Με 30 εκθέτες από 14 νησιά συμμετείχε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών που διεξάγεται στην νοτιοανατολική Ευρώπη και δεν είναι άλλη από την foodexpo που φιλοξενείται στο metropolitan expo στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι την έκθεση που άνοιξε τις πύλες της στις 8 του μήνα εγκαινίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας ενώ παραβρέθηκαν και αρκετοί πρέσβεις ξένων χωρών που είχαν προσκληθεί. Στην έκθεση παραβρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης Φιλήμονας Ζαννετίδης ο οποίος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με όλους τους παραγωγούς που φιλοξενούνται στο περίπτερο της περιφέρειας.
Αμέσως μετά ακολούθησε το γαστρονομικό δρώμενο της Περιφέρειάς μας που τίμησαν με την παρουσία τους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων με τους Γιώργο Καββαθά, Γιάννη Κλούβα και Σταύρο Ζουρούδη οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αξία των τοπικών παραγόμενων προϊόντων και την εισαγωγή τους στο μενού των επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων με τους εξαιρετικούς σεφ υπό τον Νίκο Χριστοφόρου παρουσίασε νοτιοαιγαιοπελαγίτικες νοστιμιές, που είχαν ετοιμάσει από τα προϊόντα των παραγωγών μας τα οποία παρουσιάστηκαν στην έκθεση. Ειδικότερα η λέσχη συμμετείχε στο Mediterranean Food Stage, στο πλαίσιο των live cooking shows με θεματική «The Greek Food Τour», γευστικά τοπικά εδέσματα από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει η ατμόσφαιρα από μυρωδιές των νησιών μας και τα νοστιμότατα εδέσματα να τα γευτούν οι παρευρισκόμενοι επισκέπτες.
Η έκθεση έκανε δυναμική αρχή το Σάββατο, 8 Μαρτίου, προσελκύοντας χιλιάδες επαγγελματίες από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών . Χιλιάδες decision makers από επιχειρήσεις της Λιανικής, της Μαζικής Εστίασης, της Φιλοξενίας και του Χονδρεμπορίου από την Ελλάδα και 1.000 Hosted Buyers από 80+ χώρες από όλο τον κόσμο συνάντησαν 1.300 Έλληνες και ξένους εκθέτες με πάνω από 50.000 ανώτερης ποιότητας και διατροφικής αξίας Τρόφιμα και Ποτά.
Επέλεξαν ανάμεσα σε κλασικούς κωδικούς που έχουν δυναμική παρουσία στο ράφι, προϊόντα που έχουν αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς, τρόφιμα που βελτιώνουν τη διάθεση και την υγεία, ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ, παγκόσμιες γεύσεις εμπνευσμένες από την πολιτισμική πολυμορφία της σύγχρονης εποχής αλλά και προτάσεις που πρεσβεύουν τις αειφόρες πρακτικές παραγωγής.
Η πρώτη ημέρα της FOOD EXPO αποτέλεσε το εφαλτήριο για σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, με τους επισκέπτες να επικεντρώνονται στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεών τους. Η παράλληλη έκθεση ΟΕΝΟΤΕLIA, παρουσίασε 200 παραγωγούς και διανομείς εκλεκτών οίνων και παραδοσιακών αποσταγμάτων, ενισχύοντας την εμπειρία των επισκεπτών.
Η δεύτερη ημέρα της FOOD EXPO 2025 συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον, προσελκύοντας πλήθος επαγγελματιών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα της ημέρας, εκτός από συζητήσεις και networking στα περίπτερα των εκθετών, ήταν γεμάτο και από ενημερωτικές δράσεις, γαστρονομικές παρουσιάσεις και εμπνευσμένες συζητήσεις, αναδεικνύοντας τη δυναμική του κλάδου τροφίμων και ποτών.