Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοSquare Lime: Η Νάξος κινείται ανοδικά (έως 15%), ζητούνται ξενοδοχεία σε Σύρο...

Square Lime: Η Νάξος κινείται ανοδικά (έως 15%), ζητούνται ξενοδοχεία σε Σύρο – Μήλο

|

Σαφείς ενδείξεις επέκτασης της σεζόν προς τα πίσω (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), φαινόμενο «κόπωσης» πωλήσεων τον Αύγουστο λόγω υψηλών θερμοκρασιών αλλά και τιμών, καθώς και επίδραση της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας στις πωλήσεις για Σαντορίνη αλλά και για τα γύρω νησιά, παρουσιάζει η μέχρι στιγμής εικόνα της ζήτησης για το 2025 στα 44 μικρά μπουτίκ ξενοδοχεία και βίλες που διαχειρίζεται η εταιρία Hospitality Management, Square Lime σε δημοφιλείς, κυρίως νησιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Επιπλέον παράμετροι για φέτος είναι η τάση των ταξιδιωτών για κρατήσεις last minute αλλά και η κατά περίπτωση επιβράδυνση της ζήτησης εξαιτίας της απώλειας της αυθεντικότητας των προορισμών.

Η Square Lime δραστηριοποιείται σε Νάξο, Ίο, Άνδρο, Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Κρήτη, Μάνη, Αθήνα και Ιωάννινα, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση και πωλήσεις αποκλειστικά μπουτίκ ξενοδοχείων και βιλών μοναδικού χαρακτήρα και πολυτελών εμπειριών, με το συνολικό τζίρο των μικρών αυτών οικογενειακών μονάδων, η μεγαλύτερη των οποίων διαθέτει 50 δωμάτια, να φτάνει τα 48 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ξενοδοχεία μοναδικού χαρακτήρα στα οποία η Square Lime προσφέρει εξωστρέφεια και δυναμικές τιμές, ενώ το 62% των κρατήσεων στα καταλύματά της γίνεται απευθείας ή μέσω luxury travel advisors. Παράλληλα, η εταιρία εξερευνά ευκαιρίες επέκτασης του χαρτοφυλακίου της στη Σύρο, τη Μήλο αλλά και το Ιόνιο.

Οι διεθνείς αγορές και η συμπεριφορά των ταξιδιωτών

Οι σημαντικότερες διεθνείς αγορές για τα μπουτίκ ξενοδοχεία στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν προκλήσεις που διαφοροποιούν το μοτίβο συμπεριφοράς τους στις κρατήσεις αυτή τη χρονιά. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Square Lime έως τον Μάρτιο φέτος δείχνουν τα ακόλουθα…

  • Η ζήτηση στην Ευρώπη παραμένει σταθερή, αλλά με «αυξημένη ευαισθησία» στις τιμές και έμφαση στην αυθεντικότητα και την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας. Σε γενικές γραμμές, η οικονομική αστάθεια που καταγράφεται συνολικά στην Ευρώπη, επηρεάζει και τον προγραμματισμό των ταξιδιωτών.
  • Οι Βρετανοί συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στην τιμή και αναμένεται να έχουν αύξηση που θα ξεπεράσει το 10%.
  • Η Γερμανική αγορά κυμαίνεται στα περυσινά επίπεδα. Αν και χαρακτηρίζεται από διστακτικότητα και μια αστάθεια, αυτό μάλλον δεν αγγίζει τα ταξίδια. Άλλωστε, έχουν στραφεί στην αποταμίευση.
  • Οι απαιτητικοί Γάλλοι ταξιδιώτες παρουσιάζουν μείωση 5%, με βασικό αίτιο το γεγονός ότι ξενοδοχεία και ορισμένοι προορισμοί έχουν χάσει την επαφή τους με την αυθεντικότητα.
  • Στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία χαρακτηρίζεται από αστάθεια και διστακτικότητα, καταγράφεται μια πτωτική πορεία για την Ελλάδα. Οι ανησυχίες για ύφεση και η αστάθεια του δολαρίου έναντι του ευρώ επηρεάζουν τις αποφάσεις για ταξίδια στην Ευρώπη και την Ελλάδα, παρότι η ζήτηση εμφανίζεται αυξημένη έως και κατά 20%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αμερικανοί ταξιδιώτες εμφανίζουν την ίδια ζήτηση με πέρυσι αλλά έχουν χαμηλότερο conversion σε πελάτες.

Πώς κινείται η ζήτηση ανά προορισμό

Σύμφωνα με την εικόνα των κρατήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα αλλά και τη ζήτηση, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, η σεζόν παρουσιάζει ενδιαφέρουσες διακυμάνσεις ανά προορισμό.

Η Νάξος, με την οποία η εταιρία συνδέεται οικογενειακά και όπου έχει στο χαρτοφυλάκιό της 4 καταλύματα, καταγράφει αύξηση πληρότητας κατά 10-15% αλλά και η μέση τιμή πώλησης είναι αυξημένη κατά 5-10% από πέρυσι, χωρίς απώλεια ταυτότητας και με έλεγχο στη διανομή, διαμορφώνοντας ένα πραγματικό παράδειγμα σταδιακής και βιώσιμης ανάπτυξης. Ωστόσο, τον Αύγουστο παρατηρείται «κοιλιά» λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, των ακριβών αεροπορικών εισιτηρίων και του μικρότερου “value for money”.

Η κάμψη αυτή εγείρει ζήτημα διαμόρφωσης των τιμών, καθώς ο Αύγουστος δεν αποτελεί πλέον peak season, επισήμανε ο διευθυντής της Square Lime, κ. Βασίλης Λαπαναϊτης, σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποίησε η εταιρία για δημοσιογράφους με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας. Όπως τόνισε ο κ. Λαπαναϊτης, «η αλλαγή αυτή επιβεβαιώνει την τάση ότι η υψηλή σεζόν πλέον μετατοπίζεται προς τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο». Ταυτόχρονα, καταγράφεται μια μικρή επίδραση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, κυρίως για τον Απρίλιο, όπως είπε.

Στη Μύκονο, φαίνεται να επιβραδύνεται η καθοδική πορεία των δύο προηγούμενων ετών, οφειλόμενη στην κακή δημοσιότητα και στο μειωμένο “value for money”, με τις πληρότητες να εμφανίζουν μικρότερο ποσοστό μείωσης που ανέρχεται στο 10%. Αντίστοιχα, η μέση τιμή πώλησης εμφανίζεται μειωμένη κατά 10% από πέρυσι.

Όπως σημείωσε ο κ. Λαπαναϊτης, την περυσινή χρονιά τα αντανακλαστικά των ξενοδόχων «άργησαν» και οι τιμές ξεκίνησαν να μειώνονται από το Μάρτιο, με αποτέλεσμα να «χαθούν» οι πρώτοι μήνες και να επηρεαστεί αρνητικά ο Μάιος. Ωστόσο φέτος, η πλειονότητα των ξενοδοχείων, όπως είπε, μείωσε τις τιμές πριν την εκπνοή του 2024, με αποτέλεσμα έχει συγκρατηθεί η μείωση.

Αθροιστικά, ωστόσο, η μείωση σε σχέση με δύο χρόνια πριν φτάνει στο 30%.

Μεγάλη είναι η συμβολή των Αράβων επισκεπτών στο νησί τον Ιούλιο ο οποίος διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ και ο Μάιος σημειώνει αύξηση. Εκτίμηση του κ. Λαπαναϊτη είναι ότι η σεζόν θα κυμανθεί τελικά στα περυσινά επίπεδα.

Στη Σαντορίνη η μείωση πληροτήτων για τη σεζόν ανέρχεται τουλάχιστον στο 25%, ενώ η κάμψη μέχρι σήμερα για Απρίλιο και Μάιο φτάνει στο 40%.

Το τελευταίο 20ήμερο παρατηρείται αναζωπύρωση των κρατήσεων, ενώ αναμένεται έντονη τάση για κρατήσεις last minute. Ο προβληματισμός ωστόσο παραμένει για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες, οι οποίοι κάνουν κρατήσεις μήνες πριν από την ημερομηνία των διακοπών, και οι πρώτοι μήνες έχουν χαθεί στην αγορά αυτή. Συνεπώς, εκτιμάται ότι το 2025 θα κλείσει με μείωση για το νησί σε σχέση με την περυσινή σεζόν.

Στην Ίο, καταγράφεται μείωση πληροτήτων της τάξης του 10%, παρόλα αυτά οι τιμές παραμένουν σταθερές. H πληρότητα του νησιού επηρεάζεται σημαντικά από την αντίστοιχη της Σαντορίνης.

Ώθηση στην επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα των μπουτίκ ξενοδοχείων, τα οποία βασίζονται στον τουρισμό εμπειριών, αναμένεται να δώσει το νέο Μουσείο Γαΐτη που εγκαινιάστηκε πέρυσι στην Χώρα της Ίου. Σύμφωνα με την Square Lime τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για την Ίο θα παρουσιάσει μεγάλη αύξηση.

Η Πάρος κινείται στα περυσινά επίπεδα με μικρή αύξηση των πληροτήτων, όμως αντιμετωπίζει την απειλή της απώλειας της αυθεντικότητάς της, επισήμανε ο κ. Λαπαναϊτης. Φέτος παρατηρούμε πιο συντηρητική αύξηση, έναντι αντίστοιχης που έφτανε το 10% τα προηγούμενα έτη, και εάν το νησί δεν καταφέρει να ξανασυνδεθεί με τον χαρακτήρα του, μπορεί να του κοστίσει το 2026, σημείωσε.

