Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠΝΑΙ - Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Απόφαση όπου ζητά την αποκατάσταση της ισονομίας

ΠΝΑΙ – Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Απόφαση όπου ζητά την αποκατάσταση της ισονομίας

|

Την κατάθεση εισήγησης στο Υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή της Οδηγίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνει τη δυνατότητα επαναφοράς από 1ης Ιανουαρίου 2025 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, με απόφαση που έλαβε σήμερα, στην δια ζώσης συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου.

Από τη συνεδρίαση αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η αδήριτη ανάγκη αποκατάστασης της ισονομίας, της δικαιοσύνης και της ιστορικής αδικίας, με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η κατάργηση των οποίων από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από 1ης Ιανουαρίου 2018, οπότε άρχισε να ισχύει, έπληξε καίρια την ανταγωνιστικότητα των νησιών, πολύ περισσότερο λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων στα χρόνια που ακολούθησαν, με κορυφαία την πανδημία, την ενεργειακή και την πληθωριστική κρίση που εκτόξευσαν την ακρίβεια και το κόστος ζωής στα νησιά.

Σημειωτέον ότι ο δρόμος για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών έχει ανοίξει, με την πρόταση Οδηγίας, όπως υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, Ecofin, στις 7 Δεκεμβρίου του 2021, η οποία κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης που ήταν ο εισηγητής του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση, τόνισε ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών, που υιοθετήθηκε για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της νησιωτικότητας και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης, αποτελεί δικαίωμα και όχι προνόμιο των νησιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων υπογράμμισε ότι ουδέποτε το Περιφερειακό Συμβούλιο εγκατέλειψε την διεκδίκηση της επαναφοράς του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών που παρείχε ισονομία, επικαλούμενος τις κατά καιρούς αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Σώμα από το 2016, τονίζοντας ότι η διεκδίκησή του ήταν πάντα πάνω από κομματικές γραμμές. Υπογράμμισε επίσης ότι το μεταφορικό ισοδύναμο που θεσπίστηκε ως αντιστάθμισμα, ουδέποτε μπόρεσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στο πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία και η κοινωνία των νησιών.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε ότι «ουδέποτε κατεβάσαμε και δεν θα κατεβάσουμε ποτέ τη σημαία της διεκδίκησης», ενώ με πολύ σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στα γεγονότα του 2015 και στην παράδοση του ΦΠΑ των νησιών στους δανειστές από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθύμισε ότι με έγγραφό του προς τους δανειστές, στις 21 Ιουνίου 2015 και με “εργαλείο” τον κοινωνικό αυτοματισμό για να προλειανθεί το έδαφος της κατάργησης, ο τότε Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επικαλέστηκε την προώθηση της δικαιοσύνης (promotefairness) και τον εξορθολογισμό των εξαιρέσεων (streamlineexemptions) για να αιτιολογήσει την πρότασή του στον τότε Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-ClaudeJuncker, για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

“Αυτό που έγινε το 2015 ήταν ντροπή, όχι μόνο επειδή τα νησιά αδικήθηκαν, αλλά γιατί στοχοποιήθηκαν, κακοποιήθηκαν, κυνηγήθηκαν, κατασυκοφαντήθηκαν. Ήταν η αθλιότερη αξιοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ” ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Η απόφαση που ομοφώνως εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, έχει ως εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου διεκδικώντας ίσες ευκαιρίες στην ανταγωνιστικότητα, η οποία πλήττεται λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της περιοχής, ζητά την αποκατάσταση της ισονομίας με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Ζητάμε την εφαρμογή των πολιτικών που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει, δίνοντας στα κράτη – μέλη της τη δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ.

Ζητάμε την εφαρμογή του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα επαναφοράς των συντελεστών από την 01-01-2025, σύμφωνα με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2022/542 του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2022.»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.