Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΡόδος: Απειλές για απόσυρση τουριστών από tour operators λόγω έλλειψης νερού

Ρόδος: Απειλές για απόσυρση τουριστών από tour operators λόγω έλλειψης νερού

|

Το ζήτημα των υποδομών για τον ελληνικό τουρισμό έχει τεθεί επανειλημμένως από τον ΣΕΤΕ τα τελευταία χρόνια.

Η επίλυση του ζητήματος είναι μία σύνθετη άσκηση με πολλές παραμέτρους που απαιτεί τη συνεργασία της Πολιτείας, των Περιφερειών και των Δήμων. Στη σημερινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ αναμένεται να επανέλθει ως ζήτημα καθώς είναι κοινός τόπος στην τουριστική κοινότητα ότι έχουν γίνει δειλά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των υποδομών σε τοπικό επίπεδο προς όφελος των κατοίκων και των τουριστών.

Οι αναφορές για την ανάγκη μίας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης είναι σίγουρα χρήσιμες. Η βιωσιμότητα στον ελληνικό τουρισμό είναι το μέλλον. Η κλιματική κρίση επίσης, δείχνει πως επηρεάζει τον τουρισμό και πρέπει να υλοποιηθούν δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Όμως στη διαδρομή αυτή μέχρι την επίτευξη των στόχων υπάρχουν προβλήματα που επηρεάζουν τον ελληνικό τουρισμό σήμερα και πρέπει να αντιμετωπιστούν σήμερα. Δεν πρέπει λοιπόν να περνά ο χρόνος με γενικόλογες αναφορές για τα παραπάνω χωρίς να προσδιορίζονται συγκεκριμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκάστοτε προορισμοί για να προωθηθούν άμεσες λύσεις. Για παράδειγμα τα προβλήματα υδροδότησης είναι πολλά σε αρκετούς προορισμούς της χώρας λόγω της λειψυδρίας και οι Δήμοι προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Άλλοι Δήμοι αναζητούν εκτάσεις για νέα πάρκινγκ καθώς ήδη η αυξημένη τουριστική κίνηση από την περυσινή περίοδο έκανε αφόρητες τις μετακινήσεις στην αιχμή της σεζόν. Από την άλλη, ανεπαρκείς είναι σε πολλούς προορισμούς οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας αν συγκριθεί ο αριθμός των υπηρετούντων υγειονομικών με τον αριθμό των επισκεπτών. Παράλληλα, όμως, αργεί ο σχεδιασμός σε κεντρικό επίπεδο εμβληματικών έργων σε προορισμούς που αντιμετωπίζουν μεγάλες ροές τουριστών την καλοκαιρινή περίοδο χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζουν ζητήματα υπερτουρισμού όπως άλλοι προορισμοί στο εξωτερικό καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ένα παράδειγμα άξιο αναφοράς από τη Ρόδο δείχνει πως σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μια άνευ προηγουμένου δυσφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα, λοιπόν, με επίσημο έγγραφο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Ρόδου, Τour Operators απείλησαν τις τουριστικές μονάδες στο Κιοτάρι ότι εάν δεν επιλυθεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα υδροδότησης θα αποσύρουν τους επισκέπτες και ταυτόχρονα θα καταγγείλουν τις συμβάσεις τους.

Οι συνέπειες όλων αυτών των ενεργειών, όπως διαπίστωσε η Δημοτική Επιχείρηση, θα είναι καταστροφικές και ταυτόχρονα άκρως δυσφημιστικές για το τουριστικό προϊόν του νησιού. Παράλληλα, στο έγγραφο επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη ανόρυξης και αξιοποίησης νέων γεωτρήσεων βάσει άρθρου σχετικού Νόμου για κατεπείγουσες ανάγκες στις δημοτικές Ενότητες Αρχαγγέλου και Νότιας Ρόδου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια νερού στις εν λόγω περιοχές. Εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας υπάρχει πτώση της στάθμης των υφιστάμενων γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η απόδοση τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Δημοτική Επιχείρηση ενέκρινε την προσφυγή του Άρθρου Χρήση της διαδικασίας με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και ανέθεσε την κατεπείγουσα αποκατάσταση της βλάβης.

Το παράδειγμα της Ρόδου δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν και άλλου είδους ζητήματα που επιχειρούν να λύσουν οι προορισμοί στο παρά πέντε έναρξης της αιχμής της τουριστικής σεζόν. Είναι μία ευκαιρία πάντως στη σημερινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ να ακούσει ο τουριστικός κόσμος της χώρας την τοποθέτηση του Προέδρου κ. Γιάννη Παράσχη για το ζήτημα αλλά και τη θέση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στο παρελθόν και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά για κορυφαία ζητήματα και προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο τουριστικός τομέας.

Πηγή tornosnews.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύμη: Ειδικό τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες ζητά ο Δήμος, αντίδοτο στην υπερτουριστικοποίηση

Πρόταση για θεσμική κατοχύρωση εισιτηρίου 3€ για κάθε ημερήσιο επισκέπτη – Στόχος η ενίσχυση υποδομών και η προστασία του νησιού από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Νάξος (Βίντσι) – Συνάντηση με προοπτική: Ο Γιάννης Βρούτσης με τους νέους ναυταθλητές της Νάξου

Κατά την αναχώρησή του από το νησί, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού συνομίλησε με τους μικρούς αθλητές και τους προπονητές του Naxos WaterSports, ενθαρρύνοντας την ίδρυση επίσημου ναυταθλητικού σωματείου.

ΕΛΣΤΑΤ: Τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ελλάδα, στην κορυφή οι Κυκλάδες

Από το Πέραμα και τη Σαλαμίνα έως την Πάρο, τη Νάξο και τη Μύκονο – Οι πιο πολυσύχναστες γραμμές και οι επιδόσεις των λιμανιών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πάρος είπε «όχι» στα πλαστικά, oλοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση Plastic Free Greece

Υποθαλάσσιοι και παράκτιοι καθαρισμοί, εμβληματικοί πρεσβευτές και ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν τη σημασία της συλλογικής δράσης για ένα νησί απαλλαγμένο από πλαστικά.

Πράσινο φως για πλοηγικό σταθμό στη Μύκονο, σε τι δεσμεύτηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας αναγνώρισε την ανάγκη ίδρυσης σταθμού για τα κρουαζιερόπλοια, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση κάλυψης των απωλειών από τα μειωμένα λιμενικά τέλη.

Δυναμική παρουσία του Πανναξιακού AO στο Πανελλήνιο Κ16 – Έρχονται τα «Μηλώσεια 2025»

Σπουδαίες επιδόσεις από τους νεαρούς αθλητές του Πανναξιακού στη Χαλκίδα – Συγχαρητήρια και ευχαριστίες από το Δ.Σ. για τη στήριξη των χορηγών ενόψει των αγώνων «Μηλώσεια 2025» στη Νάξο.

Η κεραμική της Σίφνου: Παράδοση αιώνων, τέχνη ζωντανή

15 εργαστήρια, εκατοντάδες φόρμες και μια πολιτιστική κληρονομιά ενταγμένη στην UNESCO που συνεχίζει να γράφει ιστορία, στο χέρι, στον τροχό, στο καμίνι.

Κέα: Ανακύκλωση ελαστικών με οικολογική συνείδηση και υπευθυνότητα

Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με την Ecoelastica έδωσε νέα ζωή σε εκατοντάδες παλιά ελαστικά – Μια πράξη περιβαλλοντικής ευθύνης και πρότυπο διαχείρισης αποβλήτων για τα νησιά.

Κάναβα Ρούσσος: Ο Καραγκιόζης και οι Πειρατές κάτω απ’ τα αστέρια της Σαντορίνης

Μια βραδιά γεμάτη φως, γέλιο και μνήμες από τα παλιά στο Οινοποιείο Canava Roussos — εκεί που η παράδοση δεν ξεθωριάζει, αλλά ζει.

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος – Ο προγραμματισμός μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Προγραμματισμένες διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από την ΔΕΔΔΗΕ λόγω τεχνικών εργασιών. Το πρόγραμμα μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού τα κρατικά αεροδρόμια, βελτιώσεις και στη Νάξο από την ΥΠΑ

Ολιστική στρατηγική για τη συντήρηση και αναβάθμιση των κρατικών αεροδρομίων υιοθετεί η ΥΠΑ – Στο επίκεντρο η καθαριότητα, οι χώροι υγιεινής και η εμπειρία των επιβατών, με άμεσες παρεμβάσεις και στη Νάξο

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος – ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Καταγγελία για το Final 4 Παγκορασίδων Κ16, “Αδικημένες οι αθλήτριές μας”

Ο σύλλογος της Νάξου ζητά εξηγήσεις από την Τοπική Επιτροπή για την απουσία οργάνωσης, την παραγνώριση των κανονισμών και την άρνηση απονομής μεταλλίων στην ομάδα