Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΡόδος: Απειλές για απόσυρση τουριστών από tour operators λόγω έλλειψης νερού

Ρόδος: Απειλές για απόσυρση τουριστών από tour operators λόγω έλλειψης νερού

|

Το ζήτημα των υποδομών για τον ελληνικό τουρισμό έχει τεθεί επανειλημμένως από τον ΣΕΤΕ τα τελευταία χρόνια.

Η επίλυση του ζητήματος είναι μία σύνθετη άσκηση με πολλές παραμέτρους που απαιτεί τη συνεργασία της Πολιτείας, των Περιφερειών και των Δήμων. Στη σημερινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ αναμένεται να επανέλθει ως ζήτημα καθώς είναι κοινός τόπος στην τουριστική κοινότητα ότι έχουν γίνει δειλά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των υποδομών σε τοπικό επίπεδο προς όφελος των κατοίκων και των τουριστών.

Οι αναφορές για την ανάγκη μίας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης είναι σίγουρα χρήσιμες. Η βιωσιμότητα στον ελληνικό τουρισμό είναι το μέλλον. Η κλιματική κρίση επίσης, δείχνει πως επηρεάζει τον τουρισμό και πρέπει να υλοποιηθούν δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Όμως στη διαδρομή αυτή μέχρι την επίτευξη των στόχων υπάρχουν προβλήματα που επηρεάζουν τον ελληνικό τουρισμό σήμερα και πρέπει να αντιμετωπιστούν σήμερα. Δεν πρέπει λοιπόν να περνά ο χρόνος με γενικόλογες αναφορές για τα παραπάνω χωρίς να προσδιορίζονται συγκεκριμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκάστοτε προορισμοί για να προωθηθούν άμεσες λύσεις. Για παράδειγμα τα προβλήματα υδροδότησης είναι πολλά σε αρκετούς προορισμούς της χώρας λόγω της λειψυδρίας και οι Δήμοι προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Άλλοι Δήμοι αναζητούν εκτάσεις για νέα πάρκινγκ καθώς ήδη η αυξημένη τουριστική κίνηση από την περυσινή περίοδο έκανε αφόρητες τις μετακινήσεις στην αιχμή της σεζόν. Από την άλλη, ανεπαρκείς είναι σε πολλούς προορισμούς οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας αν συγκριθεί ο αριθμός των υπηρετούντων υγειονομικών με τον αριθμό των επισκεπτών. Παράλληλα, όμως, αργεί ο σχεδιασμός σε κεντρικό επίπεδο εμβληματικών έργων σε προορισμούς που αντιμετωπίζουν μεγάλες ροές τουριστών την καλοκαιρινή περίοδο χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζουν ζητήματα υπερτουρισμού όπως άλλοι προορισμοί στο εξωτερικό καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ένα παράδειγμα άξιο αναφοράς από τη Ρόδο δείχνει πως σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μια άνευ προηγουμένου δυσφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα, λοιπόν, με επίσημο έγγραφο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Ρόδου, Τour Operators απείλησαν τις τουριστικές μονάδες στο Κιοτάρι ότι εάν δεν επιλυθεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα υδροδότησης θα αποσύρουν τους επισκέπτες και ταυτόχρονα θα καταγγείλουν τις συμβάσεις τους.

Οι συνέπειες όλων αυτών των ενεργειών, όπως διαπίστωσε η Δημοτική Επιχείρηση, θα είναι καταστροφικές και ταυτόχρονα άκρως δυσφημιστικές για το τουριστικό προϊόν του νησιού. Παράλληλα, στο έγγραφο επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη ανόρυξης και αξιοποίησης νέων γεωτρήσεων βάσει άρθρου σχετικού Νόμου για κατεπείγουσες ανάγκες στις δημοτικές Ενότητες Αρχαγγέλου και Νότιας Ρόδου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια νερού στις εν λόγω περιοχές. Εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας υπάρχει πτώση της στάθμης των υφιστάμενων γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η απόδοση τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Δημοτική Επιχείρηση ενέκρινε την προσφυγή του Άρθρου Χρήση της διαδικασίας με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και ανέθεσε την κατεπείγουσα αποκατάσταση της βλάβης.

Το παράδειγμα της Ρόδου δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν και άλλου είδους ζητήματα που επιχειρούν να λύσουν οι προορισμοί στο παρά πέντε έναρξης της αιχμής της τουριστικής σεζόν. Είναι μία ευκαιρία πάντως στη σημερινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ να ακούσει ο τουριστικός κόσμος της χώρας την τοποθέτηση του Προέδρου κ. Γιάννη Παράσχη για το ζήτημα αλλά και τη θέση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στο παρελθόν και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά για κορυφαία ζητήματα και προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο τουριστικός τομέας.

Πηγή tornosnews.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.