Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΣτο έλεος των καταπατητών 10.000 τ.μ. αιγιαλού

Στο έλεος των καταπατητών 10.000 τ.μ. αιγιαλού

|

Σε επτά νησιά, επιχειρηματίες συνεχίζουν απτόητοι να εκμεταλλεύονται παράνομα τις παραλίες, ακόμη και χωρίς να έχουν καμία άδεια. Στην παραλία Καλό Λιβάδι της Μυκόνου, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης εστίασης και ενοικίασης δωματίων δραστηριοποιούνταν περιφρονώντας πλήρως το γεγονός ότι από τις αρχές του καλοκαιριού το νησί έχει μπει στο στόχαστρο των ελέγχων που γίνονται για τις καταπατήσεις του αιγιαλού.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Μέχρι που το περασμένο Σάββατο δέχθηκαν την επίσκεψη μεικτού κλιμακίου της Αστυνομίας και της κτηματικής υπηρεσίας. Αυτό που αντίκρισαν οι ελεγκτές ξεπερνούσε ακόμα και όσα περιλαμβάνονταν στις καταγγελίες που είχαν δεχθεί για την εν λόγω επιχείρηση. Οι υπεύθυνοι είχαν τοποθετήσει αυθαίρετα μια ξύλινη πλατφόρμα πάνω στην αμμουδιά, δημιουργώντας ένα μεγάλο παραλιακό… σαλόνι για τους λουόμενους, ενώ παράλληλα είχαν εγκαταστήσει δεκάδες ομπρέλες και ξαπλώστρες, καταλαμβάνοντας συνολικά μια έκταση 450 τετραγωνικών μέτρων.

Και όλα αυτά, δίχως να έχουν την παραμικρή άδεια. Δεν έχουν τέλος οι αυθαιρεσίες στους αιγιαλούς ολόκληρης της χώρας, που καταγράφονται από τις αρμόδιες Αρχές. Την εβδομάδα που πέρασε, συνελήφθησαν 27 άτομα από ισάριθμες επιχειρήσεις, οι οποίες καταπατούσαν τις παραλίες σε συνολικά επτά νησιά: στη Μύκονο, στην Πάρο, στη Νάξο, στην Αντίπαρο, στη Ρόδο, στην Κάρπαθο και στη Χίο. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Realnews, η συνολική έκταση που είχαν καταλάβει οι επιχειρήσεις σε αυτά τα επτά νησιά έφτασε τα 10.413 τετραγωνικά μέτρα!

Οι περισσότερες από τις συλλήψεις της περασμένης εβδομάδας έγιναν στην Πάρο. Επρόκειτο για 12 άτομα, προσωρινά υπεύθυνα ισάριθμων καταστημάτων εστίασης που είχαν τοποθετήσει παράνομα ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα στις παραλίες Κριός, Αμπελάς, Άγιοι Ανάργυροι, Κολυμπήθρες, Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία, Χρυσή Ακτή και Μοναστήρι. Και οι 12 επιχειρήσεις στερούνταν επίσης των απαιτούμενων αδειών για την εκμετάλλευση της παραλίας, ενώ οι αυθαιρεσίες τους εξαπλώνονταν σε 2.866 τ.μ. Παράλληλα, στην κοντινή Αντίπαρο, άλλες τέσσερις επιχειρήσεις -και πάλι χωρίς καμία άδεια- είχαν τοποθετήσει 115 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε έκταση αιγιαλού που έφτανε τα 2.144 τ.μ.

«Λερναία Ύδρα»

Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας που έχουν επιφορτιστεί με τους ελέγχους για τους καταπατητές των παραλιών τονίζουν πως το φαινόμενο των καταπατήσεων του αιγιαλού μοιάζει με «Λερναία Ύδρα». «Ακόμα και στη Μύκονο, όπου το θέμα έχει συγκεντρώσει τόση μεγάλη δημοσιότητα, ή την Πάρο, όπου ξεκίνησε το κίνημα των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες, κάποιοι εξακολουθούν να περιφρονούν τους νόμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 18 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν μέσα σε τέσσερις ημέρες στην Πάρο, οι 12 βρέθηκαν να παρανομούν», αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Την ίδια χρονική περίοδο, από τις 18 μέχρι και τις 22 Αυγούστου, οι έλεγχοι επεκτάθηκαν σε κάθε γωνιά του Αιγαίου. Στη Ρόδο, η παραλία της Αγίας Αγάθης είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος και γι’ αυτό, τον περασμένο Μάρτιο, με σχετικό ΦΕΚ, η περιοχή αποκλείστηκε από τη λίστα με τις παραλίες που παραχωρούνται για τη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων. Αυτό όμως δεν εμπόδισε δύο επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί να αναπτύξουν συνολικά 345 σετ ομπρελοκαθισμάτων.

Σε άλλη περίπτωση, επίσης στη Ρόδο, επιχείρηση είχε υπερβεί την άδεια που είχε λάβει για την ανάπτυξη ξαπλωστρών κατά 690 τ.μ. Οι παραβιάσεις είναι εξόφθαλμες και δείχνουν ότι το φαινόμενο των καταπατήσεων των παραλιών δεν πρόκειται να εξαλειφθεί, ακόμα κι αν οι έλεγχοι της Αστυνομίας είναι συστηματικοί τις τελευταίες εβδομάδες. Ένα τρανταχτό παράδειγμα για την επιμονή των παρανομούντων επιχειρηματιών είναι η Νάξος. Εκεί, νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα, καθώς εκμεταλλευόταν χώρο 230 τ.μ. χωρίς να έχει τις απαιτούμενες άδειες.

Επίσης στη Νάξο, καθ’ υπέρβαση των αδειών του, λειτουργούσε κατάστημα εστίασης, καταλαμβάνοντας 415 τ.μ. αιγιαλού. Το ζήτημα είναι ότι και οι δύο επιχειρήσεις είχαν βρεθεί ξανά να παρανομούν, στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, ωστόσο, κατά τους νέους ελέγχους, οι επιχειρηματίες είχαν φροντίσει απλώς να μειώσουν τον αριθμό των ομπρελοκαθισμάτων που εκμεταλλεύονταν παρανόμως.

Οι έλεγχοι όμως έχουν επεκταθεί και σε νησιά τα οποία δεν βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Στη Χίο, οι Αρχές συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη επιχείρησης στην παραλία του Μέγα Λιμνιώνα, ο οποίος είχε υπερβεί κατά 80% τον χώρο που είχε αδειοδοτηθεί για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων. Πρόκειται για τη δεύτερη σύλληψη στο νησί μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς στα μέσα του Αυγούστου ένας ακόμα επιχειρηματίας, στην παραλία Κώμη, είχε εντοπιστεί να καταλαμβάνει αυθαίρετα τμήμα του αιγιαλού. Συλλήψεις έγιναν και στην Κάρπαθο, όπου ιδιοκτήτρια επιχείρησης είχε αναπτύξει 38 σετ ομπρελοκαθισμάτων παραπάνω από τον αριθμό που της επέτρεπε η άδεια που είχε λάβει.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα

mykonos-keimeno

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Η ταφή του Πάπα Φραγκίσκου, το πένθος, η επόμενη ημέρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε... Οι επιθυμίες του για την ταφή του και η επόμενη ημέρα

Κυκλάδες – Real Estate: Πάρος και Μύκονος κοντράρονται για την πρωτοκαθεδρία

Μύκονος και Πάρος ανταγωνίζονται για την κορυφή του real estate στις Κυκλάδες

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Σύρος: Άνοιξαν οι εγγραφές για το μοναδικό Stoiximan AegeanBall Festival 2025!

Η αναμονή τελείωσε και η αγαπημένη σου μπασκετική απόδραση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά, από τον προγραμματισμό σου

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα