Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΣτα European Young Chef Award 2024 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στα European Young Chef Award 2024 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

|

Όπως κάθε χρόνο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019 συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό European Young Chef Award, για την ανάδειξη του καλύτερου νέου Σεφ στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ενίσχυση και προώθηση της Γαστρονομίας.

Ο φετινός διαγωνισμός διεξάγεται στην Σικελία – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2025, στις 29 Νοεμβρίου, όπου αποστολή της διεθνούς κριτικής επιτροπής είναι να αξιολογήσει ποιος ή ποια νέος/νέα Σεφ αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο μια παραδοσιακή συνταγή από τον τόπο του/της στη σύγχρονη εκδοχή της.

Μετά την Κω το 2022 και τη Μύκονο το 2023, η φετινή υποψηφιότητα έρχεται από τη Ρόδο και ειδικότερα, από την ομάδα του βραβευμένου Σεφ και ερευνητή, Γιώργου Τρουμούχη, ο οποίος, έπειτα από έρευνα 4 χρόνων, κατέγραψε, μαζί με τον Κώστα Καψανάκη, τις ροδίτικες συνταγές στο βιβλίο «Μακριά Μυρωδιά. Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου», ένα βιβλίο – πρότυπο καταγραφής της τοπικής κουζίνας.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν επιλογής της Λέσχης Αρχιμαγείρων Νοτίου Αιγαίου, που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα θέματα της Γαστρονομίας και σε συνεργασία με τον Πρόεδρό της κ. Νίκο Χριστοφόρου, το Νότιο Αιγαίο εκπροσωπείται από την 25χρονη Πωλίνα Ναζάροβα, την οποία συνοδεύει στον διαγωνισμό ως μέντοράς της, ο Σεφ Σπύρος Κουγιός, φιναλίστ ο ίδιος για το Νότιο Αιγαίο στο European Young Chef Award, το 2017.

Οι δύο νέοι αποτελούν μέλη της ομάδας του πολυβραβευμένου Noble Gourmet Restaurant στη Ρόδο, το οποίο ξεχωρίζει για τη συμβολή του στη μετεξέλιξη της ροδίτικης γαστρονομίας στην πιο προοδευτική της εκδοχή. Σήμερα μάλιστα το Noble βρίσκεται σε ένα σημείο όπου το μενού του περιλαμβάνει 16 αυθεντικά Ροδίτικα πιάτα, που αφηγούνται στους επισκέπτες 16 διαφορετικές ιστορίες μιας ξεχασμένης καθημερινότητας.

Πωλίνα Ναζάροβα: Στόχος μου είναι να δημιουργώ πιάτα που φέρνουν εικόνες από το νησί όπου μεγάλωσα και αγαπώ

Τα παραπάνω αναφέρει η Πωλίνα Ναζάροβα, με καταγωγή από τη Ρωσία, που ζει στη Ρόδο από μικρό παιδί. «Έλαβα τόση αγάπη από τους γύρω μου όταν ήρθα στη Ρόδο, που ήταν σαν να είχα ζήσει εδώ μια ολόκληρη ζωή. Μεγάλωσα με τη φιλοσοφία και τις παραδόσεις της Ελλάδας και ερωτεύτηκα τη μαγειρική του τόπου, όπου μεγάλωσα. Με τον Σεφ Γιώργο Τρουμούχη αλλά και τον Σεφ Σπύρο Κουγιό, με τον οποίο είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή τη δοκιμασία, επιλέξαμε ένα πιάτο που αφηγείται μια ιστορία από τον τόπο μας».

Ένα πιάτο – ταξίδι στο παρελθόν

Σαλμό πλακί, ένα παραδοσιακό πιάτο που αναδεικνύει τη σύνδεση της Ρόδου με τη θάλασσα και την εξάρτησή της από την αλιεία και τη γεωργία, επέλεξε η ομάδα που εκπροσωπεί το Νότιο Αιγαίο στον διαγωνισμό. Με συστατικά, όπως το σιτάρι, το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα θαλασσινά, η συνταγή μάς ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, τότε που, παραδοσιακά οι ντόπιοι κάτοικοι μαζεύονταν, αργά το βράδυ, με την επιστροφή τους από τις εργασίες, γύρω από την σόμπα ή το τζάκι και το μαγείρευαν, όλη η οικογένεια μαζί, συνδυάζοντας φρέσκα αλιεύματα με απλά υλικά όπως πατάτες, ντομάτες και χόρτα.

«Χρόνια τώρα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύουμε σκόπιμα στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας σταδιοδρομίας για τους νέους νησιώτες, στηρίζοντας νέους σεφ να γίνουν παγκόσμιοι πρεσβευτές της τοπικής Γαστρονομίας. Μια επιλογή που δικαιώνουν συνεχώς ταλαντούχοι νέοι σεφ από τα νησιά μας, έχοντας κερδίσει πολυάριθμα βραβεία για παραδοσιακά τοπικά πιάτα σε διαγωνισμούς μαγειρικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μέλλον το γράφουν οι νέοι και ευχόμαστε στην Πωλίνα και τον Σπύρο να γράψουν μία ακόμα επιτυχία», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των νέων Σεφ εξάλλου επιβεβαιώνει η διπλή κατάκτηση του τίτλου, από τον Σταμάτη Μισομικέ στον διαγωνισμό του 2016 και την Ειρήνη Γιωργιουδιού το 2019 καθώς και  τα δύο αργυρά, με τον Αντώνη Δημοβασίλη το 2018 και τον Ανδρέα Δερμάτη το 2021.

Ο φετινός Διαγωνισμός, που πραγματοποιείται στο Giarre της Σικελίας-Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2024, διαρκεί από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, με την εκτέλεση της παραδοσιακής συνταγής να λαμβάνει χώρα αύριο, στις 28 Νοεμβρίου και την εκτέλεση της καινοτόμου, σύγχρονης εκδοχής της, που αποτελεί και την κυρίως διαγωνιστική διαδικασία, στις 29 Νοεμβρίου 2024.

Λίγα λόγια για την Πωλίνα Ναζάροβα

Η γαστρονομία δεν αφορά μόνο την πράξη του μαγειρέματος, είναι ένας τρόπος ζωής που γιορτάζει την ποικιλομορφία των γεύσεων, τον πλούτο των πολιτισμών και τη χαρά του να μοιράζεσαι ένα γεύμα με αγαπημένα πρόσωπα.

Η Πωλίνα Ναζάροβα, μια 25χρονη σεφ που διαμένει στο νησί της Ρόδου, ενσαρκώνει ένα μοναδικό μείγμα πολιτιστικών επιρροών. Με καταγωγή από τη Ρωσία, η Πωλίνα μετακόμισε στην Ελλάδα, όταν ήταν μικρό παιδί, όπου ένιωσε καλοδεχούμενη στο νέο τόπο. Αυτό το φιλόξενο περιβάλλον της επέτρεψε να αναπτύξει μια βαθιά αγάπη για την νησιώτικη κουζίνα, την οποία θεωρεί σημαντικό μέρος της ταυτότητάς της. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Πωλίνα έχει εντρυφήσει πλήρως στις μαγειρικές τέχνες, θεωρώντας τη γαστρονομία ως ένα κράμα γεύσεων, αρωμάτων και πολιτιστικών αφηγήσεων.

Στόχος της είναι να δημιουργεί πιάτα που αναδύουν την ουσία της Ρόδου, αντανακλώντας τη γαστρονομική κληρονομιά του νησιού. Στο μέλλον, η Πωλίνα σκοπεύει να συνδυάσει τις παραδοσιακές μαγειρικές πρακτικές της πατρίδας της με τις σύγχρονες τεχνικές, βλέποντας τη γαστρονομία όχι μόνο ως μαγειρική, αλλά ως γιορτή της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της χαράς των κοινών γευμάτων. Πιστεύει ότι κάθε πιάτο κουβαλάει μια ιστορία και μπορεί να δημιουργήσει ανεξίτηλες αναμνήσεις για όσους το απολαμβάνουν.

Ο θεσμός των βραβείων European Young Chef Award διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας και τις σχολές/λέσχες μαγειρικής τέχνης τους. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό από όλη την Ευρώπη, που κρίνεται από ταλαντούχους Σεφ και διεθνείς ειδικούς, με στόχο την προώθηση καινοτομιών στην παραδοσιακή κουζίνα, την ανάδειξη της βιωσιμότητας στη διατροφική κουλτούρα και τη δημιουργία μελλοντικών πρεσβευτών για τοπικά προϊόντα διατροφής.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς