Σαφείς ενδείξεις επέκτασης της σεζόν προς τα πίσω (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), φαινόμενο «κόπωσης» πωλήσεων τον Αύγουστο λόγω υψηλών θερμοκρασιών αλλά και τιμών, καθώς και επίδραση της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας στις πωλήσεις για Σαντορίνη αλλά και για τα γύρω νησιά, παρουσιάζει η μέχρι στιγμής εικόνα της ζήτησης για το 2025 στα 44 μικρά μπουτίκ ξενοδοχεία και βίλες που διαχειρίζεται η εταιρία Hospitality Management, Square Lime σε δημοφιλείς, κυρίως νησιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας.
Επιπλέον παράμετροι για φέτος είναι η τάση των ταξιδιωτών για κρατήσεις last minute αλλά και η κατά περίπτωση επιβράδυνση της ζήτησης εξαιτίας της απώλειας της αυθεντικότητας των προορισμών.
Η Square Lime δραστηριοποιείται σε Νάξο, Ίο, Άνδρο, Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Κρήτη, Μάνη, Αθήνα και Ιωάννινα, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση και πωλήσεις αποκλειστικά μπουτίκ ξενοδοχείων και βιλών μοναδικού χαρακτήρα και πολυτελών εμπειριών, με το συνολικό τζίρο των μικρών αυτών οικογενειακών μονάδων, η μεγαλύτερη των οποίων διαθέτει 50 δωμάτια, να φτάνει τα 48 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ξενοδοχεία μοναδικού χαρακτήρα στα οποία η Square Lime προσφέρει εξωστρέφεια και δυναμικές τιμές, ενώ το 62% των κρατήσεων στα καταλύματά της γίνεται απευθείας ή μέσω luxury travel advisors. Παράλληλα, η εταιρία εξερευνά ευκαιρίες επέκτασης του χαρτοφυλακίου της στη Σύρο, τη Μήλο αλλά και το Ιόνιο.
Οι διεθνείς αγορές και η συμπεριφορά των ταξιδιωτών
Οι σημαντικότερες διεθνείς αγορές για τα μπουτίκ ξενοδοχεία στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν προκλήσεις που διαφοροποιούν το μοτίβο συμπεριφοράς τους στις κρατήσεις αυτή τη χρονιά. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Square Lime έως τον Μάρτιο φέτος δείχνουν τα ακόλουθα…
- Η ζήτηση στην Ευρώπη παραμένει σταθερή, αλλά με «αυξημένη ευαισθησία» στις τιμές και έμφαση στην αυθεντικότητα και την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας. Σε γενικές γραμμές, η οικονομική αστάθεια που καταγράφεται συνολικά στην Ευρώπη, επηρεάζει και τον προγραμματισμό των ταξιδιωτών.
- Οι Βρετανοί συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στην τιμή και αναμένεται να έχουν αύξηση που θα ξεπεράσει το 10%.
- Η Γερμανική αγορά κυμαίνεται στα περυσινά επίπεδα. Αν και χαρακτηρίζεται από διστακτικότητα και μια αστάθεια, αυτό μάλλον δεν αγγίζει τα ταξίδια. Άλλωστε, έχουν στραφεί στην αποταμίευση.
- Οι απαιτητικοί Γάλλοι ταξιδιώτες παρουσιάζουν μείωση 5%, με βασικό αίτιο το γεγονός ότι ξενοδοχεία και ορισμένοι προορισμοί έχουν χάσει την επαφή τους με την αυθεντικότητα.
- Στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία χαρακτηρίζεται από αστάθεια και διστακτικότητα, καταγράφεται μια πτωτική πορεία για την Ελλάδα. Οι ανησυχίες για ύφεση και η αστάθεια του δολαρίου έναντι του ευρώ επηρεάζουν τις αποφάσεις για ταξίδια στην Ευρώπη και την Ελλάδα, παρότι η ζήτηση εμφανίζεται αυξημένη έως και κατά 20%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αμερικανοί ταξιδιώτες εμφανίζουν την ίδια ζήτηση με πέρυσι αλλά έχουν χαμηλότερο conversion σε πελάτες.
