Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΠΝΑι - Ρόδος: Σε εξέλιξη οι εργασίας στο φράγμα Κρητηνίας (video)

ΠΝΑι – Ρόδος: Σε εξέλιξη οι εργασίας στο φράγμα Κρητηνίας (video)

|

Με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Φράγματος Κρητηνίας, έργο σημαντικό για ολόκληρη τη Ρόδο.

Σήμερα το έργο, προϋπολογισμού 12.000.000,00 €, είναι σε πλήρη εξέλιξη ενώ η εργοταξιακή ανάπτυξη βρίσκεται σε πυρετώδεις ρυθμούς, αφού πληθώρα χωματουργικών μηχανημάτων «οργώνει» την περιοχή. Έχει ολοκληρωθεί το οριζόντιο στραγγιστήριο και έχουν εκκινήσει πλέον οι εργασίες κατασκευής του κυρίως σώματος του Φράγματος. Επιπλέον σε χώρο εντός των ορίων του έργου εκτελούνται εργασίες παραγωγής υλικών (φίλτρων και άλλων) που πρόκειται να ενσωματωθούν στο έργο.

Το Φράγμα Κρητηνίας κατασκευάζεται στον χείμαρρο Λίνερο, περίπου 2,50km πριν την εκβολή του στη θάλασσα πλησίον του οικισμού της Κρητηνίας. Η κατασκευή του έργου έχει σκοπό τη δημιουργία ταμιευτήρα ωφέλιμης χωρητικότητας 2.100.000,00m3 περίπου για την εξυπηρέτηση αρδευτικών αναγκών 3.000,00 στρεμμάτων και υδροδοτικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η οδός που συνδέει την Κάμειρο με τον Έμπωνα και διέρχεται περιφερειακά του Φράγματος, συνολικού μήκους περί των 7.000,00m και η οποία περιλαμβάνει πλήθος τεχνικών κατασκευών για την απορροή των ομβρίων υδάτων. Η οδός αυτή εξυπηρετεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά και άλλους διερχόμενους οδηγούς οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο την χρησιμοποιούν. Επιπλέον, έχει μειώσει σημαντικά το χρόνο της διαδρομής προς τον Έμπωνα ενώ αποτελεί και μία εναλλακτική σε σχέση με την επαρχιακή Έμπωνα – Καλαβαρδών.

Η κατασκευή του έργου θα επιλύσει το υπάρχον σήμερα έντονο πρόβλημα αρδευτικού νερού στην συγκεκριμένη αγροτική περιοχή και υδροδοτικές ανάγκες της ευρύτερης και θα συμβάλει καθοριστικά στην εντατικοποίηση της γεωργίας , αύξηση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου καθώς και την αύξηση του απασχολούμενου με τη γεωργία και την κτηνοτροφία πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή.

Το έργο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους που εξασφάλισε η σημερινή Περιφερειακή Αρχή για να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, λόγω του υψηλού κόστους και κατασκευάζεται από την ανάδοχο ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΣΜΙΛΗ Α.Τ.Ε. – ΕΡΓΟΡΟΗ Α.Τ.Ε.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο υπεγράφη σύμβαση ανάθεσης για την εκπόνηση της προμελέτης που αφορά στα έργα κατασκευής αρδευτικού δικτύου στην Κρητηνία, ώστε παράλληλα με την ολοκλήρωση του Φράγματος να προχωρά και η κατασκευή του δικτύου που θα πηγαίνει το πολύτιμο νερό του στους γεωργούς που το έχουν ανάγκη.

Πρόκειται για ένα έργο κρίσιμης σημασίας, το οποίο θα καταστήσει λειτουργικό το Φράγμα της Κρητηνίας. Η αρδευόμενη έκταση που θα εξυπηρετείται από το αρδευτικό δίκτυο είναι περίπου χίλια διακόσια (1.200) στρέμματα. Το αρδευτικό δίκτυο θα υδροδοτείται από τον ταμιευτήρα του φράγματος Κρητηνίας. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστούν όλα τα απαιτούμενα συνοδά έργα (δεξαμενή αποθήκευσης νερού, αντλιοστάσια κ.α.) που ενδεχομένως θα απαιτηθούν, με σκοπό την τροφοδοσία και την ολοκληρωμένη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με το έργο:
«Στην Κρητηνία της Ρόδου, το ομώνυμο φράγμα, ένα ακόμα έργο από αυτά που όλοι πίστευαν ότι δεν θα γινόταν ποτέ, ένα από τα πιο ξεχασμένα και ταλαιπωρημένα έργα, βρίσκεται σε σταθερή πορεία υλοποίησης. Μετά από τρεις δεκαετίες κουβέντας και αποτυχημένων προσπαθειών, ταυτίστηκε και αυτό, στη συνείδηση του κόσμου με την πολιτική των παραμυθιών και ανέξοδων “θα”.

Είμαστε οι μόνοι που δεν εγκαινίασαν το Φράγμα της Κρητηνίας και οι μόνοι που το κατασκευάζουν. Με την ολοκλήρωσή του θα είναι πλήρως λειτουργικό. Τηρούμε στο ακέραιο τις υποσχέσεις μας. Το χαμόγελο στο πρόσωπο των κατοίκων της περιοχής, όταν μας λένε ότι ακόμα δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι το έργο προχωρά, είναι για μας η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Η αίσθηση που σου δίνει η προώθηση λύσεων σε χρόνια ζητήματα, είναι πραγματικά αναντικατάστατη!»

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΔΙΕΚ Νάξου: Εως και αύριο (04/10) οι εγγραφές για τη νέα χρονιά

Ενημερωτικό δελτίο για τις εγγραφές της Β' φάσης στις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στο ΔΙΕΚ Νάξου για το τρέχον έτος κατάρτισης - Οι νέες ειδικότητες και η καταλυτική ημερομηνία

Εκλογές 2023: Τροπολογία ανοίγει η δυνατότητα εναλλαγής θητείας δημάρχων

ΥΠΕΣ: Με τροπολογία ανοίγει η δυνατότητα εναλλαγής θητείας δημάρχων κατά τη διάρκεια δημοτικής περιόδου

Εκλογές 2023 – Μ. Καπίρης: Περί λειψυδρίας, τα λάθη σχεδιασμού και οι λύσεις

Αρθρο του υποψήφιου Μιχάλη - Νεκτάριου Καπίρη για την λειψυδρία με τίτλο " Λειψυδρία: Λάθη -Ανυπαρξία σχεδιασμού και λύσεις"

Μ. Πολυκρέτη: “θα ήθελα να δω τη Νάξο στο μέλλον ως έναν προορισμό που θα συνδυάζει την παράδοση και τον πολιτισμό με την πρόοδο...

Η πολιτιστική πρωτοβουλία "Μια βραδιά κάτω από την ελιά", εμπνεύστρια της οποίας είναι η επιχειρηματίας Μαρία Πολυκρέτη, για άλλη μία χρονιά προσέφερε στους παρευρισκόμενους, για τρεις ημέρες, μοναδικές εμπειρίες με επίκεντρο το βίωμα, τα ακούσματα αλλά και τα συναισθήματα.

SKY Express: 50% έκπτωση στη μετακίνηση των Δικαστικών Αντιπροσώπων

Η εταιρεία προσφέρει έκπτωση 50% σε όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους και ένα συνοδό μέλος στις πτήσεις εσωτερικού

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Απέκτησε …επώνυμο και λέγεται “ΑΠ.Α.Σ. – ΤΕRRANAXIA!”

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια έχει αποκτήσει τον ιδανικό συμπαίκτη, την TERRANAXIA Property Development και το όνομά του πλέον είναι ΑΠΑΣ Terranaxia

Νάξος – AlterShops: Ζητείται προσωπικό για το κατάστημα

Ζητείται προσωπικό για το κατάστημα ALTERSHOPS στη Νάξο

Donoussa Trail Running: Στις 21 Οκτωβρίου ξανατρέχουμε στη Δονούσα!

Εξι ημέρες για το κλείσμο των εγγραφών. Σπεύσατε! - Τα δεδομένα στα δρομολόγια των πλοίων και η εκπτωπτική πολιτική

Βίβλος – Σπ. Σκάρκος: Αποκαλυπτήρια προτομής και η αναφορά στον Αργύρη Σοφικίτη

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Τριπόδων Σπύρος Σκάρκος μιλάει για τον Αργύρη Σοφικίτη

Εκλογές 2023: Καθορίστηκε εκλογική αποζημίωση υπαλλήλων

Καθορίστηκε η εκλογική αποζημίωση υπαλλήλων που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.