Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΥΠΑ: Άσκηση ετοιμότητας για έκτακτες καταστάσεις στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης

ΥΠΑ: Άσκηση ετοιμότητας για έκτακτες καταστάσεις στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης

|

Με αφορμή τη σεισμική διέγερση στην περιοχή των Κυκλάδων, διενεργούνται ασκήσεις ετοιμότητας για έκτακτες καταστάσεις σε επηρεαζόμενα αεροδρόμια, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΥΠΑ.

Ειδικότερα, εκτελέστηκε με επιτυχία προγραμματισμένη άσκηση σε πραγματικό χρόνο (active trial) στον αεροδρόμιο της Σαντορίνης με σενάριο την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας από εναλλακτικό χώρο, αντί του χώρου του Πύργου Ελέγχου.

Η άσκηση σχεδιάστηκε με συνεργασία των μονάδων ΥΠΑ – Fraport Greece, και σε συντονισμό με τις εμπλεκόμενες μονάδες, όπως είναι το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών/Μακεδονίας, η ΕΜΥ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σαντορίνης.

Η άσκηση διήρκεσε περίπου 2 ώρες και υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια πτήσης της Aegean Airlines. Μετά το πέρας της άσκησης, έγινε πλήρης καταγραφή των ενεργειών και των συμπερασμάτων, τα οποία μαζί με όλη την οπτικοακουστική ύλη, θα αποτελέσουν καθοδηγητικό υλικό για το σενάριο εναλλακτικού Πύργου Ελέγχου Αεροδρομίου, τόσο στον αερολιμένα Σαντορίνης, όσο και σε άλλα αεροδρόμια που παρέχει Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας η ΥΠΑ.

Δοκιμές και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές και στον Πύργο Ελέγχου Μυκόνου στα πλαίσια προετοιμασίας εκκένωσης του Πύργου λόγω εικονικής ακαταλληλότητας, έπειτα από φυσική καταστροφή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Contingency Plan.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές στα αεροδρόμια Πάρου, Νάξου, Σύρου και Μήλου για παροχή υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας από όχημα, εκτός Πύργου Ελέγχου Αεροδρομίου, και αξιολογήθηκαν επιχειρησιακά θέματα λειτουργίας του αερολιμένα όσο και τεχνικά θέματα, όπως η ραδιοτηλεφωνική κάλυψη και η συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την ΕΜΥ σε τοπικό επίπεδο, αλλά και ο χρόνος απόκρισης του συστήματος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη Νάξο μετέβη και κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης της ΥΠΑ, όπου μαζί με το μηχανικό της πολεοδομίας εξέτασαν τις υφιστάμενες υποδομές, τις οποίες εξέτασε αρμοδίως και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Forbes: Η Οία της Σαντορίνης στα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, με την Οία να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Naxos Medical: Πρόληψη και Ολιστική Φροντίδα με Ιατρείο Μαστού & Πλαστική Χειρουργική

Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Naxos Medical φέρνει στη Νάξο εξειδικευμένες υπηρεσίες που ξεπερνούν τα συνηθισμένα, καλύπτοντας κρίσιμες ανάγκες υγείας και αισθητικής αποκατάστασης.

Ηφαίστεια 2025: Φως, χρώμα και ένα εντυπωσιακό Drone Light Show στη Σαντορίνη

Η κορυφαία φθινοπωρινή γιορτή του νησιού επιστρέφει στις 20 Σεπτεμβρίου με μια νέα θεαματική εμπειρία στον ουρανό της καλντέρας.

Συναυλία της Κέρου: «Πέντε Χιλιετίες Ελληνικού Ήχου» στον αρχαιολογικό θησαυρό

Μια ανεπανάληπτη εμπειρία μουσικής και πολιτισμού στο νησί όπου βρέθηκαν τα εμβληματικά κυκλαδικά ειδώλια

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες