Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠΟΕΔΗΝ - ΕΚΑΒ: Στην Τήνο στρατιωτικοί αρνήθηκαν εγγράφως να κάνουν διακομιδές

ΠΟΕΔΗΝ – ΕΚΑΒ: Στην Τήνο στρατιωτικοί αρνήθηκαν εγγράφως να κάνουν διακομιδές

|

Το χάος που επικρατεί στα νησιά αναφορικά με τις διακομιδές ασθενών περιγράφει σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος τονίζοντας οτι δεν υπάρχει καμία βελτίωση στις διακομιδές με την εμπλοκή ενστόλων μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα τεράστια κενά με «επιστράτευση» ενστόλων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “η κυβέρνηση με την ΠΝΠ επιχείρησε να βελτιώσει την κατάσταση στις διακομιδές, μετακινώντας προσωρινά προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις ως οδηγούς ασθενοφόρων για να καλύψει τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ.

Ένα μήνα μετά η κατάσταση ελάχιστα βελτιώθηκε στα νησιά. Όχι από ένστολους, αλλά από μετακινήσεις διασωστών του ΕΚΑΒ. Στα μεγάλα τουριστικά νησιά δεν υπάρχει καμία ενίσχυση των τομέων του ΕΚΑΒ με ένστολους”.

Συνεχίζει λέγοντας πως “ο στόχος για δύο ασθενοφόρα τη βάρδια δεν επετεύχθη” ενώ “στους σταθμούς του ΕΚΑΒ στα νησιά δεν εμφανίσθηκε κανείς ένστολος”.

Προσθέτει ότι για ένα μήνα (20 Ιουλίου με 20 Αυγούστου) ενισχύθηκαν με μοτοσικλέτες ταχείας ανταπόκρισης η Σύρος, η Νάξος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κως και η Τήνος. Ωστόσο, όπως τονίζει “παρ’ όλες τις παρεμβάσεις δεν επιτευχθεί ο στόχος στα νησιά των δύο ασθενοφόρων ανά βάρδια όλο το 24ωρο”.

Και συνεχίζει: “Ένστολοι μετακινήθηκαν με φύλλα πορείας σε κέντρα υγείας κατ’ εφαρμογή της ΠΝΠ που δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στις διακομιδές στις περιοχές ευθύνης τους. Σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει ΕΚΑΒ.

Οι διακομιδές γίνονται από τα Κέντρα Υγείας. Με την εμπλοκή των ενστόλων στις διακομιδές των Κέντρων Υγείας δημιουργήθηκαν περισσότερα προβλήματα παρά λύθηκαν”.

Προσθέτει οτι “λόγω πυρκαγιών δεν εμφανίσθηκε κανείς πυροσβέστης στα Κέντρα Υγείας για διακομιδές και πολύ σωστά. Εμφανίσθηκαν με φύλλα πορείας μόνιμοι οπλίτες (ΕΠΟΠ) οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με διακομιδές. Εκπαιδεύθηκαν λίγες ώρες σε μία ημέρα από στελέχη του ΕΚΑΒ. Τι να μάθουν σε μία ημέρα;

Όταν παρήλθε ο πρώτος μήνας αντικαταστάθηκαν από το Στρατό από άλλους μόνιμους οπλίτες που επίσης δεν γνωρίζουν από διάσωση. Πάνω δηλαδή που πήγαιναν οι πρώτοι κάτι να μάθουν, αντικαταστάθηκαν”.

«Αρνήθηκαν να κάνουν διακομιδές χωρίς να γνωρίζουν»

Ο κ. Γιαννάκος συμπληρώνει πως “οι μόνιμοι οπλίτες αισθάνονται ανασφάλεια να κάνουν διακομιδές χωρίς να γνωρίζουν.

Στην Τήνο οι δύο ένστολοι του πολεμικού ναυτικού που επιλέχθηκαν να κάνουν διακομιδές αρνήθηκαν εγγράφως στο Πολεμικό Nαυτικό προβάλλοντας τη μη γνώση στις διακομιδές και τώρα προσπαθούν να βρουν άλλους για να επιχειρούν δύο ασθενοφόρα το Δεκαπενταύγουστο.

Στο δεύτερο ασθενοφόρο το πλήρωμα θα αποτελείται από δύο άσχετους από διάσωση. Ενας ενστολος και ένας υπάλληλος του Κέντρου Υγείας. Ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας και ετοιμάζουν καταγγελία.

Οι αργίες των ενστόλων ως διασώστες δεν πληρώνονται από το Στρατό και διαμαρτύρονται για το πρόγραμμα υπηρεσίας. Με τη ΠΝΠ στις διακομιδές εμπλέκεται το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό”.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, “έχει γίνει διακομιδή ασθενούς με ασθενοφόρο τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής της ΠΝΠ στο Κεντρο Υγείας Πλωμαρίου Λέσβου που το πλήρωμα ήταν ένας ένστολος και μία συνάδελφος γενικών καθηκόντων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Ήδη υπάρχουν δικηγόροι ασθενών που ζητάνε στοιχεία για τις διακομιδές τους για να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Ποιός πληρώνει τα έξοδα την αγωνία των επαγγελματιών υγείας των Κεντρων Υγείας που αναγκάζονται να κάνουν διακομιδές; Δεν καλύπτονται νομικά γι αυτή τη δουλειά”.

Περιγράφοντας την κατάσταση σήμερα αναφέρει οτι:

“σε Σαντορίνη, Μύκονο και Πάρο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε 24 ωρη βάση και κάποιες λίγες ημέρες το μήνα επιχειρεί και δεύτερο ασθενοφόρο πρωί και απόγευμα.

Στην Σάμο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο το 24ωρο και δεύτερο κάποιες ημέρες πρωί και απόγευμα.

Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου μετακινήθηκαν 4 ένστολοι και επιχειρεί ένα ασθενοφόρο το 24ωρο με τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Δηλαδή πλήρωμα στο ασθενοφόρο είναι ένας ένστολος και ένας οποιασδήποτε ειδικότητας επαγγελματίας υγείας.

Στη Τήνο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο το 24ωρο και προσπαθούν να επιχειρεί και δεύτερο το Δεκαπενταύγουστο με ενστόλους όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Στην Χίο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση και τις μισές ημέρες του μήνα επιχειρεί και δεύτερο. Στο Κέντρο Υγειας Πυργίου και το Περιφερειακό Ιατρείο Βολισσού έχουν ενταχθεί ένστολοι για βοήθεια (3 εως 4) με έκθεση σε κίνδυνο για τους ενστόλους και το υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας που κάνουν διακομιδές χωρίς να γνωρίζουν”.

Πηγή: tvxs.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.