Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠΝΑΙ - Χατζημάρκος: "Η αυθαίρετη δόμηση είναι… ελληνικό άθλημα και όχι μόνο...

ΠΝΑΙ – Χατζημάρκος: “Η αυθαίρετη δόμηση είναι… ελληνικό άθλημα και όχι μόνο των νησιωτών”

|

Με την δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την παράταξη της μειοψηφίας ‘Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου’ του κ. Γιάννη Γεροντή –λόγω της συμπόρευσής του με την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου ‘Μπροστά το Νότιο Αιγαίο’ ξεκίνησε χτες, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε διά ζώσης, στην Ρόδο.

Ο κ. Μανώλης Γλυνός, χαιρέτισε την απόφαση του κ. Γεροντή, ευχόμενος καλή πορεία ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε και καλωσόρισε τον κ. Γεροντή για την συμπόρευση αλλά και τον κ. Γλυνό, λέγοντας πως ‘η τοποθέτησή του δείχνει πολιτικό πολιτισμό, αυτόν που προσπαθήσαμε πολύ να υπηρετήσουμε’.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του 1ο θέματος της ημερήσιας διάταξης ‘Ανάγκη ενημέρωσης και λήψης απόφασης σχετικά με την υπ. αριθ. 176/2023 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που καταργεί την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα χιλιάδων στρεμμάτων ακινήτων άνω των 4.000 τ.μ., υφιστάμενα προ του 2003’ τέθηκε και το θέμα με τις αυθαιρεσίες που εντοπίστηκαν σε διάφορα νησιά που ήρθε πολύ πρόσφατα στη δημοσιότητα κι έλαβε διαστάσεις.

Το θέμα απασχόλησε επί μακρόν, την συνεδρίαση.

Αίσθηση πάντως, προκάλεσε η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για αυθαιρεσίες που βλέπουν συνεχώς την δημοσιότητα, υπογράμμισε τα εξής: «Όλα αυτά, δεν είναι στην αρμοδιότητα της ΠΝΑι».

Ο περιφερειάρχης τοποθετήθηκε για το θέμα, απαντώντας στους μόνιμους επικριτές της περιφερειακής αρχής:
«Τι γίνεται με τις παραλίες; Επικρατεί μια κατάσταση που είναι πραγματικά δυσάρεστη. Αυθαίρετες κατασκευές ‘ξεφυτρώνουν’ στις παραλίες, σε όλη τη χώρα. Έκανα μια τοποθέτηση δημόσια: ΚΑΜΙΑ ανοχή δεν υπάρχει από την ΠΝΑι αλλά ΔΕΝ δέχομαι και την στοχοποίηση των νησιών σε μια μόνιμη βάση. Η αυθαίρετη δόμηση είναι… ελληνικό άθλημα. Εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα, δεκάδες χιλιάδες πάνω στον αιγιαλό. Αυθαίρετη δόμηση παντού. Γιατί αφορά πάντα ο δημόσιος διάλογος σε ένα νησί ή σε ένα νησάκι; Εκεί…. ξεχαρμανιάζει ο Έλληνας και η ελληνική δημόσια διοίκηση; Δεν θέλω ασυλία. Θέλω οριζόντια μέτρα και κανόνες. Θέλω τα νησιά να τα θυμόμαστε για καλό και όχι μόνο για κακό. Δέχομαι απόλυτα τον έλεγχο.

Θυμίζω πως πέρσι, το περιφερειακό συμβούλιο, συζήτησε το θέμα, πήραμε απόφαση (πολύ γενναία) αλλά ΔΕΝ έχουμε ΚΑΜΙΑ αρμοδιότητα για χορήγηση άδειας λειτουργίας, ούτε στην ανάκληση (απ’ όπου κι αν εκδόθηκε για πολεοδομικές παραβάσεις) και φυσικά ούτε και στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων.

Τι βλέπω λοιπόν; Μας κουνάνε το δάχτυλο κάθε μέρα. Το “κλαμπ της κλάψας και της κακομοιριάς”, ενώ ξέρουν ότι η αρμοδιότητα είναι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και οι…. ευαίσθητοι αυτοί πολίτες, ενώ το γνωρίζουν, δείχνουν την ΠΝΑι. Στα χίλια άρθρα για αυθαιρεσίες, βλέπετε 3 φορές την λέξη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και 1000 φορές την λέξη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θα τους πω κάτι για τα ψεύδη που διακινούν:

πού ήσασταν εσείς όταν εμείς δίναμε αγώνα εδώ και χρόνια κατά της αυθαιρεσίας; Γιατί σας ενοχλούν τα συγκεκριμένα; Γιατί τα πρωτόκολλα τα μετράτε από το τέλος στην αρχή; Δεν σας πειράζουν τα υπόλοιπα; Από το 1 έως το… 701. Εμείς, θα θέλαμε να πάρουμε την αρμοδιότητα να τα υλοποιήσουμε όλα!».

Οι κ.κ. Μ. Γλυνός, Γ. Φλεβάρης και Ν. Γερονικόλας, όπως και ο Ν. Αττιτής, συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα που συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, λέγοντας πως θα δημιουργηθούν πλείστα όσα προβλήματα τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και σε όσους ενδιαφέρονται για να επενδύσουν.

Για το θέμα συμφωνήθηκε να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα ώστε να ζητηθεί νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο κ. Χατζημάρκος πάντως, διαβεβαίωσε πως η θωράκιση για τα νησιά σχετικά με τα πολεοδομικά θέματα, ξεκινάει με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που είναι σε εξέλιξη σε όλα τα νησιά.

Με πληροφορίες από τη σελίδα  dimokratiki.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η μουσική γεμίζει τη Σύρο: Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής επιστρέφει με διεθνείς καλλιτέχνες και τοπικές συνεργασίες

Μια εβδομάδα συναυλιών, εκπαιδευτικών δράσεων και πολιτιστικών συναντήσεων που φέρνουν πιο κοντά την κλασική μουσική στο κοινό του νησιού

Τα νησιά «σηκώνουν» το ταμείο: +11,3% στα σούπερ μάρκετ – Κρήτη στο +9,7%

Τζίρος 10,445 δισ. ευρώ στο 8μηνο (+7,8%), με 1,69 δισ. να έρχονται από νησιά & Κρήτη. Τουρισμός, μικρά καταστήματα και private label δίνουν ρυθμό.

Επιμελητήριο Κυκλάδων – ANIMASYROS: Η καρδιά του animation στις Κυκλάδες

ANIMASYROS 2025, 22–28/9 | Ερμούπολη, Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Τήνος

«Συναίνεση ναι… αλλά είμαι απαισιόδοξος»: Ο Στράτος Φουτάκογλου για τις ομόφωνες αποφάσεις της Δ.Κ. Νάξου

Τέσσερα «ναι» για Χώρα Νάξου (Αεροπορία, πεζοδρόμια, αφαλατώσεις, Μετεωρολογικός Σταθμός) – ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης μιλά για καλό κλίμα, αλλά αμφιβάλλει αν θα υλοποιηθούν: «Ο δήμος κινείται αργά και αναποτελεσματικά».

Σαντορίνη – (Σ.Α.Ε.Κ. & Ε.Σ.Κ.): Ξεκίνησε η Β΄ φάση αιτήσεων & οι δηλώσεις μαθημάτων

Β΄ φάση αιτήσεων για σπουδαστές και πρόσκληση δήλωσης μαθημάτων εκπαιδευτών με καταληκτικές ημερομηνίες 23/9 & 24/9

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: «Το Ευ Ζην στα άτομα 60+»

Πρόγραμμα πολιτιστικής συνταγογράφησης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για ψυχική ευεξία, κάθε Πέμπτη 17:30–20:00

Η επιστήμονας «που μας ηρέμησε»: Η Εύη Νομικού και όσα μας έμαθε ο βυθός της Σαντορίνης

Από τις 28.000 δονήσεις του Κολούμπου μέχρι το διεθνές Βραβείο Fisher και τη συμμετοχή στην παγκόσμια χαρτογράφηση του θαλάσσιου βυθού – γιατί ζητά ελληνικό ωκεανογραφικό πλοίο και συνέχιση του SANTORY.

Μίλγουολ – Γουότφορντ: «σφιχτό» ραντεβού στο The Den – τα σενάρια του διπλασιασμού

Η Μίλγουολ ψάχνει restart μετά τον αποκλεισμό στο Λιγκ Καπ, η Γουότφορντ κουβαλά αρνητικό σερί εκτός. Το στοίχημα που καλύπτει τα περισσότερα σκορ.

Βράβευση Ανταλένας Τσατσοπούλου από τον «Ευαγγελισμό» για την προσφορά στις μυοκαρδιοπάθειες

Τιμητική διάκριση στην παιδίατρο για τη διακεκριμένη επιστημονική πορεία της· αφιέρωση στη μνήμη του Νίκου Πρωτονοτάριου, του γιατρού που πρώτος στη χώρα μελέτησε το 1989 την «αρρυθμιογόνο μυοκαρδιοπάθεια» και οδήγησε στη διεθνή αναγνώριση της «Νόσου Νάξος».

Λύγισε από… λάθος: η Ελλάς Σύρου άγγιξε την ισοφάριση, αλλά έμεινε με άδεια χέρια (0–1 από Ολυμπιακό Β’)

Πέναλτι-απόκρουση Γκίνη στο 3’, αυτογκόλ στο 24’ και δοκάρι Νίνο: σε ουδέτερο έδαφος (Ηλιούπολη) η Ελλάς Σύρου πάλεψε, όμως το πρώτο «τρίποντο» θα περιμένει.

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ο Νίκος Σιδερής ορίστηκε πρόεδρος της Κοινότητας Κεραμωτής

Σιδερής Νίκος η επιλογή του Δημάρχου – Αποχές και ενστάσεις από Κορρέ και Χατζηανδρέου

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.