Τρίτη, Ιανουάριος 21, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΣτα European Young Chef Award 2024 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στα European Young Chef Award 2024 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

|

Όπως κάθε χρόνο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019 συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό European Young Chef Award, για την ανάδειξη του καλύτερου νέου Σεφ στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ενίσχυση και προώθηση της Γαστρονομίας.

Ο φετινός διαγωνισμός διεξάγεται στην Σικελία – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2025, στις 29 Νοεμβρίου, όπου αποστολή της διεθνούς κριτικής επιτροπής είναι να αξιολογήσει ποιος ή ποια νέος/νέα Σεφ αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο μια παραδοσιακή συνταγή από τον τόπο του/της στη σύγχρονη εκδοχή της.

Μετά την Κω το 2022 και τη Μύκονο το 2023, η φετινή υποψηφιότητα έρχεται από τη Ρόδο και ειδικότερα, από την ομάδα του βραβευμένου Σεφ και ερευνητή, Γιώργου Τρουμούχη, ο οποίος, έπειτα από έρευνα 4 χρόνων, κατέγραψε, μαζί με τον Κώστα Καψανάκη, τις ροδίτικες συνταγές στο βιβλίο «Μακριά Μυρωδιά. Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου», ένα βιβλίο – πρότυπο καταγραφής της τοπικής κουζίνας.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν επιλογής της Λέσχης Αρχιμαγείρων Νοτίου Αιγαίου, που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα θέματα της Γαστρονομίας και σε συνεργασία με τον Πρόεδρό της κ. Νίκο Χριστοφόρου, το Νότιο Αιγαίο εκπροσωπείται από την 25χρονη Πωλίνα Ναζάροβα, την οποία συνοδεύει στον διαγωνισμό ως μέντοράς της, ο Σεφ Σπύρος Κουγιός, φιναλίστ ο ίδιος για το Νότιο Αιγαίο στο European Young Chef Award, το 2017.

Οι δύο νέοι αποτελούν μέλη της ομάδας του πολυβραβευμένου Noble Gourmet Restaurant στη Ρόδο, το οποίο ξεχωρίζει για τη συμβολή του στη μετεξέλιξη της ροδίτικης γαστρονομίας στην πιο προοδευτική της εκδοχή. Σήμερα μάλιστα το Noble βρίσκεται σε ένα σημείο όπου το μενού του περιλαμβάνει 16 αυθεντικά Ροδίτικα πιάτα, που αφηγούνται στους επισκέπτες 16 διαφορετικές ιστορίες μιας ξεχασμένης καθημερινότητας.

Πωλίνα Ναζάροβα: Στόχος μου είναι να δημιουργώ πιάτα που φέρνουν εικόνες από το νησί όπου μεγάλωσα και αγαπώ

Τα παραπάνω αναφέρει η Πωλίνα Ναζάροβα, με καταγωγή από τη Ρωσία, που ζει στη Ρόδο από μικρό παιδί. «Έλαβα τόση αγάπη από τους γύρω μου όταν ήρθα στη Ρόδο, που ήταν σαν να είχα ζήσει εδώ μια ολόκληρη ζωή. Μεγάλωσα με τη φιλοσοφία και τις παραδόσεις της Ελλάδας και ερωτεύτηκα τη μαγειρική του τόπου, όπου μεγάλωσα. Με τον Σεφ Γιώργο Τρουμούχη αλλά και τον Σεφ Σπύρο Κουγιό, με τον οποίο είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή τη δοκιμασία, επιλέξαμε ένα πιάτο που αφηγείται μια ιστορία από τον τόπο μας».

Ένα πιάτο – ταξίδι στο παρελθόν

Σαλμό πλακί, ένα παραδοσιακό πιάτο που αναδεικνύει τη σύνδεση της Ρόδου με τη θάλασσα και την εξάρτησή της από την αλιεία και τη γεωργία, επέλεξε η ομάδα που εκπροσωπεί το Νότιο Αιγαίο στον διαγωνισμό. Με συστατικά, όπως το σιτάρι, το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα θαλασσινά, η συνταγή μάς ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, τότε που, παραδοσιακά οι ντόπιοι κάτοικοι μαζεύονταν, αργά το βράδυ, με την επιστροφή τους από τις εργασίες, γύρω από την σόμπα ή το τζάκι και το μαγείρευαν, όλη η οικογένεια μαζί, συνδυάζοντας φρέσκα αλιεύματα με απλά υλικά όπως πατάτες, ντομάτες και χόρτα.

«Χρόνια τώρα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύουμε σκόπιμα στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας σταδιοδρομίας για τους νέους νησιώτες, στηρίζοντας νέους σεφ να γίνουν παγκόσμιοι πρεσβευτές της τοπικής Γαστρονομίας. Μια επιλογή που δικαιώνουν συνεχώς ταλαντούχοι νέοι σεφ από τα νησιά μας, έχοντας κερδίσει πολυάριθμα βραβεία για παραδοσιακά τοπικά πιάτα σε διαγωνισμούς μαγειρικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μέλλον το γράφουν οι νέοι και ευχόμαστε στην Πωλίνα και τον Σπύρο να γράψουν μία ακόμα επιτυχία», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των νέων Σεφ εξάλλου επιβεβαιώνει η διπλή κατάκτηση του τίτλου, από τον Σταμάτη Μισομικέ στον διαγωνισμό του 2016 και την Ειρήνη Γιωργιουδιού το 2019 καθώς και  τα δύο αργυρά, με τον Αντώνη Δημοβασίλη το 2018 και τον Ανδρέα Δερμάτη το 2021.

Ο φετινός Διαγωνισμός, που πραγματοποιείται στο Giarre της Σικελίας-Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2024, διαρκεί από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, με την εκτέλεση της παραδοσιακής συνταγής να λαμβάνει χώρα αύριο, στις 28 Νοεμβρίου και την εκτέλεση της καινοτόμου, σύγχρονης εκδοχής της, που αποτελεί και την κυρίως διαγωνιστική διαδικασία, στις 29 Νοεμβρίου 2024.

Λίγα λόγια για την Πωλίνα Ναζάροβα

Η γαστρονομία δεν αφορά μόνο την πράξη του μαγειρέματος, είναι ένας τρόπος ζωής που γιορτάζει την ποικιλομορφία των γεύσεων, τον πλούτο των πολιτισμών και τη χαρά του να μοιράζεσαι ένα γεύμα με αγαπημένα πρόσωπα.

Η Πωλίνα Ναζάροβα, μια 25χρονη σεφ που διαμένει στο νησί της Ρόδου, ενσαρκώνει ένα μοναδικό μείγμα πολιτιστικών επιρροών. Με καταγωγή από τη Ρωσία, η Πωλίνα μετακόμισε στην Ελλάδα, όταν ήταν μικρό παιδί, όπου ένιωσε καλοδεχούμενη στο νέο τόπο. Αυτό το φιλόξενο περιβάλλον της επέτρεψε να αναπτύξει μια βαθιά αγάπη για την νησιώτικη κουζίνα, την οποία θεωρεί σημαντικό μέρος της ταυτότητάς της. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Πωλίνα έχει εντρυφήσει πλήρως στις μαγειρικές τέχνες, θεωρώντας τη γαστρονομία ως ένα κράμα γεύσεων, αρωμάτων και πολιτιστικών αφηγήσεων.

Στόχος της είναι να δημιουργεί πιάτα που αναδύουν την ουσία της Ρόδου, αντανακλώντας τη γαστρονομική κληρονομιά του νησιού. Στο μέλλον, η Πωλίνα σκοπεύει να συνδυάσει τις παραδοσιακές μαγειρικές πρακτικές της πατρίδας της με τις σύγχρονες τεχνικές, βλέποντας τη γαστρονομία όχι μόνο ως μαγειρική, αλλά ως γιορτή της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της χαράς των κοινών γευμάτων. Πιστεύει ότι κάθε πιάτο κουβαλάει μια ιστορία και μπορεί να δημιουργήσει ανεξίτηλες αναμνήσεις για όσους το απολαμβάνουν.

