Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΥπουργείο Τουρισμού - Δωδεκάνησα: "Πράσινο" φως για μαρίνα Κω, "κόκκινο" για Πάτμο...

Υπουργείο Τουρισμού – Δωδεκάνησα: “Πράσινο” φως για μαρίνα Κω, “κόκκινο” για Πάτμο και Σύμη

|

Μεγάλες μαρίνες όπως αυτή στο μικτό τουριστικό «στρατηγικό» project της Κρήτης Elounda Hills ή στην Κέρκυρα στο project που προωθεί η Lamda Development αλλά και μικρότερες στο Μεγανήσι ή τη Σκύρο περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του υπουργείου Τουρισμού για τα επενδυτικά σχέδια που λαμβάνουν το «πράσινο» φως στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την άλλη πλευρά ουκ ολίγα επενδυτικά σχέδια ανά την Ελλάδα έλαβαν απορριπτικές αποφάσεις στο πλαίσιο της Δράσης «Τουριστική Ανάπτυξη» του υπουργείου Τουρισμού που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εγκρίσεις

Eιδικότερα όσον αφορά τα έργα που εγκρίθηκαν, για τη «Marina Elounda Hills Α.Ε.» το υπουργείο Τουρισμού ενέκρινε την αίτηση ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου για την αναβάθμιση υποδομών του νέου τουριστικού λιμένα στο δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης (θέση Ελληνικά στην κοινότητα Ελούντας) που αντιστοιχεί σε ένα σύνολο επενδύσεων ύψους 9,98 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης αφορά 58,24% και συγκεκριμένα 5,81 εκατ. ευρώ ως δημόσια δαπάνη και 4,17 εκατ. ιδιωτική.

Επιπλέον, εγκρίθηκε η αίτηση για την αναβάθμιση του τουριστικού λιμένα Αγίου Νικολάου Κρήτης με δικαιούχο τη «Δημοτική Α.Ε. Αγίου Νικολάου», με ένα εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ποσοστό ενίσχυσης ορίστηκε σε 80%.

Θετική ήταν η απόφαση της υπουργού τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη εγκρίνοντας την αίτηση ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου με τίτλο «Εργα καταφυγίου τουριστικών σκαφών στον Ορμο Αθερινού δήμου Μεγανησίου» με δικαιούχο το δήμο. Ο εγκεκριμένος συνολικός προϋπολογισμός αντιστοιχεί σε 3,1 εκατ. ευρώ, με ποσοστό ενίσχυσης 92,2%.
Πράσινο άναψε και για τον τουριστικό λιμένα της Κω του δικαιούχου «Μονομετοχική Α.Ε. Εκμετάλλευσης Τουριστικού Λιμένα Κω», με ένα συνολικό προϋπολογισμό 1,78 εκατ. ευρώ και ποσοστό ενίσχυσης στο 80%, όπως και για την αναβάθμιση καταφυγίου τουριστικών σκαφών δήμου Νέας Προποντίδας του δικαιούχου «Δημου Νέας Προποντίδας», με προϋπολογισμό 1,11 εκατ. ευρώ και ποσοστό ενίσχυσης στο 80%. Το υπουργείο Τουρισμού έχει εγκρίνει επίσης και το επενδυτικό σχέδιο για την αναβάθμιση υποδομών του υφιστάμενου τουριστικού λιμένα του δικαιούχου «Λιμενικό Ταμείο Σκύρου» με ένα σύνολο προϋπολογισμού στα 2 εκατ. ευρώ και ποσοστό ενίσχυσης στο 80%.

Νωρίτερα, ήταν θετική και η απόφαση στο τέλος Δεκεμβρίου ως προς την αίτηση ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου για την ανάπτυξη μαρίνας Κέρκυρας του δικαιούχου «Lamda Corfu Marina Α.Ε. Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Μαρίνας Κέρκυρας» η οποία συνδέεται με τη LAMDA Development, με έναν εγκεκριμένο συνολικό προϋπολογισμό 2,37 εκατ. ευρώ (κυρίως για εργασίες βυθοκόρησης για την εξασφάλιση του αναγκαίου ωφέλιμου βάθους και την εξυγίανση πυθμένα για την έδραση των έργων και την επέκταση υφιστάμενων αγωγών ομβρίων στην ανοιχτή θαλάσσια ζώνη της μαρίνας) με ποσοστό ενίσχυσης στο 80%.

Οι απορριπτικές αποφάσεις

Όσον αφορά τις απορριπτικές αποφάσεις μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η απόρριψη της αίτησης ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου για την αναβάθμιση της μαρίνας Μεσολογγίου με το σκεπτικό, μεταξύ άλλων, ότι ο έλεγχος πληρότητας της αίτησης ενίσχυσης δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς για το φορέα.

Eπίσης, απορρίφθηκε η αίτηση ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου για την αναβάθμιση του τουριστικού καταφυγίου Aστακού σε «έξυπνη», «πράσινη» και «αναπτυξιακή» υποδομή με επιλέξιμο προϋπολογισμό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και δικαιούχο το «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου». Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο έλεγχος πληρότητας της αίτησης ενίσχυσης δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς για τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου καθώς δεν υποβλήθηκε σχετική απόφαση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου για την εξασφάλιση των επιπλέον χρηματικών πόρων.

Απορριπτικές ήταν και οι αποφάσεις στο αίτημα ενίσχυσης του δικαιούχου Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας για αντίστοιχη αναβάθμιση τουριστικού λιμένα, όπως και του δικαιούχου «FYLY Yachting and Travel MIKE» στη Σύμη, στην Πάτμο για την αναβάθμιση καταφυγίου τουριστικών σκαφών λιμένα Σκάλας Πάτμου του δικαιούχου «Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάτμου», στη Λέρο η αίτηση για το Αγκυροβόλιο Λάκκιου Λέρου με δικαιούχο τη ‘’Moor & Dock Mονοπρόσωπη ΙΚΕ’’ όπως και στη Σάμο για την αναβάθμιση τουριστικού λιμένα του Πυθαγορείου Σάμου με δικαιούχο τη «Μαρίνα Πυθαγορείου Α.Ε.».

Πηγή: newmoney.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύμη: Ειδικό τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες ζητά ο Δήμος, αντίδοτο στην υπερτουριστικοποίηση

Πρόταση για θεσμική κατοχύρωση εισιτηρίου 3€ για κάθε ημερήσιο επισκέπτη – Στόχος η ενίσχυση υποδομών και η προστασία του νησιού από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Νάξος (Βίντσι) – Συνάντηση με προοπτική: Ο Γιάννης Βρούτσης με τους νέους ναυταθλητές της Νάξου

Κατά την αναχώρησή του από το νησί, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού συνομίλησε με τους μικρούς αθλητές και τους προπονητές του Naxos WaterSports, ενθαρρύνοντας την ίδρυση επίσημου ναυταθλητικού σωματείου.

ΕΛΣΤΑΤ: Τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ελλάδα, στην κορυφή οι Κυκλάδες

Από το Πέραμα και τη Σαλαμίνα έως την Πάρο, τη Νάξο και τη Μύκονο – Οι πιο πολυσύχναστες γραμμές και οι επιδόσεις των λιμανιών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πάρος είπε «όχι» στα πλαστικά, oλοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση Plastic Free Greece

Υποθαλάσσιοι και παράκτιοι καθαρισμοί, εμβληματικοί πρεσβευτές και ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν τη σημασία της συλλογικής δράσης για ένα νησί απαλλαγμένο από πλαστικά.

Πράσινο φως για πλοηγικό σταθμό στη Μύκονο, σε τι δεσμεύτηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας αναγνώρισε την ανάγκη ίδρυσης σταθμού για τα κρουαζιερόπλοια, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση κάλυψης των απωλειών από τα μειωμένα λιμενικά τέλη.

Δυναμική παρουσία του Πανναξιακού AO στο Πανελλήνιο Κ16 – Έρχονται τα «Μηλώσεια 2025»

Σπουδαίες επιδόσεις από τους νεαρούς αθλητές του Πανναξιακού στη Χαλκίδα – Συγχαρητήρια και ευχαριστίες από το Δ.Σ. για τη στήριξη των χορηγών ενόψει των αγώνων «Μηλώσεια 2025» στη Νάξο.

Η κεραμική της Σίφνου: Παράδοση αιώνων, τέχνη ζωντανή

15 εργαστήρια, εκατοντάδες φόρμες και μια πολιτιστική κληρονομιά ενταγμένη στην UNESCO που συνεχίζει να γράφει ιστορία, στο χέρι, στον τροχό, στο καμίνι.

Κέα: Ανακύκλωση ελαστικών με οικολογική συνείδηση και υπευθυνότητα

Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με την Ecoelastica έδωσε νέα ζωή σε εκατοντάδες παλιά ελαστικά – Μια πράξη περιβαλλοντικής ευθύνης και πρότυπο διαχείρισης αποβλήτων για τα νησιά.

Κάναβα Ρούσσος: Ο Καραγκιόζης και οι Πειρατές κάτω απ’ τα αστέρια της Σαντορίνης

Μια βραδιά γεμάτη φως, γέλιο και μνήμες από τα παλιά στο Οινοποιείο Canava Roussos — εκεί που η παράδοση δεν ξεθωριάζει, αλλά ζει.

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος – Ο προγραμματισμός μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Προγραμματισμένες διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από την ΔΕΔΔΗΕ λόγω τεχνικών εργασιών. Το πρόγραμμα μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.