Πώς κινείται η ζήτηση ανά προορισμό
Σύμφωνα με την εικόνα των κρατήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα αλλά και τη ζήτηση, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, η σεζόν παρουσιάζει ενδιαφέρουσες διακυμάνσεις ανά προορισμό.
Η Νάξος, με την οποία η εταιρία συνδέεται οικογενειακά και όπου έχει στο χαρτοφυλάκιό της 4 καταλύματα, καταγράφει αύξηση πληρότητας κατά 10-15% αλλά και η μέση τιμή πώλησης είναι αυξημένη κατά 5-10% από πέρυσι, χωρίς απώλεια ταυτότητας και με έλεγχο στη διανομή, διαμορφώνοντας ένα πραγματικό παράδειγμα σταδιακής και βιώσιμης ανάπτυξης. Ωστόσο, τον Αύγουστο παρατηρείται «κοιλιά» λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, των ακριβών αεροπορικών εισιτηρίων και του μικρότερου “value for money”.
Η κάμψη αυτή εγείρει ζήτημα διαμόρφωσης των τιμών, καθώς ο Αύγουστος δεν αποτελεί πλέον peak season, επισήμανε ο διευθυντής της Square Lime, κ. Βασίλης Λαπαναϊτης, σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποίησε η εταιρία για δημοσιογράφους με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας. Όπως τόνισε ο κ. Λαπαναϊτης, «η αλλαγή αυτή επιβεβαιώνει την τάση ότι η υψηλή σεζόν πλέον μετατοπίζεται προς τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο». Ταυτόχρονα, καταγράφεται μια μικρή επίδραση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, κυρίως για τον Απρίλιο, όπως είπε.
Στη Μύκονο, φαίνεται να επιβραδύνεται η καθοδική πορεία των δύο προηγούμενων ετών, οφειλόμενη στην κακή δημοσιότητα και στο μειωμένο “value for money”, με τις πληρότητες να εμφανίζουν μικρότερο ποσοστό μείωσης που ανέρχεται στο 10%. Αντίστοιχα, η μέση τιμή πώλησης εμφανίζεται μειωμένη κατά 10% από πέρυσι.
Όπως σημείωσε ο κ. Λαπαναϊτης, την περυσινή χρονιά τα αντανακλαστικά των ξενοδόχων «άργησαν» και οι τιμές ξεκίνησαν να μειώνονται από το Μάρτιο, με αποτέλεσμα να «χαθούν» οι πρώτοι μήνες και να επηρεαστεί αρνητικά ο Μάιος. Ωστόσο φέτος, η πλειονότητα των ξενοδοχείων, όπως είπε, μείωσε τις τιμές πριν την εκπνοή του 2024, με αποτέλεσμα έχει συγκρατηθεί η μείωση.
Αθροιστικά, ωστόσο, η μείωση σε σχέση με δύο χρόνια πριν φτάνει στο 30%.
Μεγάλη είναι η συμβολή των Αράβων επισκεπτών στο νησί τον Ιούλιο ο οποίος διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ και ο Μάιος σημειώνει αύξηση. Εκτίμηση του κ. Λαπαναϊτη είναι ότι η σεζόν θα κυμανθεί τελικά στα περυσινά επίπεδα.
Στη Σαντορίνη η μείωση πληροτήτων για τη σεζόν ανέρχεται τουλάχιστον στο 25%, ενώ η κάμψη μέχρι σήμερα για Απρίλιο και Μάιο φτάνει στο 40%.
Το τελευταίο 20ήμερο παρατηρείται αναζωπύρωση των κρατήσεων, ενώ αναμένεται έντονη τάση για κρατήσεις last minute. Ο προβληματισμός ωστόσο παραμένει για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες, οι οποίοι κάνουν κρατήσεις μήνες πριν από την ημερομηνία των διακοπών, και οι πρώτοι μήνες έχουν χαθεί στην αγορά αυτή. Συνεπώς, εκτιμάται ότι το 2025 θα κλείσει με μείωση για το νησί σε σχέση με την περυσινή σεζόν.
Στην Ίο, καταγράφεται μείωση πληροτήτων της τάξης του 10%, παρόλα αυτά οι τιμές παραμένουν σταθερές. H πληρότητα του νησιού επηρεάζεται σημαντικά από την αντίστοιχη της Σαντορίνης.
Ώθηση στην επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα των μπουτίκ ξενοδοχείων, τα οποία βασίζονται στον τουρισμό εμπειριών, αναμένεται να δώσει το νέο Μουσείο Γαΐτη που εγκαινιάστηκε πέρυσι στην Χώρα της Ίου. Σύμφωνα με την Square Lime τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για την Ίο θα παρουσιάσει μεγάλη αύξηση.
Η Πάρος κινείται στα περυσινά επίπεδα με μικρή αύξηση των πληροτήτων, όμως αντιμετωπίζει την απειλή της απώλειας της αυθεντικότητάς της, επισήμανε ο κ. Λαπαναϊτης. Φέτος παρατηρούμε πιο συντηρητική αύξηση, έναντι αντίστοιχης που έφτανε το 10% τα προηγούμενα έτη, και εάν το νησί δεν καταφέρει να ξανασυνδεθεί με τον χαρακτήρα του, μπορεί να του κοστίσει το 2026, σημείωσε.
Ο Μάιος και ο Ιούνιος του 2025 έχουν φτάσει ήδη στο 75% της συνολικής ζήτησης, συγκριτικά με το αντίστοιχο δίμηνο του 2024, ενώ σημειώνεται αύξηση κρατήσεων σε low season μήνες, όπου τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πιο οικονομικά. Η Πάρος ωφελείται από την επιλογή ταξιδιωτών να ταξιδεύουν σε περιόδους value for money και η σταδιακή ανακατανομή της ζήτησης οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν.
Παράλληλα, η Αθήνα σημειώνει σταθερά ανοδική πορεία με αύξηση 10% στις πληρότητες, και αύξηση μέσης τιμής κατά 5-10%.
Για τη Μάνη υπάρχει δυναμική άνοδος της ζήτησης, ιδιαίτερα από τα τέλη Μαΐου έως και τον Οκτώβριο, με έμφαση τον Αύγουστο, καθώς μεγαλώνει συνεχώς το ενδιαφέρον από Ευρωπαίους που αναζητούν δροσερότερους και πιο ήσυχους προορισμούς εντός καλοκαιριού. Η αύξηση της συνολικής πληρότητας φτάνει το 20%, με βοηθητικό παράγοντα την ενισχυμένη αεροπορική συνδεσιμότητα μέσω του Αεροδρομίου Καλαμάτας.
Συρρικνώνεται το «παράθυρο κράτησης»
Παράλληλα, στις τάσεις για φέτος παρατηρείται ότι το booking window, ιδιαίτερα για Απρίλιο και Μάιο, έχει μειωθεί σημαντικά για τους Αμερικανούς, από 120 ημέρες στις 85, ενδεικτικό της ανασφάλειάς τους να κάνουν κρατήσεις από νωρίς.
Αντίστοιχη μείωση του παραθύρου κρατήσεων παρατηρείται και στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, οι οποίοι από 60 ημέρες πλέον κάνουν κράτηση 45-50 ημέρες πριν από τις διακοπές.
Επιπλέον, οι ταξιδιώτες επιλέγουν τις ευέλικτες πολιτικές κρατήσεων αποφεύγοντας τις non refundable καθώς δεν επιθυμούν να αισθάνονται δεσμευμένοι. Οι ταξιδιώτες παρατηρούν ότι οι τιμές αλλάζουν διαρκώς, αφήνοντας την κράτηση για αργότερα, εναλλακτικά κάνουν κράτηση με ευέλικτη πολιτική γνωρίζοντας ότι μπορούν να ακυρώσουν και να προβούν σε άλλη με καλύτερη τιμή.
Με πληροφορίες από τη σελίδα tornosnews.gr