Σε νέα αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Κυκλάδων από την 1η Ιουλίου 2025, ορίστηκε η Έλλη Χωριανοπούλου, μέχρι πρότινος Έπαρχος Μήλου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου. Η επιλογή της έγινε αρχικά δεκτή με συγχαρητήρια, ωστόσο τις τελευταίες ώρες συνοδεύεται από κριτική και δημόσιο προβληματισμό, ιδίως για την περιβαλλοντική της στάση και την προηγούμενη θητεία της ως διευθύντρια της Πολεοδομίας Μήλου.
Η ίδια, μέσω ανάρτησής της, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Περιφερειάρχη, δηλώνοντας:
«Ο ορισμός μου ως Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Κυκλάδων μου προκαλεί συγκίνηση αλλά και μεγάλη ικανοποίηση. Είναι ένας δύσκολος τομέας, με δυνατότητες για μεγάλη προσφορά. Είμαι υπερήφανη που είμαι ήδη μέλος αυτής της ομάδας και μπορώ να προσφέρω το δικό μου όραμα».
Η κριτική για τον πολεοδομικό της ρόλο
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» και του δημοσιογράφου Σταύρου Παπαντωνίου φέρνει στο φως έντονη κριτική για τον νέο ρόλο της, εστιάζοντας στην πολεοδομική πολιτική της Μήλου υπό την ευθύνη της και στις δημόσιες τοποθετήσεις της υπέρ ελαστικών περιορισμών στην εκτός σχεδίου δόμηση.
Η κ. Χωριανοπούλου έχει υποστηρίξει πως μπορούν να εκδίδονται άδειες σε “τυφλά” οικόπεδα προ του 2003, πρακτική που –κατά την «Καθημερινή»– εφαρμόστηκε κατά κόρον στα νησιά Μήλος, Κίμωλος, Σίφνος και Σέριφος, με συνέπεια την υπερδόμηση σε περιοχές που δέχονται ήδη μεγάλη τουριστική πίεση.
Η υπόθεση Σαρακήνικο και η στάση στο ΣτΕ
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην υπόθεση της τουριστικής δόμησης στο Σαρακήνικο, για την οποία η Πολεοδομία Μήλου είχε εκδώσει όρους δόμησης χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την Πάτμο, που ενίσχυσε τον έλεγχο της εκτός σχεδίου δόμησης, η κ. Χωριανοπούλου φέρεται να εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητηθεί από το ΥΠΕΝ νομοθετική παρέμβαση υπέρ της “συνέχισης” της εκτός σχεδίου δόμησης.
Η θέση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη γραμμή της Περιφέρειας, όπως εκφράζεται και από τον ίδιο τον κ. Χατζημάρκο, ο οποίος αρνείται την ύπαρξη υπερτουρισμού και κάνει λόγο για «συνωστισμό» μόνο στη διάρκεια της θερινής περιόδου.
Περιβάλλον και ανάπτυξη σε σταυροδρόμι
Η τοποθέτηση της κ. Χωριανοπούλου έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την περιβαλλοντική ισορροπία στα νησιά είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας καλεί σε στροφή προς βιώσιμες πολιτικές, ενώ ο κατασκευαστικός και τουριστικός τομέας ζητά διατήρηση της “ευελιξίας” στην αξιοποίηση γης.
Η νέα Αντιπεριφερειάρχης καλείται να διαχειριστεί έναν από τους πιο κρίσιμους και ευαίσθητους τομείς της Περιφέρειας: έναν τομέα στον οποίο η γραμμή ανάμεσα στην ανάπτυξη και την υποβάθμιση είναι λεπτή – και διαρκώς υπό αμφισβήτηση.