Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠεριφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Οικονομικά κίνητρα σε 200 νέους νοσηλευτές

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Οικονομικά κίνητρα σε 200 νέους νοσηλευτές

|

Μετά από το επίδομα προς τους γιατρούς που δίνεται από το 2016, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έρχεται σήμερα να περάσει και στη χορήγηση οικονομικών κινήτρων για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού σε δομές δημόσιας υγείας των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Πρόκειται για τη χορήγηση του ποσού των 300 ευρώ μηνιαίως σε 170 νοσηλευτές στα νοσοκομεία των δύο νομών, καθώς και 30 ατόμων πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, για τις νέες προσλήψεις που θα διενεργηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

“Χρειάζεται μία χρονοβόρα διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασής μας, καθώς χρειάζεται η έκδοση νέας Κ.Υ.Α, αλλά βάζουμε ¨το νερό στο αυλάκι””, δήλωσε ο Γιώργος Χατζημάρκος κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη να αναφέρεται στις σημαντικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για τις δομές υγείας.

Η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής πέρασε κατά πλειοψηφία από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, δίνοντας με αυτό τον τρόπο νέα κίνητρα, προκειμένου υγειονομικό προσωπικό να στελεχώσει τις μονάδες υγείας των νησιών.

Η κατανομή του ποσού

Εισηγητής του θέματος για τη λήψη της απόφασης για τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού σε δομές δημόσιας υγείας των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου, Νικόλαος Τσουκαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στις λεπτομέρειες της νέας αυτής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας, όσο και την κατανομή των ποσών στα νοσοκομεία των Κυκλάδων και τη Δωδεκανήσου.

Όπως είπε, και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της διάταξης του Υπουργείου Εσωτερικών περί παροχής δωρεάν σίτισης και καταλύματος διαμονής σε υπαλλήλους ορεινών και νησιωτικών περιοχών, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτίθεται, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 32 του Ν. 4483/2017. Από 1/1/2025, να ενισχύσει με το ανώτατο ποσό των 300 ευρώ μηνιαίως, για 170 νοσηλευτές στα νοσοκομεία των δύο νομών και 30 άτομα πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ σε νέες προσλήψεις που θα διενεργηθούν από την 1/1/2025.

Συγκεκριμένα, προτίθεται να ενισχύσει με τη χρηματική παροχή 170 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και συγκεκριμένα 80 στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, 15 στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου, 15 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, 15 στο Γενικό Νοσοκομείο-ΚΥ Κω, 15 στο Γενικό Νοσοκομείο-ΚΥ Καλύμνου, 15 στο Γενικό Νοσοκομείο-ΚΥ Λέρου και τέλος, 15 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες τόσο στο Κέντρο Υγείας – Νοσοκομείο Νάξου, όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας.

Τέλος, το ποσό των 300 ευρώ αφορά και 30 διασώστες και διασώστριες του ΕΚΑΒ που υπηρετούν σε πληρώματα ασθενοφόρων, οδηγοί και διασώστες, στο σύνολο της επικράτειας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η μέγιστη δαπάνη ετησίως για την εφαρμογή της χορήγησης χρηματικού επιδόματος σε 200 νεοπροσληφθέντες νοσηλευτές και διασώστες, εκτιμάται σε 720.000 ευρώ ετησίως, η οποία θα βαρύνει τους αντίστοιχους Κωδικούς Δαπανών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση, μετά την έκδοση της προβλεπόμενης ΚΥΑ, θα αποσταλεί για ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, αλλά και στο ΕΚΑΒ.

“Ανοίξαμε το δρόμο”

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, τοποθετούμενος στο θέμα έκανε μία μεγάλη ιστορική αναδρομή γυρίζοντας πίσω στο 2015, όταν έγινε η πρώτη προσπάθεια με τον τότε υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουπλή, ώστε να υπάρξει εκείνη η θεσμοθέτηση παροχής οικονομικών κινήτρων στους γιατρούς αγροτικούς και επικουρικούς γιατρούς που υπηρετούν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα από την Περιφέρεια και η οποία άρχισε να εφαρμόζεται μετά από την έκδοση υπουργικής απόφασης του 2016.

“Ανοίξαμε το δρόμο για μία σειρά παρεμβάσεων προς τον τομέα της υγείας, οι οποίες όχι μόνο έγιναν αποδεκτές από το κράτος, αλλά και “χειροκροτήθηκαν” από όλους”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ερχόμενος στη νέα αυτή πρόταση για την επέκταση των οικονομικών κινήτρων στο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε “ότι μπορεί η εφαρμογή της να διαρκέσει κάποιους μήνες, διότι χρειάζεται η έκδοση μίας νέας Κ.Υ.Α, αλλά πρόκειται για άλλη μία εμβληματική πρόταση η οποία έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων παρεμβάσεων για τη στήριξη της υγείας στα νησιά”, ενώ την ίδια ώρα άσκησε κριτική σε όλους όσους εξαπολύουν αφορισμούς σε κάθε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία.

“Είμαστε εμείς που πρώτοι που θεσπίσαμε σειρά μέτρων για την υγεία στα νησιά”

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος χαιρέτισε τη νέα αυτή πρόταση, η οποία, όπως είπε, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων για τη στήριξη της παροχής υγείας στα νησιά.

“Πρόκειται για μία υπέροχη πρόταση, όπως άλλωστε και όλες οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για το θέμα της υγείας. Όλες αυτές προέρχονται από το αίσθημα ευθύνης που έχουμε απέναντι στους πολίτες μας. Όπως αυτή που άρχισε από το 2016 και συνεχίζεται έως και σήμερα με την παροχή οικονομικών κινήτρων στους γιατρούς”, υποστήριξε, τονίζοντας στη συνέχεια επιγραμματικά όλες τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Περιφέρεια.

“Είμαστε οι πρώτοι που θεσπίσαμε το επίδομα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είμαστε αυτοί που στηρίξαμε το σύστημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, είμαστε εμείς που έχουμε δώσει ασθενοφόρα και στο πιο μικρό νησί, είμαστε εμείς που πληρώνουμε μέσα από το ΕΣΠΑ μισθοδοσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είμαστε εμείς που στηρίζουμε τις κτηριακές υποδομές εξοπλίζοντάς τις και με ιατροτεχνολογικό υλικό και είμαστε εμείς, πρωτοπορώντας και με αίσθημα ευθύνης, που έχουμε ζητήσει την ίδρυση Υγειονομικής Περιφέρειας γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα το δημόσιο σύστημα υγείας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες αξιολογούνται θετικά από τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου.

Με πληροφορίες από τη εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αντ. Πιτταράς – Δημόσιο υπό πίεση: αξιολόγηση, παραιτήσεις και ο 13ος μισθός

Αρθρο γνώμης του Αντώνιου Πιτταρά: γιατί το Δημόσιο χάνει ανθρώπους, πώς απαντούν οι υπάλληλοι και γιατί το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για επαναφορά του 13ου μισθού.

Κουφονήσι: Λογαριασμοί-σοκ στο νερό έως 29.000€ — «Μας φορτώνουν ξένα ελλείμματα;» (video)

Ιδιοκτήτες μιλούν για χρεώσεις 2024 που εκτροχιάζουν τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων. Τι καταγγέλλει ο Ανδρέας Πράσινος και ποια ερωτήματα τίθενται προς τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

«Δύσκολος Φλεβάρης» στο Αιγαίο: τι λέει η Εύη Νομικού για Κολούμπο, σεισμούς και το να είμαστε tsunami ready

Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ ξεδιαλύνει τι συνέβη στη Σαντορίνη, γιατί το Κολούμπο παραμένει το πιο «ζωντανό» ηφαίστειο της χώρας, ποιες περιοχές χρειάζονται σχέδιο τσουνάμι.

Αθηνιός σε φόρμα, Νάξος σε… προσπέραση: ο Αύγουστος γύρισε το παιχνίδι στη Σαντορίνη

Μετά από μήνες πτώσης, ο Αύγουστος ’25 έφερε άνοδο στην κίνηση του λιμανιού της Σαντορίνης (+6% συνολικά)· Ηράκλειο Νο1 προορισμός και η Νάξος… πάνω από τη Σαντορίνη σε Ιούλιο & Αύγουστο!

Κυκλάδες: «Η παιδεία δεν είναι κόστος» — Κοινή παρέμβαση συλλόγων εκπαιδευτικών και κάλεσμα σε απεργία 1/10

Δεκάδες κενά σε δασκάλους/νηπιαγωγούς, ελλείψεις στην Παράλληλη Στήριξη, στέγαση–μετακίνηση στα νησιά: τι ζητούν οι Σύλλογοι ΠΕ Άνδρου, Νάξου–Αμοργού, Πάρου–Αντιπάρου, Σύρου–Τήνου–Μυκόνου.

Αμοργός (Ενωση Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων δωματίων) στο πλευρό του Πάνου Ρούτσι: «Είμαστε με τον Άνθρωπο»

Συγγενείς θυμάτων Τεμπών δηλώνουν στήριξη στον απεργό πείνας (7η μέρα) και καλούν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Η Ένωση Ξενοδόχων & Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού συνυπογράφει: «Δεν μας στερούν την ψυχή και την αξιοπρέπεια».

Ρευματοκλοπές στα νησιά: Έκρηξη 67% – πρόστιμα-μαμούθ και βάρος στους συνεπείς

Ιαν–Αυγ 2025: 15.554 περιστατικά, ζημιά 58,5 εκατ. €. Στο «κόκκινο» τουριστικοί προορισμοί – από ξενοδοχεία μέχρι σούπερ μάρκετ. Νέα αυστηρότερα μέτρα.

Κέα: Αναβάθμιση του δρόμου Κορρησίας–Ξύλων με χρηματοδότηση από το ΕΠΑ (1,45 εκατ. €)

Έργο βελτίωσης 4,78 χλμ. με ασφαλτόστρωση 6,5 μ., έργα απορροής και διορθώσεις καμπυλών — έναρξη 1/10/2025, ολοκλήρωση 30/09/2027.

Βοιωτία: 62χρονη φέρεται να έθαψε τη μητέρα της για να παίρνει τη σύνταξη (!!!)

Η γυναίκα, στέλεχος σε ΚΕΠ, φέρεται να ομολόγησε ότι έκρυψε τον θάνατο το καλοκαίρι του 2023 και έθαψε τη μητέρα της σε χώρο δίπλα στο σπίτι· οδηγείται στον Εισαγγελέα Θηβών.

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Ηρακλειά: Αντίδραση επαγγελματιών για τις αυξήσεις στο νερό, τι αναφέρουν, ποια απάντηση πήραν

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ηρακλειάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις αυξήσεις στο κόστος ύδρευσης και ζήτησε δίκαιο επιμερισμό δαπανών ανά νησί.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.