Παρασκευή, 30 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑιγαίο"Γαλάζιοι Πρεσβευτές": Τι είναι το πρόγραμμα και η σχέση με μαθητές Αμοργού,...

“Γαλάζιοι Πρεσβευτές”: Τι είναι το πρόγραμμα και η σχέση με μαθητές Αμοργού, Σχοινούσας

|

Νέους «δρόμους» για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος φιλοδοξεί να δώσει το πρόγραμμα των «Γαλάζιων Πρεσβευτών», μια συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της ναυτασφαλιστικής εταιρείας Hellenic Hull.

Το πρόγραμμα «Γαλάζιοι Πρεσβευτές», που άρχισε να υλοποιείται πιλοτικά τον Δεκέμβριο του 2023, «αγκαλιάζει» μαθητές δημοτικών σχολείων από τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, προσφέροντάς τους μία μοναδική ευκαιρία να μάθουν για το μέλλον της θάλασσας, της ναυτιλίας και της αλιείας, καθώς επίσης και για την πολιτιστική διαχείριση των ωκεανών και τη βιοποικιλότητα.

Οι μικροί μαθητές από νησιά όπως η Θάσος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, η Λέσβος, η Ικαρία, οι Φούρνοι, η Σκύρος, η Ρόδος, η Κάλυμνος, η Αμοργός, οι Λειψοί, το Καστελλόριζο, οι Αρκοί, η Κεφαλονιά, το Μεγανήσι, η Αντίπαρος, η Σχοινούσα, η Σίκινος, η Γαύδος, η Θύμαινα, η Νίσυρος, η Σάμος, η Ανάφη, η Χίος, η Σκόπελος και η Μήλος, έχουν την ευκαιρία να γίνουν οι πρεσβευτές του μέλλοντος για την προστασία της θάλασσας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με βάση πέντε πυλώνες: Προστασία Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, Ναυτιλία και Ναυτιλιακές Υπηρεσίες, Αλιεία και Βιοποικιλότητα, Θαλάσσιος Τουρισμός και Πολιτιστική Διαχείριση των Ωκεανών, καθώς και Ψηφιακές Δεξιότητες για τη Γαλάζια Οικονομία. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές, σε συνεργασία με τους καθηγητές και τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρακολουθούν διαλέξεις και συμμετέχουν σε διαδραστικά εργαστήρια, καλλιεργώντας κριτική σκέψη, συνεργασία και δημιουργικότητα.

Το πρόγραμμα δεν περιορίζεται μόνο στη θεωρία. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν μέσα από καλλιτεχνικές εκθέσεις ζωγραφικής με θέμα τη θάλασσα και τη γαλάζια ανάπτυξη, αλλά και να συμμετάσχουν σε ψηφιακές δραστηριότητες, με έμφαση στη μείωση του ψηφιακού χάσματος, ακολουθώντας τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030.

Με περισσότερες από 20 ώρες διαδικτυακής διδασκαλίας και εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες αποκτούν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ηγηθούν του μέλλοντος της γαλάζιας οικονομίας.

Η διάδραση αυτή με την ψηφιακή τεχνολογία, σε συνδυασμό με τις διαλέξεις των ειδικών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και φορείς όπως το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο και το Παγκόσμιο Φόρουμ Ναυτιλίας, εμπλουτίζει την εμπειρία των μαθητών και των φοιτητών, δίνοντάς τους πρόσβαση σε γνώση και εμπειρίες από κορυφαίους ειδικούς του κλάδου.

Το 2024, το πρόγραμμα συνεχίζει την πορεία του, επεκτείνοντας το δίκτυό του και προσφέροντας αυτή τη μοναδική εμπειρία σε ακόμη περισσότερα σχολεία και νησιά. Στόχος, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, είναι οι νέες γενιές να γίνουν οι πρεσβευτές της γαλάζιας ανάπτυξης, μεταφέροντας το μήνυμα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη Γαύδο έως τη Σαμοθράκη, και από τους Αρκιούς έως το Μεγανήσι.

Η συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Hellenic Hull, δημιουργεί μια «γέφυρα» που συνδέει τη γνώση με την πράξη, δίνοντας στους μαθητές τα εφόδια για να αγαπήσουν τον τόπο τους και να ανακαλύψουν τις απεριόριστες ευκαιρίες που μπορεί να τους προσφέρει η θάλασσα. Πρόκειται για μια ολιστική και διαδραστική εκπαιδευτική εμπειρία που δίνει φτερά στη νέα γενιά των «Γαλάζιων Πρεσβευτών», οι οποίοι θα ηγηθούν της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας και θα προστατεύσουν τον αστείρευτο πλούτο των θαλασσών μας.

Γι’ αυτό και οι διοργανωτές φορείς καλούν όσα σχολεία επιθυμούν, να αποτελέσουν μέρος της κοινότητας των «Γαλάζιων Πρεσβευτών» και να αναλάβουν να διαδώσουν το μήνυμα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βιώσιμης αξιοποίησης των ωκεανών, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Νάξος – Μικρή Βίγλα (Παναγία Παρθένος): Ένα πανηγύρι πίστης, παράδοσης και μνήμης (φωτογραφίες)

Μια ιερή τελετουργία στη βραχονησίδα της Παρθένου γεμάτη συγκίνηση, ιστορία και προσφορά – Στη μνήμη του Αντώνη Σαλτερή (προεστού)

Νάξος – Περιβάλλον: “Δρω και Δημιουργώ!”, παιδική δράση με φαντασία και οικολογική συνείδηση

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου προσκαλεί μικρούς φίλους το Σάββατο 31 Μαΐου σε μια γιορτή για τη Γη, με παιχνίδια, φυτέματα και ιστορίες.

Η φωνή της κοινωνίας δεν είναι αντίπαλος. Είναι σύμμαχος

Η διαβούλευση, η δημόσια ενημέρωση και οι ανοιχτές συζητήσεις δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για κοινωνική συναίνεση

Νάξος: Αδιαθεσία 79χρονης επιβάτιδας σε ταχύπλοο, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο

Άμεση κινητοποίηση των αρχών και του ΕΚΑΒ μετά από λιποθυμικό επεισόδιο επιβάτιδας εν πλω – Η 79χρονη αλλοδαπή βγήκε αυθημερόν από το Νοσοκομείο

Αίγυπτος: Κλείνει το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά;

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Κλείνει και δημεύεται η περιουσία της με απόφαση δικαστηρίου

Με τον Πρωθυπουργό θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας

Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τις Περιφέρειες

Νάξος – Φιλώτι: Εγκρίθηκε η αντικατάσταση περίφραξης με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ

Μετά τον ηλεκτροφωτισμό LED, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενισχύει ξανά τον αθλητισμό στην ορεινή Νάξο, εγκρίνοντας νέα παρέμβαση στο γήπεδο Φιλωτίου – Έπεται και το νέο Κλειστό Γυμναστήριο

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 30 Μαΐου

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι στην Οία (περιοχή Μύλοι)

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Τραγωδία στο λιμάνι της Νάξου: 70χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή εν πλω

Πολωνός επιβάτης τουριστικού σκάφους υπέστη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – Κατέληξε στο Νοσοκομείο Νάξου παρά τις άμεσες προσπάθειες διάσωσης

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή