Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

|

Με σοβαρά κενά σε άκρως νευραλγικές ιατρικές ειδικότητες παραμένουν οι μονάδες ΕΣΥ της νησιωτικής Ελλάδας, παραμονές της έναρξης της τουριστικής σεζόν και της μεγάλης εξόδου της πασχαλινής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας τα νησιά αναμένεται να γεμίσουν με επισκέπτες. Το νοσοκομείο της Κω παραμένει χωρίς παθολόγο, όπως και το νοσοκομείο Σαντορίνης, και στο κέντρο υγείας της Τήνου για τον ίδιο λόγο τα παθολογικά περιστατικά εξετάζονται από παιδίατρο. Στο νοσοκομείο Νάξου ουσιαστικά δεν λειτουργεί χειρουργικός τομέας, αφού υπηρετούν μόλις ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος, ενώ στο νοσοκομείο Λευκάδας τα χειρουργικά περιστατικά εξυπηρετούνται με υπερπροσπάθεια του ελάχιστου προσωπικού και με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία. Και για άλλη μια χρονιά, παραμονές καλοκαιριού, μεγάλα νησιά όπως η Μύκονος, η Σάμος και η Πάρος καλύπτονται με μόνο ένα ασθενοφόρο.

Αυτά είναι ορισμένα από τα κενά που κατέγραψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝστο πλαίσιο έρευνας για την υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων και του ΕΚΑΒ των νησιών. Οπως σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, «Πάσχα ενόψει, ξεκινάει η τουριστική σεζόν, τα νησιά μας θα γεμίσουν κόσμο, τουρίστες και ντόπιους, και όμως η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των νησιών και του ΕΚΑΒ παραμένουν ιδιαιτέρως προβληματικές και επισφαλείς. Προκηρύξεις γίνονται, αλλά κανείς υγειονομικός δεν ενδιαφέρεται. Και όποιος αποφασίζει να πάει σε υγειονομική μονάδα νησιού να δουλέψει, παραιτείται γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα».

Οπως προέκυψε από την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο Κυθήρων, που καλύπτει τις ανάγκες περίπου 4.000 μόνιμων κατοίκων του νησιού, υπηρετούν μόνο ένας επικουρικός παθολόγος, ένας παιδίατρος, ένας καρδιολόγος, ένας χειρουργός και ένας ακτινολόγος. Στο νοσοκομείο Κω δεν υπηρετεί παθολόγος και, παρά τις πολλές προκηρύξεις θέσης για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, δεν εκφράζεται ενδιαφέρον από γιατρούς.

Το νοσοκομείο Σύρου (νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες) δεν έχει νευρολόγο και ψυχίατρο και τους ενηλίκους ψυχικά ασθενείς εξετάζει παιδοψυχίατρος. Από τους δύο νεφρολόγους ο ένας συνταξιοδοτείται, υπάρχουν μόλις τρεις παθολόγοι, ενώ πρόβλημα παρατηρείται και στην κάλυψη με νοσηλευτικό προσωπικό της ογκολογικής υπομονάδας που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία.

Στο νοσοκομείο Νάξου, εκτός από τα προβλήματα στον χειρουργικό τομέα, η μονάδα έχει μόνο έναν ακτινολόγο, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να κάνει αξονικές δέκα ημέρες τον μήνα.

Στο Κέντρο Υγείας Τήνου υπηρετούν μόνο ένας παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος και ένας οδοντίατρος και στο Κέντρο Υγείας Αμοργού, ένας καρδιολόγος και τέσσερις νοσηλευτές. Το νοσοκομείο Σαντορίνης δεν έχει παθολόγο, γενικό γιατρό, μικροβιολόγο, ακτινολόγο.

Στα Επτάνησα

Στο νοσοκομείο Κέρκυρας, σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται στην παθολογική κλινική, όπου υπηρετούν δύο μόνιμοι παθολόγοι και ένας παθολόγος με μπλοκάκι. Στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα υπηρετεί ένας μόνιμος ακτινολόγος τον οποίο επικουρούν τρεις γιατροί με μπλοκάκι, ενώ για τις γνωματεύσεις των εξετάσεων επιστρατεύεται και ο ιδιωτικός τομέας. Στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς, τον έναν παθολόγο βοηθούν ένας γιατρός με μετακίνηση από κέντρο υγείας και ένας παθολόγος με μπλοκάκι, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Ζακύνθου από τον προσεχή μήνα θα μείνει με έναν νεφρολόγο, ενώ το νοσοκομείο Λευκάδας υπάρχουν μέρες που μένει ακάλυπτο στον χειρουργικό τομέα λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού αναισθησιολόγων και χειρουργών.

Η στελέχωση του ΕΚΑΒ
Οσον αφορά τη στελέχωση του ΕΚΑΒ στα νησιά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι η εικόνα με τις ελλείψεις παραμένει η ίδια με τα προηγούμενα χρόνια. «Το ΕΚΑΒ με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες, ακόμη και την 24ωρη λειτουργία ενός και μόνου ασθενοφόρου, σε νησιά όπως Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Ανδρος και Λέρος. Το ίδιο γίνεται στα μεγαλύτερα νησιά (Χίος, Κως, Σαντορίνη) για τη λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου. Παρά ταύτα επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια και κάποιες ημέρες του μήνα δεύτερο. Τουλάχιστον ας συνεχιστεί και φέτος η κάλυψη των νησιών με Μοτοσικλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος. Και τονίζει: «Προβληματισμός λοιπόν και λήψη μέτρων εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό μας προϊόν που είναι ο τουρισμός και για να αποκτήσουν ασφαλή υγειονομική κάλυψη που δικαιούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών μας».

Πηγή kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)