Αγωνιστικό ραντεβού στις παραλίες δίνουν την Κυριακή πολίτες από όλη τη χώρα, κηρύσσοντας την ημέρα ως Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για ελεύθερες παραλίες (φωτογραφία από τη σελίδα της εφημερίδας Αυγή – FACEBOOK/ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΠΡΕΛΑ) .
Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες έχει απλωθεί σαν δίκτυο σε περιοχές της χώρας που πλήττονται από την καταπάτηση του δημόσιου χώρου των ακτών, με τους πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφή των παραλιών και του περιβάλλοντος, με την ασυδοσία και την παρανομία «μπράβων» μαγαζατόρων.
Το καλοκαίρι του 2023 αποτέλεσε την «έκρηξη» της κινητικότητας των ευαισθητοποιημένων σε αυτό το ζήτημα πολιτών, οι οποίοι δεν δίστασαν να βρεθούν συλλογικά στις παραλίες των περιοχών τους και να απαιτήσουν το αυτονόητο: να υπάρξει νομιμότητα και σεβασμός στο περιβάλλον και την κοινωνία με ελεύθερες παραλίες για όλους.
Εξάλλου, δεν ήταν λίγες οι φορές που πολίτες πήγαν να κάνουν το μπάνιο τους και να απολαύσουν την ακτή, και το «επιχειρηματικό δαιμόνιο» του έδιωχνε κακήν κακώς επειδή δεν ήθελαν να πληρώσουν ξαπλώστρα.
Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες έχει σηκώσει ανάστημα για να αποδείξει το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν μπορεί να συνεχίζει ακάθεκτη η αυθαίρετη δόμηση στις παραλίες της χώρας στον βωμό του κέρδους και πως οι ακτές είναι δημόσιος χώρος, στον οποίον έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.
Και παρά την όψιμη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδείξει πως «ακούει» το κίνημα, επιβάλλοντας πρόστιμα και προχωρώντας σε βαρύγδουπες δηλώσεις καταδίκης απέναντι στην παρανομία των beach bar, οι περισσότερες καταπατημένες παραλίες είναι ακόμα μπετωμένες, με τις ξαπλώστρες να βρίσκονται ακόμα και μέσα στη θάλασσα.
Τα ραντεβού
Στην Νάξο
Ξεκίνημα από τη Νάξο και όπως λέει στην «Εφ.Συν.» η Ελένη Ανδριανοπούλου από το κίνημα «σώστε τις παραλίες Νάξου», αυτό που ενώνει όλα τα τοπικά κινήματα είναι το ότι οι παραλίες και οι αιγιαλοί σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κίνδυνο και η πρόσβασή τους είτε είναι ήδη περιορισμένη ή συνεχίζει να περιορίζεται: «Η ιδέα μας είναι το “η ισχύς εν τη ενώσει”, όπως και να αναδείξουμε περισσότερο τις διαστάσεις του θέματος γιατί δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στη Νάξο ή κατά τόπους. Υπάρχουν συγκεκριμένες μορφές του προβλήματος της υποβάθμισης του τοπίου, της καταστροφής του περιβάλλοντος, της καταστρατήγησης συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και της προστασίας του αιγιαλού. Σε άλλες περιοχές υπάρχουν ή δημιουργούνται ιδιωτικές παραλίες, ενώ η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα εμφανής ακόμα και σε προστατευόμενα οικοσυστήματα», σημειώνει η κ. Ανδριανοπούλου.
Μάλιστα, στη Νάξο θα έχουμε και μουσικό δρώμενο το απόγευμα της Κυριακής (03/09) στη Πλατεία Μανδηλαρά…
Στην Αττική
Στην Πάρο
Στη Ρόδο