Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΡόδος: «Λουκέτο» θα μπει στο κατάστημα με τα κρεβάτια μέσα στο νερό...

Ρόδος: «Λουκέτο» θα μπει στο κατάστημα με τα κρεβάτια μέσα στο νερό (!!!)

|

“Λουκέτο” θα μπει σε ένα από τα παραλιακά καταστήματα της Ρόδου που «πρωταγωνίστησαν» πέρυσι λόγω της εφευρετικότητας των παρανομιών του. Ο λόγος για το beach bar Santa Marina, που βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω των κρεβατιών που είχε τοποθετήσει μέσα στη θάλασσα – και το οποίο έπρεπε να είχε σφραγιστεί από το 2017. Αντίθετα, όπως καταγγέλλει σύλλογος πολιτών του νησιού, το beach bar στον Αγιο Παύλο της Λίνδου, που έχει μετατρέψει τη βάση του λόφου της ακρόπολης σε επίπεδα για ξαπλώστρες, ξεκίνησε και πάλι (παράνομα) να λειτουργεί, ενώ σε αναμονή βρίσκονται δύο παράνομες καντίνες στον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Αγάθης.

Η αλλαγή ηγεσίας στον Δήμο Ρόδου έφερε την αισιοδοξία ότι θα ασκηθεί φέτος μεγαλύτερη πίεση για το κλείσιμο των παράνομων καταστημάτων που λυμαίνονται τις ακτές του νησιού. Πριν από λίγες ημέρες, η Δημοτική Επιτροπή (το όργανο που πλέον έχει την αρμοδιότητα να ζητήσει τη σφράγιση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος) του νησιού αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας του εστιατορίου-μπαρ Santa Marina (ιδιοκτησίας της εταιρείας Διαφήμιση και Τροφοδοσίες Ε.Ε.).

Οπως αποκάλυψε πέρυσι η «Καθημερινή» («Παράνομο και σφραγισμένο από το 2016 το μπιτς μπαρ», 4/7/2023), η επιχείρηση είχε ξεκινήσει στην περιοχή με άδεια τροχήλατης καντίνας το 2014 και το 2015. Ωστόσο, από το 2015 άρχισε να επεκτείνεται με αυθαίρετες κατασκευές, με αποτέλεσμα το 2016 να εκδοθούν τα πρώτα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Το 2016 ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε για πρώτη φορά την οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης. Η πρώτη σφράγιση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2017 (η επιχείρηση προσπάθησε να ανακόψει δικαστικά, χωρίς επιτυχία, την απόφαση) ωστόσο το beach bar συνέχισε με διάφορους τρόπους να λειτουργεί έως σήμερα. Επίσης, λειτουργούσε χωρίς να έχει λάβει άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπως επιβάλλεται, αφού βρίσκεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Ρόδου. Το beach bar έγινε πέρυσι γνωστό όταν κυκλοφόρησε βίντεο που έδειχνε σερβιτόρο να μπαίνει ολόκληρος στη θάλασσα για να σερβίρει τους πελάτες στα 27 κρεβάτια που είχε τοποθετήσει μέσα στο νερό – όλα παράνομα, όπως και 36 ομπρέλες με 72 ξαπλώστρες και 37 τραπέζια με 150 καρέκλες στην ακτή.

Ωστόσο, η «λερναία ύδρα» της παρανομίας στο νησί καλά κρατεί. Πριν από λίγες ημέρες το Δίκτυο Ομπρέλα, η πρώτη κίνηση πολιτών που ιδρύθηκε πέρυσι με αίτημα την επιβολή της νομιμότητας στις ακτές, με ανακοίνωσή του ζήτησε να σφραγιστεί το παράνομο beach bar στην Αγιο Παύλο της Λίνδου, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί και να απομακρυνθούν οι παράνομες καντίνες από την παραλία της Αγίας Αγάθης (οι οποίες είναι προς το παρόν κλειστές).

Οπως είχε αποκαλύψει πέρυσι η «Κ» («Τα «πριγκιπάτα» της Ρόδου, 6/6/2023) το beach bar στον Αγιο Παύλο όχι μόνο λειτουργεί παράνομα, αλλά είχε διαπιστωμένα προχωρήσει σε παράνομους εκβραχισμούς και διαμόρφωση επιπέδων κάτω από την ακρόπολη της Λίνδου.

Ομοίως, οι παράνομες καντίνες στην Αγία Αγάθη όχι μόνο δεν είχαν άδεια (καθώς βρίσκονται μέσα σε α΄ ζώνη αρχαιολογικού χώρου), αλλά επιχωμάτωναν παρακείμενο ρέμα. Το beach bar στον Αγιο Παύλο άρχισε να λειτουργεί κανονικά, ενώ οι καντίνες στην Αγάθη δεν έχουν ακόμη… ξεκινήσει σεζόν. «Δυστυχώς, δεν βλέπουμε σοβαρή αλλαγή σε σχέση με την κατάσταση που επικράτησε στη Ρόδο πέρυσι», λέει ο Ιάκωβος Γρύλλης, μέλος του Δικτύου Ομπρέλα. «Η νέα δημοτική αρχή δείχνει να έχει καλύτερη στάση απέναντι στο θέμα σε σχέση με την απελθούσα, για παράδειγμα έκλεισε το Santa Marina. Ωστόσο, σε επίπεδο παραβατικότητας δεν έχουμε δει σοβαρές αλλαγές. Η κτηματική υπηρεσία έχει εκδώσει δεκάδες πρωτόκολλα άμεσης απομάκρυνσης από επιχειρήσεις-καταληψίες παραλιών και κατεδάφισης των παρανομιών, που δυστυχώς εξακολουθούν να μην εκτελούνται. Οι περιπτώσεις του Αγίου Παύλου στη Λίνδο και της Αγίας Αγάθης είναι χαρακτηριστικές, αλλά όχι οι μόνες».

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιβληθεί η νομιμότητα στις ακτές της Ρόδου. Οσοι δεν συμμορφωθούν θα κλείσουν», λέει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κυριάκος Κασάπης. «Για το Santa Marina υπήρχαν επανηλειμμένες οχλήσεις από την Πολεοδομία, την Κτηματική, την Αρχαιολογία, ακόμη και δικαστικές αποφάσεις, και η επιχείρηση παρέμενε ανοιχτή. Κάνουμε προσπάθεια για να συμμορφωθούν οι επιχειρήσεις του νησιού μας. Ωστόσο έχουμε και εμείς συγκεκριμένα όρια, καθώς η δικαιοδοσία μας τελειώνει εκεί όπου αρχίζει η δικαιοδοσία της κτηματικής και της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου)».

Αυτοψίες

Η Δημοτική Επιτροπή του νησιού έδωσε διορία έως το τέλος του μηνός σε δέκα παραλιακές επιχειρήσεις για να συμμορφωθούν με τα όσα έχει ζητήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων (πέντε στην πόλη της Ρόδου και πέντε στην Ιαλυσό). «Κάποιες από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες ώστε να συμμορφωθούν, κάποιες άλλες όμως είναι πολύ δύσκολο», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Χαλκιάς. Οπως εξηγεί, για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς καμία παραχώρηση, θα συστηθεί μεικτό κλιμάκιο με τη συμμετοχή υπαλλήλων του δήμου, της ΑΑΔΕ και του υπ. Πολιτισμού. «Θα πραγματοποιήσουμε αυτοψίες παρουσία εισαγγελέα ώστε όλες αυτές οι επιχειρήσεις να σφραγιστούν», καταλήγει.

Οπως έχει αναδείξει η «Κ» σε σειρά ρεπορτάζ της, σε μεγάλο μέρος των ακτών της Ρόδου η κατάσταση ήταν πέρυσι ανεξέλεγκτη, με πολλές επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς καμία άδεια, έχοντας καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις και ανεγείρει –συχνά πολυτελείς– αυθαίρετες κατασκευές. Η απροθυμία ή αδυναμία διαφορετικών φορέων του Δημοσίου να εφαρμόσουν τον νόμο είχε ως αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα από την εισαγγελία του νησιού και να απαγγελθούν κατηγορίες και εις βάρος αιρετών.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ευρωκοινοβούλιο: Η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (video)

Ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (VIDEO)

Νησιωτικότητα και Δημογραφικό έρχονται στο τραπέζι της Κυβέρνησης

Σοφία Ζαχαράκη και Στέφανος Γκίκας: Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για δημογραφικό και νησιωτικότητα - Ποιες είναι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

Λέκκας για Σαντορίνη: “Δεν μπορεί να αντέξει πια, πρέπει να δώσουμε άμεσα λύσεις”

Εκτός από το θέμα των κατολισθήσεων και των υποδομών στη Σαντορίνη, πρέπει να αντιμετωπιστούν και όλα όσα κρύβαμε κάτω από το χαλί τα τελευταία 25 χρόνια, τονίζει ο Ευθύμιος Λέκκας

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