Πέμπτη, 6 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίο"Πηνελόπη Π": Στο δρόμο για την Τουρκία και για σκαρπ (!!!)

“Πηνελόπη Π”: Στο δρόμο για την Τουρκία και για σκαρπ (!!!)

|

“Πηνελόπη Π”.. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς αλήθεια. Ενα από τα αγαπημένα πλοία των παιδικών μας χρόνων. Παιδί του …Αγούδημου, διέσχιζε τις Κυκλάδες και μας μετέφερε από το ένα νησί στο άλλο. Ομως, ο χρόνος είναι ανίκητος και μετά από σχεδόν μία δεκαετία που βρίσκονταν στον κόλπο της Ελευσίνας, έρχεται η στιγμή για το τελευταίο ταξίδι. Προς την Τουρκία, εκεί όπου θα μετατραπεί σε μία άμορφη μάζα σιδερικών (σκαρπ)..

Οπως διαβάζουμε στη σελίδα ellinikiaktoploia.net ” Απομακρύνθηκε οριστικά από τον κόλπο της Ελευσίνας, όπου παρέμεινε για περισσότερο από μία 10ετία, εγκαταλελειμμένο από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ένα από τα σημαντικότερα πλοία της σύγχρονης ελληνικής ακτοπλοΐας.

Πρόκειται για το E/Γ-Ο/Γ «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» (Ν.Π.9906), το οποίο ξεκίνησε το τελευταίο του ταξίδι ρυμουλκούμενο από την Ελευσίνα, το βράδυ της Πέμπτης, 27 Φεβρουαρίου 2025, με προορισμό διαλυτήριο πλοίων της Τουρκίας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο ζωής του.

Η διαδικασία απομάκρυνσης του ενεργοποιήθηκε μετά από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, που διενήργησε ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ.

Nαυπηγήθηκε το 1972 με το όνομα HORSA, στην Γαλλία. Υπήρξε αδελφό πλοίο των “ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ” και “ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟΛΛΩΝ”, τρία πλοία με το χαρακτηριστικό “κράνος του πυροσβέστη”, που ήρθανε στην Ελλάδα και εξυπηρέτησαν, με επιτυχία, γραμμές της ακτοπλοϊας μας. Στην χώρα μας, το “ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α.”, ήρθε στις αρχές του 1992, εξυπηρετώντας την γραμμή Ραφήνα – Άνδρος – Τήνος – Μύκονος, μέχρι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου του 2013. Yπήρξε το αγαπημένο βαπόρι, ιδιαίτερα για τους Ανδριώτες.

Η αρχή του “τέλους” για το «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου του 2013, όταν τέθηκε σε ακινησία στον Λιμένα Ραφήνας, εξαιτίας της παρατεταμένης επίσχεσης εργασίας του πληρώματος και των αξιωματικών για μη καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Στις 18 Ιουνίου 2014, το παροπλισμένο πλοίο βρισκόταν πλέον σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να καταπλεύσει ρυμουλκούμενο από την Ραφήνα στην Ελευσίνα λόγω των ασφαλέστερων συνθηκών για πολύμηνη αγκυροβόληση, κατόπιν σχετικού επείγοντος αιτήματος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας ΑΕ προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν ναυτικό ατύχημα στην Ραφήνα.

Έκτοτε το «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» παρέμενε πλαγιοδετημένο στην πλωτή δεξαμενή «Κρήτη», στον όρμο της Βλύχας, δυτικά του κεντρικού εμπορικού Λιμένα Ελευσίνας, μέχρι την οριστική απομάκρυνσή του.

Τον Φεβρουάριο του 2019, παρουσίασε κλίση και ελήφθησαν από τον Ο.Λ.Ε. ΑΕ όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί πιθανή βύθιση, πιθανή θαλάσσια ρύπανση και ενδεχόμενη πρόκληση ζημιών έναντι τρίτων.

Σε δήλωση του ο Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Ε. ΑΕ, κ. Απόστολος Καμαρινάκης, αναφέρει

«Με την απομάκρυνση του «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α.» συνεχίζεται το έργο για την απελευθέρωση της θαλάσσιας ζώνης του Ο.Λ.Ε. ΑΕ από όλα τα επικίνδυνα πλοία και ναυάγια, που παραμένουν στην περιοχή. Στόχος μας είναι να πάψει η Ελευσίνα να αποτελεί την “πίσω αυλή” του Πειραιά και να ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω ανάπτυξη του Λιμένα Ελευσίνας».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΠΘ: Οι έφηβοι έρμαια της διαδικτυακής παραπληροφόρησης

Έρευνα ΑΠΘ: Χωρίς ειδησεογραφική παιδεία οι έφηβοι, έρμαια της διαδικτυακής παραπληροφόρησης

Τέμπη – Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση

ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Συμμετέχει στην κινητοποίηση της Παρασκευής για τα Τέμπη - Τι αναφέρει στην ενημέρωση

ΔΕΗ Tour Of Hellas 2025: Συναρπαστικές διαδρομές από την Πάτρα στην Αθήνα και… άρωμα Γύρων Γαλλίας – Ιταλίας!

ΔΕΗ Tour Of Hellas 2025: Συναρπαστικές διαδρομές από την Πάτρα στην Αθήνα (2-6 Απριλίου), 2 world tour ομάδες και… άρωμα Γύρων Γαλλίας – Ιταλίας!

Πάρος: Αυξήσεις εσόδων σε καταλύματα και εστίαση

Αυξήσεις εσόδων σε καταλύματα και εστίαση σημειώθηκαν στην Πάρο - Ποια περίοδο και τι αναφέρει ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Μπιζάς

Σαντορίνη – Αμοργός: Σε αποδρομή η σεισμική ακολουθία

Μικρή η πιθανότητα επανέναρξης του φαινομένου, ωστόσο οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν τις διεργασίες του υπεδάφους στη Σαντορίνη

ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου: Απαγόρευση απόθεσης αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Σύρου έως την Κυριακή 9 Μαρτίου

Απαγόρευση απόθεσης αποβλήτων από ιδιώτες έως την Κυριακή 9 Μαρτίου - Τι αναφέρει ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Σύρος – ITB: Προβολή της “Αρχόντισσας” ως αυθεντικός και ποιοτικός προορισμός

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για τη συμμετοχή του στην ITB του Βερολίνου - Τι αναφέρει η κα Χριστιάννα Πάπιτση

Attica Group: Στο δρόμο για την .. ανακύκλωση το “Κρήτη ΙΙ”

Το «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» πουλήθηκε και αναχωρεί από την ντάνα της Ελευσίνας για τα διαλυτήρια και για ανακύκλωση. - Η τιμή πώλησής του

Πρόταση Ημέρας: Πίτσα “λευκή¨ με μανιτάρια και … μπροκολίνα

Μία άλλη πίτσα. Μας έρχεται από την Ιταλία με την αρωγή του "Γαστρονόμου" και βασίζεται στο "λευκό"

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διώξεις σε 100 υπόπτους για απάτη (!!!)

Ασκήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και αφορούν την εκταμίευση ποσού 2,9 εκατ. ευρώ με βάση πλαστές αιτήσεις.

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Καστράκι: Πωλείται ακίνητο με μικρή αυλή κοντά στη θάλασσα

Ακίνητο πωλείται στο Καστράκι - Διαθέτει αυλή και είναι σε απόσταση .. αναπνοής από τη θάλασσα (δείτε εντός πληροφορίες)

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Υπόθεση “Blue Horizon”: Ποινές κάθειρξης 12 και 7 ετών σε Υπαρχο και Πλοίαρχο για το θάνατο του Αντώνη Καργιώτη

Θάνατος Αντώνη Καργιώτη: Πολυετείς ποινές στους καταδικασθέντες - Απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής της ποινής έως την εκδίκαση της έφεσης

Τέμπη – Νάξος: Χιλιάδες κατέκλυσαν την πλατεία Μανδηλαρά, ανατριχίλα όταν ακούστηκαν τα ονόματα των θυμάτων (video – photos)

Χωρίς προηγούμενo η πρωτοφανής σημερινή (28/02) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νάξο για την τραγωδία των Τεμπών (δείτε φωτογραφίες και video)

Φιλώτι: Η σημασία του εθίμου των κουδουνάτων και το .. παράπονο

Τι είναι οι Κουδουνάτοι για τους κατοίκους του Φιλωτίου - Η αναφορά στη κτηνοτροφία και τη παράδοση