Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠΝΑΙ: Ανοικτή πρόσκληση σε παραγωγούς του Ν. Αι. για συμμετοχή στον Διεθνή...

ΠΝΑΙ: Ανοικτή πρόσκληση σε παραγωγούς του Ν. Αι. για συμμετοχή στον Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας 2024

|

Μέχρι την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου μπορούν οι παραγωγοί του Νοτίου Αιγαίου να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, στον Διεθνή Διαγωνισμό «World Food Gift Challenge», ο οποίος φέτος θα φιλοξενηθεί στην περιφέρεια της Σαουδικής Αραβίας Aseer, στις 25 Απριλίου 2024.

Στον διαγωνισμό καλούνται να συμμετέχουν παραγωγοί τοπικών προϊόντων – δώρων γαστρονομίας (υψηλής ποιότητας τροφίμων και προϊόντων χειροτεχνίας που σχετίζονται με τρόφιμα). Τα προϊόντα τους θα αξιολογηθούν, όπως κάθε χρόνο, από μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των Επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, η οποία θα προκρίνει αυτά που τελικώς θα εκπροσωπήσουν το Νότιο Αιγαίο ενώπιον της διεθνούς κριτικής επιτροπής ειδικών του IGCAT (Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας), που φέτος θα συνεδριάσει και θα απονείμει τα βραβεία, εκτός Ευρώπης, στην περιφέρεια Aseer της Σαουδικής Αραβίας.

Το υψηλό επίπεδο των τοπικών προϊόντων και τη σημασία της αφήγησης υπογραμμίζουν οι διακρίσεις που έχουν λάβει τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου κατά τις τελευταίες διοργανώσεις του θεσμού, δικαιώνοντας την επένδυση της περιφερειακής αρχής στη γαστρονομία και τη διασύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα. Ξεχωρίζουν το βραβείο της Καλύτερης Αφήγησης για το προϊόν οργανικού μελιού «Τhe FAMiLY BEEZ» από την Σέριφο και τον παραγωγό Γιώργο Ρώτα, στη διοργάνωση του 2022, που είχε πραγματοποιηθεί στη Μινόρκα της Ισπανίας και το 3ο βραβείο με το Μελεκούνι ΠΓΕ του παραγωγού Δ. Πισσάκα (Filema) από την Ρόδο, στην περσινή διοργάνωση που φιλοξένησε η Περιφέρεια στο νησί της Κω.

Στρατηγικός συνεργάτης της Περιφέρειας σε αυτό το εγχείρημα είναι τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες και για την αποστολή των αιτήσεών τους. Συγκεκριμένα, περισσότερες πληροφορίες για τους παραγωγούς από τις Κυκλάδες βρίσκονται εδώ και για τους παραγωγούς από τη Δωδεκάνησο εδώ.

Τι είναι ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Τροφίμων (WFGC)

Το World Food Gift Challenge του IGCAT (Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Γαστρονομία, Τουρισμό, Τέχνες και Πολιτισμό) συμβάλλει στην προστασία και την προώθηση των τοπικών τροφίμων και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας αναγνωρίζοντας εξαιρετικά προϊόντα από τοπικούς γαστρονομικούς πολιτισμούς και εμπνέοντας την τοπική υπερηφάνεια στις τοπικές παραδόσεις.

Αποστολή της διεθνούς κριτικής επιτροπής θα είναι να εντοπίσει εξαιρετικά, μοναδικά γαστρονομικά δώρα και να τα αξιολογήσει σύμφωνα με κριτήρια, όπως: γεύση, ελκυστικότητα, βιωσιμότητα, σύνδεση με την περιοχή από την οποία προέρχονται, αφήγηση, δημιουργικότητα και καινοτομία.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)