Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠΝΑι - Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες

ΠΝΑι – Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες

|

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώθηκαν για το 2023 οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τα κατά τόπους Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Directs).

Συγκεκριμένα, στη Ρόδο το απόγευμα της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου, στον δέκατο κατά σειρά σταθμό των δράσεων, διοργανώθηκε ανοικτή εκδήλωση για τους πολίτες με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» στην αίθουσα συνεδριάσεων «Γ.Β. Καραγιάννης» του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου και επικεντρώθηκε στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, στην αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στις προσδοκίες των κατοίκων της από την ΕΕ και στον βιώσιμο τουρισμό.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης στάθηκε στην αποστολή της ΕΕ σήμερα, με τις προκλήσεις των πολυεπίπεδων ταυτόχρονων κρίσεων και τις Ευρωπαϊκές Εκλογές σε έξι μήνες. Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και Δήμαρχος Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης αναφέρθηκε στα “ευρωπαϊκά” βήματα της Χάλκης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα μικρό νησί στον δρόμο προς την πρόοδο, ενώ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου έκανε λόγο για την αναπτυξιακή στρατηγική της μεγαλύτερης νησιωτικής περιφέρειας της χώρας.

Ακολούθως, η υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Εύη Γεωργίτση παρουσίασε ορισμένα έργα ζωτικής σημασίας για το Νότιο Αιγαίο που έχουν πραγματοποιηθεί με την αρωγή της ΕΕ. Τέλος, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΕΛΚ) ανέπτυξε τις πολιτικές Συνοχής της Ένωσης και τη σημασία που έχουν οι περιφέρειες για την ΕΕ, αλλά και τις προκλήσεις που θέτουν τα τόσα πολλά διαφορετικά γεωγραφικά, εθνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τον βιώσιμο τουρισμό στα νησιωτικά συμπλέγματα, με τη συμμετοχή του επίκουρου καθηγητή Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Σωτήρη Βαρελά και σε συντονισμό του δημοσιογράφου Χάρη Ντιγριντάκη. Οι ομιλητές παρέθεσαν επιτυχημένα παραδείγματα του παρόντος και του πρόσφατου μέλλοντος που υιοθετήθηκαν και από άλλες περιοχές ή σε μεγαλύτερη κλίμακα, ανέλυσαν τις δυσκολίες της βιωσιμότητας στον τουρισμό που εντάθηκαν ή προέκυψαν από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν και δημιουργούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διάλογο με τους παρευρισκόμενους πολίτες στην αίθουσα.

Εργαστήρια και συζήτηση 

Το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε εργαστήριο για τους δημοσιογράφους των τοπικών και περιφερειακών μέσων. Στο πρώτο μέρος ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης τόνισε τη σπουδαιότητα των ευρωπαϊκών ζητημάτων στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς και το πόσο σημαντική είναι η ψήφος όλων στις επερχόμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Η επικεφαλής του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου Φιλία Παπασάββα αναφέρθηκε στη διαρκή παρουσία του Κέντρου στα Δωδεκάνησα και πώς διευκολύνει την επικοινωνία των πολιτών με την Ένωση, ενώ η υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Εύη Γεωργίτση επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο του “Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για τη δημοκρατία”.

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου έμφαση δόθηκε στα θέματα, τα εργαλεία και στις πρακτικές του ευρωπαϊκού ρεπορτάζ. Η υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του ΕΚ Ελβίρα Φόρτε αναφέρθηκε στις σύγχρονες μεθόδους πραγματοποίησης του ευρωπαϊκού ρεπορτάζ, ο υπεύθυνος Κοινωνικών Δικτύων του Γραφείου του ΕΚ Σταύρος Σαμουηλίδης τόνισε το βαθμό που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη της κοινής γνώμης για τα σύγχρονα ευρωπαϊκά ζητήματα, ενώ μαζί με την Εύη Γεωργίτση παρουσίασαν τις υπηρεσίες και τα εργαλεία που θέτουν στη διάθεση των δημοσιογράφων το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή, τόσο σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο όσο και εξ αποστάσεως

Παράλληλα, το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε τελετή απονομής των διπλωμάτων του προγράμματος Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS) σε τρία σχολεία της Ρόδου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατά το σχολικό έτος 2022-2023, από τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του ΕΚ Χάρη Κούντουρο και από τον υπεύθυνο Κοινωνικών Δικτύων και Ιστοσελίδας του Γραφείου του ΕΚ Σταύρο Σαμουηλίδη.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Πολιτισμού: “Κίτρινη” κάρτα στο project των 30 εκατ. ευρώ στο Ξενία Κύθνου

Το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε «φρένο» σε τμήμα της πρότασης της Xenia Kythnos – Δεν εγκρίθηκαν οι υπόσκαφες κατασκευές λόγω αλλοίωσης του τοπίου

Σύρος: Στρατηγικός σχεδιασμός για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και ψηφιακή πολιτιστική σύνδεση

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επενδύει στον ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό με δράσεις για City Breaks, εναλλακτικές μορφές και καινοτόμα πολιτιστική ενημέρωση με κάρτα QR

Νάξος – 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου “Παρά θίν’ αλός”: Ανοίγει αυλαία με δύο δυνατές παραστάσεις (αφίσα)

Ο «Πινόκιο» και «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα» σηματοδοτούν την έναρξη του φετινού φεστιβάλ θεάτρου – Τοπικές θεατρικές ομάδες ανεβάζουν τον πήχη!

Στην “ATTICA GREEN EXPO 2025” το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

θα παρουσιαστούν οι περιβαλλοντικές δράσεις του Δ.Λ.Τ. Θήρας, μέσα από φωτογραφικό υλικό, βίντεο και ενημερωτικά έντυπα

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Διπλή συνεδρίαση την Τετάρτη 28 Μαΐου

Κατά την πρώτη συνεδρίαση θα συζητηθεί ένα θέμα και κατά τη δεύτερη δεκαέξι.

Φολέγανδρος: Μία ανάσα από την απόκτηση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

Ένα σημαντικό βήμα για τον βιώσιμο τουριστικό σχεδιασμό του νησιού – Σύνδεση με το Εθνικό Παρατηρητήριο και στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης

Αμοργός – Αιγιάλη: Οικογενειακό εστιατόριο ζητάει μάγειρα για την καλοκαιρινή περίοδο

Οικογενειακό εστιατόριο στην Αιγιάλη προσφέρει διαμονή και φιλικό περιβάλλον – Θέση πλήρους απασχόλησης για σεζόν Ιούνιος–Οκτώβριος

ΕΣΚ Κυκλάδων – Final-4 U14: Η καρδιά του αναπτυξιακού μπάσκετ χτυπά στο “ΔΑΚ Νάξου”

Πανναξιακός, Περιστεριώνας Τήνου, ΑΟ Μυκόνου και Μαρπησσαϊκός διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή το Σαββατοκύριακο 24-25 Μαΐου στο «Δημήτρης Περιστεράκης»

Ξεκινά η εκπαίδευση των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας για το 2025

Από 31 Μαΐου έως 24 Ιουνίου η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση νέων εθελοντών σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση – Μέσω πλατφόρμας και με φυσική παρουσία

Μανώλης Κρητικός: Παγκόσμιοι δείκτες διακυβέρνησης και η Ελλάδα

Με τους παγκόσμιους δείκτες διακυβέρνησης (Global Governance Indicators, GGI) των Ντ. Κάουφμαν (Natural Resource Governance Institute and Brooking Institute) και A. Κράι (World Bank Development Research Group), όπως και με άλλους διεθνείς δείκτες θα κρίναμε μια κυβερνητική θητεία;

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Λύγισε στη Νίκαια ο Πανναξιακός AOK – Έμεινε εκτός National League 1

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια και το εντυπωσιακό πρώτο μέρος, ο Πανναξιακός ηττήθηκε από τον Ιωνικό με 67-61 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των playoffs, χάνοντας το εισιτήριο για την άνοδο

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.