «κύριος καθηγητής» Νίκος Δημητροκάλης κάνει ένα ακόμη άνοιγμα με το Dal Professore Pizza στο Σύνταγμα όπου επικεντρώνεται αποκλειστικά στο εν λόγω ιταλικό street food

Τον γνωρίσαμε στην Αθήνα, τον απολαύσαμε στην Νάξο εδώ και δύο χρόνια (και φέτος καθημερινά ανοιχτό το Dal Professore Naxos από τις 12 έως τις 12 το βράδυ) , όμως ο «κύριος καθηγητής» Νίκος Δημητροκάλλης, ο Ναξιώτης σεφ συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα ιταλικής κουζίνας στο εστιατόριο που πλέον έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κλασικά του είδους. Και δεν σταματάει εκεί… 

Ο αγαπημένος σεφ είναι από τους επαγγελματίες που σέβεται βαθιά την κουζίνα που αντιπροσωπεύει και καθένα από τα πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν ενδεικτικό των μαγειρικών του δεξιοτήτων, με χαρακτήρα, ωραίες υφές και εντάσεις. Ο ξυλόφουρνος από τον οποίο βγαίνουν οι πίτσες με ζύμη καλοδουλεμένη και κρατσανιστή, για τη συνταγή της οποίας φημίζεται, είναι σήμα κατατεθέν του εστιατορίου. Πρόσφατα μάλιστα, άνοιξε στο Σύνταγμα το Dal Professore Pizza το οποίο, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, επικεντρώνεται αποκλειστικά στο εν λόγω ιταλικό street food.  Ο σεφ στο νέο χώρο στην Κολοκοτρώνη έχει αναλάβει την κουζίνα φτιάχνοντας μια δική του παραλλαγή της τραγανής παραδοσιακής ζύμης scrocchiarella με υψηλό ποσοστό υγρασίας, διπλή ζύμωση και φυσικό προζύμι. Οι πίτσες θα αρτύζονται με προσεγμένα ιταλικά υλικά σε κλασικές αλλά και tailor made προτάσεις.

Και η Ελευθερία Βασιλειάδη για το olivemagazine.gr όταν βρέθηκε απέναντι στον Ναξιώτη σεφ, έκανε το αυτονόητο… Μαζί με τη παρέα της ξεκίνησε από πίτσα συνδυάζοντας δύο γεύσεις σε μία: μπολόνια στο ένα μισό, με πρόβολα, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, μορταδέλα και φυστίκια Αιγίνης και στο άλλο μισό μπουρατίνα με στρατσιατέλα από μπουράτα, ντοματίνια και βασιλικό.

Στη συνέχεια στο τραπέζι ήρθε ένα φίνο μοσχαρίσιο καρπάτσιο μαριναρισμένο με ελαιόλαδο και λεμόνι, αρτυμένο πρόσθετα με ανθό αλατιού, με φλοίδες πιπεράτης παρμεζάνας και φύλλα baby ρόκας να συμπληρώνουν το απλό αλλά τόσο καλοδουλεμένο πιάτο. Στο ίδιο μοτίβο και το λεπτοκομμένο μοσχαρίσιο νουά, ψημένο μέτρια στους 50 βαθμούς, με σάλτσα τόνου, κάππαρη και ραπανάκι, μια σωστά εκτελεσμένη εκδοχή ενός βιτέλο τονάτο δηλαδή.

Ο σεφ αγαπά τα ζυμαρικά και με τα χειροποίητα, ρουστίκ νιόκι με μοσχίδα ραγού έδωσε ένα μικρό ρεσιτάλ γεύσης. Μαγειρεμένο στη φιλοσοφία του brasato al barolo, φτιαγμένο όμως με βάση μια στιβαρή, θεσπέσια σάλτσα από κρασιά barbera, marsala, porto και βαλσαμικό ξίδι, είναι ένα πιάτο που τρώγεται πολύ ευχάριστα με αντίστοιχη οινική συνοδεία. Τελική πινελιά που απογείωσε το πιάτο, το pecorino crosta nera, τυρί που, αν και με έντονο χαρακτήρα, δεν ήταν διόλου «επιθετικό», το αντίθετο μάλιστα, ολοκλήρωσε το πιάτο. Στο ίδιο γευστικό και τεχνικό επίπεδο, το χειροποίητα paccheri καρμπονάρα με φρέσκια μαύρη τρούφα, γκουαντσιάλε και παρμεζάνα. Το γεύμα ολοκληρώθηκε με ένα μπαρμπούνι μαγειρεμένο αλά σιτσιλιάνα-όχι φιλεταρισμένο, γιατί έτσι τρώγεται στη Σικελία, όπως επισήμανε ο σεφ. Έφτασε στο τραπέζι ξαπλωμένο σε μια ισορροπημένη βελουτέ ντομάτας, με βασιλικό, κάππαρη, ελιά και αντσούγιες με την οξύτητα και τη γλύκα σε όμορφα τερτίπια. Φινάλε στο γευστικό αυτό γύρο της Ιταλίας με ένα τιραμισού, φτιαγμένο όπως πρέπει με σαβαγιάρ εμποτισμένα σε εσπρέσο και μασκαρπόνε, πασπαλισμένο με κακάο. Complimenti chef!

info
Αγίου Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι, τηλ. 210 6109988. Κόστος: € 25 – 35. Σάββατο και μεσημέρι. Κυριακή μόνο μεσημέρι. Δευτέρα κλειστά.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Στοίχημα – Ευρώπη: Τριάδα επιλογών με επίκεντρο Γιουνάιτεντ και Φιορεντίνα

Μία τριάδα επιλογών από τις σημερινές αναμετρήσεις σε Europa League και Conference - Ποια είναι τα προτεινόμενα παιχνίδια

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – “Σώστε τις Παραλίες”: Τι είδαν τα μέλη του Κινήματος στην αυτοψία που έγινε στη Πλάκα (photos)

28η συνάντηση του Κινήματος "Σώστε τις Παραλίες της Νάξου" - Πότε; τι έδειξε η αυτοψία της παραλίας "Πλάκα" στο Νότιο Τμήμα της

Sky Express: Μεταφέρει για μία ακόμη χρονιά το Αγιο Φως σε περιοχές της Ελλάδας

Sky Εxpress: Μεταφέρει και φέτος το Άγιο Φως σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Πυροτεχνήματα και τρόμος για ζώα

Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Η σκοτεινή πλευρά της λάμψης – Πώς τα πυροτεχνήματα τρομοκρατούν την άγρια ζωή

Μεγάλη Πέμπτη: Τα Πάθη, η Σταύρωση και τα Δώδεκα Ευαγγέλια

Τη Μεγάλη Πέμπτη αναβιώνουν στην Εκκλησία μας τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας της ζωής του Ιησού Χριστού στη Γη, η Σταύρωση και τα 12 Ευαγγέλια,

Νάξος – Εργαστήριο: “Ανάδειξη της γαστρονομίας & των ποιοτικών τοπικών προϊόντων” (πρόγραμμα)

Πότε και που θα γίνει το θεματικό εργαστήριο με τίτλο "Ανάδειξη της γαστρονομίας & των ποιοτικών τοπικών προϊόντων" (πρόγραμμα)

Πρόταση Ημέρας: Σπανάκι με σουπιές

Γαστρονόμος: Το νοστιμίζουν πολύ η πληθωρική ποσότητα ελαιόλαδου και τα φρέσκα μυρωδικά.

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Blue Star Ferries: Εκτακτο δρομολόγιο απόψε (22:00) του Paros με προορισμό την Πάρο

Εκτακτο δρομολόγιο σήμερα (11/04. 22:00) από τον Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος και επιστροφή

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς