Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΠέντε επενδύσεις σε Σαντορίνη, Μύκονο και Αμοργό που δίνουν ώθηση στον τουρισμό

Πέντε επενδύσεις σε Σαντορίνη, Μύκονο και Αμοργό που δίνουν ώθηση στον τουρισμό

|

Βροχή επενδύσεων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, προσελκύει η ελληνική ξενοδοχειακή – τουριστική αγορά και για τα επόμενα τρία-πέντε χρόνια.

Η «Ναυτεμπορική» καταγράφει 66 μεγάλα deals που αλλάζουν τον τουριστικό χάρτη της χώρας και τις απόψεις και εκτιμήσεις των Προέδρων Τουριστικών Ενώσεων. Αν και είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς επακριβώς το συνολικό ύψος των εν λόγω επικείμενων νέων ξενοδοχειακών – τουριστικών επενδύσεων, το γεγονός ότι λ.χ. μόνο η Κρήτη και η Χαλκιδική αθροίζουν δρομολογημένες νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, καταδεικνύει την αύξηση του ήδη εντεινόμενου ρυθμού των ξενοδοχειακών επενδύσεων στη χώρα μας την τελευταία διετία.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το σύνολο των επενδύσεων από τον ξενοδοχειακό κλάδο για κατασκευή νέων και ανακαίνιση επισκευή/συντήρηση υπαρχόντων ξενοδοχειακών δωματίων τα έτη 2021 και 2022 εκτιμάται σε περίπου 1,894 δισ. ευρώ και 2,033 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημαντικός παράγοντας που ευνοεί αυτήν την άνθηση των επενδύσεων στον κλάδο, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που δίνουν την ευκαιρία στους Έλληνες αλλά και τους ξένους επενδυτές να αποφύγουν τον σκόπελο των ελληνικών επιτοκίων. Σημειωτέον, δε, ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να ολοκληρωθούν το 2026, κατά συνέπεια τα εν λόγω επενδυτικά projects πρέπει να τρέξουν γρήγορα, δίνοντας έναν ρυθμό εντατικοποίησης των τουριστικών επενδύσεων στη χώρα σε ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας.

Μεγάλος αριθμός των νέων επενδύσεων αφορά τη Χαλκιδική, την Κέρκυρα, την Κρήτη, τη Ρόδο, αλλά και τις Μύκονο – Σαντορίνη και άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως και την Πελοπόννησο. Θετικές βλέπει τις προοπτικές των επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και της (HOTREC), Αλέξανδρος Βασιλικός, και δίνει έμφαση στο ότι πρόκειται για επενδύσεις όχι από distress funds αλλά από μεγάλους και καταξιωμένους επενδυτές του κλάδου και μεγάλα brands, που δείχνουν εμπιστοσύνη στη χώρα και στον ελληνικό τουρισμό.

Από εκεί και πέρα, όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Βασιλικός, «το στοίχημα είναι συνολικό και χρειάζεται ένα ρυθμισμένο τοπίο», ήτοι μια στρατηγική σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για κάθε προορισμό και σε βάθος χρόνου. Οι ποιοτικές τουριστικές επενδύσεις, όπως προσθέτει, γίνονται με μετρήσιμα κριτήρια βιωσιμότητας και πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για
τις υποδομές.

«Είμαστε μια χώρα όπου δεν υπάρχει χωροταξικό για τον τουρισμό. Οι χρήσεις γης πρέπει να χαρτογραφηθούν για κάθε προορισμό, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και για τους επενδυτές», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ και της HOTREC.

Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να βασίζεται στη βιωσιμότητα και φυσικά να λαμβάνει υπόψη της την κλιματική αλλαγή και να περνάει μέσα από στρατηγικές υποδομές. «Ένας προορισμός δεν χτίζεται μόνο με ξενοδοχεία. Πρέπει να κοιτάξουμε τις υποδομές», τονίζει ο κ. Βασιλικός.

Είτε μεγάλες είτε μεσαίες είτε μικρότερες, οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία και γενικότερα σε τουριστικά καταλύματα που βασίζονται στο κλασικό ελληνικό «sea and sun» αλλά με σύγχρονες δομές και υπηρεσίες βρίσκονται σε «οργασμό» ήδη από άκρη σε άκρη όλης της Ελλάδας, και όπως φαίνεται με αυξητικούς ρυθμούς, που δίνουν παλμό ανάπτυξης σε βάθος χρόνου.

Οι επενδύσεις στις Κυκλάδες 

Ο Όμιλος Mitsis Hotels έχει λάβει έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για την ανέγερση και ανάπτυξη τουριστικού συγκροτήματος στη Μύκονο, με ξενοδοχειακό κατάλυμα πέντε αστέρων, επένδυση ύψους 61 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στα 33,4 εκατ. ευρώ ανέρχεται η δρομολογημένη επένδυση της Blue Iris Επενδύσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε. για πεντάστερο ξενοδοχείο στη Μύκονο (Άνω Μερά).

Στη Σαντορίνη ο Δήμος Θήρας έχει προεγκρίνει οικοδομική άδεια για πεντάστερο ξενοδοχείο της εταιρείας Skybay ΙΚΕ Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, καθώς και άδεια αναθεώρησης για την ανέγερση κύριου τουριστικού καταλύματος, ξενοδοχείου 4 αστέρων, στην περιοχή Μεγαλοχωρίου, ιδιοκτησίας της εταιρείας Denvelopment IKE.

Επίσης, στη Θήρα ξενοδοχείο πέντε αστέρων δρομολογείται στην κοινότητα Μεγαλοχωρίου από την εταιρεία Ερμής Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Αναθεώρηση άδειας για τροποποίηση της μελέτης και την ανέγερση ξενοδοχείου τύπου 5 αστέρων στην Αιγιάλη στον Δήμο Αμοργού από την Αιγιαλίς Α.Ε. έχει εγκρίνει και η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Και στο Νότιο Αιγαίο (Ρόδος) 

Τη δημιουργία στη Ρόδο ενός από τους μεγαλύτερους προορισμούς γκολφ της Μεσογείου έχει στόχο ο Όμιλος Mitsis Hotels, σε έκταση στη βόρεια Αφάντου (Γκολφ Αφάντου). Οι εργασίες ξεκινούν προσεχώς, με προοπτική ολοκλήρωσης το 2026, και η επένδυση, που θα περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία πολυτελείας, μαρίνα, γήπεδα γκολφ, εμπορικό κέντρο κ.ά., αναμένεται να αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος όμιλος έχει εξαγοράσει, επίσης, το «Grand Hotel» στην πόλη της Ρόδου και επίκειται ανακαίνισή του.

Πεντάστερη ξενοδοχειακή επένδυση 15,8 εκατ. ευρώ στη θέση Πλημμύρι στη Δημοτική Ενότητα Νοτίου Ρόδου δρομολογεί, επίσης, μεταξύ άλλων, η εταιρεία Επενδύσεις Νότιας Ρόδου Α.Ε. Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις. Η επένδυση έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Διαβάστε τη συνέχεια στην naftemporiki.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Σταθερές για ένα ακόμη μήνα οι επιδοτήσεις τιμών στο ρεύμα

Σταθερή στα 2,5 λεπτά/KWh σε σχέση με τον Νοέμβριο παραμένει η επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου έως και 500 KWh, κατηγορία που καλύπτει το 90% των νοικοκυριών της χώρας

ΠΝΑι: Με 27 παραγωγούς από 15 νησιά συμμετέχει στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Σούνακ: Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν αλλάζω θέση (!!!)

Σούνακ: Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν αλλάζω θέση – Βάσει νόμου δεν μπορούν να επιστραφούν

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Αιγαίο: Κατά 2,5 βαθμούς περισσότερο ανεβασμένη η θερμοκρασία τον φετινό Νοέμβριο (!!!)

Ο θερμότερος Νοέμβριος των τελευταίων 15 ετών σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη, Αιγαίο - Ποιά ήταν η απόκλιση

Κάρπαθος: Ιερέας ξεκίνησε έρανο για την αγορά ιδιωτικού ασθενοφόρου

Έρανο για την αγορά ιδιωτικού ασθενοφόρου ξεκινά ο π. Αλέξανδρος Πανουτσόπουλος στην Κάρπαθο

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Η ώρα για τα «Χριστούγεννα στη Σαντορίνη» έφτασε!!

Ο Άγιος Βασίλης μαζί με τα ξωτικά του θα… προσγειωθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης για να φωτογραφηθούν, να μοιράσουν ευχές και φυσικά να ακούσουν τις επιθυμίες όλων.

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά