Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΣώστε τις παραλίες: Υπουργείο και δήμοι "κολλάνε" στην άμμο

Σώστε τις παραλίες: Υπουργείο και δήμοι “κολλάνε” στην άμμο

|

Ενα κουβάρι αρμοδιοτήτων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων ευθύνεται για τις ασυμμετρίες στην εκμετάλλευση των αιγιαλών και των παραλιών, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πολύ διαφορετική εικόνα από τόπο σε τόπο – από την υπερεκμετάλλευση μέχρι την πλήρη προστασία από το «τσουνάμι» των ομπρελοκαθισμάτων.

Η υποστελέχωση των κτηματικών υπηρεσιών είναι ίσως μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς το κύριο ζήτημα δείχνει να είναι τελικά η αντιμετώπιση της ακτογραμμής από την Πολιτεία ως πηγή όχι φυσικού πλούτου, αλλά πρωτίστως ως οικονομικό πόρο. Οι δήμοι μπορούν να διαφοροποιηθούν (εφόσον βέβαια το επιθυμούν) μόνον εφόσον το «παντοδύναμο» υπουργείο Οικονομικών δώσει το πράσινο φως.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από διαφορετικές κυβερνήσεις για να τροποποιηθεί το πλαίσιο διαχείρισης των αιγιαλών. Οι περισσότερες τελικά αποσύρθηκαν, καθώς συνάντησαν πολύ μεγάλες αντιδράσεις σε ελάχιστο χρόνο, μιας και έθιγαν θεμελιώδη για τους πολίτες αγαθά, όπως η κοινοχρησία.

Μία από τις πιο σημαντικές μάχες δόθηκε περίπου πριν από μια δεκαετία από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Ο ΔΣΑ έκανε μια δυναμική εκστρατεία υπέρ της κοινοχρησίας αιγιαλών και παραλιών, ως δικαίωμα εκπορευόμενο από το Σύνταγμα, ενώ προσέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πέτυχε να ακυρώσει (το 2015) απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία θα μπορούσε να μισθωθεί συλλήβδην οποιαδήποτε παραλία χωρίς κριτήρια. Η απόφαση αυτή (στην οποία, σημειωτέον, εισηγήτρια ήταν η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου) ήταν «σταθμός» καθώς πίεσε για την εξειδίκευση των κανόνων μίσθωσης των παραλιών (λ.χ. δημιουργήθηκαν χωριστοί κανόνες για τις παραλίες σε περιοχές Natura και κάποιες έμειναν εντελώς εκτός μισθώσεων).

Υπεύθυνη τότε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΔΣΑ (σήμερα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) ήταν η δικηγόρος Ιωάννα Κουφάκη. «Βλέπουμε ένα παράδοξο», λέει στην «Καθημερινή» και συνεχίζει «Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει ότι θα επεκταθούν οι έλεγχοι, θα επιβληθεί η νομιμότητα και θα προστατευθούν οι παραλίες. Ομως όσο το υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για τους αιγιαλούς, παρότι αυτοί είναι κοινόχρηστοι χώροι, τόσο θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται από όλους ως εμπορεύματα. Η θέση του κράτους είναι ότι οι αιγιαλοί είναι κάτι που φέρνει έσοδα στο κράτος, όχι ένα κοινόχρηστο αγαθό, που είναι πολύτιμο περιβαλλοντικά».

Σήμερα, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, έχει συμμορφωθεί η Πολιτεία με εκείνη την ιστορική απόφαση του ΣτΕ; «Οχι», λέει χωρίς δισταγμό η κ. Κουφάκη. «Η συνυπογραφή της ετήσιας απόφασης για τις μισθώσεις αιγιαλών από το ΥΠΕΝ είναι τυπική. Κατά τη γνώμη μου, όλα τα προβλήματα ξεκινούν από τη γενική αρμοδιότητα και όχι την αστυνόμευση των μισθώσεων. Πρέπει πρώτα να φύγει η αρμοδιότητα από το υπουργείο Οικονομικών και να μεταφερθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Κατά δεύτερον, πρέπει να ενοποιηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου για τον επιχειρηματία και τον πολίτη.

Σήμερα μισθώσεις αιγιαλών και παραλιών κάνουν οι κτηματικές, οι δήμοι (ως ενδιάμεσοι), η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), το ΤΑΙΠΕΔ. Οι μισθώσεις πρέπει να γίνονται από έναν φορέα με τα ίδια κριτήρια και να διασφαλίζεται ότι δεν θίγουν το δικαίωμα του πολίτη στην απόλαυση ενός κοινόχρηστου πράγματος. Επιπλέον, οι διαδικασίες αυτές πρέπει να προβλέπουν τον ενεργό ρόλο της αυτοδιοίκησης, που να έχει λόγο στην έκταση των μισθώσεων, και τη συμμετοχή του κοινού. Οταν κάνουμε όλα αυτά, τότε να μιλήσουμε για αστυνόμευση των μισθώσεων».

Οι δήμοι βρέθηκαν φέτος στο επίκεντρο της κριτικής, κυρίως για την άρνησή τους να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε μισθώσεις ή παράνομες καταλήψεις αιγιαλών και να προχωρούν σε ανακλήσεις αδειών και σφραγίσεις. Οσο κι αν αυτή η κριτική έχει βάση (ειδικά σε δήμους με μεγάλη… παράκτια παραβατικότητα), η αλήθεια είναι ότι οι δήμοι έχουν ελάχιστο λόγο σχετικά με τις μισθώσεις. Μπορεί όμως ένας δήμος να αρνηθεί τις μισθώσεις κάποιων ή όλων των παραλιών του; Ο Δήμος Λειψών είναι μάλλον ο μόνος (ή ένας από τους ελάχιστους) στη χώρα που το έχει καταφέρει.

«Οριζόντια όχι σε όλους»
«Πριν από λίγο καιρό ήρθε στον δήμο από το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση, που μας δίνει το δικαίωμα εκμίσθωσης αιγιαλών και παραλιών για 3 χρόνια. Οταν το Αυτοτελές Τμήμα Δημόσιας Περιουσίας μας ρώτησε, ποιες παραλίες προτιθέμεθα να μισθώσουμε, εμείς απαντήσαμε “καμία”», λέει ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος. «Θα ήταν έγκλημα να το κάνουμε. Είναι τέτοια η μορφολογία και η έκταση των παραλιών μας, που δεν το επιτρέπει. Επιπλέον, όλοι γνωρίζουμε πως αν δώσεις δικαίωμα σε έναν, τότε θα θέλουν και οι υπόλοιποι και μετά… άντε να τους ελέγξεις. Η λύση λοιπόν είναι, οριζόντια όχι σε όλους. Το αποτέλεσμα μάς δικαιώνει. Οι Λειψοί είναι γεμάτοι εδώ και 20 ημέρες και θα είναι φουλ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Και κανείς δεν παραπονιέται. Επιπλέον, η απουσία ξαπλώστρας έρχεται και “κουμπώνει” με την όλη προσπάθειά μας για ευταξία και αυθεντικότητα: κάνουμε ανακύκλωση στο 100%, έχουμε πόσιμο νερό από τη βρύση όλο το 24ωρο, το νησί είναι όχι σκουπισμένο αλλά… σφουγγαρισμένο».

Βέβαια η δυνατότητα ενός δήμου να διαφοροποιηθεί (μερικώς ή… εντελώς, όπως οι Λειψοί) εξαρτάται από το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να παρακάμψει έναν δήμο και να μισθώσει το ίδιο, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας όποια ακτή επιθυμεί. Κάτι τέτοιο συνέβη και στη Μύκονο, που όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, ο δήμος ζήτησε να μη γίνουν (ακόμα) τρεις μισθώσεις γιατί οι συγκεκριμένες παραλίες ήταν ήδη αρκετά επιβαρυμένες. Και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα απέστειλε εξώδικο, ζητώντας να μην παρακάμπτεται η άποψή του στη διαδικασία.

Με πληροφορίες από την σελίδα Kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΟΞ – Κυκλάδες: Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο οι Κατσαράς, Ηλιόπουλος

Δύο εκπρόσωποι των Κυκλάδων, ο Βαγγέλης Κατσαράς (Νάξος) και ο Αντώνης Ηλιόπουλος (Σαντορίνη) στη μάχη για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΞ ..

Γιάννης Αγγέλου – υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν.Αι.: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα!

Συνεχώς η Λαϊκή Συσπείρωση και από την πρώτη στιγμή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα παζάρια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκαταστήσει ΝΑΤΟϊκές βάσεις σε ελληνικά νησιά.

Σαντορίνη: Αφιερωμένη στα ζώα η 4η Οκτώβρη από τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φηρών

Η ημέρα σήμερα υπενθυμίζει σε όλους μας την σημαντική Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Εφυγε ο “ξανθός” του Ελληνικού μπάσκετ, αντίο στον Γιάννη Ιωαννίδη

Στο πένθος βυθίστηκε ο χώρος του ελληνικού μπάσκετ. “Έφυγε” σε ηλικία 78 ετών ο “Ξανθός” της προπονητικής -αλλά και της πολιτικής- Γιάννης Ιωαννίδης.

Cycladic Identity – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Προστατεύει και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά

Ηδη υλοποιούνται εννέα προγράμματα σε οκτώ νησιά των Κυκλάδων (την Αμοργό, την Ανδρο, την Δονούσα, την Ιο, την Κέα, τη Μύκονο, την Πάρο και τη Σίκινο)

Διανομή ακριβών φαρμάκων κατ’ οίκον για 120.000 ασθενείς

Πρόκειται για σκευάσματα που αφορούν καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς

Aegean Airlines: «Aνοίγει φτερά» για το χειμερινό πρόγραμμα με νέους προορισμούς

Aegean Airlines Εννέα (9) νέα δρομολόγια και τρεις (3) νέες χώρες προστίθενται - Επτά (7) θερινά δρομολόγια συνεχίζουν να εκτελούνται για πρώτη φορά και το φετινό χειμώνα

Η Νίσυρος είναι πολλά παραπάνω από το ηφαίστειό της

Νίσυρος – όπως λένε όσοι γνωρίζουν – είναι ένα υπέροχο “εργαστήρι” γεωλογίας και προσφέρει εικόνες και γνώσεις που επιβεβαιώνουν το μεγαλείο της φύσης. Το νησί έχει και ενδιαφέρουσα μυθολογική… διάσταση, λίγο κλισέ, αλλά μας αρέσει!

Κέα – Δήμος: Παραδόθηκαν είδη που συγκεντρώηκαν για τους πληγέντες

Παραδόθηκαν τα είδη που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι Κέας για τους πληγέντες της κακοκαιρίας «Daniel»

ΠΝΑι: Ακλόνητο φαβορί ο Χατζημάρκος

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θεωρείται από αυτές όπου η επικράτηση του υποψηφίου που στηρίζεται από τη Ν.Δ., εν προκειμένω του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

SEAJETS – Διαγωνισμός:Ταξίδεψε και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Μεγάλος διαγωνισμός: Ταξίδεψε με τη SEAJETS και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Δικηγόροι: Ημέρα Αγιασμού για τη νέα …σεζόν

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος, προς Δικαστικούς Λειτουργούς: Η υψηλή σας αποστολή στηρίζεται από την συμπαράσταση της Αγίας μας Εκκλησία

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: Δράση (01/10) αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Το μεσημέρι της Κυριακής 1η Οκτωβρίου στη πόλη της Νάξου, δράση αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού - Ποιοι συμμετέχουν