Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

|

Με σοβαρά κενά σε άκρως νευραλγικές ιατρικές ειδικότητες παραμένουν οι μονάδες ΕΣΥ της νησιωτικής Ελλάδας, παραμονές της έναρξης της τουριστικής σεζόν και της μεγάλης εξόδου της πασχαλινής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας τα νησιά αναμένεται να γεμίσουν με επισκέπτες. Το νοσοκομείο της Κω παραμένει χωρίς παθολόγο, όπως και το νοσοκομείο Σαντορίνης, και στο κέντρο υγείας της Τήνου για τον ίδιο λόγο τα παθολογικά περιστατικά εξετάζονται από παιδίατρο. Στο νοσοκομείο Νάξου ουσιαστικά δεν λειτουργεί χειρουργικός τομέας, αφού υπηρετούν μόλις ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος, ενώ στο νοσοκομείο Λευκάδας τα χειρουργικά περιστατικά εξυπηρετούνται με υπερπροσπάθεια του ελάχιστου προσωπικού και με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία. Και για άλλη μια χρονιά, παραμονές καλοκαιριού, μεγάλα νησιά όπως η Μύκονος, η Σάμος και η Πάρος καλύπτονται με μόνο ένα ασθενοφόρο.

Αυτά είναι ορισμένα από τα κενά που κατέγραψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝστο πλαίσιο έρευνας για την υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων και του ΕΚΑΒ των νησιών. Οπως σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, «Πάσχα ενόψει, ξεκινάει η τουριστική σεζόν, τα νησιά μας θα γεμίσουν κόσμο, τουρίστες και ντόπιους, και όμως η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των νησιών και του ΕΚΑΒ παραμένουν ιδιαιτέρως προβληματικές και επισφαλείς. Προκηρύξεις γίνονται, αλλά κανείς υγειονομικός δεν ενδιαφέρεται. Και όποιος αποφασίζει να πάει σε υγειονομική μονάδα νησιού να δουλέψει, παραιτείται γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα».

Οπως προέκυψε από την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο Κυθήρων, που καλύπτει τις ανάγκες περίπου 4.000 μόνιμων κατοίκων του νησιού, υπηρετούν μόνο ένας επικουρικός παθολόγος, ένας παιδίατρος, ένας καρδιολόγος, ένας χειρουργός και ένας ακτινολόγος. Στο νοσοκομείο Κω δεν υπηρετεί παθολόγος και, παρά τις πολλές προκηρύξεις θέσης για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, δεν εκφράζεται ενδιαφέρον από γιατρούς.

Το νοσοκομείο Σύρου (νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες) δεν έχει νευρολόγο και ψυχίατρο και τους ενηλίκους ψυχικά ασθενείς εξετάζει παιδοψυχίατρος. Από τους δύο νεφρολόγους ο ένας συνταξιοδοτείται, υπάρχουν μόλις τρεις παθολόγοι, ενώ πρόβλημα παρατηρείται και στην κάλυψη με νοσηλευτικό προσωπικό της ογκολογικής υπομονάδας που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία.

Στο νοσοκομείο Νάξου, εκτός από τα προβλήματα στον χειρουργικό τομέα, η μονάδα έχει μόνο έναν ακτινολόγο, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να κάνει αξονικές δέκα ημέρες τον μήνα.

Στο Κέντρο Υγείας Τήνου υπηρετούν μόνο ένας παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος και ένας οδοντίατρος και στο Κέντρο Υγείας Αμοργού, ένας καρδιολόγος και τέσσερις νοσηλευτές. Το νοσοκομείο Σαντορίνης δεν έχει παθολόγο, γενικό γιατρό, μικροβιολόγο, ακτινολόγο.

Στα Επτάνησα

Στο νοσοκομείο Κέρκυρας, σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται στην παθολογική κλινική, όπου υπηρετούν δύο μόνιμοι παθολόγοι και ένας παθολόγος με μπλοκάκι. Στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα υπηρετεί ένας μόνιμος ακτινολόγος τον οποίο επικουρούν τρεις γιατροί με μπλοκάκι, ενώ για τις γνωματεύσεις των εξετάσεων επιστρατεύεται και ο ιδιωτικός τομέας. Στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς, τον έναν παθολόγο βοηθούν ένας γιατρός με μετακίνηση από κέντρο υγείας και ένας παθολόγος με μπλοκάκι, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Ζακύνθου από τον προσεχή μήνα θα μείνει με έναν νεφρολόγο, ενώ το νοσοκομείο Λευκάδας υπάρχουν μέρες που μένει ακάλυπτο στον χειρουργικό τομέα λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού αναισθησιολόγων και χειρουργών.

Η στελέχωση του ΕΚΑΒ
Οσον αφορά τη στελέχωση του ΕΚΑΒ στα νησιά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι η εικόνα με τις ελλείψεις παραμένει η ίδια με τα προηγούμενα χρόνια. «Το ΕΚΑΒ με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες, ακόμη και την 24ωρη λειτουργία ενός και μόνου ασθενοφόρου, σε νησιά όπως Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Ανδρος και Λέρος. Το ίδιο γίνεται στα μεγαλύτερα νησιά (Χίος, Κως, Σαντορίνη) για τη λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου. Παρά ταύτα επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια και κάποιες ημέρες του μήνα δεύτερο. Τουλάχιστον ας συνεχιστεί και φέτος η κάλυψη των νησιών με Μοτοσικλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος. Και τονίζει: «Προβληματισμός λοιπόν και λήψη μέτρων εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό μας προϊόν που είναι ο τουρισμός και για να αποκτήσουν ασφαλή υγειονομική κάλυψη που δικαιούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών μας».

Πηγή kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτο δρομολόγιο του “HIGHSPEED 4” για την Αμοργό στις 15 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση για έκτακτο δρομολόγιο από τον δήμο Αμοργού

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

“Μια βραδιά κάτω από την ελιά 2025”: Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου συνδέει γαστρονομία, μουσική και παράδοση (αφίσα)

Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» (1–3 Οκτωβρίου 2025) στη Νάξο συνδυάζει γαστρονομία, μουσική και παράδοση με διεθνείς σεφ και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

«Τι είναι αγάπη;» – Διαδραστικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στη Νάξο

Η Κατερίνα Γαβαλά και η θεατρική ομάδα Φ.Α.Κ.Α. φέρνουν στη σκηνή του Ιάκωβου Καμπανέλλη μια εμπειρία καρδιάς

Big Bag: Ο απόλυτος οδηγός για τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά υλικών

Το Big Bag αποτελεί την πιο αξιόπιστη και πρακτική λύση για αποθήκευση και μεταφορά υλικών. - Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας