Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΣτα European Young Chef Award 2024 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στα European Young Chef Award 2024 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

|

Όπως κάθε χρόνο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019 συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό European Young Chef Award, για την ανάδειξη του καλύτερου νέου Σεφ στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ενίσχυση και προώθηση της Γαστρονομίας.

Ο φετινός διαγωνισμός διεξάγεται στην Σικελία – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2025, στις 29 Νοεμβρίου, όπου αποστολή της διεθνούς κριτικής επιτροπής είναι να αξιολογήσει ποιος ή ποια νέος/νέα Σεφ αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο μια παραδοσιακή συνταγή από τον τόπο του/της στη σύγχρονη εκδοχή της.

Μετά την Κω το 2022 και τη Μύκονο το 2023, η φετινή υποψηφιότητα έρχεται από τη Ρόδο και ειδικότερα, από την ομάδα του βραβευμένου Σεφ και ερευνητή, Γιώργου Τρουμούχη, ο οποίος, έπειτα από έρευνα 4 χρόνων, κατέγραψε, μαζί με τον Κώστα Καψανάκη, τις ροδίτικες συνταγές στο βιβλίο «Μακριά Μυρωδιά. Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου», ένα βιβλίο – πρότυπο καταγραφής της τοπικής κουζίνας.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν επιλογής της Λέσχης Αρχιμαγείρων Νοτίου Αιγαίου, που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα θέματα της Γαστρονομίας και σε συνεργασία με τον Πρόεδρό της κ. Νίκο Χριστοφόρου, το Νότιο Αιγαίο εκπροσωπείται από την 25χρονη Πωλίνα Ναζάροβα, την οποία συνοδεύει στον διαγωνισμό ως μέντοράς της, ο Σεφ Σπύρος Κουγιός, φιναλίστ ο ίδιος για το Νότιο Αιγαίο στο European Young Chef Award, το 2017.

Οι δύο νέοι αποτελούν μέλη της ομάδας του πολυβραβευμένου Noble Gourmet Restaurant στη Ρόδο, το οποίο ξεχωρίζει για τη συμβολή του στη μετεξέλιξη της ροδίτικης γαστρονομίας στην πιο προοδευτική της εκδοχή. Σήμερα μάλιστα το Noble βρίσκεται σε ένα σημείο όπου το μενού του περιλαμβάνει 16 αυθεντικά Ροδίτικα πιάτα, που αφηγούνται στους επισκέπτες 16 διαφορετικές ιστορίες μιας ξεχασμένης καθημερινότητας.

Πωλίνα Ναζάροβα: Στόχος μου είναι να δημιουργώ πιάτα που φέρνουν εικόνες από το νησί όπου μεγάλωσα και αγαπώ

Τα παραπάνω αναφέρει η Πωλίνα Ναζάροβα, με καταγωγή από τη Ρωσία, που ζει στη Ρόδο από μικρό παιδί. «Έλαβα τόση αγάπη από τους γύρω μου όταν ήρθα στη Ρόδο, που ήταν σαν να είχα ζήσει εδώ μια ολόκληρη ζωή. Μεγάλωσα με τη φιλοσοφία και τις παραδόσεις της Ελλάδας και ερωτεύτηκα τη μαγειρική του τόπου, όπου μεγάλωσα. Με τον Σεφ Γιώργο Τρουμούχη αλλά και τον Σεφ Σπύρο Κουγιό, με τον οποίο είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή τη δοκιμασία, επιλέξαμε ένα πιάτο που αφηγείται μια ιστορία από τον τόπο μας».

Ένα πιάτο – ταξίδι στο παρελθόν

Σαλμό πλακί, ένα παραδοσιακό πιάτο που αναδεικνύει τη σύνδεση της Ρόδου με τη θάλασσα και την εξάρτησή της από την αλιεία και τη γεωργία, επέλεξε η ομάδα που εκπροσωπεί το Νότιο Αιγαίο στον διαγωνισμό. Με συστατικά, όπως το σιτάρι, το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα θαλασσινά, η συνταγή μάς ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, τότε που, παραδοσιακά οι ντόπιοι κάτοικοι μαζεύονταν, αργά το βράδυ, με την επιστροφή τους από τις εργασίες, γύρω από την σόμπα ή το τζάκι και το μαγείρευαν, όλη η οικογένεια μαζί, συνδυάζοντας φρέσκα αλιεύματα με απλά υλικά όπως πατάτες, ντομάτες και χόρτα.

«Χρόνια τώρα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύουμε σκόπιμα στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας σταδιοδρομίας για τους νέους νησιώτες, στηρίζοντας νέους σεφ να γίνουν παγκόσμιοι πρεσβευτές της τοπικής Γαστρονομίας. Μια επιλογή που δικαιώνουν συνεχώς ταλαντούχοι νέοι σεφ από τα νησιά μας, έχοντας κερδίσει πολυάριθμα βραβεία για παραδοσιακά τοπικά πιάτα σε διαγωνισμούς μαγειρικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μέλλον το γράφουν οι νέοι και ευχόμαστε στην Πωλίνα και τον Σπύρο να γράψουν μία ακόμα επιτυχία», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των νέων Σεφ εξάλλου επιβεβαιώνει η διπλή κατάκτηση του τίτλου, από τον Σταμάτη Μισομικέ στον διαγωνισμό του 2016 και την Ειρήνη Γιωργιουδιού το 2019 καθώς και  τα δύο αργυρά, με τον Αντώνη Δημοβασίλη το 2018 και τον Ανδρέα Δερμάτη το 2021.

Ο φετινός Διαγωνισμός, που πραγματοποιείται στο Giarre της Σικελίας-Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2024, διαρκεί από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, με την εκτέλεση της παραδοσιακής συνταγής να λαμβάνει χώρα αύριο, στις 28 Νοεμβρίου και την εκτέλεση της καινοτόμου, σύγχρονης εκδοχής της, που αποτελεί και την κυρίως διαγωνιστική διαδικασία, στις 29 Νοεμβρίου 2024.

Λίγα λόγια για την Πωλίνα Ναζάροβα

Η γαστρονομία δεν αφορά μόνο την πράξη του μαγειρέματος, είναι ένας τρόπος ζωής που γιορτάζει την ποικιλομορφία των γεύσεων, τον πλούτο των πολιτισμών και τη χαρά του να μοιράζεσαι ένα γεύμα με αγαπημένα πρόσωπα.

Η Πωλίνα Ναζάροβα, μια 25χρονη σεφ που διαμένει στο νησί της Ρόδου, ενσαρκώνει ένα μοναδικό μείγμα πολιτιστικών επιρροών. Με καταγωγή από τη Ρωσία, η Πωλίνα μετακόμισε στην Ελλάδα, όταν ήταν μικρό παιδί, όπου ένιωσε καλοδεχούμενη στο νέο τόπο. Αυτό το φιλόξενο περιβάλλον της επέτρεψε να αναπτύξει μια βαθιά αγάπη για την νησιώτικη κουζίνα, την οποία θεωρεί σημαντικό μέρος της ταυτότητάς της. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Πωλίνα έχει εντρυφήσει πλήρως στις μαγειρικές τέχνες, θεωρώντας τη γαστρονομία ως ένα κράμα γεύσεων, αρωμάτων και πολιτιστικών αφηγήσεων.

Στόχος της είναι να δημιουργεί πιάτα που αναδύουν την ουσία της Ρόδου, αντανακλώντας τη γαστρονομική κληρονομιά του νησιού. Στο μέλλον, η Πωλίνα σκοπεύει να συνδυάσει τις παραδοσιακές μαγειρικές πρακτικές της πατρίδας της με τις σύγχρονες τεχνικές, βλέποντας τη γαστρονομία όχι μόνο ως μαγειρική, αλλά ως γιορτή της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της χαράς των κοινών γευμάτων. Πιστεύει ότι κάθε πιάτο κουβαλάει μια ιστορία και μπορεί να δημιουργήσει ανεξίτηλες αναμνήσεις για όσους το απολαμβάνουν.

Ο θεσμός των βραβείων European Young Chef Award διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας και τις σχολές/λέσχες μαγειρικής τέχνης τους. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό από όλη την Ευρώπη, που κρίνεται από ταλαντούχους Σεφ και διεθνείς ειδικούς, με στόχο την προώθηση καινοτομιών στην παραδοσιακή κουζίνα, την ανάδειξη της βιωσιμότητας στη διατροφική κουλτούρα και τη δημιουργία μελλοντικών πρεσβευτών για τοπικά προϊόντα διατροφής.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

HashJ Cloud Mining: Νέα εποχή εξόρυξης χωρίς όριο – Έως 4.999$ την ημέρα

Η πλατφόρμα HashJ ανατρέπει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά cloud mining, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με μηδενικό κόστος έναρξης, καθημερινά κέρδη και υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

«Αγροτεμάχια φάντασμα»: Πώς Κρητικοί κτηνοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις σε ξένες γαίες

Με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες να «μετατρέπονται» σε βοσκοτόπια για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, παραγωγοί από την Κρήτη κατηγορούνται ότι εισέπρατταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.