Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΠΝΑι: Από τη Νάξο ξεκινάει η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων του Νοτίου...

ΠΝΑι: Από τη Νάξο ξεκινάει η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων του Νοτίου Αιγαίου

|

Στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την Παροχή Υπηρεσιών Ωρίμανσης της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, προέβησαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και η διοικήτρια του Νοσοκομείου, Καλλίτσα Φραγκίσκου.

Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η «Παροχή Υπηρεσιών Ωρίμανσης της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου» ως μέρος της πράξης «Παροχή Υπηρεσιών Ωρίμανσης της Ενεργειακής Αναβάθμισης έξι νοσοκομείων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του έργου “Project Development Services for Improving Energy Efficiency in the Region of South Aegean” που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό ELENA (ΕΕ-ΕΤΕΠ)» με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και σε συνεργασία με το αντισυμβαλλόμενο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου, μέσω της παροχής υπηρεσιών Τεχνικών Συμβούλων.

Ο Μηχανισμός ELENA (European Local ENergy Assistance) υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 και στοχεύει στην υποστήριξη τοπικών και περιφερειακών δημόσιων αρχών για την επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων τους στους τομείς ενεργειακής αποδοτικότητας και ΑΠΕ, με σκοπό να συμβάλλουν στην πρωτοβουλία «20-20-20» της Ε.Ε.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία  επιδιώκει την ωρίμανση και προετοιμασία για υλοποίηση μιας σειράς μεσαίας και μεγάλης κλίμακας ενεργειακών παρεμβάσεων και υποδομών που αφορούν σε συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και παρεμβάσεων φιλικών προς το περιβάλλον, έχει υπογράψει Σύμβαση με την ΕΤΕπ αναφορικά με τη χρηματοδότηση δράσεων ωρίμανσης και τεχνικής υποστήριξης για την ανάπτυξη έργων ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης υπό το έργο “Project Development Services for Improving Energy Efficiency in the Region of South Aegean”, το οποίο περιλαμβάνει δύο (2) υποέργα: Αναβάθμιση ενεργειακής απόδοσης οδοφωτισμού  και Αναβάθμιση ενεργειακής απόδοσης δημοσίων κτιρίων.

Το ποσοστό χρηματικής επιχορήγησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανέρχεται σε 90% επί του συνολικού ποσού, ήτοι 780.851 € και η ίδια συμμετοχή για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε ποσοστό 10% ήτοι 87.919 €, προερχόμενη από ίδιους πόρους. Στο πλαίσιο της Σύμβασης η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει την υποχρέωση να προχωρήσει μέχρι και το στάδιο ανακήρυξης αναδόχων υλοποίησης των κυρίως υποέργων.

Η παρούσα Προγραμματική Σύμβαση εντάσσεται αποκλειστικώς στο δεύτερο υποέργο, της αναβάθμισης ενεργειακής απόδοσης δημοσίων κτιρίων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που περιλαμβάνει τα κάτωθι έξι (6) νοσοκομεία τα οποία υπάγονται στην αρμοδιότητα της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου:

Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου»,

• Κρατικό Θεραπευτήριο – Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λέρου,

• Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Καλύμνου «Το Βουβάλειο»,

• Γενικό Νοσοκομείο Κω «Ιπποκράτειο»,

• Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο»,

•  Γενικό Νοσοκομείο Νάξου.

Τα εν λόγω νοσοκομεία χαρακτηρίζονται από υψηλή κατανάλωση ενέργειας, χαμηλή ενεργειακή κλάση, σημαντικές εκπομπές ρύπων και, ως εκ τούτου, πολλές δυνατότητες ενεργειακής εξοικονόμησης. Οι τελικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν, θα αποφασισθούν βάσει των αποτελεσμάτων των ενεργειακών ελέγχων και των τεχνο-οικονομικών μελετών σκοπιμότητας παρεμβάσεων ενίσχυσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων.

Για την εκπόνηση του  έργου, υπεύθυνος ορίζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της.  Με την υποστήριξη του Τεχνικού Συμβούλου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει:

–  Την κατάρτιση των τευχών δημοπράτησης, των συμβατικών τευχών, των γενικών προϋποθέσεων συμμετοχής, των απαιτούμενων δικαιολογητικών συμμετοχής και της οικονομοτεχνικής επάρκειας των υποψήφιων αναδόχων της μελέτης, τον έλεγχο πληρότητας των τευχών δημοπράτησης σε θέματα θε-σμικού και κανονιστικού πλαισίου, καθώς και την εναρμόνιση των διαδικασιών διεξαγωγής, προκήρυξης και διενέργειας του διαγωνισμού, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις/όρους της ΕΤΕπ και του Μηχανισμού ELENA,

– Αξιολόγηση των υποβληθεισών προσφορών έως και την κατακύρωση/συμβασιοποίηση της μελέτης.

– Παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης της μελέτης, καθώς και της τήρησης των συμβατικών της υποχρεώσεων από τους αναδόχους της μελέτης.

Έγκαιρη ολοκλήρωση και την οριστική παραλαβή

Η παρούσα σύμβαση διαρκεί για το διάστημα από την υπογραφή της μέχρι την λήξη της σχετικής σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έργο “Project Development Services for Improving Energy Efficiency in the Region of South Aegean”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Αταλάντη: Σεισμός τώρα (4,8 R), έγινε αισθητός στην Αττική

Σεισμική δόνηση 4,8 R στην Αταλάντη - Αισθητός στην Αττική - Τι λένε οι ειδικοί

Κύθνος – Βρυόκαστρο: Σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως

Οι εργασίες της τελευταίας περιόδου εστίασαν στην ανασκαφή των κτηρίων της Ακρόπολης που είχαν έρθει στο φως κατά το 2021

Αμοργός: Εκεί όπου η προστασία του περιβάλλοντος συναντά την παράδοση

Στην Αμοργό ανταμώνουν το «Αμοργόραμα» και η «Γιορτή του Ψαρά»..Πότε; Τι θα συμβεί;

Στοίχημα – Ελλάδα (μπάσκετ): Πάμε ΟΑΚΑ και ποντάρουμε στον Αγραβάνη

Η πρόταση του Foxbet.gr έχει ... άρωμα μπάσκετ: Ξανά με Αγραβάνη και επιλογή στα φάουλ

Η συνηγορία του ποδοσφαίρου ή κάποιοι δικοί μου ηγέτες-ήρωες ποδοσφαιριστές…

Αρθρο του Ναξιώτη καθηγητή Λαογραφίας Μανώλη Σέργη με θέμα τους ποδοσφαιρικούς μας ήρωες

Fraport: Ζητάει αποζημίωση από το Ελληνικό δημόσιο για (άγνωστα) προβλήματα στα αεροδρόμια

Aπειλεί το ελληνικό δημόσιο η Fraport με αξίωση αποζημιώσεων για προβλήματα στα 14 αεροδρόμια

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στην Τήνο

Ο Γιάννης Βρούτσης - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων - βρίσκεται στην Τήνο

Μύκονος: Κι όμως ανεστάλη η κατεδάφιση ακινήτου (!!!)

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

Ουκρανία – Χερσώνα: Στις στέγες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Χερσώνα

Κορυδαλλός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δύο νεκρούς

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Δ.Μ και Β.Ρ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός στις Αρχές για τη συμμετοχή του σε ομάδες εκβιαστών και, στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό