Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΥΠΑ - Περιφερειακά Αεροδρόμια: Αναβάθμιση αρχικά και .. αξιοποίηση μέσω ιδιώτη στη...

ΥΠΑ – Περιφερειακά Αεροδρόμια: Αναβάθμιση αρχικά και .. αξιοποίηση μέσω ιδιώτη στη συνέχεια

|

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την προκήρυξη διαγωνισμού αξιοποίησης των 22 περιφερειακών αεροδρομίων που επί του παρόντος διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προχωράει η κυβέρνηση διά του Υπερταμείου.

Στόχος είναι να αναβαθμιστούν οι παρωχημένες υποδομές αυτών των αεροδρομίων, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς όπως η Πάρος, η Μήλος και η Νάξος. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να διευρυνθεί γεωγραφικά η οικονομική ωφέλεια από την τουριστική δραστηριότητα, να αποσυμφορηθούν κορεσμένοι προορισμοί και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες.

Πρόκειται για τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Λήμνου, Αστυπάλαιας, Ιωαννίνων, Χίου, Κοζάνης, Καστοριάς, Καρπάθου, Κυθήρων, Μήλου, Σκύρου, Νέας Αγχιάλου, Πάρου, Σύρου, Αράξου, Νάξου, Καλύμνου, Ικαρίας, Καστελόριζου, Κάσου, Λέρου και Σητείας.

Αεροδρόμιο Σύρος
Αεροδρόμιο Σύρος

Πολλά εξ αυτών ωστόσο δεν έχουν επαρκές οικονομικό αντικείμενο για να προσελκύσουν επενδύσεις και για τον λόγο αυτό οι σύμβουλοι που έχει προσλάβει το Υπερταμείο για την αξιοποίηση των αεροδρομίων επεξεργάζονται μοντέλα παραχώρησης με φορολογικά και άλλα κίνητρα για την υλοποίηση επενδύσεων με παράλληλη συμμετοχή στη σχετική δαπάνη και του Δημοσίου, το οποίο θα διατηρήσει ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο. Επιπλέον, ο διαγωνισμός θα αφορά και τα22 αεροδρόμια και όχι επιμέρους ομάδες.

Κατά το 2024 τα 22 αυτά αεροδρόμια διακίνησαν περίπου 8 εκατ. επιβάτες, 8% περισσότερους από το προηγούμενο έτος. Για λόγους σύγκρισης αξίζει να αναφερθεί πως τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που έχουν παραχωρηθεί στη Fraport Greece διακίνησαν πέρυσι 36 εκατ. επιβάτες. Η επίδοση αυτή στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια δείχνει άνοδο της τάξης του 30% σε σχέση με το 2017 οπότε και ξεκίνησε η παραχώρησή τους. Αντίστοιχοι, και σε περιπτώσεις υψηλότεροι, ρυθμοί ανάπτυξης αναμένονται για τα 22 αεροδρόμιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Σε απόλυτους αριθμούς όμως τα μεγέθη είναι μικρά και οι επενδύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικές, και γι’ αυτό η συμμετοχή του Δημοσίου και η παροχή κινήτρων κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ.

Η διαδικασία ωρίμανσης του διαγωνισμού βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και έχει ήδη επιλεγεί, κατόπιν διαγωνισμού, κονσόρτσιουμ συμβούλων. Η Eurobank είναι ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος, η Doxiadis Associates Consultants on Development και Ekistics SA ο τεχνικός σύμβουλος και η Your Legal & Partners, μαζί με το δικηγορικό γραφείο Δρακόπουλος – Βασαλάκης DVLAW, οι νομικοί σύμβουλοι.

Ο τεχνικός σύμβουλος ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο το σύνολο των επισκέψεων στα 22 περιφερειακά αεροδρόμια και παρέδωσε εντός του Φεβρουαρίου στο Υπερταμείο το πρώτο παραδοτέο, το οποίο αφορά την τεχνική καταγραφή και επισκόπηση κάθε αεροδρομίου ξεχωριστά (technical due diligence).

Πρόκειται για μια «τεχνική φωτογραφία» της παρούσας κατάστασης κάθε αεροδρομίου, περιλαμβάνοντας την υφιστάμενη κατάσταση των υποδομών και εγκαταστάσεων. Εως τα τέλη Μαρτίου θα καταρτιστεί η μελέτη που θα περιλαμβάνει τις απαιτούμενες επενδύσεις ανά αεροδρόμιο, καθώς και τα προβλεπόμενα εκτιμώμενα έσοδα και έξοδα σε βάθος 30ετίας, μαζί με τις εκτιμήσεις για την επιβατική κίνηση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η μελέτη αυτή θα επιτρέψει στον χρηματοοικονομικό σύμβουλο να καταρτίσει εναλλακτικά σενάρια και χρηματοοικονομικά μοντέλα και στο Υπερταμείο να επιλέξει τη βέλτιστη συμβατική και χρηματοδοτική δομή του διαγωνισμού, και στη συνέχεια να προχωρήσει στην προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης, ώστε ο διαγωνισμός να εκκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα αεροδρόμια αυτά είναι υπαρκτό και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει παρουσιάσεις σε ξένα επενδυτικά ταμεία όπως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία, ενώ δεδομένο θεωρείται και το ενδιαφέρον όσων εμπλέκονται ήδη στις ελληνικές υποδομές αερομεταφορών, όπως τα σχήματα που διεκδίκησαν την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Πηγή: kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Μένει «στο σπίτι» ο Κώστας Μανωλάς!

Ο διεθνής αμυντικός ανανέωσε με τον Πανναξιακό για τη σεζόν 2025-26 – έμπνευση για τη νέα γενιά της Νάξου

Ελλάδα: Πρώτο κουδούνι για 1,3 εκατ. μαθητές, τα νέα μαθήματα

Πρεμιέρα και για τα 12 Ωνάσεια Σχολεία - Εισάγεται πιλοτικό μάθημα κατά των fake news - Συνεχίζει το ψηφιακό φροντιστήριο - Μπαίνουν 10.000 απινιδωτές - Πόσα σχολεία καταργούνται

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Ο τρύγος στον Καλόξυλο: Μνήμες, άνθρωποι και ευχές για «Καλά Κρασιά»

Ο εκπαιδευτικός Αντώνης Τζιώτης μοιράζεται μέσα από τη σελίδα του εικόνες και συναισθήματα από τον Σεπτέμβρη της γης και των ανθρώπων

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέο απόκτημα ο Σέρβος γκαρντ Νεμάνια Μιλόσεβιτς

Η τέταρτη μεταγραφή ενισχύει την περιφέρεια ενόψει της National League 2

Το πρώτο κουδούνι στην Κωμιακή Νάξου χτυπά με μία .. ντουζίνα μαθητές

Ανάρτηση-κατάθεση ψυχής από τον Γιώργο Κρητικό, κάτοικο Κωμιακής, που θυμάται το σχολείο του πριν από 50 χρόνια

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Ζητούνται άμεσες λύσεις για το στεγαστικό πρόβλημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νάξου στηρίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και καταγγέλλει τις επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας

Αττική: Μέσα σε λίγες ώρες τρεις μικροσεισμοί σε Κηφισιά και Χαλάνδρι

Σεισμική διπλή δόνηση στα βόρεια προάστια της Αττικής – 2,5 Ρίχτερ στην Κηφισιά

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες