Tα 14 νοσοκομεία που, όπως αναφέρει, έως τις 15 Ιουλίου θα αποκτήσουν το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης ασθενών έκανε γνωστά ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Χ. Μάλιστα, ανάμεσά τους είναι και το Νοσοκομείο Καρπάθου, το μοναδικό στο Αιγαίο..
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, το «βραχιολάκι» άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά στον «Ευαγγελισμό».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη τα 14 νοσοκομεία είναι τα ακόλουθα:
- Ευαγγελισμός
- Λαϊκό
- Γεννηματάς
- ΚΑΤ
- Σισμανόγλειο
- Αμαλία Φλέμιγκ
- Αγιος Σάββας
- Αγιοι Ανάργυροι
- Ρίο
- Γιάννενα
- Κάρπαθος
- Παίδων Πεντέλης
- Παίδων «Αγία Σοφία»
- Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας θα επεκταθεί σε 85 νοσοκομεία έως το τέλος του έτους.
Πώς λειτουργεί
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πολίτης που αναζητεί εκτάκτως ιατρική βοήθεια με την άφιξή του στην είσοδο του ΤΕΠ θα παραλάβει από ειδικό εκδοτήριο το εισιτήριό του –βραχιολάκι– το οποίο θα φέρει έναν κωδικό QR και θα τον συνοδεύει σε όλα τα στάδια της ιατρικής εξυπηρέτησης. Ο πολίτης παραμένει σε αναμονή έως ότου κληθεί από τη Γραμματεία/Γραφείο Κίνησης. Στη συνέχεια θα περάσει από τη Διαλογή, που ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού θα χαρακτηρίσει τον ασθενή στο ηλεκτρονικό σύστημα με χρώματα από απαλό μπλε (ελαφρύ) έως κόκκινο (πολύ σοβαρό) και θα τον οδηγήσει στα ιατρεία που αντιστοιχούν με το πρόβλημα της υγείας του.
Κάθε σημείο της διαδρομής του ασθενούς στα ΤΕΠ και σε άλλες υπηρεσίες (διαφορετικά ιατρεία, εργαστήρια για απεικονιστικές ή μικροβιολογικές εξετάσεις) θα καταγράφεται με τη χρήση του QR Code. Σε οθόνες που έχουν τοποθετηθεί σε χώρους των ΤΕΠ θα προβάλλεται ο αριθμός του εισιτηρίου του ασθενούς που εξυπηρετείται και όσων περιμένουν ανά ιατρείο, καθώς και ο χρόνος που αναμένεται να περιμένουν. Αν η άφιξη στα ΤΕΠ γίνει με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, τότε ο συνοδός του ασθενούς φθάνοντας στα Επείγοντα θα εκδίδει εισιτήριο, θα έχει τη δυνατότητα να κληθεί απευθείας από τη Διαλογή και τότε το περιστατικό να προωθηθεί στις αίθουσες ιατρών.
Ενημέρωση από το κινητό
Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σε μελλοντικό χρόνο τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των πολιτών για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και τους χρόνους αναμονής σε αυτά. Ετσι, ένας πολίτης με κάποιο έκτακτο πρόβλημα υγείας θα μπορεί να εισέρχεται από το κινητό του σε εφαρμογή μέσω της οποίας θα μαθαίνει τον μέσο χρόνο αναμονής στο ΤΕΠ τού κάθε νοσοκομείου που εφημερεύει ώστε να αποφασίσει σε ποιο θέλει να απευθυνθεί.