Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΣτα European Young Chef Award 2024 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στα European Young Chef Award 2024 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

|

Όπως κάθε χρόνο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019 συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό European Young Chef Award, για την ανάδειξη του καλύτερου νέου Σεφ στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ενίσχυση και προώθηση της Γαστρονομίας.

Ο φετινός διαγωνισμός διεξάγεται στην Σικελία – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2025, στις 29 Νοεμβρίου, όπου αποστολή της διεθνούς κριτικής επιτροπής είναι να αξιολογήσει ποιος ή ποια νέος/νέα Σεφ αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο μια παραδοσιακή συνταγή από τον τόπο του/της στη σύγχρονη εκδοχή της.

Μετά την Κω το 2022 και τη Μύκονο το 2023, η φετινή υποψηφιότητα έρχεται από τη Ρόδο και ειδικότερα, από την ομάδα του βραβευμένου Σεφ και ερευνητή, Γιώργου Τρουμούχη, ο οποίος, έπειτα από έρευνα 4 χρόνων, κατέγραψε, μαζί με τον Κώστα Καψανάκη, τις ροδίτικες συνταγές στο βιβλίο «Μακριά Μυρωδιά. Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου», ένα βιβλίο – πρότυπο καταγραφής της τοπικής κουζίνας.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν επιλογής της Λέσχης Αρχιμαγείρων Νοτίου Αιγαίου, που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα θέματα της Γαστρονομίας και σε συνεργασία με τον Πρόεδρό της κ. Νίκο Χριστοφόρου, το Νότιο Αιγαίο εκπροσωπείται από την 25χρονη Πωλίνα Ναζάροβα, την οποία συνοδεύει στον διαγωνισμό ως μέντοράς της, ο Σεφ Σπύρος Κουγιός, φιναλίστ ο ίδιος για το Νότιο Αιγαίο στο European Young Chef Award, το 2017.

Οι δύο νέοι αποτελούν μέλη της ομάδας του πολυβραβευμένου Noble Gourmet Restaurant στη Ρόδο, το οποίο ξεχωρίζει για τη συμβολή του στη μετεξέλιξη της ροδίτικης γαστρονομίας στην πιο προοδευτική της εκδοχή. Σήμερα μάλιστα το Noble βρίσκεται σε ένα σημείο όπου το μενού του περιλαμβάνει 16 αυθεντικά Ροδίτικα πιάτα, που αφηγούνται στους επισκέπτες 16 διαφορετικές ιστορίες μιας ξεχασμένης καθημερινότητας.

Πωλίνα Ναζάροβα: Στόχος μου είναι να δημιουργώ πιάτα που φέρνουν εικόνες από το νησί όπου μεγάλωσα και αγαπώ

Τα παραπάνω αναφέρει η Πωλίνα Ναζάροβα, με καταγωγή από τη Ρωσία, που ζει στη Ρόδο από μικρό παιδί. «Έλαβα τόση αγάπη από τους γύρω μου όταν ήρθα στη Ρόδο, που ήταν σαν να είχα ζήσει εδώ μια ολόκληρη ζωή. Μεγάλωσα με τη φιλοσοφία και τις παραδόσεις της Ελλάδας και ερωτεύτηκα τη μαγειρική του τόπου, όπου μεγάλωσα. Με τον Σεφ Γιώργο Τρουμούχη αλλά και τον Σεφ Σπύρο Κουγιό, με τον οποίο είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή τη δοκιμασία, επιλέξαμε ένα πιάτο που αφηγείται μια ιστορία από τον τόπο μας».

Ένα πιάτο – ταξίδι στο παρελθόν

Σαλμό πλακί, ένα παραδοσιακό πιάτο που αναδεικνύει τη σύνδεση της Ρόδου με τη θάλασσα και την εξάρτησή της από την αλιεία και τη γεωργία, επέλεξε η ομάδα που εκπροσωπεί το Νότιο Αιγαίο στον διαγωνισμό. Με συστατικά, όπως το σιτάρι, το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα θαλασσινά, η συνταγή μάς ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, τότε που, παραδοσιακά οι ντόπιοι κάτοικοι μαζεύονταν, αργά το βράδυ, με την επιστροφή τους από τις εργασίες, γύρω από την σόμπα ή το τζάκι και το μαγείρευαν, όλη η οικογένεια μαζί, συνδυάζοντας φρέσκα αλιεύματα με απλά υλικά όπως πατάτες, ντομάτες και χόρτα.

«Χρόνια τώρα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύουμε σκόπιμα στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας σταδιοδρομίας για τους νέους νησιώτες, στηρίζοντας νέους σεφ να γίνουν παγκόσμιοι πρεσβευτές της τοπικής Γαστρονομίας. Μια επιλογή που δικαιώνουν συνεχώς ταλαντούχοι νέοι σεφ από τα νησιά μας, έχοντας κερδίσει πολυάριθμα βραβεία για παραδοσιακά τοπικά πιάτα σε διαγωνισμούς μαγειρικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μέλλον το γράφουν οι νέοι και ευχόμαστε στην Πωλίνα και τον Σπύρο να γράψουν μία ακόμα επιτυχία», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των νέων Σεφ εξάλλου επιβεβαιώνει η διπλή κατάκτηση του τίτλου, από τον Σταμάτη Μισομικέ στον διαγωνισμό του 2016 και την Ειρήνη Γιωργιουδιού το 2019 καθώς και  τα δύο αργυρά, με τον Αντώνη Δημοβασίλη το 2018 και τον Ανδρέα Δερμάτη το 2021.

Ο φετινός Διαγωνισμός, που πραγματοποιείται στο Giarre της Σικελίας-Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2024, διαρκεί από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, με την εκτέλεση της παραδοσιακής συνταγής να λαμβάνει χώρα αύριο, στις 28 Νοεμβρίου και την εκτέλεση της καινοτόμου, σύγχρονης εκδοχής της, που αποτελεί και την κυρίως διαγωνιστική διαδικασία, στις 29 Νοεμβρίου 2024.

Λίγα λόγια για την Πωλίνα Ναζάροβα

Η γαστρονομία δεν αφορά μόνο την πράξη του μαγειρέματος, είναι ένας τρόπος ζωής που γιορτάζει την ποικιλομορφία των γεύσεων, τον πλούτο των πολιτισμών και τη χαρά του να μοιράζεσαι ένα γεύμα με αγαπημένα πρόσωπα.

Η Πωλίνα Ναζάροβα, μια 25χρονη σεφ που διαμένει στο νησί της Ρόδου, ενσαρκώνει ένα μοναδικό μείγμα πολιτιστικών επιρροών. Με καταγωγή από τη Ρωσία, η Πωλίνα μετακόμισε στην Ελλάδα, όταν ήταν μικρό παιδί, όπου ένιωσε καλοδεχούμενη στο νέο τόπο. Αυτό το φιλόξενο περιβάλλον της επέτρεψε να αναπτύξει μια βαθιά αγάπη για την νησιώτικη κουζίνα, την οποία θεωρεί σημαντικό μέρος της ταυτότητάς της. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Πωλίνα έχει εντρυφήσει πλήρως στις μαγειρικές τέχνες, θεωρώντας τη γαστρονομία ως ένα κράμα γεύσεων, αρωμάτων και πολιτιστικών αφηγήσεων.

Στόχος της είναι να δημιουργεί πιάτα που αναδύουν την ουσία της Ρόδου, αντανακλώντας τη γαστρονομική κληρονομιά του νησιού. Στο μέλλον, η Πωλίνα σκοπεύει να συνδυάσει τις παραδοσιακές μαγειρικές πρακτικές της πατρίδας της με τις σύγχρονες τεχνικές, βλέποντας τη γαστρονομία όχι μόνο ως μαγειρική, αλλά ως γιορτή της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της χαράς των κοινών γευμάτων. Πιστεύει ότι κάθε πιάτο κουβαλάει μια ιστορία και μπορεί να δημιουργήσει ανεξίτηλες αναμνήσεις για όσους το απολαμβάνουν.

Ο θεσμός των βραβείων European Young Chef Award διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας και τις σχολές/λέσχες μαγειρικής τέχνης τους. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό από όλη την Ευρώπη, που κρίνεται από ταλαντούχους Σεφ και διεθνείς ειδικούς, με στόχο την προώθηση καινοτομιών στην παραδοσιακή κουζίνα, την ανάδειξη της βιωσιμότητας στη διατροφική κουλτούρα και τη δημιουργία μελλοντικών πρεσβευτών για τοπικά προϊόντα διατροφής.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Ίος: Το αιγαιοπελαγίτικο νησί–μύθος στη μάχη για ένα βιώσιμο μέλλον

Ανάμεσα στην άγρια ομορφιά και την τουριστική ανάπτυξη, η Ίος καλείται να ισορροπήσει την ψυχή της με τις προκλήσεις της εποχής — με όπλα τη φύση, την τέχνη και τους ανθρώπους της.

Νάξος: Ποια είναι η γεύση της; Από την πατάτα και το τυρί έως την … παπιλώνα

Από τα τυριά και τις πατάτες μέχρι το ζαμπόνι και το κίτρο, η Νάξος παραμένει αυθεντική γαστρονομική δύναμη, σε μια εποχή που η αυτάρκεια γίνεται πολυτέλεια.

Ροζέ Μιλλιέξ: Ο Γάλλος που αγάπησε τη Νάξο – Μια ωδή στην «πλούσια καρδιά» του νησιού

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στη σχέση του Γάλλου φιλέλληνα Ροζέ Μιλλιέξ με τη Νάξο, μέσα από το συγκινητικό του άρθρο του 1957. Αφιέρωμα στη μνήμη του Δημήτρη Ήμελλου.

ΑΟ Μυκόνου: Εξι αποχωρήσεις και “Ευχαριστούμε τους πρωταγωνιστές της ανόδου”

Ο Α.Ο. Μυκόνου αποχαιρετά έξι παίκτες που συνέβαλαν καθοριστικά στην ιστορική άνοδο – Λόγια τιμής και ευγνωμοσύνης από τη διοίκηση

ΕΟΠΥΥ: Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους από αύριο (16/06), ανακούφιση για 139.000 ασθενείς

Ξεκινά τη Δευτέρα (16/06) η πρωτοποριακή υπηρεσία διανομής ΦΥΚ στο σπίτι – Δωρεάν, εύκολη διαδικασία, χωρίς αναμονές στα φαρμακεία

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εληξε σήμερα η προθεσμία για τον καθαρισμό οικοπέδων: Από 16 Ιουνίου ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει την υποχρέωση καθαρισμού και απομάκρυνσης υπολειμμάτων – «Ευθύνη όλων η προστασία ζωών και περιουσιών»

Μύκονος: Δις ισόβια σε 50χρονο για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό των ανήλικων διδύμων κορών του

Απόφαση-σοκ από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σάμου – Ο δράστης κακοποιούσε τα ίδια του τα παιδιά για χρόνια, σύμφωνα με τις καταθέσεις

Θεσσαλονίκη–Σύρος: Sold out η νέα πτήση της Aegean και σκέψεις παράτασης

Πολύ πάνω από τις προσδοκίες οι κρατήσεις στη νέα αεροπορική σύνδεση – Σκέψεις για παράταση πέραν του Σεπτεμβρίου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού