Τρίτη, 19 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΡεαλισμός και συνεργασία

Ρεαλισμός και συνεργασία

|

Ευρεία σύσκεψη φορέων στην Κω, λήψη αποφάσεων ώστε να πάρει ανάσες το νησί από το συνεχιζόμενο κύμα μεταναστών 

Ευρεία σύσκεψη φορέων για την λήψη αποφάσεων που θα ανακουφίσουν το νησί της Κω από το πρόβλημα των χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Επαρχείο Κω, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου.

Ενδεικτικό της έντασης του προβλήματος, που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο στην διαχείριση και αντιμετώπισή του, με την τοπική κοινωνία να έχει φτάσει στα όρια των αντοχών και των δυνατοτήτων της, είναι το γεγονός ότι αυτήν την ώρα στην Κω εκτιμάται ότι βρίσκονται περί τα 5.500 άτομα.

Η σύσκεψη αποφασίστηκε από τον Περιφερειάρχη, αμέσως μετά την ψήφιση από την Βουλή,  νόμου που δίνει την δυνατότητα στην Περιφέρεια να εκτελεί δαπάνες για την ανακούφιση του μεταναστευτικού. Ο νόμος έλυσε πλέον τα χέρια της Περιφέρειας, ώστε να συνδράμει άμεσα στην προσπάθεια ανακούφισης κατά το δυνατόν των νησιών από το πρόβλημα, αφού η επίλυσή του είναι θέμα κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αποφάσεις

Μετά από διεξοδική συζήτηση του προβλήματος, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να ζητηθεί, η διαδικασία ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων να γίνεται στο εξής και εκτός της Κω, ώστε να υπάρχει άμεση αναχώρησή τους από το νησί. Για το ποσοστό που η ταυτοποίηση θα γίνεται στην Κω, να βρεθεί κτήριο εκτός του πολεοδομικού ιστού της πόλεως Κω.

2. Η Περιφέρεια δεσμεύεται να συνδράμει στην ανακατασκευή και διαμόρφωση του χώρου εκτός πόλεως Κω, όπου θα που διενεργείται η διαδικασία ταυτοποίησης, ο οποίος  θα επιλεγεί από τις Αστυνομικές Αρχές και μόνο.

3. Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές, που με πενιχρά μέσα σηκώνουν το τεράστιο βάρος των μεταναστευτικών ροών, να δώσουν στην Περιφέρεια λίστα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να τους παρασχεθεί η απαραίτητη στήριξη για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους.

4. Να δρομολογηθεί επιχείρηση – σκούπα προκειμένου να απομακρυνθούν παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες από κοινόχρηστους χώρους της πόλης της Κω, πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ποδηλατόδρομους, παραλίες κλπ.

Σημειώνεται ότι άπαντες οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη υιοθέτησαν πλήρως τις θέσεις, τις προτάσεις και τα αιτήματα της Περιφέρειας προς την κυβέρνηση, όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε επιστολή που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος στους εμπλεκόμενους υπουργούς,  στις 20 Απριλίου 2015, για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης (η επιστολή επισυνάπτεται).

Δήλωση

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:  «Είμαστε εδώ σήμερα για να συμβάλουμε στην ανακούφιση του νησιού από ένα πρόβλημα που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Επιβάλλεται  να το προσεγγίσουμε με ρεαλισμό και συνεργαστούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση. Ωστόσο,  η αποφασιστική αντιμετώπιση του φαινομένου παραμένει, σε κάθε περίπτωση, ευθύνη της  κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απουσία της συντεταγμένης πολιτείας με συγκεκριμένο σχέδιο και προϋπολογισμό, εξαντλεί τις φυσικές, πολιτικές και οικονομικές αντοχές των νησιωτικών κοινωνιών. Στους εθελοντές και το φιλότιμο της αυτοδιοίκησης έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες. Εμείς θα υπερβούμε ακόμη μια φορά τα όριά μας και θα  συνδράμουμε οικονομικά στην κατεύθυνση της ανακούφισης των νησιών μας με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί διέξοδο για την κεντρική διοίκηση και τα συναρμόδια Υπουργεία. Αναδεικνύεται πλέον η αδήριτη ανάγκη να αποτελέσουν και οι Περιφέρειες φορείς υποδοχής ευρωπαϊκών πόρων διαχείρισης του μεταναστευτικού, από αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους που δυστυχώς λιμνάζουν στα αζήτητα των Βρυξελλών, όταν τα νησιά μας βουλιάζουν υπό το βάρος του προβλήματος».

Παρουσίες

Στην σύσκεψη στην οποία παρέστη και ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ηλίας Καματερός, έλαβαν μέρος  ο Ταξίαρχος κ. Ευγένιος Κωνσταντίνος, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γεώργιος Γεωργακάκος, ο Διοικητής ΝΑΣ ΚΩ Πλωτάρχης κ. Ιωάννης Καρδαράς, ο Λιμενάρχης κ. Ιωάννης Μισπίνας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Γιώργος Τσάμης, ο Έπαρχος Κω κ. Γιώργος Χαλκιδιός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νικόλαος Τσακίρης, Ευριδίκη Νάκη,  Δημήτρης Χαματζόγλου, Γιάννης Καμπανής, Ειρήνη Σβύνου και Σταύρος Φρούντζας. Από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου συμμετείχαν οι Στέργος Γιαλίζης, Νικόλαος Νασταχανίδης και Δημήτρης Σαράντης,  από τον Εμπορικό Σύλλογο Κω ο κ. Πασχάλης Βρακίδης,  η Πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ. Κωνσταντίνα Σβύνου, και η Πρόεδρος των Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Ελένη Παπαδούλη .

Τον δήμαρχο Κω κ. Γιώργο Κυρίτση εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Δαυίδ Γερασκλής.  Επιπλέον παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Ομάδας Αλληλεγγύης.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λέσβος: 57χρονος ομολόγησε τέσσερις εμπρησμούς ανήμερα Δεκαπενταύγουστου

Ο δράστης έβαλε φωτιές σε χωράφια, σε υπαίθριους χώρους και σε νταλίκα με ζωοτροφές – Επικαλέστηκε αντεκδίκηση και «θολωμένη σκέψη».

Β. Κικίλιας: «Η ασφάλεια των επιβατών είναι αδιαπραγμάτευτη» – Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα στα πλοία

Μετά από παράβαση σε πορθμειακή γραμμή, το Υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά σε εντατικούς ελέγχους και αυστηρές κυρώσεις για τη φόρτωση οχημάτων στα πλοία.

Νάξος – Δαμαριώνας: Μουσικό αφιέρωμα (23/08) στον αξέχαστο Γιώργο Μπίλη (αφίσα)

Ο Σύλλογος Δαμαριωτών τιμά τον αξεπέραστο Γιώργο Μπίλη (Γεώργιο Τσιμπλάκη), τον στιχοπλόκο και συνθέτη της νησιώτικης σάτιρας, με μια βραδιά γεμάτη μουσική και χορό.

Νάξος: 3χρονο αγοράκι κινδύνευσε σε πισίνα ξενοδοχείου

Σώθηκε χάρη στην άμεση παρέμβαση παρευρισκόμενων – Ερωτήματα για την απουσία ναυαγοσώστη και τι προβλέπει ο νόμος.

Σύρος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη «Λευκή Νύχτα» του Σαββάτου 23 Αυγούστου (αφίσα)

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου από τις 19:00 έως τις 24:00 – Ανακοίνωση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Σαβίνα Γιαννάτου & Σπύρος Μάνεσης στο Φεστιβάλ Νάξου, μία μουσική συνάντηση στο Πύργο Μπαζαίου

Την Πέμπτη 21 Αυγούστου, στις 21:30, η διεθνώς καταξιωμένη ερμηνεύτρια και ο ταλαντούχος πιανίστας ενώνουν φωνή και πιάνο σε ένα μοναδικό ταξίδι μελωδιών από τη Μεσόγειο και πέρα.

Επιδόματα χιλιάδων ευρώ στους υπαλλήλους της Βουλής, oι πυροσβέστες στις φλόγες, αλλά εκτός «βαρέων και ανθυγιεινών»

Η Βουλή ενέκρινε επιδόματα έως 4.000€ για τους υπαλλήλους της. Οι εποχικοί πυροσβέστες απαντούν με οργή: «Σας παραδίδουμε στη χλεύη της κοινωνίας».

Νάξος: Η Ελένη Σαλτερή – Γρατσία παρουσιάζει τα δύο νέα της βιβλία στο Δαμαριώνα

Την Κυριακή 24 Αυγούστου στο “Ανδρονίκειο” πολιτιστικό κέντρο, η συγγραφέας προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή βραδιά λογοτεχνίας και διαλόγου.

Καταγγελία για την καταστροφή στο Αλυκό Νάξου: Natura δεν σημαίνει πάρκινγκ

Το Κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» καταγγέλλει την καταπάτηση στο Αλυκό: αυτοκίνητα, κατασκήνωση και σκουπίδια απειλούν το μοναδικό κεδρόδασος και τις αμμοθίνες.

«Το Σκάκι της Μονής»: Ένας θεσμός που ενώνει τη Νάξο για τρίτη χρονιά (photos)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το σκακιστικό τουρνουά του Συλλόγου Μονιατών «Η Τέχνη», με μικρούς και μεγάλους να δίνουν ραντεβού στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μονής.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.