Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΤΑΙΠΕΔ: Εξι μαρίνες έτοιμες για διαγωνισμό αξιοποίησης

ΤΑΙΠΕΔ: Εξι μαρίνες έτοιμες για διαγωνισμό αξιοποίησης

|

Με συντεταγμένο και γρήγορο πρόγραμμα προχωράει η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου για τις μαρίνες του ΤΑΙΠΕΔ, με αυτήν της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη να βγαίνει σε διαγωνισμό παραχώρησης τους αμέσως επόμενους μήνες.

Παράλληλα, το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει νέος διαγωνισμός και για τη μαρίνα Ιτέας και για την Ημερολιά στην Κέρκυρα, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει τις μελέτες για την αξιοποίησή τους σε Σκιάθο, Ρόδο και Λευκίμμη.

Με τις ελληνικές θάλασσες να έχουν αναδειχθεί σε Νο1 προορισμό παγκοσμίως για ναυλώσεις μεγάλων σκαφών αναψυχής, η δημιουργία κατάλληλων υποδομών ελλιμενισμού τους προσελκύει ολοένα και εντονότερα επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η μαρίνα της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει πρόσθετο ενδιαφέρον λόγω της απουσίας σύγχρονου λιμανιού σκαφών αναψυχής σε μια περιφέρεια με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον εξαιτίας και της Χαλκιδικής.

Η μαρίνα της Καλαμαριάς (Αρετσού) βρίσκεται στο νότιο μέτωπο της παράκτιας ζώνης του Δήμου Καλαμαριάς στην περιοχή Μικρό Εμβολο και σε απόσταση περίπου 7 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σήμερα η μαρίνα διαθέτει 242 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μέχρι 30 μ. μήκος. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας είναι 77,8 στρέμματα.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει ήδη την εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που συνοδεύει το μάστερ πλαν και έχει προχωρήσει στην υποβολή της προς έγκριση. Στην παρούσα φάση αναμένεται η γνωμοδότηση της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων. Κατοπινή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα κατατεθεί στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) για διαβούλευση και μετά θα πρέπει να εκδοθεί ΚΥΑ (Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας) για την εκκίνηση του διαγωνισμού. Οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν όλες με ταχύτατους ρυθμούς ώστε η προκήρυξη να γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει νέος διαγωνισμός και για τη μαρίνα Ιτέας και για την Ημερολιά στην Κέρκυρα. Για την Ημερολιά έχει ολοκληρωθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και σύντομα θα κατατεθεί στην Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων για γνωμοδότηση. Αμεσα κατατίθεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ο φάκελος για τη μαρίνα Πύλου, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει το ίδιο για τη μαρίνα μεγάλων σκαφών αναψυχής στην Κέρκυρα.

Το ΤΑΙΠΕΔ βγάζει προς παραχώρηση και τις μαρίνες Ιτέας, Σκιάθου, Ρόδου καθώς και Ημερολιάς και Λευκίμμης στην Κέρκυρα.

Στην αγορά των μαρινών σημαντικό επιχειρηματικό αποτύπωμα έχουν πλέον η θυγατρική της Lamda Development, Lamda Marinas Investment και η D-Marinas Hellas, συμφερόντων της CVC Capital. Παράλληλα, όμως, σημαντικές θέσεις έχουν χτίσει και η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» με τη REDS, αμφότερες συμφερόντων του ομίλου Ελλάκτωρ, που έχουν αναλάβει την παραχώρηση της μεγαλύτερης μαρίνας της χώρας, αυτή στον Αλιμο, αλλά και η Αβαξ, που ελέγχει τη μαρίνα Αθηνών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπως και τη μαρίνα Βουλιαγμένης, που ανήκει στον Αστέρα.

Υπενθυμίζεται πως η Lamda Marinas κέρδισε προ μερικών εβδομάδων το δικαίωμα για 40 έτη κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης, συντήρησης και εκμετάλλευσης της μαρίνας μεγάλων σκαφών (τύπου mega yacht) στην Κέρκυρα, με οικονομικό αντάλλαγμα που θα καταβάλει κατά την 40ετή περίοδο, το οποίο εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 89 εκατ. Την ίδια ώρα, η D-Marin διαχειρίζεται τρεις μαρίνες στην Ελλάδα –της Ζέας, της Λευκάδας και των Γουβιών Κέρκυρας– με συνολική δυναμικότητα 2.510 θέσεων ελλιμενισμού.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νοσοκομείο Νάξου: Ηρθε (4ος) παιδιάτρος, οι επόμενες κινήσεις

Αναλαμβάνει δράση ένας ακόμη (4ος) Παιδίατρος - Η εικόνα του Νοσοκομείου και οι επόμενοι που έρχονται

Κέα – ΟΤΑ Awards 2023: Η τηλεμετρία διακρίθηκε με το 1ο βραβείο

Η τηλεμετρία της Κέας διακρίθηκε με το 1ο βραβείο

Ναξιακά Γράμματα: Νέο τεύχος (47ο), η κυκλαδική ναοδομία στο προσκήνιο

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (47) των "Ναξιακών Γραμμάτων" - Τι περιλαμβάνει

Πειραιάς: Σύλληψη τριών στελεχών ταχύπλοου λόγω πτώσης ναυτικών στην θάλασσα

ρεις συλλήψεις διέταξε η Εισαγγελία Πειραιά μετά την πτώση δύο ναυτών στη θάλασσα - Εατελούσαν εργασίες καθαρισμού στο SpeedRunner Jet

Νάξος: Σε λειτουργία το ΚΕΠ Νάξου, ετοιμάζονται σε Δρυμαλία και Μικρές Κυκλάδες

Παραδόθηκε στους πολίτες το ΚΕΠ στη Χώρα – Με εντατικούς ρυθμούς προχωράνε οι εργασίες στα υπόλοιπα σε Δρυμαλία και Μικρές Κυκλάδες - Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός

Μήλος – Εστίαση & Καταλύματα: Σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο

Στη Μήλο οι μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων τουρισμού το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο – Εκτός λίστας η Νάξος – Το ρεκόρ της Μυκόνου

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές, χρήματα τη Παρασκευή στους λογαριασμούς

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές – Σήμερα Δευτέρα (25/9) εκπνέει η πρώτη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εκλογές – Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου”: Ανοιχτή επιστολή προς υποψηφίους

Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” και "παρέμβαση" ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών - Ανοιχτή επιστολή με ερωτήσεις όπου ζητούν απαντήσεις από τους υποψήφιους των συνδυασμών

Σύρος – AnimaSyros: Ξεκινάει αύριο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

Ξεκινάει στις 26 Σεπτεμβρίου με το πλουσιότερο πρόγραμμα στην ιστορία του, φιλοξενώντας δημιουργούς από 53 χώρες και σχεδόν 300 ταινίες

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η Νάξος ψήφισε (και πάλι) Αχτσιόγλου

Και τη 2η Κυριακή (24/09) η Νάξος έστειλε το δικό της μήνυμα... Πως ψήφισε η πόλη της Νάξου και το Φιλώτι

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Πάρος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 70χρονο

Σχηματισμός δικογραφίας για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Πάρο

Συνελήφθη διοικητής ΑΤ σε νησί των Κυκλάδων – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία

Συνελήφθη διοικητής Αστυνομικού Τμήματος στις Κυκλάδες – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία για να μην κάνει ελέγχους - Με προυπηρεσία σε Μύκονο και Κουφονήσια

Naxos Wildlife Protection: Τρίτη φωλιά με χελωνάκια, αυτή τη φορά στη Μικρή Βίγλα

Νάξος 2023 και μια ακόμη φωλιά -η τρίτη- με νεογέννητα χελωνάκια εντοπίστηκε, αυτή τη φορά στην Μικρή Βίγλα

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)

Κρήτη: Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Με πέντε περίπου ώρες καθυστέρηση ξεκίνησε από τον Πειραιά το επιβατηγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω μηχανικής βλάβης