Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠΝΑΙ: Εγκρίθηκε και εκδόθηκε το ΦΕΚ του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας

ΠΝΑΙ: Εγκρίθηκε και εκδόθηκε το ΦΕΚ του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας

|

Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 6269/Β΄/13-11-2024) η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, της υπ’ αρ. 74/27-6-2024 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, η οποία αφορά στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο νέος ΟΕΥ,  που τροποποιείται για πρώτη φορά από το 2015 προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και απαιτήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος, ενσωματώνει στις οργανωτικές δομές του  σύγχρονα, πρωτοπόρα για την Αυτοδιοίκηση εργαλεία ανάπτυξης, ενώ οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αναβαθμίζονται και προσαρμόζονται στις σημερινές υπηρεσιακές και κοινωνικές ανάγκες.

Με το επίπεδο περιφερειακής συνείδησης στο Νότιο Αιγαίο να βρίσκεται στον ανώτερο βαθμό,  ο νέος ΟΕΥ,  αποτυπώνει τις λειτουργίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως ενιαίας οντότητας και ανοίγει νέες προοπτικές εξέλιξης για το ανθρώπινο δυναμικό της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την πολεμική που δέχθηκε ο νέος ΟΕΥ την περίοδο κατά την οποία εισήχθη στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς συζήτηση και έγκριση, κανένας φορέας ή συλλογικότητα, από εκείνους που με καταγγελίες και υπομνήματα είχαν καταφερθεί κατά του σχεδίου του νέου μοντέλου διοίκησης της Περιφέρειας, το οποίο ελέγχθηκε για τη νομιμότητά του, δεν άσκησε το εκ του νόμου προβλεπόμενο δικαίωμα της προσφυγής κατά της απόφασης έγκρισής του.

Στα αξιοσημείωτα του νέου ΟΕΥ είναι το γεγονός ότι η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θέτει ως κυρίαρχο στοιχείο του τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.  Για πρώτη φορά στην Ελλάδα φορέας έχει την ολιστική προσέγγιση της φέρουσας ικανότητας τόσο ως προς το ανθρωπογενές όσο και ως προς το φυσικό περιβάλλον, με την δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Αειφόρου Ανάπτυξης και Καινοτομίας, ως επιτελικής μονάδας,  η οποία ενσωματώνει ξεχωριστή Διεύθυνση Παρακολούθησης Φέρουσας Ικανότητας , Διεύθυνση Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας, Τμήμα Καινοτομίας και  Δεδομένων, καθώς και Γραφεία Κλιματικής Ουδετερότητας,   τα οποία θα παρακολουθούν τη λειτουργία της Περιφέρειας ως προς το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα,  σύμφωνα με τον στόχο της ΕΕ περί κλιματικής ουδετερότητας, για τη σταδιακή μείωση του ως το έτος 2050, απαντώντας εμπράκτως στη μεγάλη πρόκληση και στα διακυβεύματα στην εποχή της κλιματικής κρίσης.

Επίσης, στο πλαίσιο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Κρίσης (PROTECT) δημιουργούνται τέσσερα (4) Τμήματα, Στρατηγικού Σχεδιασμού & Συνεργασιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και Επιχειρησιακού Συντονισμού Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, με τα αντίστοιχα Γραφεία Υποστήριξης.

Μια ακόμη καινοτομία που εισάγει ο νέος ΟΕΥ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η δημιουργία Μονάδας Τεκμηρίωσης (Data Center) η οποία θα συλλέγει όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα της λειτουργίας ολόκληρης της Περιφέρειας και του Περιβάλλοντός της, ώστε να γίνεται η σωστή τεκμηρίωση των στρατηγικών της Περιφέρειας και για να αποτιμάται επιστημονικά η επιτυχία κάθε στρατηγικής απόφασης, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα κράτη.

Με τον νέο ΟΕΥ επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή διασύνδεση και η παρακολούθηση της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας με τη διαμόρφωση μιας ενιαίας κουλτούρας και αυτό γίνεται με το Οργανωτικό Δίκτυο Μονάδων Υποστήριξης που είναι ταυτόσημο παντού και με την ταυτόχρονη ψηφιακή δικτύωση της Περιφέρειας. Ειδικότερα, όλες οι υπηρεσίες, ασχέτως του τομέα που υπηρετούν, διατρέχονται από ένα ενιαιοποιημένο δίκτυο υποστήριξης των εσωτερικών τακτικών και περιοδικών αναγκών τους, που αποτελείται από τις μονάδες Υποστήριξης. Το οριζόντιο αυτό επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας, αποτελεί τον θεμελιώδη και συγχρονισμένο μηχανισμό που καλλιεργεί την ταυτότητα ενός ενιαίου Οργανισμού.

Συστήνεται Γενική Διεύθυνση Οικονομικών που σήμερα δεν υπάρχει, καθώς και Γενική Διεύθυνση Ψηφιακής Λειτουργίας, ακριβώς γιατί αυτοί οι δύο οριζόντιοι τομείς είναι θεμελιώδεις για την αποτελεσμάτικοτητα του φορέα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Αλέξανδρος Καλαμπόγιας η τρίτη φετινή μεταγραφή

Ο 22χρονος γκαρντ με εμπειρία από Ίκαρο Καλλιθέας και Ηλιούπολη ενισχύει την ομάδα της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Αύγουστος 2025: Ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία σύμφωνα με το Copernicus

Καύσωνες στην Ευρώπη και την Ασία, εκατοντάδες θάνατοι στην Ισπανία και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία – «Επείγουσα η μείωση εκπομπών», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Γ. Πολυχρονάκος: «Τα νησιά σώζονται από τους ανθρώπους τους – Η Κυβέρνηση απαξιώνει την νησιωτικότητα» (video)

Ο Γ. Πολυχρονάκος μιλά για τον τουρισμό, τα προβλήματα υποδομών, το μεταφορικό ισοδύναμο και τις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ

Καθολική Εκκλησία: Ο Carlo Acutis, ο πρώτος «millennial» άγιος της Βρετανίας

Ο 15χρονος που έφυγε πρόωρα από λευχαιμία και έμεινε γνωστός ως «ο influencer του Θεού», αγιοποιήθηκε πανηγυρικά στο Βατικανό.

Αναβάθμιση του λιμένα Ρίβα στη Θηρασιά, προμελέτη από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

Στόχος η βελτίωση της προσβασιμότητας και η ανάπτυξη της Θηρασιάς με έργα που θα επιτρέψουν τον ελλιμενισμό περισσότερων σκαφών και την ταυτόχρονη προσέγγιση δύο ακτοπλοϊκών πλοίων.

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ενισχύεται με νέο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Σημαντικές προσθήκες σε Γενική Ιατρική, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Τμήμα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του νησιού.

Αναβαθμίσεις σε σχολικές μονάδες της Σύρου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Παρεμβάσεις μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» και άλλων πόρων, με στόχο ασφαλή και λειτουργικά σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Γιώργος Λεονταρίτης: «Η μείωση ΦΠΑ πρέπει να ισχύσει και για τις Κυκλάδες»

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ζητά επανεξέταση της απόφασης για τον ΦΠΑ στα νησιά, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αφορά την οικονομία και τη νησιωτικότητα, όχι τον πληθυσμό ή τη γεωγραφία.

Γιώργος Χατζημάρκος: «Ιστορική δικαίωση για τα νησιά η μείωση ΦΠΑ – Συνεχίζουμε τον αγώνα για όλους»

Μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σχολιάζει τα μέτρα για ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα.

Νάξος – Δήμος: Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για τις εργασίες στο αεροδρόμιο

Καθυστερήσεις στις πληρωμές οδήγησαν σε διακοπή εργασιών – Ζητήματα με αγωγούς και κτηριακές υποδομές επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.