Ο θεσμός των βραβείων European Young Chef Award διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας και τις σχολές/λέσχες μαγειρικής τέχνης τους. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό από όλη την Ευρώπη, που κρίνεται από ταλαντούχους Σεφ και διεθνείς ειδικούς, με στόχο την προώθηση καινοτομιών στην παραδοσιακή κουζίνα, την ανάδειξη της βιωσιμότητας στη διατροφική κουλτούρα και τη δημιουργία μελλοντικών πρεσβευτών για τοπικά προϊόντα διατροφής.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΝΠΕ: Για τα οικονομικά των Περιφερειών συζήτησαν οι Περιφερειάρχες με Λιβάνιο και Παπαθανάση

Κρίσιμης σημασίας για τις Περιφέρειες η αύξηση των πόρων του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης

Ένωση Κυκλαδικού Τύπου: Εκδρομή και κοπή πίτας στις 9 Φεβρουαρίου

Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος να το δηλώσουν έγκαιρα στην Ταμία της Ένωσης

Νάξος: Ξεκινά το Πρόγραμμα Στείρωσης και Εμβολιασμού των αδέσποτων ζώων

"Καλούμε τους φιλόζωους συνδημότες μας, που φροντίζουν αδέσποτα ζώα χωρίς ηλεκτρονική σήμανση (microchip) και μη στειρωμένα, να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Ζωικής και Αγροτικής Ανάπτυξης"

Σαντορίνη: Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου η κοπή της πίτας της Ένωσης Πολυτέκνων

Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευθούν οι αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων , Λυκείων , παιδιά πολύτεκνων οικογενειών καθώς και οι επιτυχόντες σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Θεοδωράτος: Αύξηση εισιτηρίων 12 έως 15% από 1η Μαΐου

Θεοδωράτος: Αύξηση εισιτηρίων 12 έως 15% από 1η Μαΐου – O νέος κανονισμός αφορά τα μεγάλα πλοία που ταξιδεύουν στο Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες - Δωδεκάνησα)

Γλινάδο – Σχολείο: Η δωρεά Κλιματιστικών από την Seajets και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Το Σχολείο της Γλινάδου έκοψε τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του αλλά το δώρο που περιείχε το φλουρί ήταν υπέροχο.. Η ευχαριστήρια επιστολή προς την Seajets

Δίκη «Blue Horizon»: Αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε “Τον απώθησαν εκτός του καταπέλτη”

Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο όσα συνέβησαν στο λιμάνι του Πειραιά τη νύχτα που έχασε τη ζωή του ο Αντώνης Καργιώτης

Τράπεζες: Νέα δεδομένα στις χρεώσεις από σήμερα (21/01) στις κινήσεις πελατών (πίνακες)

Σε ισχύ από σήμερα η μείωση των τραπεζικών προμηθειών - Νέα πακέτα πληρωμών ανακοινώνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (πίνακες)

Μπάσκετ… Με οδηγό τον Νίκο Παππά εντός κι εκτός παρκέ

Ο Νίκος Παππάς αποτελεί έναν αθλητή κόσμημα που οφείλεις να τον ακολουθείς

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Σέριφος: Τα μεταλλεία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα World Monuments Watch

Τα μεταλλεία Σερίφου εντάχθηκαν στα 25 μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας στο πρόγραμμα World Monuments Watch

Νάξος – Κωμιακή: “Απόκοσμο” σκηνικό με την κατσιφόρα να παραπέμπει σε ταινία θρίλερ

Πρωινό της 14ης Ιανουαρίου και η Κωμιακή εύκολα μπορεί να μεταμορφωθεί σε σκηνικό για ταινία τρόμου

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Εως 12% οι αυξήσεις στις γραμμές των Κυκλάδων, ποιος ο λόγος;

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Ερχονται «πράσινες» αυξήσεις έως 15% - Επιβαρύνσεις από το νέο πλαίσιο της Ε.Ε. για μείωση των ρύπων στη Μεσόγειο - Τι ισχύει στις Κυκλάδες

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή