Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑιγαίο«Πόλεμος» για την τσιπούρα και το ενδεχόμενο ... ατυχήματος

«Πόλεμος» για την τσιπούρα και το ενδεχόμενο … ατυχήματος

|

Σκηνή πρώτη ανοικτά της Καλύμνου: ένα ελληνικό ψαροκάικο βρίσκεται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, έχει ρίξει ήδη τα δίχτυα, είναι 6 το πρωί της περασμένης Τρίτης και οι έλληνες ψαράδες περιμένουν την ψαριά τους. Ξαφνικά προβάλλει από το πουθενά μια τουρκική ακταιωρός, πλησιάζει απειλητικά το ελληνικό ψαροκάικο, έρχεται καταπάνω στους έλληνες ψαράδες με σειρήνα σαν… ασθενοφόρο.

Οι Τούρκοι τούς λένε να φύγουν, γιατί (άκουσον άκουσον) βρίσκονται σε τουρκικά ύδατα. Οι έλληνες ψαράδες, συνηθισμένοι από τέτοια, ειδοποιούν με τους ασυρμάτους τους το Λιμενικό. Ενα σκάφος του πλησιάζει, η τουρκική ακταιωρός φεύγει, αφού πρώτα με επικίνδυνους ελιγμούς απείλησε, προκάλεσε.

Σκηνή δεύτερη, έξω από το Φαρμακονήσι: τούρκοι ψαράδες με κάλυψη μιας τουρκικής ακταιωρού ψαρεύουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Οι Τούρκοι που προστατεύονται από την ακταιωρό, που μοιάζει περισσότερο με πολεμικό πλοίο παρά με πλοίο του Λιμενικού, συνεχίζουν να ψαρεύουν την ψαριά που ανήκει σε έλληνες ψαράδες. Τότε συμβαίνει το απροσδόκητο. Η τουρκική ακταιωρός παρενοχλεί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εκτελούσε αποστολή αναγνώρισης τριών τουρκικών αλιευτικών που βρίσκονταν παράνομα εκεί.

Οι τούρκοι ψαράδες αποθρασύνονται, αρχίζουν και αυτοί τους επικίνδυνους ελιγμούς. Τότε οι άνδρες του Λιμενικού για την αποφυγή ατυχήματος αναγκάζονται να ρίξουν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς. «Μας πυροβολήσατε; Θα απαντήσουμε», είπε αμέσως από την άλλη μεριά του Αιγαίου ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Κίνδυνος ατυχήματος και στη θάλασσα

Η Τουρκία στήνει σκηνικό έντασης ή ακόμα και θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Οχι μόνο στον ουρανό του Αιγαίου, αλλά και στη θάλασσα. Αλλωστε, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι έλληνες επιτελείς, ότι τα περισσότερα ατυχήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο, οι περισσότερες απειλές και προκλήσεις, από τη θάλασσα ξεκινούν. Κανείς στο ελληνικό Πεντάγωνο δεν ξεχνά την κρίση του Μαρτίου του ΄87 με το «Πίρι Ρέις», εν συνεχεία με το «Χόρα», με το «Σισμίκ», με τα Ιμια και προσφάτως με το «Oruc Reis». Ολες οι κρίσεις από τη θάλασσα του Αιγαίου ξεκινούν. Αυτός είναι ο λόγος που το Πολεμικό Ναυτικό έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα και μονάδες του περιπολούν σε όλο το Αιγαίο.

Το σκηνικό έντασης στήνεται με τούρκους ψαράδες, με την «κάλυψη» των τουρκικών ακταιωρών που σπεύδουν δήθεν να προστατεύσουν τους τούρκους αλιείς, οι οποίοι ψαρεύουν όμως παρανόμως εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγάλος, τόσο που ανάγκασε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να αποστείλει επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και να του επισημάνει τους κινδύνους με αφορμή το πρόσφατο σοβαρότατο περιστατικό στο Φαρμακονήσι, αλλά και να ζητήσει πλέον να υποβληθούν κυρώσεις υπό τη μορφή απαγόρευσης της εισαγωγής αλιευμάτων από την Τουρκία σε κράτη – μέλη της ΕΕ.

Στην επιστολή ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η συχνά επιθετική στάση από πλευράς τούρκων αλιέων όχι μόνο εναντίον σκαφών του ΛΣ, αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων ελλήνων αλιέων. Με δυο λόγια, ζητεί να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις για τις οποίες είχε εδώ και καιρό αποφασίσει η ΕΕ και βρίσκονται ακόμα πάνω στο τραπέζι.

1.436 παραβιάσεις των χωρικών υδάτων

Ενώ η προσοχή της κοινής γνώμης στρέφεται κυρίως στον ουρανό του Αιγαίου, στο FIR Αθηνών με τις τουρκικές παραβιάσεις και τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, τις υπερπτήσεις και τις εικονικές αερομαχίες, συνήθως δεν παρατηρούμε τι γίνεται στη θάλασσα.

Τον χρόνο που πέρασε υπήρξαν (σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ) 1.436 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων όχι μόνο από τουρκικά πολεμικά αλλά και από ακταιωρούς. Πιο πυκνές γίνονται οι παραβιάσεις σε περιόδους ψαρέματος, είτε της τσιπούρας και της κωλοχτύπας (δηλαδή τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) είτε άλλων ψαριών σε τουριστικούς μήνες, όπως ο Αύγουστος (έγιναν 205 παραβιάσεις μόνο σε αυτόν τον μήνα). Σε όλες αυτές τις προκλήσεις το Πολεμικό Ναυτικό σε συνεργασία με το Λιμενικό επενέβη. Αλλες φορές οι Τούρκοι υποχώρησαν και απομακρύνθηκαν, άλλες όμως όχι (κυρίως σε περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών) και τότε ήταν που το Λιμενικό βρέθηκε στην ανάγκη να ρίξει προειδοποιητικές βολές.

Ο «πόλεμος» της μαύρης τσιπούρας, που απλώνεται τούτη την εποχή μέρα με τη μέρα σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο και που προκάλεσε ήδη στο παρελθόν θερμό επεισόδιο στα Ιμια, στήνεται από την Αγκυρα για να γκριζάρει όλο και περισσότερες περιοχές, νησίδες και βραχονησίδες στην εσχατιά του Αιγαίου, που προκλητικά λέει πως δεν ανήκουν στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Τα ΝΕΑ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Aegean Air: Ιστορικές επιδόσεις το 2024, ισχυρή εκκίνηση και στρατηγική ανάπτυξης για το 2025

Αύξηση επιβατικής κίνησης, ενίσχυση στόλου και επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες χαρακτηρίζουν την πορεία της AEGEAN, σύμφωνα με την παρουσίαση του CEO Δ. Γερογιάννη.

Ο «Τυφώνας» που καθαρίζει τις ελληνικές ακτές – Μια θαλάσσια αποστολή ελπίδας και αλλαγής

Με 17,8 εκατομμύρια σκουπίδια λιγότερα, το επιχειρησιακό πλοίο του Ιδρύματος Λασκαρίδη ταξιδεύει από νησί σε νησί για να αποκαταστήσει το φυσικό μας περιβάλλον και να δώσει νέα πνοή στις παραλίες της Ελλάδας.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Παγώνουν, τι είπε ο Κικίλιας από τη Σύρο (video)

Η μείωση των λιμενικών τελών συγκράτησε το μεταφορικό κόστος. Αποφεύχθηκαν αυξήσεις έως και 15%, ύστερα από τις πρωτοβουλίες του υπουργού Nαυτιλίας. Πίνακας με παραδείγματα

Ανδρος: Η Μονή Παναχράντου εγκαινιάζει τη μόνιμη συλλογή «Τέχνης Φυλακτήριον»

Ένας νέος πνευματικός και καλλιτεχνικός θεσμός με τη συμμετοχή 46 σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, στην καρδιά της μοναστικής ζωής.

Δραματικές ελλείψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ: Στο «κόκκινο» τα νησιά ενόψει καλοκαιριού (video)

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους σε Κυκλάδες και ηπειρωτικές περιοχές λόγω αδυναμίας 24ωρης λειτουργίας των ασθενοφόρων.

Κώδικα Αυτοδιοίκησης: Ενίσχυση γονεϊκότητας και κοινωνικής πολιτικής από τους δήμους

Επιδοτήσεις έως 3.000€ για κάθε γέννηση, στήριξη εκπαιδευτικών και δομών υγείας φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Ζητείται αναδρομική ισχύς για αδικημένες οικογένειες.

Ανάσα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Μειώσεις μέσω λιμενικών τελών ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας

Μεσοσταθμική μείωση 3,2% και σημαντικές εκπτώσεις για οικογένειες υπόσχεται η κυβέρνηση, με στόχο πιο προσιτά ταξίδια στα νησιά για το 2025.

Η 10η γενιά Pokémon εμπνέεται από τις Κυκλάδες

Η θρυλική σειρά Pokémon φαίνεται να στρέφει το βλέμμα της στο Αιγαίο, αντλώντας έμπνευση από το κυκλαδίτικο τοπίο και τις θαλάσσιες μετακινήσεις μεταξύ νησιών.

Σίφνος – Κινητές Ιατρικές Μονάδες: Ολιστική Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το τριήμερο 8-10 Μαΐου

Δωρεάν εξετάσεις από 12 ειδικότητες, σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και πρόγραμμα πρόληψης πτώσεων για άτομα άνω των 65 ετών – Μόνο ηλεκτρονικά τα ραντεβού.

Κίνα: Από την ανάβαση με ιδρώτα, στην άνεση με κυλιόμενες σκάλες

Στην Κίνα, ένα φιλόδοξο έργο μεταμορφώνει την παραδοσιακή ανάβαση στο βουνό Lingshan, ύψους 1.500 μέτρων, με την εγκατάσταση κυλιόμενων σκαλών που επιτρέπουν στους επισκέπτες να φτάσουν στην κορυφή με άνεση.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο