Η ένσταση για την προφυλάκιση που κατέθεσαν οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απορρίφθηκε από το δικαστήριο – Δεν υπάρχει αλλαγή στο κατηγορητήριο – Δέχτηκαν την επίσκεψη των συγγενικών τους προσώπων – Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας με πολιτικά βρίσκονται οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί
Απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Αδριανούπολης η έφεση στην απόφαση προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Η έφεση που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού δεν έγινε δεκτή και έτσι θα παραμείνουν έγκλειστοι στις φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους για την παράνομη είσοδό τους στην Τουρκία. Την είδηση μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.
Μάλιστα, όλα συντείνουν, όπως μετέδιδε ήδη από το Σάββατο η Sabah, στο ότι η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα τραβήξει σε βάθος χρόνου. Και αυτό διότι τα τουρκικά δικαστήρια «ασφυκτιούν» από υποθέσεις, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, και συνεπώς η δικάσιμος θα προσδιοριστεί σε αρκετές εβδομάδες αργότερα, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα.
Όπως μεταδίδει η Hurriyet, οι λόγοι που δεν έγινε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης είναι δύο: Αφενός το ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας στην Τουρκία, και άρα υπάρχεο κίνδυνος να διαφύγουν, και αφετέρου το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εξέταση των κινητών τηλεφώνων που είχαν στη κατοχή τους ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο των δύο αξιωματικών, το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι το ένταλμα βάσει του οποίου παραπέμφθηκαν οι δύο στρατιωτικοί δεν επαρκεί ώστε να κατηγορηθούν για απόπειρα κατασκοπείας ή παρεμφερή αδικήματα, στην Αθήνα υπάρχει ο φόβος χρησιμοποίησης όλων των πιθανών δικονομικών εργαλείων που υπάρχουν ώστε, με γραφειοκρατικό τρόπο, να καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται η τελεσίδικη απόφαση και, ως εκ τούτου, η επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στην οριογραμμή στην περιοχή του προγεφυρώματος Κάραγατς (πρόκειται για ένα σημείο στο οποίο η Τουρκία εκτείνεται δυτικά του Εβρου) ελληνικά και τουρκικά φυλάκια απέχουν λιγότερο από 150 μέτρα, ενώ η πιο αποτελεσματική παρακολούθησή τους έχει οδηγήσει στην εγκατάσταση τεχνολογικών μέσων και από τις δύο πλευρές. Κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν μαγνητοσκοπημένες οι κινήσεις των δύο στρατιωτικών ένθεν και ένθεν των συνόρων. Η μέχρι τώρα εξέλιξη υποδηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει απολύτως καμία δυνατότητα νομικού συσχετισμού της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ φυγάδες αξιωματικούς που βρίσκονται την Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2016, μετά το πραξικόπημα κατά Ερντογάν. Στην Αθήνα υπάρχει αισιοδοξία πως η υπόθεση των δύο στρατιωτικών του Στρατού Ξηράς μπορεί να λήξει γρήγορα και αίσια, ωστόσο αυτή είναι συγκρατημένη. Παράλληλα, οι πολιτικοί και διπλωματικοί προβληματισμοί είναι αρκετοί, κυρίως διότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται ότι έχουν αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα επίπεδο.
Η έφεση που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, οι δικηγόροι Hakan Yalçıntuğ και Sinem Şandır, που διορίστηκαν από το Ελληνικό Προξενείο, για να εκπροσωπήσουν τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζή, έχουν προσέλθει στο δικαστήριο,ασκώντας έφεση κατά της απόφασης κράτησής τους. Συγκεκριμένα, ζήτησαν την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών και την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο. Οι συγγενείς πήγαν στο δικαστήριο προκειμένου να ζητήσουν από τον εισαγγελέα ειδική άδεια για να μπορέσουν να επισκεφθούν τα παιδιά τους στη φυλακή υψίστης ασφαλείας που έχουν μεταφερθεί. Αφού έλαβαν την άδεια πήγαν στις φυλακές.
Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου F με πολιτικά ρούχα
Η Milliyet ανέφερε ότι οι Έλληνες στρατιώτες κρατούνται στις φυλακές υψίστης Ασφαλείας τύπου F, στην Αδριανούπολη. «Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στην άκρη του ποταμού Έβρου, στάλθηκαν στις φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου F όπου είναι και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος HDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε, ότι για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκε ένα κελί και τοποθετήθηκαν εκεί μόνο οι δύο στρατιωτικοί. «Όταν συνελήφθησαν φορούσαν μόνο τις στρατιωτικές τους φόρμες, αρμόδιοι του προξενείου έδωσαν στην διοίκηση των φυλακών πολιτικά ρούχα. Αυτά τα ρούχα παραδόθηκαν στους στρατιωτικούς».
Εκκληση Κοτζιά στην Τουρκία
Δήλωση για το θέμα της σύλληψης-κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Ανδριανούπολη έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».