“Λουκέτο” θα μπει σε ένα από τα παραλιακά καταστήματα της Ρόδου που «πρωταγωνίστησαν» πέρυσι λόγω της εφευρετικότητας των παρανομιών του. Ο λόγος για το beach bar Santa Marina, που βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω των κρεβατιών που είχε τοποθετήσει μέσα στη θάλασσα – και το οποίο έπρεπε να είχε σφραγιστεί από το 2017. Αντίθετα, όπως καταγγέλλει σύλλογος πολιτών του νησιού, το beach bar στον Αγιο Παύλο της Λίνδου, που έχει μετατρέψει τη βάση του λόφου της ακρόπολης σε επίπεδα για ξαπλώστρες, ξεκίνησε και πάλι (παράνομα) να λειτουργεί, ενώ σε αναμονή βρίσκονται δύο παράνομες καντίνες στον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Αγάθης.
Η αλλαγή ηγεσίας στον Δήμο Ρόδου έφερε την αισιοδοξία ότι θα ασκηθεί φέτος μεγαλύτερη πίεση για το κλείσιμο των παράνομων καταστημάτων που λυμαίνονται τις ακτές του νησιού. Πριν από λίγες ημέρες, η Δημοτική Επιτροπή (το όργανο που πλέον έχει την αρμοδιότητα να ζητήσει τη σφράγιση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος) του νησιού αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας του εστιατορίου-μπαρ Santa Marina (ιδιοκτησίας της εταιρείας Διαφήμιση και Τροφοδοσίες Ε.Ε.).
Οπως αποκάλυψε πέρυσι η «Καθημερινή» («Παράνομο και σφραγισμένο από το 2016 το μπιτς μπαρ», 4/7/2023), η επιχείρηση είχε ξεκινήσει στην περιοχή με άδεια τροχήλατης καντίνας το 2014 και το 2015. Ωστόσο, από το 2015 άρχισε να επεκτείνεται με αυθαίρετες κατασκευές, με αποτέλεσμα το 2016 να εκδοθούν τα πρώτα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Το 2016 ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε για πρώτη φορά την οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης. Η πρώτη σφράγιση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2017 (η επιχείρηση προσπάθησε να ανακόψει δικαστικά, χωρίς επιτυχία, την απόφαση) ωστόσο το beach bar συνέχισε με διάφορους τρόπους να λειτουργεί έως σήμερα. Επίσης, λειτουργούσε χωρίς να έχει λάβει άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπως επιβάλλεται, αφού βρίσκεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Ρόδου. Το beach bar έγινε πέρυσι γνωστό όταν κυκλοφόρησε βίντεο που έδειχνε σερβιτόρο να μπαίνει ολόκληρος στη θάλασσα για να σερβίρει τους πελάτες στα 27 κρεβάτια που είχε τοποθετήσει μέσα στο νερό – όλα παράνομα, όπως και 36 ομπρέλες με 72 ξαπλώστρες και 37 τραπέζια με 150 καρέκλες στην ακτή.
Ωστόσο, η «λερναία ύδρα» της παρανομίας στο νησί καλά κρατεί. Πριν από λίγες ημέρες το Δίκτυο Ομπρέλα, η πρώτη κίνηση πολιτών που ιδρύθηκε πέρυσι με αίτημα την επιβολή της νομιμότητας στις ακτές, με ανακοίνωσή του ζήτησε να σφραγιστεί το παράνομο beach bar στην Αγιο Παύλο της Λίνδου, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί και να απομακρυνθούν οι παράνομες καντίνες από την παραλία της Αγίας Αγάθης (οι οποίες είναι προς το παρόν κλειστές).
Οπως είχε αποκαλύψει πέρυσι η «Κ» («Τα «πριγκιπάτα» της Ρόδου, 6/6/2023) το beach bar στον Αγιο Παύλο όχι μόνο λειτουργεί παράνομα, αλλά είχε διαπιστωμένα προχωρήσει σε παράνομους εκβραχισμούς και διαμόρφωση επιπέδων κάτω από την ακρόπολη της Λίνδου.
Ομοίως, οι παράνομες καντίνες στην Αγία Αγάθη όχι μόνο δεν είχαν άδεια (καθώς βρίσκονται μέσα σε α΄ ζώνη αρχαιολογικού χώρου), αλλά επιχωμάτωναν παρακείμενο ρέμα. Το beach bar στον Αγιο Παύλο άρχισε να λειτουργεί κανονικά, ενώ οι καντίνες στην Αγάθη δεν έχουν ακόμη… ξεκινήσει σεζόν. «Δυστυχώς, δεν βλέπουμε σοβαρή αλλαγή σε σχέση με την κατάσταση που επικράτησε στη Ρόδο πέρυσι», λέει ο Ιάκωβος Γρύλλης, μέλος του Δικτύου Ομπρέλα. «Η νέα δημοτική αρχή δείχνει να έχει καλύτερη στάση απέναντι στο θέμα σε σχέση με την απελθούσα, για παράδειγμα έκλεισε το Santa Marina. Ωστόσο, σε επίπεδο παραβατικότητας δεν έχουμε δει σοβαρές αλλαγές. Η κτηματική υπηρεσία έχει εκδώσει δεκάδες πρωτόκολλα άμεσης απομάκρυνσης από επιχειρήσεις-καταληψίες παραλιών και κατεδάφισης των παρανομιών, που δυστυχώς εξακολουθούν να μην εκτελούνται. Οι περιπτώσεις του Αγίου Παύλου στη Λίνδο και της Αγίας Αγάθης είναι χαρακτηριστικές, αλλά όχι οι μόνες».
«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιβληθεί η νομιμότητα στις ακτές της Ρόδου. Οσοι δεν συμμορφωθούν θα κλείσουν», λέει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κυριάκος Κασάπης. «Για το Santa Marina υπήρχαν επανηλειμμένες οχλήσεις από την Πολεοδομία, την Κτηματική, την Αρχαιολογία, ακόμη και δικαστικές αποφάσεις, και η επιχείρηση παρέμενε ανοιχτή. Κάνουμε προσπάθεια για να συμμορφωθούν οι επιχειρήσεις του νησιού μας. Ωστόσο έχουμε και εμείς συγκεκριμένα όρια, καθώς η δικαιοδοσία μας τελειώνει εκεί όπου αρχίζει η δικαιοδοσία της κτηματικής και της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου)».
Αυτοψίες
Η Δημοτική Επιτροπή του νησιού έδωσε διορία έως το τέλος του μηνός σε δέκα παραλιακές επιχειρήσεις για να συμμορφωθούν με τα όσα έχει ζητήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων (πέντε στην πόλη της Ρόδου και πέντε στην Ιαλυσό). «Κάποιες από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες ώστε να συμμορφωθούν, κάποιες άλλες όμως είναι πολύ δύσκολο», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Χαλκιάς. Οπως εξηγεί, για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς καμία παραχώρηση, θα συστηθεί μεικτό κλιμάκιο με τη συμμετοχή υπαλλήλων του δήμου, της ΑΑΔΕ και του υπ. Πολιτισμού. «Θα πραγματοποιήσουμε αυτοψίες παρουσία εισαγγελέα ώστε όλες αυτές οι επιχειρήσεις να σφραγιστούν», καταλήγει.
Οπως έχει αναδείξει η «Κ» σε σειρά ρεπορτάζ της, σε μεγάλο μέρος των ακτών της Ρόδου η κατάσταση ήταν πέρυσι ανεξέλεγκτη, με πολλές επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς καμία άδεια, έχοντας καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις και ανεγείρει –συχνά πολυτελείς– αυθαίρετες κατασκευές. Η απροθυμία ή αδυναμία διαφορετικών φορέων του Δημοσίου να εφαρμόσουν τον νόμο είχε ως αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα από την εισαγγελία του νησιού και να απαγγελθούν κατηγορίες και εις βάρος αιρετών.