Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΥΠΑ - Περιφερειακά Αεροδρόμια: Αναβάθμιση αρχικά και .. αξιοποίηση μέσω ιδιώτη στη...

ΥΠΑ – Περιφερειακά Αεροδρόμια: Αναβάθμιση αρχικά και .. αξιοποίηση μέσω ιδιώτη στη συνέχεια

|

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την προκήρυξη διαγωνισμού αξιοποίησης των 22 περιφερειακών αεροδρομίων που επί του παρόντος διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προχωράει η κυβέρνηση διά του Υπερταμείου.

Στόχος είναι να αναβαθμιστούν οι παρωχημένες υποδομές αυτών των αεροδρομίων, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς όπως η Πάρος, η Μήλος και η Νάξος. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να διευρυνθεί γεωγραφικά η οικονομική ωφέλεια από την τουριστική δραστηριότητα, να αποσυμφορηθούν κορεσμένοι προορισμοί και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες.

Πρόκειται για τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Λήμνου, Αστυπάλαιας, Ιωαννίνων, Χίου, Κοζάνης, Καστοριάς, Καρπάθου, Κυθήρων, Μήλου, Σκύρου, Νέας Αγχιάλου, Πάρου, Σύρου, Αράξου, Νάξου, Καλύμνου, Ικαρίας, Καστελόριζου, Κάσου, Λέρου και Σητείας.

Αεροδρόμιο Σύρος
Αεροδρόμιο Σύρος

Πολλά εξ αυτών ωστόσο δεν έχουν επαρκές οικονομικό αντικείμενο για να προσελκύσουν επενδύσεις και για τον λόγο αυτό οι σύμβουλοι που έχει προσλάβει το Υπερταμείο για την αξιοποίηση των αεροδρομίων επεξεργάζονται μοντέλα παραχώρησης με φορολογικά και άλλα κίνητρα για την υλοποίηση επενδύσεων με παράλληλη συμμετοχή στη σχετική δαπάνη και του Δημοσίου, το οποίο θα διατηρήσει ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο. Επιπλέον, ο διαγωνισμός θα αφορά και τα22 αεροδρόμια και όχι επιμέρους ομάδες.

Κατά το 2024 τα 22 αυτά αεροδρόμια διακίνησαν περίπου 8 εκατ. επιβάτες, 8% περισσότερους από το προηγούμενο έτος. Για λόγους σύγκρισης αξίζει να αναφερθεί πως τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που έχουν παραχωρηθεί στη Fraport Greece διακίνησαν πέρυσι 36 εκατ. επιβάτες. Η επίδοση αυτή στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια δείχνει άνοδο της τάξης του 30% σε σχέση με το 2017 οπότε και ξεκίνησε η παραχώρησή τους. Αντίστοιχοι, και σε περιπτώσεις υψηλότεροι, ρυθμοί ανάπτυξης αναμένονται για τα 22 αεροδρόμιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Σε απόλυτους αριθμούς όμως τα μεγέθη είναι μικρά και οι επενδύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικές, και γι’ αυτό η συμμετοχή του Δημοσίου και η παροχή κινήτρων κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ.

Η διαδικασία ωρίμανσης του διαγωνισμού βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και έχει ήδη επιλεγεί, κατόπιν διαγωνισμού, κονσόρτσιουμ συμβούλων. Η Eurobank είναι ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος, η Doxiadis Associates Consultants on Development και Ekistics SA ο τεχνικός σύμβουλος και η Your Legal & Partners, μαζί με το δικηγορικό γραφείο Δρακόπουλος – Βασαλάκης DVLAW, οι νομικοί σύμβουλοι.

Ο τεχνικός σύμβουλος ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο το σύνολο των επισκέψεων στα 22 περιφερειακά αεροδρόμια και παρέδωσε εντός του Φεβρουαρίου στο Υπερταμείο το πρώτο παραδοτέο, το οποίο αφορά την τεχνική καταγραφή και επισκόπηση κάθε αεροδρομίου ξεχωριστά (technical due diligence).

Πρόκειται για μια «τεχνική φωτογραφία» της παρούσας κατάστασης κάθε αεροδρομίου, περιλαμβάνοντας την υφιστάμενη κατάσταση των υποδομών και εγκαταστάσεων. Εως τα τέλη Μαρτίου θα καταρτιστεί η μελέτη που θα περιλαμβάνει τις απαιτούμενες επενδύσεις ανά αεροδρόμιο, καθώς και τα προβλεπόμενα εκτιμώμενα έσοδα και έξοδα σε βάθος 30ετίας, μαζί με τις εκτιμήσεις για την επιβατική κίνηση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η μελέτη αυτή θα επιτρέψει στον χρηματοοικονομικό σύμβουλο να καταρτίσει εναλλακτικά σενάρια και χρηματοοικονομικά μοντέλα και στο Υπερταμείο να επιλέξει τη βέλτιστη συμβατική και χρηματοδοτική δομή του διαγωνισμού, και στη συνέχεια να προχωρήσει στην προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης, ώστε ο διαγωνισμός να εκκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα αεροδρόμια αυτά είναι υπαρκτό και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει παρουσιάσεις σε ξένα επενδυτικά ταμεία όπως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία, ενώ δεδομένο θεωρείται και το ενδιαφέρον όσων εμπλέκονται ήδη στις ελληνικές υποδομές αερομεταφορών, όπως τα σχήματα που διεκδίκησαν την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Πηγή: kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Ομόφωνο «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού, τι αναφέρει το σχετικό ψήφισμα (Pdf)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «μπαίνει μπροστά» στη διαχείριση του πολύτιμου πόρου – Αντίδραση για τον αποκλεισμό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον θεσμικό διάλογο.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης για παιδικούς σταθμούς και ΒΣΟΦ στη Νάξο

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και να καταθέσουν ενστάσεις έως τις 26 Αυγούστου.

Δύο εξουθενωμένοι λευκοπελαργοί βρήκαν φροντίδα στην Ίο και στη Νάξο, στο δρόμο για το μεγάλο φθινοπωρινό ταξίδι

Με τη φροντίδα του κτηνιάτρου στην Ίο και τη στήριξη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, δύο πελαργοί ανακτούν δυνάμεις για να συνεχίσουν την αποδημία τους

Κουφονήσια: Ανακατασκευάστηκε το πρώην ασθενοφόρο, αποκτά …διοικητικό ρόλο

Με πρωτοβουλία της Ομάδας Αιγαίου και της Τσιμής ΑΕ, το όχημα-δωρεά της Bayer Hellas που για χρόνια εξυπηρετούσε τους κατοίκους, συνεχίζει πλήρως ανανεωμένο τη σημαντική του αποστολή.

Έφυγε από τη ζωή ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο για τον ξαφνικό θάνατο του βουλευτή Ημαθίας

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.

Αεροδρόμιο – Ιούλιος 2025: 23.000 αφίξεις σε έναν μήνα, νέο ρεκόρ, πίεση για βελτίωση υποδομών

Αύξηση 36% τον Ιούλιο και πάνω από 68.000 επιβάτες στο επτάμηνο – η Νάξος καταρρίπτει κάθε προηγούμενο στατιστικό της τουριστικής κίνησης.

Μητσοτάκης: «Το Αμοργόραμα να γίνει πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο»

Τηλεδιάσκεψη με τον Δήμο και τους αλιείς – Στις αρχές Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός στην Αμοργό για να αναδείξει τη διεθνή διάσταση της πρωτοβουλίας

Σοβαρά τραυματισμένος σε τροχαίο στη Μύκονο ο CEO της Volt, Tom Greenwood

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από ατύχημα με «γουρούνα» στο νησί

Καθολική Εκκλησία Σύρου: Κακουργηματικές διώξεις για σκάνδαλο υπεξαίρεσης 3 εκατ. ευρώ

Δέκα μήνες μετά τις αποκαλύψεις για μεταφορές χρημάτων σε Πατρινό επιχειρηματία, δύο κληρικοί και έξι ιδιώτες στο «κάδρο» – Σεπτέμβριο οι απολογίες.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.