Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠΝΑΙ - Χατζημάρκος: "Η αυθαίρετη δόμηση είναι… ελληνικό άθλημα και όχι μόνο...

ΠΝΑΙ – Χατζημάρκος: “Η αυθαίρετη δόμηση είναι… ελληνικό άθλημα και όχι μόνο των νησιωτών”

|

Με την δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την παράταξη της μειοψηφίας ‘Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου’ του κ. Γιάννη Γεροντή –λόγω της συμπόρευσής του με την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου ‘Μπροστά το Νότιο Αιγαίο’ ξεκίνησε χτες, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε διά ζώσης, στην Ρόδο.

Ο κ. Μανώλης Γλυνός, χαιρέτισε την απόφαση του κ. Γεροντή, ευχόμενος καλή πορεία ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε και καλωσόρισε τον κ. Γεροντή για την συμπόρευση αλλά και τον κ. Γλυνό, λέγοντας πως ‘η τοποθέτησή του δείχνει πολιτικό πολιτισμό, αυτόν που προσπαθήσαμε πολύ να υπηρετήσουμε’.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του 1ο θέματος της ημερήσιας διάταξης ‘Ανάγκη ενημέρωσης και λήψης απόφασης σχετικά με την υπ. αριθ. 176/2023 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που καταργεί την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα χιλιάδων στρεμμάτων ακινήτων άνω των 4.000 τ.μ., υφιστάμενα προ του 2003’ τέθηκε και το θέμα με τις αυθαιρεσίες που εντοπίστηκαν σε διάφορα νησιά που ήρθε πολύ πρόσφατα στη δημοσιότητα κι έλαβε διαστάσεις.

Το θέμα απασχόλησε επί μακρόν, την συνεδρίαση.

Αίσθηση πάντως, προκάλεσε η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για αυθαιρεσίες που βλέπουν συνεχώς την δημοσιότητα, υπογράμμισε τα εξής: «Όλα αυτά, δεν είναι στην αρμοδιότητα της ΠΝΑι».

Ο περιφερειάρχης τοποθετήθηκε για το θέμα, απαντώντας στους μόνιμους επικριτές της περιφερειακής αρχής:
«Τι γίνεται με τις παραλίες; Επικρατεί μια κατάσταση που είναι πραγματικά δυσάρεστη. Αυθαίρετες κατασκευές ‘ξεφυτρώνουν’ στις παραλίες, σε όλη τη χώρα. Έκανα μια τοποθέτηση δημόσια: ΚΑΜΙΑ ανοχή δεν υπάρχει από την ΠΝΑι αλλά ΔΕΝ δέχομαι και την στοχοποίηση των νησιών σε μια μόνιμη βάση. Η αυθαίρετη δόμηση είναι… ελληνικό άθλημα. Εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα, δεκάδες χιλιάδες πάνω στον αιγιαλό. Αυθαίρετη δόμηση παντού. Γιατί αφορά πάντα ο δημόσιος διάλογος σε ένα νησί ή σε ένα νησάκι; Εκεί…. ξεχαρμανιάζει ο Έλληνας και η ελληνική δημόσια διοίκηση; Δεν θέλω ασυλία. Θέλω οριζόντια μέτρα και κανόνες. Θέλω τα νησιά να τα θυμόμαστε για καλό και όχι μόνο για κακό. Δέχομαι απόλυτα τον έλεγχο.

Θυμίζω πως πέρσι, το περιφερειακό συμβούλιο, συζήτησε το θέμα, πήραμε απόφαση (πολύ γενναία) αλλά ΔΕΝ έχουμε ΚΑΜΙΑ αρμοδιότητα για χορήγηση άδειας λειτουργίας, ούτε στην ανάκληση (απ’ όπου κι αν εκδόθηκε για πολεοδομικές παραβάσεις) και φυσικά ούτε και στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων.

Τι βλέπω λοιπόν; Μας κουνάνε το δάχτυλο κάθε μέρα. Το “κλαμπ της κλάψας και της κακομοιριάς”, ενώ ξέρουν ότι η αρμοδιότητα είναι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και οι…. ευαίσθητοι αυτοί πολίτες, ενώ το γνωρίζουν, δείχνουν την ΠΝΑι. Στα χίλια άρθρα για αυθαιρεσίες, βλέπετε 3 φορές την λέξη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και 1000 φορές την λέξη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θα τους πω κάτι για τα ψεύδη που διακινούν:

πού ήσασταν εσείς όταν εμείς δίναμε αγώνα εδώ και χρόνια κατά της αυθαιρεσίας; Γιατί σας ενοχλούν τα συγκεκριμένα; Γιατί τα πρωτόκολλα τα μετράτε από το τέλος στην αρχή; Δεν σας πειράζουν τα υπόλοιπα; Από το 1 έως το… 701. Εμείς, θα θέλαμε να πάρουμε την αρμοδιότητα να τα υλοποιήσουμε όλα!».

Οι κ.κ. Μ. Γλυνός, Γ. Φλεβάρης και Ν. Γερονικόλας, όπως και ο Ν. Αττιτής, συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα που συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, λέγοντας πως θα δημιουργηθούν πλείστα όσα προβλήματα τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και σε όσους ενδιαφέρονται για να επενδύσουν.

Για το θέμα συμφωνήθηκε να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα ώστε να ζητηθεί νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο κ. Χατζημάρκος πάντως, διαβεβαίωσε πως η θωράκιση για τα νησιά σχετικά με τα πολεοδομικά θέματα, ξεκινάει με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που είναι σε εξέλιξη σε όλα τα νησιά.

Με πληροφορίες από τη σελίδα  dimokratiki.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παραλίες υπό παρακολούθηση: Αυστηροί έλεγχοι, drones και πρόστιμα για τους παραβάτες

Με περισσότερες από 2.600 καταγγελίες τον Ιούνιο και νέα εργαλεία όπως το MyCoast και τα drones, το κράτος εντείνει τη μάχη για την προστασία του αιγιαλού – ποιες περιοχές συγκεντρώνουν τις περισσότερες παραβάσεις

Νάξος: Πρωταγωνίστρια για δεύτερη μέρα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Από την Απείρανθο στη σμύριδα και από το κίτρο στη νέα γενιά – Ανθρώπινες ιστορίες, μνήμες και έμπνευση σε ένα ξεχωριστό οδοιπορικό της Νάξου. (video)

Α’ Φινλανδία: Ελσίνκι – Γιάρο, η νεοφώτιστη δίνει ρυθμό και… γκολ!

Η επιστροφή της Γιάρο στη μεγάλη κατηγορία συνοδεύεται από επιθετικό ποδόσφαιρο, ενώ η Ελσίνκι ψάχνει απαντήσεις και επανεκκίνηση – μια αναμέτρηση με πολλές υποσχέσεις.

«Μνήμες Αλλοτινών Εποχών» στη Σέριφο, αναβίωση παραδοσιακού γάμου με άρωμα Κρήτης

Το Σάββατο 5 Ιουλίου στις 19:00, η Κάτω Χώρα Σερίφου ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, μέσα από τη λαογραφική αναπαράσταση ενός γνήσιου παραδοσιακού γάμου.

Στη Μήλο η πρώτη μοτοσυκλέτα ΕΚΑΒ, ταχύτητα και ζωή στα κρίσιμα περιστατικά

Μέσο άμεσης ανταπόκρισης αποκτά για πρώτη φορά το Κέντρο Υγείας Μήλου – Καθοριστική η συμβολή του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, Μάρκου Μάλλη.

Τήνος δίνει Ζωή: 282 Εθελοντές τίμησαν την 52η Αιμοδοσία στη μνήμη του Νικολάου Κορνάρου

Σε τρεις διαφορετικές κοινότητες του νησιού, πολίτες κάθε ηλικίας ένωσαν τις δυνάμεις τους, προσφέροντας αίμα και ελπίδα, ενώ για πρώτη φορά προωθήθηκε και η δωρεά μυελού των οστών.

«Κέντρο Ερευνών Ρίζες» για μια ζωή με αγάπη: Η φωνή των παιδιών έξω από τα ιδρύματα

Ο οργανισμός Κέντρο Ερευνών Ρίζες δίνει ελπίδα σε εκατοντάδες παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, διεκδικώντας μια κοινωνία όπου κάθε παιδί μεγαλώνει σε οικογένεια — όχι σε δομή.

Ευρωπαϊκή vs Αμερικάνικη Ρουλέτα: Ποια συμφέρει τους παίκτες

Σύγκρινε τις δύο δημοφιλέστερες παραλλαγές ρουλέτας και ανακάλυψε ποια προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες.

Εμίρ Κουστουρίτσα: Επίτιμος Δημότης Σίφνου, γέφυρα Πολιτισμού στις Κυκλάδες

Ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης και μουσικός αναγνωρίζεται από τον Δήμο Σίφνου για το έργο του και τη βαθιά σχέση του με το νησί – Η τελετή ανακήρυξης θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Cozy Festival.

FPT Paros 2025 – Ημέρα 3: Άνεμος-έκπληξη, χαοτικές beachstarts και νικητή τον Lennart Neubauer (video)

Η 3η ημέρα του Freestyle Pro Tour στην Πάρο απογειώθηκε απρόσμενα με μια νέα καινοτόμα μορφή αγώνα – οι 9 κορυφαίοι freestylers πάλεψαν δίπλα-δίπλα με θέα τον Παριανό ορίζοντα!

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Fast Ferries: Λόγω καιρικών συνθηκών “δεμένα” αύριο τα πλοία…

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθηλώνουν τα πλοία της Fast Ferries και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – Αναλυτικά τα ακυρωμένα δρομολόγια για την Κυριακή 29 Ιουνίου