Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΣτο 1ο Συνέδριο της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων ο Γιώργος Χατζημάρκος

Στο 1ο Συνέδριο της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων ο Γιώργος Χατζημάρκος

|

«Αν η  ΟΝΕΧ είχε αποτύχει στη Σύρο, δεν θα μιλούσαμε σήμερα για την Ελευσίνα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι, που συμβάλαμε στο ξύπνημα αυτού του γίγαντα, ώστε η χώρα μας να σηκώσει ανάστημα και σε αυτόν τον κλάδο της οικονομίας»

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του 1ου Συνεδρίου της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, που πραγματοποιήθηκε χθες την Αθήνα, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Η νεοσύστατη Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων μετρά μόνο λίγους μήνες ζωής, αφού ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο και Πρόεδρός της είναι  ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΟΝΕΧ Shipyards (Ναυπηγεία Νεώριο Σύρου και Ελευσίνας), Πάνος Ξενοκώστας.

Σκοπός τη ΕΕΝ είναι η αναγέννηση των ελληνικών ναυπηγείων και η  ουσιαστική αναστήλωση ενός ιστορικού βιομηχανικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η εμπορική ναυτιλία, το πολεμικό ναυτικό και άλλοι κρίσιμοι τομείς για την εγχώρια οικονομία. Σημειωτέον ότι η επαναλειτουργία μετά από χρόνια των ναυπηγείων στο Νεώριο της Σύρου, ήταν ο καταλύτης για την αναγέννηση του ναυπηγικού κλάδου στη χώρα και κατ’ επέκταση στη σύσταση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων.

Υπό αυτό το πρίσμα, το χθεσινό πρώτο συνέδριο που είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ξυπνώντας τον Κοιμώμενο Γίγαντα», χαρακτηρίστηκε ιστορικό, ενώ απολύτως ενδεικτικός της σημασίας του όλου εγχειρήματος, ήταν ο μεγάλος αριθμός των ομιλητών τόσο κατά την εναρκτήρια συνεδρία, όσο και στα θεματικά πάνελ που ακολούθησαν.

Μεταξύ αυτών,  ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης , ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης , ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, ο εν αποστρατεία Ναύαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ο πρώην Βουλευτής, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,  Δημήτρης Διαμαντίδης, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων,  Άννα Στρατινάκη,  ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων, Δημήτρης Σκάλκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς,  Βασίλης Κορκίδης, ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ATTICA GROUP, Κυριάκος Μάγειρας και άλλοι.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, συμμετείχε στο θεματικό πάνελ με τίτλο «Από την Οικονομική Ανάκαμψη στην Κοινωνική Ευημερία. Η Προστιθέμενη Αξία των Ναυπηγείων», όπου κλήθηκε να μιλήσει για την συμβολή της επαναλειτουργίας των ναυπηγείων της Σύρου στην αναγέννηση του ναυπηγικού κλάδου, για την συμβολή τους στην οικονομική και κοινωνική ευημερία του νησιού, αλλά και για τις αντιδράσεις που υπήρξαν όταν δρομολογήθηκε η εν λόγω επένδυση, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να την υποστηρίζει σθεναρά, παρά τις αντιδράσεις, πεπεισμένη για τον θετικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο που θα είχε, με τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που επρόκειτο να δημιουργηθούν.

«Αν η  ΟΝΕΧ είχε αποτύχει στη Σύρο, δεν θα μιλούσαμε σήμερα για την Ελευσίνα» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  η ΕΕΝ ήταν ένα όνειρο χρόνων. «Είμαστε πραγματικά πολύ υπερήφανοι, που συμβάλαμε στο ξύπνημα αυτού του γίγαντα, ώστε η χώρα μας να σηκώσει ανάστημα και σε αυτόν τον κλάδο της οικονομίας» είπε, ενώ για την επίδραση των ναυπηγείων στην οικονομία και την κοινωνία τη Σύρου, είπε πως «η εξυγίανση της μονάδας των ναυπηγείων , αντιπροσωπεύει πάνω από το 25% του τοπικού ΑΕΠ και πάνω από το 30% των τοπικών θέσεων εργασίας» και πρόσθεσε: «Για μας, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι μια απόλυτα λογική διαδρομή και κάθε θέση εργασίας είναι ιερή.  Γι αυτό, όπου μπορούμε να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε. Πολύ περισσότερο για τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που η ΟΝΕΧ δημιούργησε σε ένα νησί όπως η Σύρος».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις που υπήρξαν , κ. Χατζημάρκος μίλησε για τις δυνάμεις της αδράνειας που «τρέφονται» από την δυστυχία, καθώς και για νοοτροπίες που οδήγησαν στην αποβιομηχάνιση της χώρας.

«Τα προβλήματα είναι όλα αυτά που παλαιότερα είχαμε δει να οδηγούν τη χώρα στην πλήρη αποβιομηχανοποιησή της. Είναι προβλήματα εξ ολοκλήρου πολιτικά, που έχουν να κάνουν με την επικράτηση αντιλήψεων περί της οικονομίας μέσα στην κοινωνία. Αυτές οι δυνάμεις της αδράνειας συντηρούνται με έναν νομοτελειακό τρόπο από την δυστυχία. Έχει να κάνει με την εκπαίδευση της κοινωνίας στο χαμόγελο και την επιτυχία. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν αφήνει σχεδόν ποτέ ασυγχώρητες τις καλές πράξεις, δεν συμπαθεί τους πρώτους και όλα αυτά έχουν να κάνουν με την αντίληψη που έχει ένας λαός. Ο κίνδυνος είναι εξ ολοκλήρου πολιτικός και έχει να κάνει με το πώς εμείς, όσοι πιστεύουμε σον ιδιωτικό τομέα, απαντάμε σε αυτόν. Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν αναγάγει σε πεδίο ιδεολογικής αναμέτρησης ζητήματα όπως για παράδειγμα το περιβάλλον. Όσο αυτά δεν αντικρούονται,  όσο δεν απαντώνται, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον εχθρικό για τις επενδύσεις, σε μια χώρα που οι θεσμοί της δεν έχουν ακόμη μεγάλο βάθος, με αποτέλεσμα, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό να εξαρτάται από πρόσωπα η διαχείριση ζητημάτων. Στον τομέα αυτό, έχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.  Το φαινόμενο αυτό, αν δεν αντιμετωπιστεί, υπονομεύει την κοινωνική υγεία, η οποία περνάει μέσα από την οικονομική υγεία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο ερώτημα περί κοινωνικής ευημερίας, που ήταν και το θέμα του πάνελ, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στο ποσοστό ανάπτυξης 16,7 που πέτυχε το Νότιο Αιγαίο, το μεγαλύτερο μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης, σε συνάρτηση με το γεγονός της αύξησης πληθυσμού (μοναδική Περιφέρεια στη χώρα) και στην μείωση της ανεργίας (πρώτη Περιφέρεια στην Ευρώπη) τονίζοντας πως «αυτό είναι κοινωνική ευημερία».  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατα ανακοινωθείσα συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕΧ και του Attica Group αποτέλεσε τη βάση της συζήτησης, στο πλαίσιο του συνεδρίου,  για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ναυπηγική  βιομηχανία στον εκσυγχρονισμό του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας αλλά και στην κατασκευή νέων πλοίων προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής χώρας.

«Στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση ενός κλάδου που δεν γίνεται να μην είναι πρωτοπόρος για την ελληνική οικονομία, όπως ήταν πριν από 20 και 30 χρόνια», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων,  Πάνος Ξενοκώστας κατά τον εισαγωγικό χαιρετισμό του. Περιγράφοντας τον στόχο της ΕΕΝ ο κ. Ξενοκώστας σημείωσε πως η ΕΕΝ ήταν μια επιτακτική ανάγκη για την αναγέννηση του ελληνικού ναυπηγικού τομέα και πρόσθεσε ότι πρέπει να ενωθούμε όλοι οι Έλληνες ανεξαρτήτως συμφερόντων στον μεγαλύτερο κλάδο της χώρας, της ναυπηγικής, ώστε να μπορεί να ακολουθήσει την πρωτιά της ναυτιλίας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.