Ο Μάιος και ο Ιούνιος του 2025 έχουν φτάσει ήδη στο 75% της συνολικής ζήτησης, συγκριτικά με το αντίστοιχο δίμηνο του 2024, ενώ σημειώνεται αύξηση κρατήσεων σε low season μήνες, όπου τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πιο οικονομικά. Η Πάρος ωφελείται από την επιλογή ταξιδιωτών να ταξιδεύουν σε περιόδους value for money και η σταδιακή ανακατανομή της ζήτησης οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν.

Παράλληλα, η Αθήνα σημειώνει σταθερά ανοδική πορεία με αύξηση 10% στις πληρότητες, και αύξηση μέσης τιμής κατά 5-10%.

Για τη Μάνη υπάρχει δυναμική άνοδος της ζήτησης, ιδιαίτερα από τα τέλη Μαΐου έως και τον Οκτώβριο, με έμφαση τον Αύγουστο, καθώς μεγαλώνει συνεχώς το ενδιαφέρον από Ευρωπαίους που αναζητούν δροσερότερους και πιο ήσυχους προορισμούς εντός καλοκαιριού. Η αύξηση της συνολικής πληρότητας φτάνει το 20%, με βοηθητικό παράγοντα την ενισχυμένη αεροπορική συνδεσιμότητα μέσω του Αεροδρομίου Καλαμάτας.

Συρρικνώνεται το «παράθυρο κράτησης»

Παράλληλα, στις τάσεις για φέτος παρατηρείται ότι το booking window, ιδιαίτερα για Απρίλιο και Μάιο, έχει μειωθεί σημαντικά για τους Αμερικανούς, από 120 ημέρες στις 85, ενδεικτικό της ανασφάλειάς τους να κάνουν κρατήσεις από νωρίς.

Αντίστοιχη μείωση του παραθύρου κρατήσεων παρατηρείται και στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, οι οποίοι από 60 ημέρες πλέον κάνουν κράτηση 45-50 ημέρες πριν από τις διακοπές.

Επιπλέον, οι ταξιδιώτες επιλέγουν τις ευέλικτες πολιτικές κρατήσεων αποφεύγοντας τις non refundable καθώς δεν επιθυμούν να αισθάνονται δεσμευμένοι. Οι ταξιδιώτες παρατηρούν ότι οι τιμές αλλάζουν διαρκώς, αφήνοντας την κράτηση για αργότερα, εναλλακτικά κάνουν κράτηση με ευέλικτη πολιτική γνωρίζοντας ότι μπορούν να ακυρώσουν και να προβούν σε άλλη με καλύτερη τιμή.

Με πληροφορίες από τη σελίδα tornosnews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον ΧΥΤΑ Νάξου (video)

Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς παρά τους δυνατούς ανέμους (video)

Νάξος: Νεκρή χελώνα Caretta caretta από χτύπημα προπέλας

Λίγες μέρες μετά τις θετικές ειδήσεις για φωλιές χελωνών στο νησί, ένα νέο περιστατικό υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας τους

Νάξος – Ο Αγγειοχειρουργός Γιώργος Σφυρόερας τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στο “Naxos Medical”

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας διαθέσιμος για ραντεβού – Εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες

Το ΕΚΠΑ σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την προστασία της Καλντέρας Σαντορίνης

Ερευνητικό έργο έξι μηνών για την ανάλυση κατολισθητικών κινδύνων και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε σημεία υψηλής διακινδύνευσης

«Η Αμοργός που έζησα», παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Σίμου από τον “Σημωνίδη’

Κυριακή 17 Αυγούστου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού υποδέχεται την πολύτιμη μαρτυρία ζωής και μνήμης ενός γνήσιου Αμοργιανού

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Κάτω Κουφονήσι: Ένας ναός κρυμμένος στη γη, φάρος πίστης κάθε Δεκαπενταύγουστο και ο “Σκοπελίτης” (video)

Από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα, η παράδοση και η αγάπη των κατοίκων κρατούν ζωντανή τη γιορτή της Παναγίας, με τον «Σκοπελίτη» να τιμά κάθε χρόνο το μικρό εκκλησάκι. (video)

Πάρος – Κατερίνα Μονογυιού: Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων

Με κατάνυξη και συγκίνηση στους λαμπρούς εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πάρο.

Η Νάξος τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη μέσα από τη ματιά του Μανόλη Σέργη

Παρουσίαση του βιβλίου Μελέτες Ναξιακής Λαογραφίας τ. Ε΄ – Μια γέφυρα ανάμεσα στη θεατρική δημιουργία και τη λαογραφία.

Κωμιακή: Φωτιά δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο σβήστηκε άμεσα

Η γρήγορη επέμβαση κατοίκων και Πυροσβεστικής απέτρεψε τραγωδία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου